'Do tego dodajmy, że w „Krwi elfów” nie ma zbyt wielu potworów, a więc nie będzie okazji do chwalenia się efektami specjalnymi i profesją Geralta.'
A moze to chodzi o to... To sa tylko plotki i domysły, ale jakby byly prawdziwe to naprawdę PLI mialoby malo roboty z serialowym wiedźminem, czyli male zamowienie, a nawet poniżej 5% dlatego nie dostaliśmy zadnej informacji o pracy nad drugim sezonem. Musze przyznać, ze po wyczynach pana S mozna wszystkiego sie spodziewać. Tak samo bylo w 2017... Dobrze wiedzial na jakich warunkach będą tworzyc serial. Zeby nie bylo, jestem w PLI od dawna, ale ta ostatnia sytuacja mnie mocno zmartwila.
Przeciez cgi to nie tylko potwory. W 1 sezonie widac było sporo oszczednosci na cgi ( byly też dobre sceny) ,to wszystko kosztuje,a budżet serialu ograniczał możliwości.
spokojnie, przy kolejnym sezonie znajdzie się dużo pracy dla pli budżet ma być wyższy, a zdjęcia kręcone nie w budapeszcie tylko londynie czemu, jak pli zostało oficjalnym vendoerem netflixa,, do tego wygląda atrakcyjniej cenowo niż firmy zachodnie, to miałoby miec mniej pracy? a vfx, to nie tylko smoki i szantrapy, a wiele elementów, do tego pli robi postrprdoukcję
Broniłem serialu do ostatniego odcinka, ale po jego obejrzeniubjestem zmieszany i trochę zly. Nie dali rady. Obrona Sodden to żarty: nieudaczni-slabi i nienajlepiej ucharakteryzowani czarodzieje i chaotyczny Nillfgard w mało przekonującym oblężeniu. Sceny natarcia jak u Hoffmana: po 10 max 15 w kadrze. Zamiast ciąć i wywracać towarzystwo jak w bitwach z władcy pierścieni mieliśmy kilka solo ataków na malutkie grupki wroga. Pojedyncze ujęcia i sceny super, ale zaraz po nich dużo słabszych. Ogólnie b. skromnie to wyglądało niestety. Zmarnowany potencjał, ja b tej bitwe skrócił o połowę żeby widzą nie męczyć. z tym budżetem się nie da.... Smutne
Żeby nie było, ogólnie się cieszę że serial powstał, frajda z oglądania była, bo to fajne uniwersum, ale ekranizacja niezwykle przeciętna, jest niedosyt. Geralt, Jaskier i Citi na plus, Cintra i wioski na północy na plus, na minus muzyka - bezbarwny Nillfgard i scenariusze nie tłumaczące różnic pomiędzy południem i całą różnorodnością połnocy. Wystarczyło dialogów dodać. Np na uczcie w Cintrze, aż się prosiło....
Wiem łatwo się mądrować,mam akcje Platige i wiem że tu będzie dobrze, ale nie ma głaskać Bagginsa i Sawko. Panowie nie upilnowaliście kilku rzeczy niezwiązanych bezpośrednio z budżetem: Zbroje , muzyka i dialogi, krasnoludy karły was obciążają.. mnie ta wizja artystyczna nie przekonuje
A propos tego tekstu i jednego z niego fragmentu - w obecnym stanie rozwinięcia fabuły serialu nie da się "Ziarna Prawdy" dobrze wpleść. Można to zrobić albo źle - "aby było", podobnie jak cały fragment z Brokilonem w serialu, który, bez książkowego kontekstu, był po prostu stratą czasu ekranowego i pieniędzy - albo wcale.
dobrze dla pli, że amerykanie mocniej stawiaja na polskę: https://innpoland.pl/157005,luegenbiehl-z-netflixa-o-polskich-serialach-i-przyszlosci-wiedzmina