może dochodzimy do finiszu tego absurdu? statystycznie to największa podaż jest w okolicach lokalnych dołków, nazywanych przesileniem platige dostało potężnie, czas pomyśleć racjonalnie i może coś sobie policzyć? chytrość i strach emocje i rozsądek cena, ale i wartość to obraz na rynku... zastanawiając się nad tym, warto zauważyć, że platige ma swoją wartość popartą fundamentami cena nie zawsze to odzwierciedla, szczególnie jak jest wypadkową emocji, co obserwujemy dokładnie dzisiaj wszędobylski strach nie pozwala myśleć racjonalnie, a akcje parzą w ręce o ile jednak, w większości wypadków w tzw krótkim terminie cena bywa wynikiem emocjonalnych zachowań, o tyle w długim terminie cena podąża za rozsądkiem pli niedługo publikuje raport roczny i może się okazać, że nawet jak nic nie zarobiło w 4 kw - w co wątpię - to rok zakończy na plusie, wyliczalny będzie c/z zachęcający do inwestycji ale, nie to jest najważniejsze, a coś co może zaskoczyć nawet największych prześmiewców i pesymistów, to wskaźnik na który ludzie z branży finansowej zwracają uwagę: jest to rentowność kapitału własnego! pewnie niewielu z was o czyms takim słyszało? ale po kolei: w wypadku platige może się okazać, że spółka jest jedna z najbardziej rentownych na parkiecie ciekawe co? wyjaśniam: przez 2 lata dużych odpisów kapitały własne mocno się skurczyły ( 2017-18) i dziś wynoszą 12,6 mln zakładając, że 4 kw byłby nawet na zero, to rentowność kapitału własnego byłaby bliska 40 %! takich spółek na gpw jest naprawdę mało, a może pli byłoby najlepszą? jakby 4 kw dołożył troszkę zysku netto, kto wie? hehe, czy ktoś tutaj w ogóle cokolwiek liczy? ech, merytorycznych polemik już nikt nie podejmuje, szkoda może, tym wpisem kogoś do merytorycznego ad vocem zachęcę? ps> pewien mój kolega, co kiedyś tu pisał już tu nie zagląda, bo stwierdził, że piszą tu same dzieci...on uwielbia warrena buffetta, dużo o nim czyta i zna jego wypowiedzi, otóż ostatnio powiedział mi, ze wg kryteriów buffetta, platige image byłoby świetną spółka do portfela, cóż warto choćby się zastanowić, czy i dlaczego?
To żeś się teraz chłopie merytorycznie wypowiedział, nie ma co ;) A może tak coś o tych kapitałach napisz jak masz coś in merito do zanegowania, a nie takie przygaduchy z piaskownicy. Chętnie poczytam bo może czegoś się dowiem od mądzejszych i obeznanych w temacie.
@zbyszek a, jaka jest twoja wartość merytoryczna? chyba na zasadzie negowania wszystkiego i wszystkich i to moim zdaniem jest fakt ja podaję fakty w postaci konkretnych liczb i stawiam tezę do dyskusji niestety, takim jak ty brakuje wiedzy z zakresu nauki o przedsiębiorstwie nie wiem, czy kiedykolwiek czytałeś raport, a jeśli tak, to czy coś zrozumiałeś? czy, do k...y nędzy nie pojmujesz, że marzę i polemice na argumenty? nikt, jak dotąd nie próbował wiedzą, czy, też konkretami obalić moich tez, czy opinii ps> taka opinia jak twoja, to jest właśnie klasyka braku umiejętności dyskusji... hehe, jakoś to przeżyję, ty i tak nic z tego nie zrozumiesz...
Dyskusja z tobą? Chyba sobie żartujesz. Było już tutaj kilku takich, którzy próbowali z tobą dyskutować i co? Olewałeś ich argumenty, pamiętam jak jakiś użytkownik się w 5 postach w jednym wątku przypominał, żebyś się wreszcie odniósł do jego argumentu, ale rzecz jasna się nie doczekał, bo zamiast tego wolałeś podlinkować jakiś artykuł, który nijak miał się do Platige i zaczynałeś snuć wokół tegoż oderwanego od tematu artykułu elaboraty również od tematu oderwane. I to jest właśnie twoja taktyka - odwracać kota ogonem, aż się drugiej osobie odechce jakiejkolwiek dyskusji.
Z tobą najzwyczajniej nie da się dyskutować, jesteś maniakiem oderwanym od rzeczywistości, zamkniętym w swoim bąblu. Maniakiem, który nie ma najmniejszej wiedzy o sprawach na temat, których piszesz, a mimo to wciąż piszesz i licząc, że twoja pokrzywiona narracja zmieni obraz spółki.
Pamiętasz jak się zarzekałeś, jaki to pewny byłeś (ba! miałeś nawet rzekome informacje od zarządu przekazane tobie osobiście na konferencji!), że Platige nie odda tak łatwo praw do Wiedźmina bo to rzekoma kura znosząca złote jaja i umowa jest świetna? Człowieku jesteś bajkopisarzem. Albo pamiętasz jak się zachwycałeś jakością animacji ("wow, te postacie wyglądają jak żywe, takie autentyczne) w aktorskim trailerze? Człowieku jesteś chodzącą kompromitacją.
No niestety oczywiście, że nie zrozumiem twojej wiedzy jest zbyt przeogromna i przy tym nierzeczywista. A o twoim ilorazie inteligencji świadczy twój sposób wypowiadania się i poziom edycji twoich postów.
Skoro spółka jest taka świetna to dokupuj na tej "okazji". Może wreszcie zejdziesz ze średnią poniżej 70 zł.
...bla bla he he he ciuciu ruciu etc... z wami fajnie można podyskutować, nie ma co? cały czas nikt z was nie obalił mojej tezy o roe pewnie nie wiecie co to w ogóle jest? ale, śmiejcie się i dokazujcie, wasza wola, tu i teraz akurat jesteście górą szczególnie jak stoicie z boku i wyszukujecie od zawsze motywów, aby nie inwestować świetna poza, do czasu...zobaczymy za jakiś czas rynek to cena platige to wartość kiedyś cena będzie godna wartości, nie mam co do tego wątpliwości mądrale: zamiast ad persona prowadzić dyskusję, zajmijcie się liczbami, to was czegoś nauczy, w przeciwieństwie do personalnych wycieczek przeczytałem kilkadziesiąt wpisów i nikt nie poza cinkiem, nie dokonał umysłowego wysiłku, aby na liczbach swoje tezy potwierdzić cóż, analfabetyzm inwestycyjny jest modny, a na spółkę trzeba patrzeć wyłącznie przez pryzmat zachowania kursu ech, ciemnogród, szkoda mojego czasu: ja podaje fakty, daty i projekcje, wy swoje, hehehe: spadaj, nie masz racji z powodu tego, że nie masz i kropka.
Nie posiadasz umijetnosci racjonalnego myślenia, należy zadać zasadnicze pytanie czy tu zarabia pan x i Pan y ale na indywidualnych umowach, spółka wegetuje a kasę zarabia ktoś pod stołem? Odpowiedź jest oczywista
dla tych co nie ogarniają analizy fundamentalnej: link moim zdaniem nie trafiłeś z tym ROE na poziomie 40%, bo zauważ, że cięciach kapitału własnego w ostatnich, w tym 2019 roku kwartał po kwartale zwiększają kapitał własny (więc na koniec roku będzie więcej niż 12,6mln), niemniej wszystkie wskaźniki na koniec roku będą na plusie i będzie to rekordowy rok pod względem zysku netto. Jestem jeszcze na tej spółce bo widzę, jakie są perspektywy odnośnie finansów (nawet bez wiedźmina czy z prywatnymi zleceniami dla Bagińskiego).
@cinek a, czemu nie trafiłem z roe? możesz wyjaśnić na liczbach? dokładnie wg wzoru: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_rentowności_kapitału_własnego i korzystając ze składowych: https://www.bankier.pl/gielda/notowania/new-connect/PLATIGE/wyniki-finansowe roe = 4,5 mln [zysk netto za 3 kw) x 100 : 12,6 mln = 36 wyszło mi 36% przy założeniu, że ostatni kwartał mieliby na zero... każdy zysk netto zadziałałby w obie strony i niewiele zmieniłby, oczywiście mamy niejako status quo, opierając się o dostępne dane na dziś ale, chyba mamy jednak moje wyliczenia roe bliskie prawdy... jeśli zaś się mylę, udowodnij to ps> straty nie biorę pod uwagę, bo niby dlaczego mieliby ja mieć ( ew zadziała tez w obie strony)?
chodziło mi, że w IV kw zwiększy się kapitał własny, więc mianownik w tym wyliczeniu również będzie większy, ale teraz sprawdziłem, że kapitał własny rósł proporcjonalnie do zysku netto (w sumie na logikę ma to sens), więc masz rację, że w przypadku zysku w IVkw roe się nie zmieni. Tak naprawdę oceniając finansową kondycje spółki trzeba patrzeć dużo szerzej to znaczy na wszystkie wskaźniki np ROS i ROA, i pod tym względem 2019 też wygląda przełomowo, widać, że w końcu uzdrowili finanse po paru gorszych latach.
@Stolnik niby coś wiesz, ale nie do końca, po co więc zabierasz głos pokazując, że tak naprawdę nie masz pojęcia? odnośnie programu motywacyjnego dla zarządu pli na lata 2019-2022 wszystko wiadomo, oprócz celów jakie mają być spełnione aby, mieć prawo do warrantów zamiennych na akcje walne z listopada 2019 klepnęło program słyszałem, że cele mają być ambitne pewnie powiązanie z ebitda? osobiście to chciałbym....jakiegoś powiązania z kursem, bo nonsensem jest, aby kap spółki była jak 60% rocznych przychodów spółki, do tego kurs był niższy niż w momencie debiutu w 2011 r, spółka dziś znajduje się w zupełnie innym miejscu swojego rozwoju ps> zarząd właścicielski trochę poturbował spółkę, ale na szczęście to już się skończyło i obecnie można być optymistą, co do wizji i kompetencji merytorycznych nowego prezesa
@Fanpli czy emisja akcji dla zarządu będzie z korzyścią dla akcjonariuszy to się okaże po cenie emisyjnej, dopiero gdy ją poznamy to się okaże, nie wcześniej . Ty znasz już tą cenę , że zarzucasz mi niewiedzę ? A może będzie to cena nominalna, wtedy też powiesz że gra gitara ? Obecnie kurs jest w trendzie spadkowym i zaklinanie rzeczywistości nic Ci nie da. Jak sądzisz dlaczego ? Podoba Ci się, że kręcą drugi sezon a nawet nie poinformowali komunikatem o rozpoczęciu prac ? Oj, coś mi się wydaje, że na tym projekcie zarabia pan X i pan Y ale na indywidualnych tłustych umowach z producentem, spółka z tego ma tyle co nic, obym się mylił.
polecam zabawę w wyliczenie wskaźnika roe! tak sobie wziąłem gwiazdę naszego parkietu cdr hehe, roe wychodzi 10% może dla spekuły nie ma to żadnego znaczenia, ale jak ktoś jest fanem analizy fundamentalnej to warto roe z innymi wskaźnikami, o których wspomniał cinek, powie nam, że ta spółka nie zbankrutuje, a to ważny powód kiedy chce się wybrać okazję do inwestycji na gpw dodam, że pli ma niewielki kredyt na swoją nieruchomość a, tak poza tym nie jest zadłużona okresowo korzysta z kredytu obrotowego na wykonywane zlecenia