• Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~Jacek [5.184.74.*]
    Wszystko wskazuje, że mamy przymusowy wykup.

Przy 26 zł jestem 2 zł w plecy na akcji.

Mam spółkę z C/Z 7,5 Cwk 0,40 (gdzie spółka posiada 29% akcji własnych - czyli wskaźniki są jeszcze bardziej atrakcyjne)
    FF był 28% ...i poniosłem stratę bo grupa akcjonariuszy zawiązała porozumienie i przekroczyła 90% i "zgodnie z prawem" ogłosili przymusowy wykup ... sorry ale takie prawo to złodziejstwo. Cóż ukradli mi 800 zł (o potencjalnych zyskach nie wspomnę)
    ... zgodnie z prawem. A przy takiej kwocie nie ma sensu iść w drogę sądową.

Jedyny plus, że Konstali mam poniżej 10% wartości portfela, Dywersyfikacja to jednak podstawa.
  • Re: Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~123 [89.65.55.*]
    Niestety ale skończyło się rumakowanie. Byłem przekonany, że przynajmniej do decyzji UOKiK nic nie zrobią. Jak widać bananowa rządzi się własnymi prawami. Czas się organizować.. Dla chętnych namiar do mnie: akcjonariuszgpw@gmail.com może wymyślimy coś sensownego?
  • Re: Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~Tomik [83.26.245.*]
    napisałem. dałem ci namiary do gościa, co robi takie sprawy w sądach.
    wszędzie jest takie łajdactwo. wycisk za połowę wartości godziwej albo i mniej. ale podobno da się to odzyskać tylko trzeba iść do sądu..
    w razie czego kto chce to niech pisze do mnie: tomikzajacc@wp.pl
    mój kolega został wyleszczony na Hutmenie i teraz sprawa jest w sądzie. ludzie z Midasa też poszli do sądu. więc jak się chce to się da.
  • Re: Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~Jacek [5.184.74.*]
    W tym roku została przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych podjęta próba przekonania obecnej władzy, (oficjalną wymianą pism - przez osoby obecnej władzy przychylne) w celu zmiany przepisów odnośnie ceny przymusowego wykupu (obecnie średnia 3 i 6 miesięczna co nijak mija się z wartością godziwą akcji). Niestety otrzymaliśmy (na piśmie) grzeczną odmowę, że takie zmiany w prawie nie są planowane ani popierane.

Osobiście zastanawiałem się nad skargą to Trybunału Konstytucyjnego ... obecnie czas oczekiwania na rozpatrzenie sprawy to
    4 lata więc ta instytucja w praktyce nie działa.
  • Re: Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~Jacek [5.184.74.*]
    Smutny przykład.

Inpost wrzesień 2015 cena emisyjna 25 zł
    maj 2017 przymusowy wykup po 11 zł (bo taka średnia 3 i 6 miesięczna)

Kto kupił akcje Inpostu w IPO po 25 zł został 18 miesięcy później wywłaszczony po 11 zł. (zgodnie z prawem)

Nie znam, żadnego akcjonariusza Inpostu który wygrałby w sądzie.
  • Re: Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~capisto [5.173.72.*]
    a poszli do sądu?
    żeby wygrać w sądzie trzeba do niego najpierw pójść. Jak nie pójdziesz do sądu to sąd nie ci nie zasądzi. czujesz tą logikę?
  • Re: Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~rambo [5.173.49.*]
    Przepisy chore to prawda, ale plakac o 800 zł?
  • Re: Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~Karrol [83.26.245.*]
    o 800 złotych nie opłaca się bawić w sądy. ale jak ktoś ma 10 tysięcy do ugrania to już warto.
  • Re: Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~prosty_chlop [176.221.120.*]
    nie chodzi o 800zł tylko o zasadę
    inwestując swoje pieniądze w cudzy biznes chcę wiedzieć, że jedziemy na tym samym wózku - biznes plajtuje - ja tracę, biznes zarabia - ja zarabiam
    przepisy dopuszczające naruszenie tej fundamentalnej zależności naruszają podstawowy sens inwestowania w akcje spółek publicznych
    dziwne, że nie rozumieją tego ani KNF ani SII ani inne żyjące z obsługi rynku instytucje
  • Re: Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~Jolek [93.180.188.*]
    z tym Capitalis da się dogadać na success fee. wygląda to mi lepiej niż karmienie adwokatów. tyle, że musi się zebrać dużo więcej osób
  • Re: Kupić spólkę z C/Z 7,5 i Cwk 0,40 ... i ponieść stratę Autor: ~prosty_chlop [176.221.120.*]
    ja akurat mam średnią zakupu 24,3 wiec technicznie - prawniczo straty nie poniosłem i trudno mówić o odszkodowaniu
    a widoków na ustalenie uczciwej ceny zdaje się nie ma? albo chociaż na zakwestionowanie skuteczności wyciśnięcia mniejszościowych przy użyciu akcji własnych spółki?
    jose32bis@gmail.com 

do kolegi, który zaoferował mi odkupienie akcji
    piszę bez personaliów, informując innych potencjalnie zainteresowanych wspólnymi działaniami - dlatego na forum
    mam kilkaset akcji, więc nie majątek - nie interesuje mnie potencjalne odstępne, bo za dużo korowodów w stosunku do profitu
    nie interesuje mnie też ubieganie się o odszkodowanie - bo księgowo straty nie ponoszę przy odkupie po 26
    gdyby natomiast ktoś widział szansę na wzruszenie legalności wyciśnięcia (np. w związku z wątpliwym wykorzystaniem akcji własnych spółki) byłbym zainteresowany - głównie dla zasady
[x]
KONSSTALI 0,00% 25,30 2020-01-02 17:03:55
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.