• Free Float: 27.59% Autor: ~jo [83.26.226.*]
    https://stooq.pl/q/h/?s=pnd
  • Re: Free Float: 27.59% Autor: sel [83.26.46.*]
    Nie 27% tylko 14%.. FF
    Jak odejmiesz małe udziały, Fundusze razem mają 85% akcji.
  • Re: Free Float: 27.59% Autor: ~jo [93.179.224.*]
    Czytaj ze zrozumieniem
    Akcje w wolnym obrocie (ang. free float) – ustala się jako stosunek liczby akcji znajdujących się poza posiadaniem dużych inwestorów, niebędących także akcjami zastrzeżonymi (ang. restricted stock), oraz liczby akcji ogółem. Inaczej – wszystkie wolnodostępne akcje znajdujące się w obrocie publicznym[1].
    W szczególności free float lub public float definiuje się jako wszystkie będące w posiadaniu inwestorów akcje, inne niż:
    • akcje inwestorów posiadających powyżej 5% akcji przedsiębiorstwa (inwestorzy instytucjonalni, „strategiczni”, założyciele przedsiębiorstwa, jego władze wykonawcze oraz inni insiderzy),
    • akcje zastrzeżone (przyznawane menedżerom spółki, którzy mogą, ale wcale nie muszą być zarejestrowanymi insiderami),
    • akcje insiderów (zakłada się, że przetrzymują oni akcje długoterminowo).
    Za akcje w wolnym obrocie, niezależnie od ich udziału w akcjach ogółem, uznaje się: akcje będące w posiadaniu funduszy inwestycyjnych i emerytalnych oraz instytucji finansowych zarządzających aktywami oraz akcje objęte programami emisji kwitów depozytowych[2].
    Free float uważany jest za jedno z najważniejszych kryteriów wyceny akcji na giełdzie. Z kolei terminem „wprowadzać spółkę na giełdę” (ang. to float a company) określa się tzw. IPO (ang. initial public offering, inaczej flotation).
    Ja umiem czytać a ty? wyraźnie napisałem ,że w rękach funduszy jest ponad 85% akcji w tym niektóre mają poniżej 5% ale dalej fundusze?, a plankton ma może 10% albo raniej nie bliżej 5% teraz. ..
    Raczej zostało góra 5% -10% akcji u szaraczków.
[x]
POLNORD 0,00% 3,53 2021-02-17 12:27:28
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.