Dnia 2020-02-25 o godz. 09:53 ~lolek napisał(a):
> Uwielbiam takie wypowiedzi. Miód na moje oczy/uszy. Zatem zamiast bezmyślnie klepać i powtarzać bzdury to Cie uświadomię w >pewnej kwestii.
Lolek to było pisane z sarkazmem i ujęte cudzysłów. Na początku grudnia 2019 roku dziennikarze lokalnego warszawskiego portalu wrzucili artykuł z dokładnie taką informacją. Kurs na te dramatyczne wieści zareagował spadkiemn o 5% i to był czysty debilizm inwestorów.
To co się obecnie dzieje z notowaniami też uważam za irracjonalne dlatego przypomniałem te 9 przypadków. Wbrew panice, które każdy z nich powodował na kursie to ŻADEN nie przełożył się wyniki. Teraz pewnie też tak będzie.
Enter na tą chwilę nurkuje mocniej od Rainbowa, choć:
1. na koronawirusie ENT jak na razie nie stracil nawet złotówki.
2. żaden z rejsów nie został odwołany
3. jeśli na którymś z lotów jest mniejsze obłożenie związane ze strachem to jest to zmartwienie biur podróży, które płacą za cały samolot. Dla Entera to wręcz zysk (mniejsze zużycie paliwa, opłaty lotniskowe za pasażerów)
4. cena paliwa spada (krótkoterminowo taki spadek daje zysk dla ENT. Długoterminowo to daje tańsze wycieczki)
5. do sezonu jeszcze daleko. Mocniejsze latanie zaczyna się dopiero w maju. Do tego czasu jest szansa, że brukowce dawno zapomną o wirusie.
6. znaczna część floty stoi akurat na przeglądach. Załogi są na szkoleniach.
7. Włochy to bardzo mała część udziału w destynacjach Entera.
8. szansa, że główne kierunki czyli Grecja, Turcja, Egipt czy Tunezja zrezygnuje z pieniędzy z turystyki przez wirusa jest w mojej ocenie niska
9. szansa że polski turysta zrezygnuje z wakacji all inclusive przez wirusa jest jeszcze niższa :)
10. nasze społeczeństwo ma skutecznie odwróconą uwagę przez konflikt polityczny. Polacy na pewno nie będą reagować tak nerwowo jak na zachodzie.
11. Enter ma kilka albo raczej kilkanaście samolotów za mało w stosunki do popytu. Ewentualny spadek chętnych do latania nie musi się przełożyć na spadek rejsów
12. kurs Ryanair poleciała wczoraj tyle samo co ENT (Mają dużo bazę w Mediolanie. Są przewoźnikiem rozkładowym, przez panikę tracą na gorszej sprzedaży biletów, ). Dzisiaj natomiast są +0,5% (na Enterze dalej bezmyślna wyprzedaż -6%)
13. Kurs Southewest (Ryan tylko w USA) spadł na całej aferze o 3% (był na historycznych maksimach)