2 akcje przez pol dnia obrotu. Masakra z tą spółka.
Wygląda jakby misja wiedźmin się skończyła i wszystko wraca do starej normy. Kazdy powoli wyprzedaje bez wolumenu, kurs w dół i znowu czekanie na raporty lub do przyszłego roku na wiedźmina sezon drugi
spokojnie trzeba czekać do wyników cierpliwość wskazana i myślę, że można być optymistą dla strony popytowej ważne jest postrzeganie spółki jako nie tylko potencjalnie przyszłościowej, ale i na dziś już zarabiającej a, cztery kolejne kwartały, czyli cały rok na plusie, to co innego niż np świetne trzy ostatnie, a ''zrujnowane'' przez ten z 2018 z odpisami nieważne, że to było rok temu, wielu analityków i fundusze tak postrzegają właśnie ciekawe spółki do portfela: rentowność z kolejnych czterech kwartałów i wyliczenie wskaźników i to łącznie z tak lubianym p/e, czy c/z! obecnie tylko samemu się posiłkując i antycypując pewne zdarzenia możemy coś tam wyliczyć, ale nie będą to jednak twarde fakty, które już wkrótce tak to widzę, poza tym nie wolno zapominać, że przy wzrostach na ostatni lokalny szczyt były bardzo duże obroty i gdzieś akcje są jednak poparkowane podtrzymuję zdanie, że obecna kapitalizacja odzwierciedla co najwyżej biznesową nogę cinematików.. a, gdzie reszta?
A co jak wyniki będą rekordowe? Czy zmieni się trend i postrzeganie ich na NC? Czy PLI będzie w stanie utrzymać trend wyników? Czy osiągnęli maksimum przerobowe? O ile wzrosną marże?
''A co jak wyniki będą rekordowe? Czy zmieni się trend i postrzeganie ich na NC? Czy PLI będzie w stanie utrzymać trend wyników? Czy osiągnęli maksimum przerobowe? O ile wzrosną marże?'' oczywiście, to pytania nie do mnie, aczkolwiek mogę się do nich odnieść: trend mamy długoterminowy wzrostowy, obecnie trwa korekta, tyle at postrzeganie zmieni się, kiedy spółkę uwiarygodnią wyniki, cały rok na plusie, każdy kwartał do przodu trend wynikowy powinni utrzymywać przez najbliższe lata, bo roboty nie brakuje a, branża ma wzrostowe perspektywy rozwojowe, nakłady na reklamę rosną, tworzy się coraz więcej gier i filmów, do tego dochodzą parki rozrywki...jest i będzie co robić, o to sie nie trzeba martwić! poza tym: po raz pierwszy platige ma właściwy zarząd, który wie jak poukładać spółkę i szukać jej potencjału tylko ślepy nie zauważył głębokiej restrukturyzacji, a umiejętności merytoryczne w wypadku platige image naprawdę trudno byłoby podważyć maksimum przerobowe spółka osiągnie za kilka lat, obecnie tworzy etaty, bo zamówień ma więcej, a ''promocja'' na ceny się już skończyła marże powinny rosnąć ostatnia rzecz, rozmawiamy tu i teraz adekwatnie do strasznie skopanych notowań, cena akcji wydaje się okazją ale, tak jakoś jeden patrzy ma drugiego, a tamten marudzi, albo nie ma kasy, albo boi się pandemii kasa stoi z boku, za część spadku odpowiada słaba płynność jakiś gruby da sygnał, w to nie wątpię... i wreszcie ograniczony zasięg NC, niektórzy w ogóle tutaj nie zaglądają, płynność też się kłania zarząd ma pole do popisu w temacie bo, program motywacyjny w toku, a wyceny akcji jak za jakiś warzywniak tak wiec, konieczna wydaje się zmiana rynku na podstawowy, aby więcej inwestorów interesowała się tymi akcjami, a notowania zaczęły nareszcie odzwierciedlałyby dobrą sytuację fundamentalna spółki ps> można tak pisać i pisać, czy w ogóle ktoś to czyta? hehe, a jeśli już, to da wiarę temu co obiektywnie i zgodnie z faktami napiszę?
niestety dalej brak skłonnych do merytorycznej polemiki ech, co się o tym biednym platige wypisuje na forum? np o braku szkolenia... akurat pli takie robi i często organizuje wszelkiego typu warsztaty, gdzie naucza czym są np vfx? oto przykład: https://www.platige.com/pl/news/warsztaty-platige-image-dla-studentow-szkoly-filmowej/
fakt szkoleń duzo, pracownicy PI ucza wycieczki szkolne
a myslisz ze ktos ich uczy? bo napewno nie firma, Sikora by zzieleniał jakby mial 10 tys wydac na rozwoj kadry, przeciez odejdą....
'' fakt szkoleń duzo, pracownicy PI ucza wycieczki szkolne a myslisz ze ktos ich uczy? bo napewno nie firma, Sikora by zzieleniał jakby mial 10 tys wydac na rozwoj kadry, przeciez odejdą....'' parę baranków w ściankę i odzyskasz rozsądek! jakbyś chodził na walne i rozmawiał z prezesem, to wiedziałbyś, że sikora już nie zarządza spółką i tak niechlujnie pisząc nie szanujesz ani siebie ani czytających na forum bez inwektyw? ale, jak to ci wyjaśnić grzecznie? nie wiem ale wiem, że pli to spółka z tej branży jedyna w polsce o zasięgu globalnym i naprawdę ich nie trzeba uczyć roboty, oni wiedzą co i jak i stąd ten grad wszelkiego rodzaju nagród! do tego zdziwią się niedługo tacy ignoranci jak ty i gula zacznie ci chodzić, kiedy zaprezentują swój dopracowany unreal engine! ps> jeśli w ogóle kumasz co to jest?
Może jakbyś nie hypował tak tego UE4 to może by coś z tego było.
Sam silnik niczego nie robi. Fakt zdolni ludzie robią w PLI pipline pod UE4. Problem polega na tym, że tak 2 lata za późno...
W jednym akapicie piszesz, że w PLI Tworzą unreal engine i jednocześnie pytasz czy wiemy co to jest? Nie musza już go tworzyć, Epic zrobił to dwie dekady temu.
Z perspektywy studia postprodukcji to jest wymiana jednego z 12 pipeline-stepów i modyfikacja 2 innych, żadne wielkie halo. Otworzy to może jedną nisze więcej, bo jest tez rynek cinematików klasy B, robionych przez studia postprodukcji na Unrealu, ale to nie wywróci do góry nogami biznesu, ani nie obniży kosztów istniejącego, bo to jest jedna z 3 metod renderingu obecnie, a PI jest twardo obstawione w jednej z nich (CPU, GPU, RT). Takie experymetny są fajne, bo to postęp i bez tego ani rusz, ale w horyzoncie 1-2-3 lat wpływu na zysk nie będzie miało. Nie są to tez koszty, wdrożenie w skali PI na potrzeby 1/4 projektów szacuje poniżej półmiliona pln. Nie wiem czy pamietasz, o informacjach o rewolucyjnym wdrożeniu GPU, nie wiem czy wiesz ile cinematików było w ten sposób robione? Możesz mi pokazać w zyskach ten skok? - Ile masz akcji chłopaku że tak naganiasz drugi rok? Warto w ogole? czy bardziej hobbystycznie? Może przyjmij strate jak mężczyzna, zrealizuj, niech kapitał zarabia gdzie indziej, a nie marnuj życia na pisanie postów nie do obrony. - No i jak z tymi szkoleniami w końcu? Bo na forach wewnętrznych i na facebookach pracowników nie widziałem, żeby się dzieli szkoleniamy zagranicznymi, kursami, warsztatami sponsorowanymi przez spółke? Masz jakieś inne info z Walnego na ten temat?
marian76 i inni prześmiewcy: mam wiedzę z wielokrotnych rozmów osobistych... silnik czasu rzeczywistego, oczywiście nie oni wymyślili, ale chcą go po swojemu dopracować, aby nie było błędów w renderingu mam tę przewagę, że widziałem jak to działa: ich animacja w unrealu, nie piszę o czymś czego nawet na oczy nie widziałem sytuacja podobna jak vizrt, technologia cyfrowego edenu nie jest ich, ale tak to ustawiają pod kreatywność i artystyczne zdolności osób za to odpowiedzialnych, że jakość staje się zupełnie inna silnik zmieni wiele, prezes o tym wspominał w jednym z wywiadów:robienie animacji znacznie przyspieszy, podniesie się jakość co, do portfela, to ja innym nie zaglądam i nie zamierzam na jednej z najbardziej obiecujących spółek z gpw brać jakąkolwiek stratę piszcie sobie co chcecie, wiem swoje i nie są to jakiś gazetowe informacje i spekulacje... papier wiele zniesie, także to, że można wszystkie plagi świata przypisać pl dodam, niezasłużenie oczywiście! ale, już popatrzeć w raporty i coś policzyć, to się prześmiewcom chce? wątpię, a każda teoria o tym, że spółka jest słaba tworzona jest na podstawie nie faktów, czy analizy fundamentalnej, a obserwacji notowań spada, to trup w szafie? jakie to trywialne mam, zupełnie odmienne zdanie na ten temat, jest ok i pli zaskoczy pozytywnie nawet największych prześmiewców/defetystów!
@fanpli"silnik czasu rzeczywistego, oczywiście nie oni wymyślili, ale chcą go po swojemu dopracować, aby nie było błędów w renderingu"
Ty serio? zrozumiałeś to jako dopracowywanie Unreala, żeby zmniejszyć błędy w renderingu? Unreal nie generuje błędów renderingu co widać w co drugiej grze AAA. Może zedytują kod źródłowy engine'u renderującego? Czterema programistami którzy są w pli? Naprawde wiesz o czym mówisz? Mogą conajwyżej exportery istniejące zmienić na pasujące do swoich, lub swoje zmienić swoje, żeby pasowały do UE. Takie wdrożenie to po pierwsze przeszkolenie kilkunastu grafików i kilku technicznych, na gotowej dokumentacji i zaryzykowanie pierwszego projektu, ot co.
Nie zaglądam do portfela, ale tak z ciekawości mniej więcej 1-1000, 1k-10k, 10k-100k akcji? żebyśmy mieli obraz sytuacji.