• Przewoźnik jest czarterowy Autor: ~inwestor [188.146.224.*]
    Ma podpisane kontrakty do 2021 roku. Jego obecna panika nie dotyczy
  • Re: Przewoźnik jest czarterowy Autor: ~Kemor [31.0.82.*]
    Panikarze sprzedają , inwestorzy kupują i tyle w temacie
  • Re: Przewoźnik jest czarterowy Autor: ~BOA [83.6.121.*]
    Daj spokój, jak się jest tutaj dłużej to można się przyzwyczaić do takich dni. Enter to spółka medialna, w sezonie ogórkowym łatwo napisać o niej artykuł. Inwestorskie ameby jedyne co potrafią robić to sprzedawać ze stratą po każdym newsie czy to z Faktu czy Super Expressiaku. Wcześniej tak samo było przez:
    1. uziemienie Maxów,
    2. kilkukrotnie przez samoloty "zrzucające paliwo" nad lotniskiem
    3. stan wojenny w Turcji,
    4. sytuację w Egipcie
    5. zamachy na Sri Lance, we Francji i w Tunezji.
    6. przez karę za łamanie ciszy nocnej,
    7. wejście Ryana (wszyscy gdybali czy Enter upadnie w pół, rok a moze dwa).
    8. Niedawno przez kupno Condora przez Lot (w mojej ocenie szczyt bezmyślności inwestorów)
    9. Przez wirus z Wuhan to już drugi raz. W styczniu leciało na 46 zł.

ŻADNA z tych wiadomości dziewięciu wiadomości nie przełożyły się na wyniki Entera.

Nie lekceważę tutaj zagrożenia ale czy ktoś naprawdę myśli że wirus w obecnej formie powstrzyma polskiego turystę przed wylotem na all inclusive do Turcji czy Egiptu w sezonie (kiedy okres zachorowań grypowo-wirusowych skończy się i przez co najmniej kilka miesięcy o koronawirusie będzie cisza?). W mojej ocenie dzisiejszy dzień jest dobry dzień do zakupu w niższej cenie soldinej i bardzo dynamicznie rozwiającej się spółki.
  • Re: Przewoźnik jest czarterowy Autor: ~Góra [89.64.80.*]
    Ja zauważyłbym jeszcze, że dziś "cała" giełda leci w dół. Ciężko mi powiedzieć dlaczego, bo dziś / w ten weekend nie śledziłem wydarzeń. Jednak czasem tak jest, bo np. giełda w innych krajach np. w USA leci to w Polsce też. Ja jestem spokojny o tą spółkę, po raporcie ludzie będą się zabijać o te akcje.
  • Re: Przewoźnik jest czarterowy Autor: ~slawek [185.39.161.*]
    dostał rykoszetem, też uważam że do wielkanocy będzie po problemie
  • Re: Przewoźnik jest czarterowy Autor: ~sllaw72 [77.253.147.*]
    Oby. Czytałem ,że branża lotnicza poniesie wielkie straty. Sam ENTER bardziej dostanie rykoszetem ale jakie to będzie miało przełożenie na cenę to obaczymy.
  • Re: Przewoźnik jest czarterowy Autor: ~Góra [77.252.99.*]
    Panika też jest potrzebna, gdyby nie ona nie dałoby się kupić tanio akcji w dobrej cenie. Także szykują się zakupy ;)
  • Re: Przewoźnik jest czarterowy Autor: ~lolek [95.175.3.*]
    Uwielbiam takie wypowiedzi. Miód na moje oczy/uszy. Zatem zamiast bezmyślnie klepać i powtarzać bzdury to Cie uświadomię w pewnej kwestii. " kilkukrotnie przez samoloty "zrzucające paliwo" nad lotniskiem" ŻADEN samolot entera nie ma możliwości zrzucania paliwa !!! NIGDY nie robi się tego nad lotniskiem ! (ostanio była sytuacja, że samolot zrzucał paliwo podchodząc do lądowania. Ratowali się bo byli w totalnej d#pie.)
  • Re: Przewoźnik jest czarterowy Autor: ~BOA [83.6.121.*]
    Dnia 2020-02-25 o godz. 09:53 ~lolek napisał(a):
    > Uwielbiam takie wypowiedzi. Miód na moje oczy/uszy. Zatem zamiast bezmyślnie klepać i powtarzać bzdury to Cie uświadomię w >pewnej kwestii.

Lolek to było pisane z sarkazmem i ujęte cudzysłów. Na początku grudnia 2019 roku dziennikarze lokalnego warszawskiego portalu wrzucili artykuł z dokładnie taką informacją. Kurs na te dramatyczne wieści zareagował spadkiemn o 5% i to był czysty debilizm inwestorów.  

To co się obecnie dzieje z notowaniami też uważam za irracjonalne dlatego przypomniałem  te 9 przypadków. Wbrew panice, które każdy z nich powodował na kursie to ŻADEN nie przełożył się wyniki. Teraz pewnie też tak będzie. 

Enter na tą chwilę nurkuje mocniej od Rainbowa, choć:
    1. na koronawirusie ENT jak na razie nie stracil nawet złotówki.
    2.  żaden z rejsów nie został odwołany
    3.  jeśli na którymś z lotów jest mniejsze obłożenie związane ze strachem  to jest to zmartwienie biur podróży, które płacą za cały samolot. Dla Entera to wręcz zysk (mniejsze zużycie paliwa, opłaty lotniskowe za pasażerów)
    4.  cena paliwa spada (krótkoterminowo taki spadek daje zysk dla ENT. Długoterminowo to daje tańsze wycieczki)
    5. do sezonu jeszcze daleko. Mocniejsze latanie zaczyna się dopiero w maju. Do tego czasu jest szansa, że brukowce dawno zapomną o wirusie. 
    6. znaczna część floty stoi akurat na przeglądach. Załogi są na szkoleniach. 
    7. Włochy to bardzo mała część udziału w destynacjach Entera. 
    8. szansa, że główne kierunki czyli Grecja, Turcja, Egipt czy Tunezja zrezygnuje z pieniędzy z turystyki przez wirusa  jest w mojej ocenie niska
    9. szansa że polski turysta zrezygnuje z wakacji all inclusive przez wirusa jest jeszcze niższa :)
    10. nasze społeczeństwo ma skutecznie odwróconą uwagę przez konflikt polityczny. Polacy na pewno nie będą reagować tak nerwowo jak na zachodzie.
    11. Enter ma kilka albo raczej kilkanaście samolotów za mało w stosunki do popytu. Ewentualny spadek chętnych do latania nie musi się przełożyć na spadek rejsów
    12. kurs Ryanair poleciała wczoraj tyle samo co ENT (Mają dużo bazę w Mediolanie. Są przewoźnikiem rozkładowym, przez panikę tracą na gorszej sprzedaży biletów, ). Dzisiaj natomiast są +0,5% (na Enterze dalej bezmyślna wyprzedaż -6%)
    13. Kurs Southewest (Ryan tylko w USA) spadł na całej aferze o 3% (był na historycznych maksimach)
  • Re: Przewoźnik jest czarterowy - Zarząd uspokaja Autor: ~Góra [77.252.99.*]
    Zarząd uspokaja akcjonariat, w mojej ocenie to co mówi ma sens. Z wakacjami zniknie i kłopot z wirusem, a możliwe że nawet wcześniej.
[x]
ENTER 0,39% 52,10 2026-05-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.