• Wycena Autor: ~allemange [83.30.68.*]
    Spółka w czasie debiutu była wyceniona na ok 25zł za akcje, od tego czasu przychody spółki urosły jak i również sam zysk mimo kosztem marzy, dla samej spółki są potencjalne zagrożenia o których każdy wie i stara je wycenić, oczywiście silny wzrost kursu spółki nie powinien martwić starych inwestorów jak i też jego potencjalnie mocna korekta, mimo silnych wzrostów wycena akcji nie jest przesadzona i nadal jest moim zdaniem utrzymana na rozsądnym pułapie. Moim zdaniem spółka powinna zarabiać przez te kilka lal w granicach 40mln do 70mln.
  • Re: Wycena Autor: ~Krzysiek [37.47.205.*]
    Ja mam to policzone na wolumenach i w mojej ocenie zakres 65 - 85 mln zł rocznie jest czymś czego normalnie możemy się spodziewać. Oczywiście dużo zależy od rozliczeń kontraktów i cen energii, ale na samym obrocie energią powinno być stabilnie. Cały czas rosną ceny certyfikatów co2, a to wpływa korzystnie na import energii z rosji. politycy mogą sobie snuć plany niezależności energetycznych, ale nigdzie taniej energii nie kupią, a ostatecznie liczy się kasa.
  • Re: Wycena Autor: ~Krzysiek [37.47.205.*]
    powinni domknąć lukę, za szybko podbierają
  • Re: Wycena Autor: ~Hafid [165.225.84.*]
    Należy zauważyć, że pomimo wprowadzania "energooszczędnych" rozwiązań to konsumpcja prądu rośnie,
    link

zaś ilość jednostek wytwórczych w zasadzie jest na wyczerpaniu.

link

link
    oznacza to że nim wybudujemy cos nowego bedziemy musieli zadowolic sie importem. A import musi być opłacalny....... tutaj interaolt może być dobrym dostawcą prądu

pozdrawiam, H.
  • Re: Wycena Autor: ~Trumpf [31.60.50.*]
    Jaka jest wartość tej spółki jeżeli 100 procent zysku wypłacają jako dywidenda a środki trwałe zostały zamortyzowane?.Papierowy tygrys.
  • Re: Wycena Autor: ~Aa [89.64.40.*]
    To jest spółka głównie handlowa ,kupuje taniej sprzedają drożej . Nie potrzebuje magazynów i tym podobnego zaplecza.
  • Re: Wycena Autor: ~Trumpf [31.60.50.*]
    Rozumiem
  • Re: Wycena Autor: ~Titelitury [31.60.50.*]
    Należy wywnioskować że jest to spekulacja pod dywidendę i za miesiąc będzie cena około 14 zł ,albo nawet mniej.
  • Re: Wycena Autor: ~majk [193.105.251.*]
    bardzo ciekawe wnioski....
  • Re: Wycena Autor: ~anon [31.182.190.*]
    Dnia 2020-01-21 o godz. 15:42 ~Titelitury napisał(a):
    > Należy wywnioskować że jest to spekulacja pod dywidendę i za miesiąc będzie cena około 14 zł ,albo nawet mniej.

o daj boże, wtedy po wypłacie dywidendy spadnie do 10, żeby jeszcze po taniości dobrać
  • Re: Wycena Autor: ~Aa [89.64.40.*]
    Raczej bym na to nie liczył , zrobiło się za głośno o spółce ,żeby dużo spadło po dywidendzie .
  • Re: Wycena Autor: ~Nika [91.235.253.*]
    Co niektórzy skoczkowie,mający od kilku lat akcje, decydują się sprzedawać, licząc na odkupienie po dywidendzie. Jest tylko jeden problem. Wszyscy na to liczymy. Przez najbliższe kilka lat mamy bum na ten sektor.
  • Re: Wycena Autor: ~ONR [89.64.19.*]
    Jak spadnie do 10 to się zawór w odbycie przełączy wielu forumowym inwestorom i zaczną pisać o spadku na 2 zł, a nie o dobieraniu
  • Re: Wycena Autor: ~dobcio [46.114.2.*]
    Jak spadnie do 2 zł to stopa dywidendy wyniesie 200% ponad wiec nie gadaj bzdur. Wtedy z miłą chęcią całą kasę właduje w tę spółkę, jak każda inna osoba, bo nawet jakby spółka miała po wypłacie dywidendy zbankrutować, to mój zysk wyniesie minimum 100%. Jak już coś piszesz to pisz z głową
  • Re: Wycena Autor: ~Aa [89.64.41.*]
    W ubiegłym roku niektórzy liczyli ,że odkupią akcje po dniu dywidendy.Mogli to zrobić ale ze stratą .
  • Re: Wycena Autor: ~axaa [87.206.242.*]
    Dnia 2020-01-24 o godz. 18:23 ~Aa napisał(a):
    > W ubiegłym roku niektórzy liczyli ,że odkupią akcje po dniu dywidendy.Mogli to zrobić ale ze stratą .

Piszesz waść nieprawdę/Spójrz na wykres.. podywidendzie!Nie wprowadzaj ludzi w błąd!!
  • Re: Wycena Autor: ~ONR [89.64.19.*]
    Ja pisałem o spadku do 10 zł, kurs tam niedawno był. Pomimo dywidendy. Weź i poczytaj archiwalne wątki z tego poziomu cenowego. Bankructwo, koniec firmy, co za debile trzymają, zaraz koniec handlu prądem, kto kupił ten badziew, ten przegrał życie. Tak pisali...
    Dnia 2020-01-25 o godz. 07:47 ~ONR napisał(a):
    > Ja pisałem o spadku do 10 zł, kurs tam niedawno był. Pomimo dywidendy. Weź i poczytaj archiwalne wątki z tego poziomu cenowego. Bankructwo, koniec firmy, co za debile trzymają, zaraz koniec handlu prądem, kto kupił ten badziew, ten przegrał życie. Tak pisali...

Jeśli w swoich decyzjach inwestycyjnych kierujesz sie opiniami z forum to...gratuluję:))

Ja owszem, czytam te bzdury a robię...swoje; to ,co zaplanowałem!
  • Re: Wycena Autor: ~galipoli [88.199.172.*]
    Co pcha ludzi do takiego ryzyka jeżeli wartość księgowa jednej akcji wynosi 1.25 euro tj.ok. 6 zł ?Spółka wprawdzie płaci dywidendy jak zauważyłem ale ma bardzo niską płynność. Trudno jest swoje akcje sprzedać oraz kupić więc pozostaje ryzykowna lokata kapitału .Czy to prawda?Co spowodowało że kurs tak gwałtownie poszybował w górę?
  • Re: Wycena Autor: ~anon [31.182.190.*]
    A co pcha ludzi w taką spółkę jak dino z c/wk 10? Czy technologiczne z c/wk 20-40+?
    Stabilny zysk rdr, spółka od samego początku wypłaca dywidendę z minimum 70% zysku (zazwyczaj 100%), aktualna cena dalej jest niska, bo po wynikach za Q4 oznacza około 15-18% stopy dywidendy.
    Płynność jest niska, bo "nic się nie dzieje" w spółce, a spekulanci nie lubią najwidoczniej zarabiać pieniędzy tylko skakać tam gdzie jest aktualnie gorąco...
    Moim zdaniem bardzo dobra spółka długoterminowa - świetny kandydat w dywidendowym portfelu. Oczywiście jeżeli planujesz kupić akcji za 200k/500k czy więcej to faktycznie jest problem kupić/sprzedać ale takim kapitałem poza wig20/wig40 i tak zawalisz kurs
  • Re: Wycena Autor: ~Honeybadger [88.199.172.*]
    Jeżeli spółka cały zysk przeznacza na dywidendę , nie posiada środków trwałych lub zostały zamortyzowane w stu procentach to po wypłacie dywidendy jest nic nie warta .,Bańka mydlana .Pyk
  • Re: Wycena Autor: spock55 [62.69.247.*]
    Eeeee że co? Jak wypłaca co roku np. 4 zeta dywidendy to jest warta zero? Kolega z kimś się na łby nie zamienił?
    Twoje podejście do spółki jest błędne ,to jest spółka handlowa .Taniej kupuje , drożnej sprzedaje
    Posiada wprawdzie farmę wiatrową ,która w zasadzie została już spłacona i przynosi dodatkowy zysk ,ale podstawowy biznes to handel energią .
    Porównaj Rating z innymi spółkami .
    link
    Oczywiście istnieje ryzyko ,jednak głownie polityczne .
    Nie chcę Ciebie ani namawiać  ,ani zniechęcać ,musisz sam pojąć ryzyko w wypadku kupna .
    W tym roku dostanę piątą dywidendę (lub ekwiwalent ,jeśli sprzedam przed i odkupię po dywidendzie ,chociaż jest to ostatnio ryzykowne .Zrobiłem tak w ubiegłym roku i nie udało mi się taniej odkupić )

Sektor GPW: Energetyka

link 

Dnia 2020-01-25 o godz. 17:00 ~galipoli napisał(a):
    > Co pcha ludzi do takiego ryzyka jeżeli wartość księgowa jednej akcji wynosi 1.25 euro tj.ok. 6 zł ?Spółka wprawdzie płaci dywidendy jak zauważyłem ale ma bardzo niską płynność. Trudno jest swoje akcje sprzedać oraz kupić więc pozostaje ryzykowna lokata kapitału .Czy to prawda?Co spowodowało że kurs tak gwałtownie poszybował w górę?

A czym kierują się ludzie kupując po 280pln CD projekt??P/E 260 ; wycena fund. 6-10pln(stock watch)/ cena rynkowa z ...sufitu
    Proszę o odpowiedz!
  • Re: Wycena Autor: ~St [5.173.170.*]
    Artykuł na bankierze przywial tu ludzi, pozdrawiam
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Gdzie-w-2020-roku-szukac-wysokich-dywidend-7802724.html 

Nie wiedziałem ,że istnieje taki artykuł , dołączam link
  • Re: Wycena Autor: ~galipoli [88.199.172.*]
    Nadzieja na udział w podziale zysku , wilczy pęd, snobizm, chęć bycia w grupie która kształtuje profil firmy , możliwość uczestniczenia w walnym zgromadzeniu akcjonariuszy, wolna gotówka , legalizacja środków pochodzących z niepewnego źródła,
  • Re: Wycena Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    "Elektrownie węglowe, które dominują w Polsce, potrzebują dużych ilości wody do chłodzenia, którą czerpią z rzek" - powiedział. Dodał, że w okresach upałów, które w Polsce są coraz dłuższe i bardziej intensywne, w rzekach jest mało wody i ma ona wysoką temperaturę, co wymusza niejednokrotnie wyłączenie bloków energetycznych. "Stąd w Polsce rośnie ryzyko tzw. black-outów, czyli braków dostaw energii elektrycznej"

Dlatego między innymi jestesmy skazani na rosnący import energii i to jeszcze przez wiele lat.

A cisza taka się uczyniła/Obroty znowu w normie 6k-8k na sesję/Spekuła zeszła, i dobrze
    Przed wynikami pewnie się to zmieni.
  • Re: Wycena Autor: ~Nika [91.235.253.*]
    Jestem od trochę ponad roku, przypadkowo was znalazłam przy info o spadku ceny. Po zapoznaniu sie ze spółką wiedziałam, że mogę założyc fundusz stypendialny dla wnuczki. Jestem "nowa" czy już "swoja"?
  • Re: Wycena Autor: ~Malasz92 [5.173.32.*]
    Ja też nie uciekłem, skupowałem w przedziale 18-20. Dywidendę reinwestuję w spółkę, monitoruję zyski i stopniowo dokupuję. Chciałbym za kilka lat żyć z tej dywidendy i nie musieć chodzić do pracy (pracować dla przyjemności)
[x]
INTERAOLT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.