• Już zaczynam żałować Autor: ~Ciekawy [5.173.137.*]
    Że nie odkupiłem po 8,50.
    A mogłem
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: pluto85md [188.147.100.*]
    Albo sie uzalasz, albo dzialasz. Zapomnij ze czegos nie zrobiles.

Spolka nadal w okolicach 0,4 NAV. Nadal relatywnie tania. A jak nie to jest z 50 innych rownie tanich i o podobnej, badz wiekszej plynnosci. Oraz z 50 innych tanich o nizszej plynnosci. Dzis MCI w Ticker Rank na stooq wejdzie w pierwsza 100tke, czyli nie liczac indeksow i par walutowych bedzie pewnie w 50tce najpopularniejszych spolek. Duze wyjscie zrobilo swoje, troche zwrocilo uwage, tego brakowalo. Troche dzis male obroty by juz potwierdzic, ale wyglada na to ze droga do 14 zl technicznie bedzie otwarta.
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    ATM... Ktoś zaczyna podbierać pod exit. A pewnie niewiele osób jeszcze wie o planowanym IPO Gett.
    "Wśród zapowiadanych i oczekiwanych w tym roku dużych transakcji (każda o wartości powyżej 100 mln euro) uczestnicy konferencji wymieniają sprzedaż przez MCI Capital spółki ATM, sprzedaż sieci aptek Gemini, Centrum Rozliczeń Elektronicznych Polskie ePłatności i szpitali Scanmed."
    link 
    Trochę przydługi artykuł, ale pokazuje o co toczy się gra...

"Nadchodzi najlepszy czas dla centrów danych "– wywiad z Danielem Szcześniewskim

link 
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: ~mat [83.9.201.*]
    na ile wyceniane jest atm w księgach ?
    ile wzrośnie nav przy cenie 100 mln e ?
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: pluto85md [31.0.68.*]
    Przy 100 mln euro, to niewiele, wycena całego Atm to około 360 mln zł. Tu mowa o ponad 100 mln euro, ja uważam że za mniej jak 500 mln zł nie pójdzie. Spółka generuje masę gotówkowych przepływów.
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: ~Wowa [37.47.8.*]
    Jest dobry klimat do wzrostu kursu.Byleby tylko Prezes się tu nie włączył.
    Pem chyba rusza. Do 3 razy sztuka, tym razem rosnie wraz z MCI... MCI narazie niemrawo...ale nadal kolejne roczne max wyznacza. Dzien w dzien
    BC. Ty sie PEM interesujesz, jest szansa na wynagrodzenie zmienne? Ostatnie z tego co wiem bylo w 2015, tak wiec jakies 50% wyzsze wyceny powinny byc. Netrisk sporo dal zarobic, moze ATM uruchomi juz oplaty zmienne? Pamieta ktos wyceny z tamtych czasow.
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: bialoczerwony1972 [188.146.99.*]
    Mam nadzieję, że jest choć wycen nie pamiętam .Natomiast Netrisk i być może ATM i Gett sporo dołożą do opłaty stałej. PEM kupił pod ten nowy fundusz...
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: ~Czechu34566788 [5.173.26.*]
    Jest info - część już wiedziała od dwóch tygodni dlatego te wzrosty ale jutro ostatni dzień wzrostów zatrzymujemy się na jakiś czas na 11 zł i spadki
    Poprzednio oddałem połowę/redukcja/i dobrze bo odkupiłem część po 8.5a za resztę po długim namyśle/też dobrze/PEM średnio po9.6.Tym razem jednak powstrzymam się ze sprzedażą.Czas pokaże czy było warto.Wydaje mi się że ciéżko byłoby odkupić taniej.
    Prezes trochę zaspał.Miesiąc temu zebrałby bez problemu.
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: ~sewersp10 [178.235.172.*]
    Albo śpieszył się, żeby przychamować - skupem.
    Spieszył się???
    Ten skup był zapowiadany we wrześniu. Jeśli dojdzie do dobrego exitu jakie znaczenie ma to że kurs będzie w okolicach 11zł przez 2 tygodnie? Bo jakoś nie rozumiem. Wzrośnie i tak i tak. Warunek exit z ATMu ze 20-30% powyżej wyceny w księgach. Tak jak exit z Netrisk. NAV wzrósł o ponad 3zł a kurs x 0,4(przyrostu NAV) zgodnie z dyskontem jakie zarząd tej spółki uważa za normalne i jak ją wycenia obecnie rynek.
    Ostatnio rosło. Teraz będzie stało.
    No i ??? Dlaczego się śpieszył?
    Żeby zatrzymać na niższym poziomie i skupić tanio od kolejnej garstki zniechęconych. Być może ten wzrost go do tego zmobilizował, bo wolałby niżej i dalej czkałby np. na 8.
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: pluto85md [188.147.96.*]
    Fascynujace. Zgloszony popyt na 1,8 mln akcji wywoluje powstrzymanie przed wzrostem.
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: ~Renatka [88.156.138.*]
    Tak może być, że zrobił skup po 11 zł przy cenie ok. 10,5 zł, żeby powstrzymać wzrosty. Od jakiegoś czasu rosło i może obawiał się, że wzrosty przyspieszą i przekroczą w krótkim czasie 11-12 zł. Kiedy robi się skup, raczej rzadko dochodzi do tego, aby rosło w trakcie powyżej ceny wezwania, bo trudno sforsować podaż, jaka pojawia się wtedy na poziomie ceny wezwania.
    Następny....
    Ale po co miałby powstrzymywać wzrosty???
    Gdyby chciał zrobić skup taniej miał czas przed wyjściem z Netriska i z Frisko. Rynek wiedział tylko o ATM. Od września kiedy zapowiadali rychły BB trochę czasu minęło....

Więc nie przekonuje mnie teoria o pośpiechu... Raczej o zaspaniu jak zauważył wowa. Po co czekać na takie pozytywne infa 4 miesiące a potem dziwić się że wezwanie nie dojdzie do skutku. Bo i ceny podnieść nie mogą w nim przecież.
    Wydaje mi sie, ze spolke chcaca tanio kupic, a nie w ramach paradywidendy, moga obowiazywac przepisy o dostepie do informacji poufnej, tj. wiedzac o zaawansowanych rozmowach, znajac szacunkowo kwoty i ich pozytywne przelozenie na wartosc spolki, spolka byc moze nie mogla kupic akcji wlasnych.
    Ergo, jak mniemam wyjscie z ATM nie jest na zaawansowanym etapie, badz wartosc wyjscia nie przewyzsza znaczaco wartosci notowanej na gieldzie, lub po prostu ATM zostaje na dluzej.
    Możliwe, że nie był do końca pewnym, że sfinalizuje wyjście z Netriska i Frisko, a być może nie chciał być posądzony o wykorzystanie informacji poufnej. Dlaczego miałby powstrzymywać wzrost? Dlatego, że prawdziwe wezwanie dopiero nadejdzie. To zaproszenie teraz na 1,8 mln akcji to ok. 3% wszystkich akcji, więc prawdopodobnie będzie redukcja, bo to żadna ilość (nie wiem po co w ogóle skupować taką ilość, poza właśnie sztuczką mającą powstrzymać wzrosty). Jeżeli będzie redukcja, to z zadowoleniem to ogłosi, żeby ludzie myśleli, że dużo chętnych jest do sprzedaży przy tej cenie. To też zagranie na czas właśnie, żeby powstrzymać wzrosty i przygotować większy skup po jeszcze w miarę niskiej cenie.
    Skoro nie wiesz po co skupować tylko tyle, to ci wyjaśnię. Bo tylko tyle zostało kasy z uchwalonego budżetu na bb, dokładnie 20mln zł.
    To, że tyle zostało nie oznacza, że jest konieczność skupowania 3%, chyba, że jest dodatkowy cel. Przedstawię mechanizm, jaki ma być tu zastosowany, bo widzę, że nie rozumiesz o co w tym chodzi: 1) Obecny skup 3% akcji po 11 zł - cel: ustabilizować kurs w okolicach tego poziomu; 2) Po tym skupie, czyli za nieco ponad miesiąc ponowny skup 9% akcji, też po ok. 11 zł, czyli za ok. 60 mln zł (ludzie sprzedają widząc ostatnią redukcję; są też nowe środki pieniężne w spółce); 3) Jego stan posiadania wzrasta za dwa/trzy miesiące do ponad 90% i ogłasza przymusowy wykup po średniej z ostatnich 6 miesięcy, czyli bliżej 10, niż 11 zł. Tyle w tym temacie. Jedyne, co by się obecnie przydało to to, żeby znalazł się jakiś kozaczek (i nie myślę tu o Tobie), który zacznie wykorzystywać obecne i przyszłe poziomy skupu oraz ustawi się z ceną kupna po cenie wezwania. Zacząłby wtedy skupować w zasadzie dowolne ilości (nawet ponad 10% akcji). Wówczas ten, który chce tanio wydy...ać, dostałby sraczki. A ten kozaczek, który skupiłby ponad 10% akcji podyktowałby później cenę sprzedaży swojego pakietu i cena ta zostałaby przyjęta z pocałowaniem w bucik.
  • Re: Już zaczynam żałować Autor: ~Wowa [37.47.42.*]
    Skoro prezes uznał że po 11 to tanio ,to dla nas dobry prognostyk.On najlepiej wie że może być tylko drożej.Ale zawsze się znajdą frustraci których ten papier tak uwiera że na lepszą okazję nie będą chcieli już czekać.
    Ale wiesz o tym że od kilkunastu tygodni przymusowy wykupi to od 95%. Upssss coś ci umkło...
    To możesz dodać te 5% do drugiego skupu - to nie ma wpływu na mechanizm, który tu ma być zastosowany. Dla niego to tylko lepiej, taniej i łatwiej, bo mniej będzie potrzebował wydać ze swojej spółki z o.o. Mam nadzieję, że teraz już wszystko rozumiesz. Kończę, bo czas zająć się czymś pożytecznym.
    Znalazłem chwilkę by usiąść przed kompem i wyprowadzić Cię dziewczyny na jasna stronę mocy.

Błąd pierwszy: ( już podałem) złe progi wykupu
    Błąd drugi: Następny skup nie będzie po 11zł ( domyślam się ze chodzi o MCI Capital) i nie za miesiąc.
    Błąd trzeci: Jeśli dojdzie tu do przymusowego wykupu to szanse niewielkie że odbędzie się on po jakichś śmiesznych cenach z 6 czy nawet 12 ostatnich miesięcy.

Argumenty:
    Ad.1 Nowe przepisy
    Ac.2 Potrzebne WZA lub NWZA i nowa uchwała w kwestii BB. Co do ceny przez 3 lata skupując powoli pierwsze akcji podbił cenę o 20% ( zrobił to bardzo mądrze) a teraz miałby skupić 6 mln akcji w tej samej cenie gdy zostali tu już uparciuchy z mocnym rękoma???
    Ad.3 MCI to worek aktywów ja o tym wiem i Tomek też, ty możesz o tym nie wiedzieć. Różni się od normalnej spółki produkcyjnej czy np TFI tym że tu masz składniki majątku wyceniane przez samą spółkę ( albo przez zarządy spółek portfelowych) ew przez rynek jako spółki publiczne. Więc w sądzie spore szanse na wygranie bo oszacowanie majątku spółki jest bardzo proste.

Nie jestem żadnym kozaczkiem i nie mam kasy na zakupy, zrobiłem bła i kupiłem to MCI dawno temu po 0,7NANV który wtedy wynosił około 6zł. Więc dokupować nie mam zamiaru.

Jest jeszcze jedna kwestia nowy fundusz luksemburski do którego MCI a raczej PEM musi włożyć jako pierwsza sporą ilość kasy i dosyć mocno się zaangażować finansowo by dopiero potem ewentualni zewnętrzni inwestorzy finansowi dołożyli swoje. Jeśli oczywiście ma to wypalić.

Zapomnij, że skupi 90% akcji w cenie 11zł. Moim zdaniem kolejny BB bo tak będzie kupował a nie przez o.o będzie już po 12-13zł.
    Mam nadzieję, że jak dotrze do Ciebie że tu nie będzie żadnej redukcji zrozumiesz swój błędny tok myślenia.

[x]
MCI 1,77% 28,70 2026-05-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.