Cordia objęła 66% akcji :) tego nikt się nie spodziewał. Teraz fundusze będą windować kurs pod jak najwyższą cenę OBOWIĄZKOWEGO wezwania na sprzedaż akcji przez CORDIA :) BRANA pod uwagę jest średnia ważona z 3 lub 6 miesięcy. Widać, że każdy obstawiał upadłość układową a tutaj zonk. Taki poważny inwestor branżowy wszedł na całego w spółkę :) wyłożyli 135 mln zł nie po to aby stracić...
Wracamy na 5 zł w euforii po takim mega infie
Cordia juz jest zarobiona.. a pozostale chytruski zostaly sprowadzone do poziomu drobnego akcjonariusza, bo maja wysoka srednia i na dodatek niemaly worek akcji. Po prostu blyskawiczna karma :) caly rok wydawalo im sie ze wszystkich przerobia a na koniec zosrali przerobieni. Podoba mi sie to. Wezwania to raczej nie bedzie bo nikt ze srednia 10 pln nie odda po 6 w tej nowej sytuacji. Bedzie sie dzialo, chociaz obstawiam raczej powolny wjazd do gory niz duze skoki - na moze z wyjatkiem najbliząszego poniedzialku. Nie wiem jak jest po wegiersku Mikołaj, ale juz go lubie :)
Zrobiona? Może i jest. Czeka teraz ich wyłożenie kasy na obowiązkowe wezwanie. Przerobione fundusze sp znają już cenę czy zatem są przerobione? Tt znasz cenę wezwania?
Najlepsze jest to że rynek i główni akcjonariusze byli pewnie już gotowi na wniosek o przysp. Postepowanie restrukturyzacyjne.
A tu przyszedł bogaty inwestor branżowy i w kilka dni wyłożył 135 mln zł i to nie jako pożyczka a zaangażowanie. Można więc rzec, że te pieniądze "przepadły" bezpowrotnie. Musi mieć mega pomysł na spółkę i tutaj 6 zł w kilka dni jest bardzo możliwe. Niejedna firma budowlana oddałaby za darmochę udział takiemu graczowi. A oni mają jeszcze 400 mln zł do wydania. Obstawiam, że pożyczą polnord w obligacjach i dojdzie do odwrotnego przejęcia. Polnord ma jeszcze fajną tarczę podatkową więc teraz nic tylko czekać. W poniedziałek kto mądry to weźmie pkc o ile się rano otworzymy.
Czekamy teraz na wezwanie, obstawiam 4.64 zł
Od kiedy fundusz jest inwestorem branżowym? Nawet jak się specjalizuje w inwestycjach w nieruchomości, to nadal jest finansowym. Jeśli będzie wykup przymusowy, to trzeba będzie „poprosić” obecne władze spółki o wyrównanie różnicy.
Maja jeszcze troche zaskorniakow :) to powazny gracz i jak wszedl taka kasa juz to ma bufor na polskich cwaniaczkow. Kupno w wezwaniu - dzieki naszym kombinatorom - to jakies kolejne 150- 200 mln. Tyle maja. Oj bedzie sie dzialo. Ja na swoje wyjde a ciesze sie ze madrale z funduszy, SP i KNF tak czy siak UMOCZA i mam nadzieje ze ktos ich bolesnie rozliczy za te wtope :) normalnie prezenty przed Gwiazdka :) czegoz wiecej chciec
Info dla "drobnych" akcjonariuszy jak najbardziej pozytywne , wchodzi Developer który buduje na naszym rynku zna go i może że tak napisze z marszu ogarnąć firmę , pakiet akcji pozwala nie oglądać się na dotychczasowych "mieszaczy" w garnku i w....lić obecny zarząd . Co do akcji to albo dotychczasowi akcjonariusze "dogadali się" z Cordia i będzie wezwanie po określonej cenie a jeśli nie to są Mega Frajerami ,jedno jest pewne będzie ciekawie . A akcje po 2 złote to przeszłość . Zobaczymy jak się otworzy w poniedziałek ale zgadzam się że w interesie dotychczasowych akcjonariuszy jest "darcie" akcji do góry żeby podnieść średnią cenę.
Akcji przybyło ale realnie nic więcej ich nie będzie bo jeden podmiot je objął i to jaki... na pewno w rynek ich nigdy nie puści... długi zmalały o 100 mln zł :)
Mamy nowe otwarcie i sytuacja jest dużo lepsza niż przy kursie 8 zł kilka miesięcy temu.
Rynek został mocno zaskoczony in plus więc teraz musi przetrawic nową sytuację na miejscu nowego inwestora zdjalbym Polnord z giełdy póki jeszcze jest tanio i akcjonariusze z pocalowaniem oddadzą swoje akcje po 4,27 zl
Dnia 2019-12-21 o godz. 09:26 ~Xxx napisał(a): > Rynek został mocno zaskoczony in plus więc teraz musi przetrawic nową sytuację na miejscu nowego inwestora zdjalbym Polnord z giełdy póki jeszcze jest tanio i akcjonariusze z pocalowaniem oddadzą swoje akcje po 4,27 zl
> zapytaj hanapetę i fundusze czy oddadza po 4 zeta buhahahahahahahah
Ciekawe czemu wzięli aż 66%... Przecież wystarczyłoby im 51%... Tutaj będzie mega odwrotne przejęcie i CORDIA wejdzie na GPW przez POLNORD... Zrobią sobie jeszcze emisję a wkład to będzie aport obecnego majątku w Polsce. Wzięli to 66% co daje 2/3 aby decydować już całkowicie o losach spółki Tarcza podatkowa jest też niemała za te kilka lat straty a aktywa POLNORD i tak przekraczają 1 mld zł... Długu już teraz jest raptem niecałe 400 mln zł po odjęciu wpływów z emisji a aktywa nadal ogromne. Polnord zostanie jednym z największych graczy deweloperskich dzięki CORDA. Teraz tylko będą chcieli pozbyć się funduszów poprzez wezwanie w okolicach 5 zł i tak się zarabia miliony. Mimo, że byłem optymistą co do CORDA i ich inwestycji to ilość akcji jaką wzięli aż mnie zaskoczyła. Zauważcie, że 12 grudnia były dwa wyjścia albo przejmują inwestorzy spółkę z emisji (obecni akcjonariusze) Pewnie zapisali się na akcje po 2 zł albo jeden inwestor, który przebił wszystkich dając najwyższą cenę. Ale to nie było pewne więc banki zgodziły się na dwa warianty. Inwestor wpłacił hajs i wszystkich zaskoczył że to wszystko załatwili jeszcze przed UOKIK i to w 10 dni. CORDIA ma do wydania jeszcze 400 mln zł i takim oto sposobem zrobi sobie emisję obligacji w POLNORD i przejmie wszelkie aktywa jakie ma. Tutaj teraz walka będzie o jak najwyższą cenę w wezwaniu a to tylko jeżeli kurs mocno skoczy.
Dnia 2019-12-21 o godz. 11:31 ~maxi napisał(a): > Ciekawe czemu wzięli aż 66%... Przecież wystarczyłoby im 51%... > Tutaj będzie mega odwrotne przejęcie i CORDIA wejdzie na GPW przez POLNORD... Zrobią sobie jeszcze emisję a wkład to będzie aport obecnego majątku w Polsce. Wzięli to 66% co daje 2/3 aby decydować już całkowicie o losach spółki > Tarcza podatkowa jest też niemała za te kilka lat straty a aktywa POLNORD i tak przekraczają 1 mld zł... Długu już teraz jest raptem niecałe 400 mln zł po odjęciu wpływów z emisji a aktywa nadal ogromne. Polnord zostanie jednym z największych graczy deweloperskich dzięki CORDA. Teraz tylko będą chcieli pozbyć się funduszów poprzez wezwanie w okolicach 5 zł i tak się zarabia miliony. > Mimo, że byłem optymistą co do CORDA i ich inwestycji to ilość akcji jaką wzięli aż mnie zaskoczyła. > Zauważcie, że 12 grudnia były dwa wyjścia albo przejmują inwestorzy spółkę z emisji (obecni akcjonariusze) Pewnie zapisali się na akcje po 2 zł albo jeden inwestor, który przebił wszystkich dając najwyższą cenę. Ale to nie było pewne więc banki zgodziły się na dwa warianty. Inwestor wpłacił hajs i wszystkich zaskoczył że to wszystko załatwili jeszcze przed UOKIK i to w 10 dni. > CORDIA ma do wydania jeszcze 400 mln zł i takim oto sposobem zrobi sobie emisję obligacji w POLNORD i przejmie wszelkie aktywa jakie ma. > Tutaj teraz walka będzie o jak najwyższą cenę w wezwaniu a to tylko jeżeli kurs mocno skoczy. >
NO JASNE NAGANIACZU KORDIA O NICZYM INNYM NIE MARZY ABY SKUPIĆ PO 10 NO BA PO 20 ZETA ZA AKCJĘ. HAHAHAHAA
Mamy nowego akcjonariusz w spółce który ma ponad 66 % akcji i losy spółki zależą od niego ,jaki ma scenariusz zobaczymy po działaniach , co do kursu akcji to wpływ na niego będą mieli dotychczasowi akcjonariusz bo albo wycofują się ze spółki albo kupują żeby mieć mocniejsze karty przy ewentualnym skupie. Co do wycofania przy obecnym kursie to Mega Straty ,"drobni akcjonariusze " frajerami nie są i kto utrzymał akcje na tej panice i kusie 1,6 teraz nie sprzeda. Albo fundusze są dogadane i będzie wezwanie po "odpowiedniej cenie" żeby mogły wyjść z akcjonariatu albo dały się zrobić w konia i teraz będą walczyć o jak najlepsze warunki , dla mnie osobiście to nie ma znaczenia mam swoje akcje , każdy kurs niższy niż mam średnią to dobieram .Zarobiłem na wezwaniach Robyg i Synthos zarobię i tutaj prędzej czy później.
5. Powyższe postanowienia nie ograniczają prawa Zarządu do zaoferowania pozostałych Akcji Serii T nieobjętych w wykonaniu Pierwszeństwa w Obejmowaniu Akcji Serii T wybranym Uprawnionym Inwestorom po cenie nie niższej niż zaoferowana Uprawnionym Inwestorom Objętym Pierwszeństwem, przy zachowaniu zgodności z przepisami obowiązującego prawa.
czy mogą resztę sprzedać dotychczasowym inwestorom ? to około 6 mln akcji.
Cordia na to na pewno nie pójdzie :) Oni już teraz dowodzą a zarząd pewnie swoje też ugrał w tym torcie... Pozostaną na jakichś tam stanowiskach ale już będą grać do bramki nowego właściciela. Na pewno boją się o swoje stołki więc zrobią wszystko co CORDIA powie do czasu przejęcia oficjalnie akcji. Ta uchwała była za pewne z myślą o tym, że to jednak fundusze wezmą akcje z emisji. Nikt nie przypuszczał tak pozytywnego scenariusza.
Dnia 2019-12-21 o godz. 13:17 ~maxi napisał(a): > Cordia na to na pewno nie pójdzie :) > Oni już teraz dowodzą a zarząd pewnie swoje też ugrał w tym torcie... Pozostaną na jakichś tam stanowiskach ale już będą grać do bramki nowego właściciela. > Na pewno boją się o swoje stołki więc zrobią wszystko co CORDIA powie do czasu przejęcia oficjalnie akcji. > Ta uchwała była za pewne z myślą o tym, że to jednak fundusze wezmą akcje z emisji. Nikt nie przypuszczał tak pozytywnego scenariusza.
Czy to pozytywny scenariusz to się okaż za jakiś czas.
Dla mnie to wrogie przejęcie przez ruskąmafię i ABW powinno się tym zająć. Może "grzecznie" poprosili pozostałych o nieskładanie ofert.
nie żebym się chwalił ale zwracam uwagę kiedy zapodałem wam info o Developerze? i nawet jednego słowa dziękuję !!! szok jaki tu bufony wypisują (a przepraszam maklery i bankstery) hhahaha Wesołych Świąt post o Developerze wyżej hahhaha