Ten hooligan może narobić sporego zamieszania na Steam po Bum Sim,Wanking czy Priest -widać ,że jest spora liczba graczy zainteresowanych tego typu grami. Brawo Prezes!! Rynek wciąż nie zaskoczył zmian jakie pozachodziły na CFG a jak zaskoczy to od azu skoczy z 20-30% a potem będa juz stabilne wzrosty pod premiery.
A GTA to co jest? Symulator dobrej wróżki? Mafia 1 2 3 to co to symulator domu wsparcia. Na takie gry zawsze są chętni. Mnie tylko ten wanking Simulator ULT brzydzi.
Minifund pamiętam GTA1, bo to była jedna z moich ulubionych gier w tamtych latach i dalej nie widzę zbieżności, a tym bardziej na gruncie jakości i wykonania gry.
@yhm, nie bardzo rozumiem niezadowolenie, gra jak każda inna (z typu freak/controversial simulator / easy to sell), obecnie w procesie marketingu/sprawdzania gruntu do wydania - story i gameplay może się przecież jeszcze zmienić/rozwinąć, a nawet jeżeli nie, to mogę Ci powiedzieć, że w mojej opinii z duży potencjałem, biorąc pod uwagę możliwość cross-promo/sellu z takimi tytułami z GK PLW jak: Thief, Bum, Prison, Drug, Urban, Fat, Repo, Bandit, Taxi, a może nawet IAJC - oczywiście część z nich nie będzie wydana przed HS bo to raczej projekt na 2021, ale cześć z pewnością będzie (lub już po wydaniu), więc możliwość budowania WL projektu biorąc pod uwagę w/w, raczej perspektywiczna, żeby nie powiedzieć bardzo perspektywiczna. Grupa 4-5k do czerwca br, jak najbardziej możliwa (Johnzje - pewnie będzie raportował - z góry dzięki).
Żebyśmy nie wylewali zbyt dużo miodu, etc - jeszcze 3-6M miesięcy temu narzekaliśmy na brak działań w CFG, dzisiaj masz taką sytuację, że:
(1): bilans został ładnie wyczyszczony po wcześniejszej ekipie (bez problemu jeżeliby chcieli wykazać ZN to by to zrobili w danym kwartale spisania (3Q) - zobaczymy co będzie w 4Q, ale zakładam, że biorąc pod uwagę program motywacyjny jaki ustanowili i warunki brzegowe, to musi być do jakiegoś osiągnięcia przez Prezesa, a jeżeli tak to możemy się wszyscy zaskoczyć/zdziwić po wynikach 4Q/rocznych), (2): spłacona część pożyczek (zmniejszenie bieżących kosztów finansowych działalności spółki plus, co ważniejsze w mojej ocenie, spłacenie pożyczek części akcjonariuszy zaangażowanych w spółkę, z wygasającym lock-upem - bardzo pozytywne !!!), oraz wydłużenie okresu finalnej spłaty, (3): rozwój portfolio, ewidentnie w mojej opinii, masz rozwój/umożliwienie czerpania z najlepszych projektów GK PLW: - ACS promo z UBOT - HFC promo z HF - BOE - ewidentne położenie nacisku na budowanie portfolio wydawcy/rozpoznawalności CFG, + BOE, jako projekty z typu gier strategicznych (szczerze, szkoda, że nie ma nowych info nt. postępów, daty wydania), realnie bez $ dla spółki (choć byłoby rewelacyjnie jakby Prezes ugrał z 5-10% dla CFG - do negocjacji / do roboty :) ), ale z potencjałem na przyszłość (ewentualne wydaniem kolejnych strategii na tej bazie) --> co potwierdza w/w założenie budowanie pozycji wydawcy CFG - ostatnia niezapowiedziana / odsłonięta 5dni przed premierą, Spellsword - dla przypomnienia, CDR też wydawał karcianki... - CH1986 - ewidentne nastawienie pod Mr. Prepper-a - Bandit - liczę, że chłopaki tego nie spierdzielą, dla mnie jeden z większych potencjalnych projektów do wydania - o Postal-u nie piszę, - PIT - do rozwoju, pytanie czy Gladiator na aktualnościach Prezesa ma coś wspólnego z tytułem, jeżeli nie i oddzielny, to naprawdę kolejny ciekawy tytuł (pytanie jakie story / gameplay) - FOG - potencjalny survival, dalej czekamy na info, co i jak - Heist, bez komentarza, nawet po budowaniu WL, chyba do "odstrzału" / odstawienia, choć na NS nie wiem czy nie byłoby to całkiem ciekawe (może wydanie z ULT ? ) - Game Jam - coś, się powinno z tego "urodzić"
Biorąc pod uwagę powyższe (miała być krótka odpowiedź nt. potencjału HS-a, z góry sorrki), ale cóż wyszło trochę dłużej - bez wspominania o HW 2, PD2, planszówkach, etc., PLN 36 mln wyceny CFG, zważywszy na w/w, plus wyceny innych jedno-strzałów gamingowych, podsumowując, bez komentarza, kpina.... Merytorycznie, jeżeli ktoś/coś, chętnie. Pzdr !
Dzięki za szeroki komentarz... żebyśmy się dobrze zrozumieli, w żaden sposób nie podważam potencjału nowego CFG (nie bez powodu mam akcje tej spółki), tylko wolałbym, żeby spółka trzymała się tytułów w stylu House Flipper City, czy Aircraft Carrier Survival, niż szła identyczną drogą jak teraz niemal już co druga spółka - z d... symulatory ile wlezie, a coś chwyci. O to mi tylko chodziło, a to co zobaczyłem przy tym Hooligan trochę mnie rozczarowało. Nie twierdzę, że nie idzie z tego zrobić dobrej gry, ale wolałbym, żeby spółka od początku szła swoim torem, bo rynek symulatorów też jest skończony, a wcześniej czy później zostanie przegrzany (jak każdy gatunek w branży gier ma swoje okresy, gdzie podbija szczyty popularności, ale ma też takie, że mało kogo interesuje).
@yhm, spoko, nie ma problemu, w mojej ocenie spółka ewidentnie po wpadce z kamizelkami:
1. idzie w wykorzystanie potencjału dwóch "hitów" co jest bardzo słuszne: UBOTA (ACS), HF (HFC) - kto trochę matematyki zna, może sobie policzyć... 2. dodatkowe budowanie / stworzenie spółki zależnej świadczy o strategii - po ugruntowaniu / budowie konta wydawcy po BoE, coś własnego do wydania w tym temacie pewnie będzie... 3. innych małych wydawnictw (obstawiam jakichś kilka gier na NS, również się pojawią) 4. symulatory, które w GK PLW, jednak dają możliwość mego cross-sprzedaży, a biorąc pod uwagę dotychczas wydane symulatory / i pozostałe do wydania tytuły, które wcześniej wskazałem, po mega kosztochłonnym strzale kamizelek na jeden tytuł (nie do końca przestrzelony jakościowo, ale negocjacyjnie i cenowo jak najbardziej), jest jak najbardziej racjonalne / wskazane
Podsumowując, 4 nogi rozwoju, które jak oceniam są obecnie budowane, dla mnie zaj...biście, czas zweryfikuje...
Nie chcę wspominać o Postal-u, HW2, PD2, czy grach z Game Jam...to daleka przyszłość.
A do malkontentów i adameczka (stary, wyluzuj z tym trailer-em), już tak nie panikujcie, że nie ma planu premier czy nowego trailer-a ACS-a... pytanie, co wolicie plan premier i trailer czy wykonaną robotę...