• CDA - z dobrymi perspektywami Autor: luqas87 [83.11.213.*]
    CDA – coś z innej branży, gdyż to znany wszystkim portal z filmami. Jak na warunki małej giełdy, wyniki są świetne, w dodatku pojawiła się dywidenda. W dodatku spółka motywuje pracowników warrantami, które przyznaje, gdy w kolejnych latach osiągany będzie pewien poziom przychodów. Sprzedaż w całym 2019 roku wyniosła ok. 42,9 mln zł, tj. wzrosła o 53%. Liczba subskrybentów płatnej wersji serwisu wzrosła na koniec roku o 35%. Dzisiaj mieliśmy spadki jednak przy małych obrotach. Możliwe, że zaczęła się korekta, choć sądzę, że kurs spółki i tak powinien nadal wzrastać.
    link 
  • Re: CDA - z dobrymi perspektywami Autor: ~Bioliq [37.248.158.*]
    Może i z dobrymi ale papier zdechł. Tak jak pisałem ktoś większy wykorzystał wyniki i rozstawil się ze sprzedażą a teraz nie ma już pod co grać. Na takim rynku lepiej czekać z gotówką a może ktoś się wysypie po 11 czy 12 zl.
  • Re: CDA - z dobrymi perspektywami Autor: ~milo [212.244.117.*]
    Dnia 2020-02-04 o godz. 20:50 ~Bioliq napisał(a):
    > Może i z dobrymi ale papier zdechł. Tak jak pisałem ktoś większy wykorzystał wyniki i rozstawil się ze sprzedażą a teraz nie ma już pod co grać. Na takim rynku lepiej czekać z gotówką a może ktoś się wysypie po 11 czy 12 zl.

Moim zdaniem, nie "zdechł" tylko jeszcze się nie rozkręcił. Może trzeba jeszcze trochę czasu na zdobycie zaufania. Co jakiś czas spółka jest zauważana. Pojawia się wzrost, po którym za każdym razem uklepuje się nowy, wyższy poziom. Według mnie całkiem zdrowy wzrost. Jeszcze rok/ dwa dywidendy i ugruntowywania pozycji na rynku i może być całkiem wysoko. Oczywiście, jeżeli spółka nadal będzie dobrze zarządzana- jest rozwój, są duże przychody, jest trzymanie kosztów w ryzach, więc wysokie zyski i jak na razie duża dynamika wzrostu. Ja tam jestem nastawiony optymistycznie.
  • Re: CDA - z dobrymi perspektywami Autor: ~Uciekinier [5.172.255.*]
    Nie wiem co musiałoby się stać żeby spadło na 11 jak nawet mowy nie ma żeby kupić po 14
  • Re: CDA - z dobrymi perspektywami Autor: ~Bioliq [31.0.122.*]
    Dzis po 12 nie bylo trudno kupić. Z tej ceny wpadla mi większość podaży. Ale dokupowalem tez po 13.5 i 14. Na mniej wiecej 12.30 najwazniejsze na tej spolce wsparcie. Jak zostanie w cenie zamknięcia złamane to nie ma na długo o?czym gadać. Jak się obroni to mowimy o korekcie i fajnej cenie do K. Jutro wyniki ale na takim rynku to nawet najlepsze chyba niewiele dadzą. Szkoda tylko ze papier nieplynny. Stad dzis to zalamanie pod koniec sesji.
  • Re: CDA - z dobrymi perspektywami Autor: ~Bioliq [31.0.122.*]
    Masz oczywiście rację. Problem w tym że u nas długoterminowe inwestowanie wiąże się z ogromnym ryzykiem. Ja ponadto widzę zagrożenie w BEZSENSOWNYM programie motywacyjnym który w założeniu był zły bo niemal na starcie wykonany w najlepszej jego wersji. To ryzyko podaży taniutkich akcji. Czyż nie tak? I mam taką teorię że spółka chce pokazać dobry wynik netto przez to zaniża koszty wynagrodzeń a rekompensuje to akcjami i to dodatkowo w wariancie premium bo maksymalny cel programu z łatwością został osiągnięty. Przecież wiadomo do kogo kasa z zysków trafi i kto w zasadzie nie może poprzez rynek zbyć swoich akcji. Czyż nie tak? Bardzo bym chciał żeby ktoś mnie wyprowadził z błędu. I tak- to jest wg mnie realny powód do spadku nie tylko na 11 zł ale i na 6.
  • Re: CDA - z dobrymi perspektywami Autor: ~milo [212.244.117.*]
    Dnia 2020-02-05 o godz. 20:41 ~Bioliq napisał(a):
    > Masz oczywiście rację. Problem w tym że u nas długoterminowe inwestowanie wiąże się z ogromnym ryzykiem. Ja ponadto widzę zagrożenie w BEZSENSOWNYM programie motywacyjnym który w założeniu był zły bo niemal na starcie wykonany w najlepszej jego wersji. To ryzyko podaży taniutkich akcji. Czyż nie tak? I mam taką teorię że spółka chce pokazać dobry wynik netto przez to zaniża koszty wynagrodzeń a rekompensuje to akcjami i to dodatkowo w wariancie premium bo maksymalny cel programu z łatwością został osiągnięty. Przecież wiadomo do kogo kasa z zysków trafi i kto w zasadzie nie może poprzez rynek zbyć swoich akcji. Czyż nie tak? Bardzo bym chciał żeby ktoś mnie wyprowadził z błędu. I tak- to jest wg mnie realny powód do spadku nie tylko na 11 zł ale i na 6.

Jasnowidzem nie jestem, ale wydaje mi się to jednak mało prawdopodobne. Nie po to są rozdawane akcje, żeby sprzedawać je po taniości. Ludzie z natury są zachłanni. O ile w spadek o 10-15% (piszę tylko w kontekście planu motywacyjnego) jestem w stanie uwierzyć to jakoś wątpię, żeby ludzie sprzedawali po 11 zł akcje, które mogą sprzedać po 15. Ok, może przeważyć chęć szybkiego zysku, ale żeby ktoś miał sprzedać za 6 zł to już chyba musiałby mieć nóż na gardle. Poza tym (nie naganiam, ale też nie ukrywam, że bardzo w spółkę wierzę), według mnie ten spadek byłby chwilowy. Ktoś wykorzystałby okazję, żeby wejść taniej i kurs wróciłby do normy.

Co do ukrywania wynagrodzeń- w to totalnie nie wierzę. Tam jest zatrudnionych 10 osób. Ile musieliby zarabiać, żeby przy takich przychodach i zyskach było to odczuwalne?
  • Re: CDA - z dobrymi perspektywami Autor: ~Bioliq [5.184.98.*]
    Ile tam pracuje osób to zobaczymy w sprawozdaniu rocznym. Mówię o pewnym "patencie" którego uskutecznienie powoduje że wszyscy są zadowoleni i osiągają swoje cele. Oczywiście jest tu parę dziur ale mogę sobie wyobrazić taki scenariusz. Zarząd tu mało co komunikuje, wysyła jakiegoś pełnomocnika który PR robi raczej słaby a rynek tu sam nic nie zagra. A co do sprzedaży akcji z programu motywacyjnego to może nie będą ich wywalać po 6 zł, może nawet nie po 11, ale ustawią się po wspomniane przez Ciebie 15 zł i masz równie pozamiatane.
  • Re: CDA - z dobrymi perspektywami Autor: ~spek [194.150.197.*]
    Według mnie dwie kwestie
    1. Pierwsza realizacja zysku przez część inwestorów i to jest nawet zdrowe dla długoterminowego kursu
    2. Druga i już bardziej taka fizyczna to w mojej ocenie ostatnia wypowiedź rzecznika zamroziła kurs

No bo rozbierzmy ją.

w wolnym tłumaczeniu odbieram ją tak... emisja tak, ale raczej nie w tym roku co znaczy, że po pierwsza ew. przejście na rynek główny będzie poprzez emisję a nie uprzedaża pakieru a po drugie może w tym a może nie w tym roku a nawet jak w połowie przyszłego to w sumie może lepiej poczekać (wstrzymać się z zakupem?)

i teraz przeliczmy (hipotetycznie) tą wypowiedź (zakładam, że jest ona przekazem od głównych akcjonariuszy)
    1. Załóżmy, że emisja wyniesie 1 mln akcji co łącznie przełoży się na 11.3 mln akcji co przy 16 zł (szczyt) daj 180 mln kapitalizacji teraz aby utrzymać 180 mln kapitalizacji patrząc na naszą GPW trzeba dać co najmniej C/Z 15 a więc zysk min. 12 mln (to jest bardzo realne) i dywidendę na poziomie ok. 80-90 gr. (to też jest realne).

... ale kilka kwestii
    1. C/Z=15 nie jest na GPW rewelacją
    2. Dywidenda na rynku głównym 80-90 gr przy 16 zł może zainteresować dużych inwestorów

no ale gdzie paliwo na coś wyżej?
    Tego paliwa można upatrywać w dalszej dynamice wzrostu no ale choć jest bardzo realna to musi dopiero nastąpić i stąd w mojej ocenie jest to główny powód zatrzymania.

Ze swej strony zamiast emisji w ramach przejścia na główny wolałbym aby obecni akcjonariusze uprzedali pakiet w ten sposób nie byłoby rozmydlenia. W sytuacji gdy CDA ma sporo gotówki nie bardzo rozumiemem ruch z emisją zamiast uprzedaży pakietu.
    Myślę, że tą kwestię głowni akcjonariusze jeszcze przemyślą.

Spadków nie przewiduję no bo niby dlaczego? w każdym razie nie przy obecnej liczbie subskrypcji. (gdyby malał lub rosła no to wtedy automatycznie zmienia się też argumentacja w tym przestają mieć ważność powyższe przedstawione argumentu - te argumenty są wazne w odniesieniu do obecnego stanu)

• Re: CDA - z dobrymi perspektywami Autor: ~Bioliq [5.184.115.*]
    Nie bardzo wiem po co spółce przejście na główny? Nie bardzo wiem po co jej emisja i na co z niej srodki. Niech prezes sprzeda drogo cześć swoich jakiemuś funduszowi. I niech zarząd wejdzie do gry z wypowiedziami a nie wysyła bezmyślnego pelnomocnika od rozwoju bo poki co przynajmniej wśród akcjonariuszy ten spec rozwój zatrzymał.
    Wynika to ze zwykłego inwestowania indeksowego. Wiele fundów kupuje najwięcej wigu20 (poza zasięgiem), swigu40 (na razie poza zasięgiem), oraz swig80 (i w to może celować CDA).
    Ale już sam pobyt w wigu też ma znaczenie.

takie zasady. Sprzedać np. 1 mln akcji za 16 mln na NC raczej na ten moment nierealne. Na głownym już bardziej a w swigu80 całkiem realne.
    Dlaczego tak zrobili? nie wiem, ale mogę się domyślać, że chcieli dobić do kursów z debiutu aby być fair i schłodzili (mówiąc nijako) zyskiem jest dywidenda. ew. dalsze wzrostu,ale najpierw przyrost subskrypcji.

Ogólnie jest to zdrowe podejście. (przyrost subskrypcji => wzrost kursu) natomiast przy stagnacji bezpiecznikiem jest dywidenda i w mojej ocenie do 16 zł głowni akcjonariusze to zabezpieczają (w sensie 80 gr dywidendy tyle są wstanie) natomiast gdyby zrobiła się z tego jakaś bańka to jest im niepotrzebny 'płacz' pojedynczych drobnych, bo ich celem jest przejście na głowny i gruba kasa. (patrząc z perspektywy akcjonariusza w sumie taki rozwój sytuacji jest najkorzystniejszy dla wszystkich)

Nie zapominaj, że spółka buduje wizerunek długofalowy a więc
    1. spółka dywidendowa
    2. zwalczająca piractwo-odcinająca się od tego

To są dwa najważniejsze przekazy na najbliższe 1.5 roku. Oczywiście nie stoi to w sprzeczności ze wzrostem kursu gdyby np. w trakcie tego nastąpił dalszy wzrost liczby subskrypcji.
  • Re: CDA - z dobrymi perspektywami Autor: ~milo [31.60.2.*]
    Ale co chcesz widzieć w sprawozdaniu? Według ostatniego zatrudnionych bylo 10 osób. Ile może być teraz? 12? 15? 20? Nadal nie jest to liczba robiąca znaczenie przy takich zyskach
[x]
CDA 0,41% 17,95 2025-10-30 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.