Na Platige ruch obecnie jak w warzywniaku. Obroty niskie.
Przed premierą The Witcher, kurs Platige to ~30 zł (na górce 39 zł) . Teraz ~26 zł (Obecna kapitalizacja 81.4 mln zł).
Natomiast serial miesiąc po premierze dalej TOP1 na świcie, na kanałach "streamingowych".
“The Witcher” is still the most in-demand series globally a month after it premiered."
https://www.businessinsider.my/the-streaming-battle-between-witcher-and-mandalorian-explained-2020-1/
Lista:
https://www.businessinsider.com/top-netflix-streaming-shows-this-week-witcher-high-school-musical-2020-1?IR=T#2-the-mandalorian-disney-plus-8
Zdjęcia do sezonu drugiego ruszają w lutym - więc jeśli będzie umowa - to mogą o niej poinformować w ciągu miesiąca.
Możliwy wyższy budżet - i to może być ten widoczny i odczuwalny plus dla Platige z sukcesu serialu ( do tej pory zyskują wszyscy prócz Platige).
W marcu wyniki za cały 2019 (wpływy z The Witcher plus inne projekty, wyniki za 01-09.2019 to ponad 4 mln zł).
Czyli potencjalnie, dobre informacje w ciągu 1-2 miesiąca
(może szybciej bo Platige nie tylko samym Wiedźminem żyje).
200 tys oceniających i 8,4 rating, nieźle od tego ''nieźle'' zależy budżet kolejnego sezonu, tak myślę... https://www.imdb.com/title/tt5180504/?ref_=rvi_tt
narzekania zawsze będą, la trzeba brać pod uwagę budżet, bo z tego wynikają możliwości filmy fantasy to nie jest kino studyjne, a ile kasy potrafią najwięksi pompować w widowiska pokazuje aladyn, którego wczoraj na hbo sobie obejrzałem: https://www.imdb.com/title/tt6139732/?ref_=nv_sr_srsg_0 ale ciekawie wygląda box office: 183 mln usd wydane, ponad miliard zebrane, rating zaś 7! obejrzałem, bo film z zeszłego roku i reżyserował go mój ulubiony guy ritchie czyli, godzina filmu to ok 100 mln zielonych, w wypadku witchera było to zaledwie ok 8 mln za godzinę w takim razie, nie ma co wybrzydzać, w takich realiach serial to duży sukces myślę, że netflix się najarał na tę wizurenkową wrzawę i kolejnego grosza nie poskąpi
Abstrahując od budżetu i tego co ile kosztuje i co PLI wykonało, to jeśli w filmie krasnoludów grają karły to jest to na poziomie efektów filmowych sprzed 30!!! lat. To co przechodziło w jakimś Willow, to tutaj jest żenujące... Jak ogarnąć smoka pokazuje chociażby film sprzed ponad 20 lat "Ostatni smok" z Denisem Quaidem. A to co widzimy w Witcher Netflixa jest bardzo słabe. Jeśli PLI jest w to umoczone to nie ma się czym chwalić.
Ja dzisiaj dokupiłem po 25, ale wystarczyło sypnąć 1000 akcji i kurs spadł do 23, czyli wróciłem na 0... Oby chwilowo. Wyniki w 2019 rekordowe, nawet bez wiedźmina, a na kursie tego nie widać. Pisałem ponad rok temu, że wszystko poniżej 24 to dobra okazja na inwestycje longterm, cały czas zdanie podtrzymuje, a biorąc pod uwagę dynamike wzrostów dochodów od tamtego czasu wszystko poniżej 30zł jest cena atrakcyjną, grając na krótko trzeba trafić na dobry moment, a to już na tej spółce loteria ;)
Cinek, dokładnie 237 akcji zrobiło te ujemną liczbę dwucyfrową przy flaucie popyt ustawia się nisko, ktoś sobie coś rozgrywa bo, fundamentalnie zgadzam się z tobą przesłanek do takiego poniewierania kursu jednak być nie powinno... to naprawdę jest dziś porządna firma, a nie jakaś wydmuszka, czy też bankrut
łącznie to było konsorcjum 4 firm, każdy dostawał określona ilość klatek do obróbki ale, jak oni ze sobą współpracowali wewnętrznie to nie wiem jedni mogli np nakładać swoje vfx, na zrobione wcześniej przez kogoś innego nie wiem, czy do końca działa to tak, że do samego końca dana firma jest sama odpowiedzialna za efekt końcowy? troszkę to przypomina budowę: podwykonawcy robiący wg projektu, a nad całością czuwa i odbiera inspektor nadzoru vfx dla platige są bardzo ważne, bo są najbardziej marzowe, aczkolwiek te filmowe, to potrafią siwych włosów przysporzyć witcher ważny, choć nie najważniejszy, cały czas pli sobie dzierga vfx w reklamie, czy segmencie cinematików
nie konfabuluję, ani nie jestem trollem, to odpowiem ci: - po prostu uwierz, że tak było! platige image ma najwyższe światowe standardy i należy do garstki firm na świecie, które mogą zrobić określone technologicznie rzeczy niestety, wciąż zadajemy głupie pytania, a dlaczego to, a dlaczego tamto? a dlaczego kurs nie rośnie jak to tak świetna spółka? po prostu: kupić i zakopać, nie powinno się patrzeć na taka fajna spółkę przez pryzmat kursu, dziś tu, a jutro? hehe, jeszcze niedowiarkowie będą przecierać oczy ps> wiele miesięcy już wpadam na to forum i chyba nigdy nie dałem powodów do braku wiarygodności? tak mi się zdaje...
Chyba chciales powiedzieć niewiarygodności...
Chyba ze stwierdziłeś ze trollujesz i nie jestes wiarygodny.
Pryzmat kursu nje kursu.
Odpowiedz prosze co ma PLI po Wiedzminie w tej chwili, prócz nizszego kursu, czyli wartości spółki, którą znowu prezes uwala?
Bo CD projekt, Sapkowski, Netflix, Koreańskie studio wiemy co.
napisałem: '' nie dałem powodów do braku wiarygodności'' zxc, a więc...chyba sens jest logiczny: byłem wiarygodny, słowo ''braku'' jest tutaj kluczowe mogłem również napisać - nie dałem powodów do obniżenia wiarygodności - czytaj ze zrozumieniem
poprawiali po bardziej znanych kolegach, ale Zxc, czy, to aż tak ważne? hehehe, komunikatem tego nie ogłoszą, a w konsorcjach trzeba sobie czasem pomagać co, zaś do rysunkowego wieśka, to nic oficjalnego nie było podane, ale ponoć ma robić to koreański mir zajrzałem na stronkę, specjalizują się w stylistyce azjatyckiej, co prawda portfolio mają w porównaniu do pli bardzo ubogie jedno warto wam wiedzieć; netflix jest ważny bo, ma multum kasy, ale do niego trafiają ci co, nie mają innego finansowania, bo oni nie przepłacają: dają zamówienie i owszem, ale czasem mniej się zarobi na ew mariażu z amerykanami niż np na innych swoich zleceniach mam na myśli pli, moce przerobowe nie są nieograniczone i czasem stoi się przed wyborem: robota dla jankesów, czy sowite zleconko z działu reklamy, czy cinematików a, tak w ogóle, to mało poruszamy tu jest dział cinematików, w którym platige czuje się najlepiej i znajduje się w top of the tops! niewątpliwie mamy hossę gamingową na gpw, a więc ścisłe zaplecze też powinno korzystać: chodzi o wszelkiej maści produkty, które robi pli: cinematiki, trailery, filmy towarzyszące grą etc... a, tu lipa...jakaś niewiara w spółkę, wycena niska, w zasadzie chyba sam dział cinematików tyle jest wart co cała kapitalizacja spółki....
na stronce spółki opisują co robili: głównie magiczne portale ( te akurat świetnie wypadły), jinna,eksplodującą głowę, kilkanaście innych, ale smoka, tak krytykowanego tam nie ma: https://www.platige.com/pl/project/fabula-pl/wiedzmin/