Sprawdzałem TKO :) i ze mną też ktoś sprawdzał ponad 60 tys akcji pkc i na 2 zł nie sprowadziły kursu niżej niż 3 zł :) Chyba wkońcu konsolidacja dobiega końca :) Tutaj naprawdę będzie grubo... Takie ukryciaki ostatnio były przy 1.7x :) 6 zł możliwe jak najbardziej...
Witam serdecznie - problem polega na tym że nasz Inwestor raczej nie jest chętny z kimkolwiek się zbytnio dzielić ...
Obstawiam wezwanie - i to będzie bardzo szybko, jak tylko UKOiK puści zgodę na konsolidację. Utrzymujący się poziom 3 zł ..+/- kilkanaście groszy sprowadzi niebawem - max. kilka tygodni średnie 3 i 6-miesięczne właśnie w te okolice. Oczywiście nie jest powiedziane że w okolicy tej ceny osiągną pułap umożliwiający wyciśnięcie nas i delisting - ale nie takie cuda już tu się działy. Dowcip w tym że fundusze - w osobach szanownych zarządzających - które to "na pewno nie oddadzą niżej niż ... " - tu proszę sobie dowolnie podstawić cenę jaka komu pasuje nie gospodarzą swoimi złotówkami - tyko czyimiś niestety. W odróżnieniu od nas - małych drobnych ciułaczy - znowu niestety.
Nie spodziewajcie się tu mitycznego króla Midasa - oni chcą to kupić w całości - jak najszybciej i jak najtaniej - w ciagu ostatnich 2-3 lat podobne zagrywki miały już miejsce kilkukrotnie - sam brałem udział w dwóch podobnych operacjach - "zarżnięty" odpisami i długami Integer który już już upadał niby (i tu nawet czasookres podobny) i Robyg - choć tu było w miarę uczciwe rozegranie - tak więc spodziewam się u nas bardzo podobnego scenariusza.
Nie znaczy to że nie podniosą minimalnej ceny w wezwaniu - i to jest tutaj bonus do wzięcia w 2-3 ... może 4 miesiące - pytanie po ile wezwą.... a wykres ...mmmm ...miód cyc malina... ktoś tu ładnie napisał - min vol h - 150k na kupi powinno huśtnąć nas sporo wyżej ... a już 2 takie godziny w trakcie sesji - to ... podwójne widły jak nic. Ukryte kupno widać ostatnio jak na dłoni - kto nie wierzy niech sobie potestuje jak kolega MaxiKaz :)) - najlepiej na równoważeniu przed zamknięciem - i blokadę wyżej też zresztą widać - pytanie właśnie ile są gotowi poświęcić żeby utrzymać kurs "w ryzach" ?
Oczywiście to tylko takie tam spekulacje-dywagacje, jest o tyle fajnie, że dużo nizej już raczej nie będziemy - a jeśli już jakimś cudem tak - to tylko okazja żeby kupić/dokupić
hmmm ... a wiesz że nie wiem czy tak - ale pewnie tak... i ile może to dodatkowo potrwać - nie będę tu rżnął mądrali - tylko co to zmienia ? może nieco wydłużyć całą zabawę - myślę że tam już mądre jajogłowy wszystko sobie poukładały żeby szybko i sprawnie to dokończyć - a że z koniem kopać się nie zamierzam ( tym razem :) ) to jakoś szkoda mi czasu dokopywać się do takich szczegółów - aż tak mi się nie spieszy - a plan mój jest doczekać do końca ... mojego albo jej ... spółki znaczy :)))
Ściągniecie spółki z giełdy nie jest już takie proste, bo trzeba mieć >95% żeby ogłosić przymusowy wykup, było >90 %, więc spółka zostanie na giełdzie a przy cenie 3 zł to raczej nic nie kupią większe szanse mają przy cenie 5-6 zł, jeśli chcą zwiększyć udziały.
Moim zdaniem kluczowe jest zachowanie funduszy. Jeżeli one oddadzą za bezcen to doprowadzenie do przymusowego wykupu jest możliwe. Ale jak fundusze nie będą sypać albo nie oddadzą w wezwaniu to akcji na wolnym rynku w krótkim terminie może zrobić się mało i cena pójdzie w górę.
Ludzie a po co mają robić wezwanie? Po klepnięciu zakupu akcji z emisji będą mieli większość. Nie róbcie zamętu i nie podpuszczajcie niezorientowanych. Na większe zyski czy dywidendę trzeba będzie poczekać minimum 2-3 lata. W pierwszej kolejności Cordia wymieni "nieudolną" radę nadzorczą i zarząd. Plan funduszy nie wypalił, a co lepsze wyszedł im bokiem i na tym skorzystamy my - drobni akcjonariusze.