• Strach się bać Autor: ~kuba [217.96.233.*]
    I kto będzie kupował lokomotywy jak Państwo musi ratowac ludzi ?
  • Re: Strach się bać Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Nie przesadzaj. Akurat lokomotyw obiektywnie brakuje dla wszelkich zastosowań, przede wszystkim transportu towarowego.
    Backlog Newagu już jest wypełniony na 2 lata naprzód i nie zmieni go koronawirus. Tylko trzeba dbać o kadry / moce wytwórcze.
    Moim zdaniem Polska wykonuje bardzo mądry ruch, aby pandemię trzymać w bezpiecznych ryzach, którymi da się zarządzać i kontrolować. Zyskają na tym właśnie duzi producenci, którym kadry się nie rozchorują.
    Zyskamy na obecnych kłopotach bardzo i zastąpimy w łańcuchach dostaw wielu innych, którzy nie zadbali o bezpieczeństwo i zaraz nie będą mieli kim pracować.

Na zwykła grypę w Polsce umiera 100 x więcej osób, a codziennie z przyczyn naturalnych również tych, które jedynie podkręca wirus umiera 1200 osób. Wiedziałeś o tym?
  • Re: Strach się bać Autor: ~AS [80.54.46.*]

Słyszałeś ? Wystarczy, ze w stół zapukałeś a farmazony leją się strumieniami.
    To taki tu etatowy folklor dla lemingów, co zamiast na Facebooka z browarem, wchodzą na bankiera.

Na grypę umiera więcej, a jeszcze więcej ma hemoroidy.

Też zupełnie nie wiem co się na tych rynkach dzieje.
    Zwłaszcza na surowcach ....

Ale miej nadzieje. Bo dokładnie o to chodzi na Rynku - :)))))))
    Wycena portfela spadnie Ci o 50 albo 90% nie ma znaczenia.
    Pewnie za rok będzie szczepionka i zapomnimy o wirusie.

A co jak za rok napadnie na nas Korea?
    Wtedy też z pewnością spotkasz tu tego kolegę :)
  • Re: Strach się bać Autor: ~moby_dick [83.25.235.*]
    @PPP Twój analfabetyzm już nie tylko ekonomiczny ale i funkcjonalny poraża!
  • Re: Strach się bać Autor: ~kossa [37.190.129.*]
    płynnosc..... szok....wykupują spólke...
  • Re: Strach się bać Autor: ~W-40 [80.99.85.*]
    Widze sama śmietanka wróciła na forum :) Ja z kolei czekam wreszcie na wybicie z mojego kilka miesięcy temu wypatrzonego spodka!
  • Re: Strach się bać Autor: ~Diana [89.64.90.*]
    a ja na przykład chciałabym wiedzieć czy bedzie w tym roku dywidenda, jest tu kilku Panów wszystkowiedzących lepiej to może i co nieco powiedzą zrozumialego dla analfabetki ekonomicznej.
  • Re: Strach się bać Autor: ~W-40 [80.99.85.*]
    Kontrakty na 700 baniek w ostatnich dwoch dniach. Wybicie coraz blizej!
  • Re: Strach się bać Autor: lucjan1993 [176.221.120.*]
    Interesująca spółka, odbili się po bessie w Marcu. Dobra pozycja na inwestycje długoterminową ?
    Zbliża się raport za 2019, jakie przewidywania?
    A takie:
    https://www.pb.pl/koniec-kwarantanny-zmieni-uklad-sil-na-gpw-988136

Newag nigdy nie należał do liderów wzrostów. Ciułał powolutku punkciki procentowe na wzrostach a chętnie mocno spadał.
    Ale można powiedzieć, przez najbliższe 2 lata ma w d... kryzys bo:
    - backlog jest na 2 lata zapewniony i to bardzo duży,
    - nowa hala zmniejsza koszty w tym spawania i energii elektrycznej,
    - kryzys wyhamował na co najmniej rok ciśnienie na podwyżki płac,
    - spadła cena surowców i paliw - wzrosła rentowność sprzedaży Impulsów II do Włoch,
    - akcji w obrocie mało, więc panika trwała krótko,
    - rok 2020 ma być rekordowy,
    - rok 2019 będzie solidny,
    - dywidenda???? nie wiem

Z otoczenia:
    - skończył się suwak OFE i powoli się gramolą PPK
    - podwójne obniżenie stóp procentowych oraz pierwsza od dziesięcioleci akcja druku pieniędzy zazwyczaj podnosi giełdy
    - pomimo nerwówki na rynku o ile świat nie pogrąży się w jeszcze większym kryzysie jesiennym rekomendacja Erste, jeszcze w tym roku może się sprawdzić
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Erste-podniosl-rekomendacje-dla-Newagu-do-kupuj-cena-docelowa-31-2-zl-opis-7826147.html 

Dlatego ja tam jestem absolutnym "analfabetą ekonomicznym" nic nie rozumiem, przez to jestem optymistą :) 
    Tytułem uzupełnienia, jeszcze chwila i określenie: "pewne, jak w banku" nabierze zupełnie nowego wymiaru: - "strata pewna, jak w banku". Co to oznacza dla stabilnych firm na GPW? ;)
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ancyparowicz-Ujemne-stopy-procentowe-w-Polsce-sa-mozliwe-7862102.html

[x]
NEWAG 1,67% 85,00 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.