• W co gra Cerrad-czy i jak można z nim wygrać? Prozumienie akcjonariuszy Autor: pino [5.173.216.*]
    Witam,

zakładam oddzielny wątek, żeby temat nie zginął gdzieś w gąszczu innych odpowiedzi. Piszę poniżej, żeby trochę rozjaśnić całą sprawę na tyle, żeby każdy mógł bardziej świadomie podejmować decyzje, bo widzę tu różne komentarze i czasem, co zrozumiałe, zabarwione silnymi emocjami związanymi z całą tą sprawą, ale pozbawione pewnego zrozumienia szerszej perspektywy. Chętnie usłyszę też konstruktywny głos innych akcjonariuszy w tej sprawie.

Przede wszystkim, ci którzy mogą, niech pojawią się na NWZA. Wiem, termin wybrany przez Cerrad został perfidnie i zrobili to celowo. Żeby podjąć próbę obrony przed zrobieniem z CNG wydmuszki przez sprzedanie fabryk i zmianę statutu (bez produkcji czegokolwiek) trzeba być fizycznie na NWZA (ew. głosować przez pełnomocnika), zagłosować przeciw obydwu uchwałom i wnieść o odnotowanie tego sprzeciwu w notarialnym protokole z walnego. Dopiero to daje możliwość zaskarżenia uchwał NWZA do sądu. Nie byłeś i nie głosowałeś? Nie masz prawa do zaskarżenia uchwał (!!!)

POzew - koszty pozwu nie są małe dla jednej osoby. Za samo wniesienie sprawy o uchylenie uchwały to 5000 PLN od uchwały (od listopada 2019 jest drożej - do tej pory było to 2000 PLN) - zatem w tym przypadku to 10 000 PLN. Do tego dochodzi wynagrodzenie prawnika. Za samą analizę sytuacji prawnej po NWZA, stawka jaką telefonicznie udało mi się uzyskać od prawnika w Wawie zajmującego się takimi sprawami to minimum 400 PLN + VAT (pewnie będzie drożej). Dopiero po analizie prawnik oceni, czy warto brnąć dalej i wnosić kosztowny pozew. Zatem im więcej osób jest zainteresowanych walką z Cerradem o lepsze pieniądze i los CNG, tym koszt jednostkowy spada. Ale trzeba mieć świadomość, że koszty sumaryczne mogą być znaczne w toku sprawy, o ile będzie się ciągnąć i wynagrodzenie prawnika będzie rosło. Zatem kążdy musi wstępnie przekalkulować, czy mu się to opłaca, czy nie.

To, że proponowane uchwały zostaną podjęte na NWZA nie ulega wątpliwości. Cerrad jest dominującym podmiotem i przegłosuje, co chce. Zatem dylemat jest jeden - być na NWZA, zagłosować przeciw uchwałom, czy odpuścić sobie kopanie się z koniem i sprzedać na wezwaniu. Moim osobistym zdaniem trzeba zobaczyć na NWZA jak zachowa się VALUE FIZ, o ile będzie tam w ogóle obecny.  Dlaczego tak? O tym poniżej.

Uchwały na najbliższym NWZA to dopiero początek i nie zapominajcie o tym (!).  Drugi, nie mniej ważny temat, to zdjęcie CNG z giełdy. I obecnie to jest właśnie to wezwanie, o którym tu już pisałem kilka razy, a co do którego kilka osób miało wątpliwości. Oto właśnie Cerrad robi wezwanie zgodnie z art.91 ustawy o ofercie publicznej, o czym pisze w punkcie 25 treści wezwania. Potem, po zakończeniu wezwania, będzie kolejne NWZA z wnioskiem o zniesienie dematerializacji akcji i zdjęcie z giełdy.  Jeżeli VALUE FIZ odpuści lub sprzeda akcje na wezwaniu, albo Cerrad na przyszłym NWZA uzyska powyżej 9/10 głosów na walnym (bo drobni nie przyjdą na NWZA) , to CNG zejdzie z giełdy NIEZALEŻNIE OD TEGO, CZY UCHWAŁY O SPRZEDAŻY FABRYK I ZMIANIE STATUTU ZOSTANĄ UCHYLONE PRZEZ SĄD, CZY NIE!
    I tu jest kluczowa sprawa, bo ci którzy zostaną z akcjami, mogą już rzeczywiście nie mieć ich komu sprzedać. Przy założeniu, że sąd nie uchyli uchwał o sprzedaży fabryk i zmianie statutu, z CNG zostaną wyprowadzone fabryki i CNG będzie bezwartościową wydmuszką. Nikt tego nie kupi poza rynkiem regulowanym. Jeżeli takich akcji będzie powyżej 5%, Cerrad ich nie wyciśnie - nie może na mocy ustawy. Pozostali z tymi ponad 5% też nie zrobią reverse sqeez-out z tego samego powodu. Zatem ponownie - każdy musi spojrzeć na sprawę ze swojej perspektywy i skalkulować ryzyko dla siebie przy najgorszym scenariuszu.

Zatem jedyna droga obrony przed "rumcajsami" z Cerradu to:
    - być na NWZA
    - zobaczyć co zrobi VALUE FIZ
    - zagłosować przeciw uchwałom o sprzedaży fabryk i zmianie statutu spółki
    - wnieść o odnotowanie sprzeciwu w notarialnym protokole NWZA
    - na tej podstawie ewentualnie wystąpić do sądu o UCHYLENIE UCHWAŁ NWZA z powodu działania na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych oraz jako sprzecznych z dobrymi obyczajami i interesem spółki CNG
    - ewentualnie zorganizować się w porozumienie mające w sumie powyżej 10% głosów (minimum 4 689 363 akcji !!!) aby zablokować zdjęcie CNG z giełdy

na dzisiaj nie wiadomo w jakim terminie sąd wyda wyrok, a obecne wezwanie się skończy. Nie wiemy, czy akcjonariusze odpowiedzą na wezwanie i ile akcji kupi Cerrad. Szczególnie nie wiemy, jak zachowa się VALUE FIZ. Najbliższe NWZA coś nam tu podpowie, czy będą walczyć, czy może nawet się nie pojawią. Bez nich nie ukrywam, że sprawa może być ciężka do ogarnięcia w krótkim czasie, bo patrząc po ilości akcji ujawnionych przez poszczególnych akcjonariuszy w innym wątku, to musiałoby nas być chyba dobrze powyżej 100 osób, aby uzbierać wymagana ilość akcji do blokowania zdjęcia CNG z giełdy. Zatrudnienie dobrego prawnika w takiej sytuacji, żeby ogarnął upoważnienia akcjonariuszy do reprezentowania ich w tej sprawie, to podstawa,  a to są znowu koszty.  

Inny dramatyczny scenariusz jaki widzę to sytuacja, kiedy sąd uchwał nie uchyli, ale CNG nie zejdzie z giełdy, bo drobni to zablokują. Zostaniemy wtedy z niewiele wartymi akcjami holdingu CNG notowanego na GPW, który niczego nie produkuje i pewnie (to moje osobiste zdanie) za jakiś czas zostanie doprowadzony do upadłości, żeby pozbyć się problemu i nas.

Dla mnie idealnym scenariuszem byłoby porozumienie zawiązane wokół VALUE FIZ. Ale jak na razie VALUE FIZ milczy i pewnie jak każdy na naszym rynku kapitałowym kalkuluje tylko pod siebie, co ma zrobić w temacie.

Zapraszam do kulturalnej polemiki i wymiany zdań. 

• W co gra Cerrad-czy i jak można z nim wygrać? Prozumienie akcjonariuszy Autor: ~Gallileo [193.118.225.*]
    jedna uwaga… z tego co czytałem to w nowych przepisach ma być w przypadku sciagania spolek z gieldy prawo akcjonariusza to domagania się odkupu swoich akcji na zasadach podobnych jak przy wezwaniach czyli srednia 3 I 6 miesieczna, wiem…. to niewiele, ale ogranicza ryzyko straty wszytskiego w przypoadku zdjecia z gieldy,  niech mnie ktos poprawi jesli sie mylę
    ps. nie mam nowej gali
  • Re: W co gra Cerrad-czy i jak można z nim wygrać? Prozumienie akcjonariu Autor: ~Kaziu [37.248.210.*]
    Najważniejsze być na Walnym!
  • Re: W co gra Cerrad-czy i jak można z nim wygrać? Prozumienie akcjonari Autor: ~autor [46.113.243.*]
    Dnia 2019-12-02 o godz. 12:15 pino napisał(a):
    .....
    > Inny dramatyczny scenariusz jaki widzę to sytuacja, kiedy sąd uchwał nie uchyli, ale CNG nie zejdzie z giełdy, bo drobni to zablokują. Zostaniemy wtedy z niewiele wartymi akcjami holdingu CNG notowanego na GPW, który niczego nie produkuje i pewnie (to moje osobiste zdanie) za jakiś czas zostanie doprowadzony do upadłości, żeby pozbyć się problemu i nas.
    >
    > Dla mnie idealnym scenariuszem byłoby porozumienie zawiązane wokół VALUE FIZ. Ale jak na razie VALUE FIZ milczy i pewnie jak każdy na naszym rynku kapitałowym kalkuluje tylko pod siebie, co ma zrobić w temacie.
    >
    > Zapraszam do kulturalnej polemiki i wymiany zdań. 

Ja mam jedną uwagę, wątpliwość i pytanie jednocześnie. Nie śledzę tutaj aż tak sczzegółowo wszystkich wydarzeń, ale z tego co rozumiem to Cerrad chce sprzedać majątek produkcyjny Ceramiki i zostawić wydmuszkę. Jednak wszystkich pieniędzy, które uzyska ze sprzedaży nie może wziąć sobie ze spółki do kieszeni z pominięciem pozostałych akcjonariuszy. Jeżeli nie uda mu się wycisnąć pozostałych akcjonariuszy za grosze tak jak planuje, proporcjonalną część pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży majątku będzie musiał oddać pozostałym akcjonariuszom zanim zrobi z Ceramiki bezwartościową wydmuszkę.

Czy dobrze myślę, czy ktoś może dostrzega w moim rozumowaniu błąd lub jakąś nieścisłość? Liczę na merytoryczne i kulturalne odniesienie się do tego co wyżej napisałem.
  • Re: W co gra Cerrad-czy i jak można z nim wygrać? Prozumienie akcjonari Autor: ~Ada [31.0.47.*]
    Dramat to jest cała GPW a Nowa Gala jest typowym przypadkiem upadku wszelkich zasad
  • Re: W co gra Cerrad-czy i jak można z nim wygrać? Prozumienie akcjonari Autor: pino [5.173.1.*]
    Dnia 2019-12-17 o godz. 19:30 ~autor napisał(a):
    > [...] Jednak wszystkich pieniędzy, które uzyska ze sprzedaży nie może wziąć sobie ze spółki do kieszeni z pominięciem pozostałych akcjonariuszy. Jeżeli nie uda mu się wycisnąć pozostałych akcjonariuszy za grosze tak jak planuje, proporcjonalną część pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży majątku będzie musiał oddać pozostałym akcjonariuszom zanim zrobi z Ceramiki bezwartościową wydmuszkę.
    >
    > Czy dobrze myślę, czy ktoś może dostrzega w moim rozumowaniu błąd lub jakąś nieścisłość? Liczę na merytoryczne i kulturalne odniesienie się do tego co wyżej napisałem.

Witam,

Rozumiejąc "kieszeń" literalnie, Cerrad nie może wziąć pieniędzy do takowej, ale CNG nie znika z rynku tylko "przekształca" się w "hodling", a o przeznaczeniu pieniędzy będących w posiadaniu istniejącej spółki akcyjnej na dywidendy, decyduje Walne Zgomadzenie Akcjonariuszy.

Ad. " ... część pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży majątku będzie musiał oddać pozostałym akcjonariuszom ..."
    nie znam innego mechanizmu niż dywidenada i WZA uprawnione do podejmowania takich decyzji (ref. link)  . Nie mówimy tu bowiem o podziale majątku po likwidacji spółki akcyjnej - jak pisałem CNG nie znika i działa dalej z innym zakresem działalności.

Ponieważ Cerrad ma większość na WZA CNG raczej nie podejrzewam, że CNG będzie skore do wypłaty jakiejkolwiek dywidendy z środków uzyskanych ze sprzedaży fabryk (po spłacie zadłużenia), bo to są de facto pieniądze pozostające w gestii grupy kapitałowej Cerradu.

Oczywiście powyższe to tylko moje osobiste zdanie i rozważania

Pozdrawiam
  • Re: W co gra Cerrad-czy i jak można z nim wygrać? Prozumienie akcjonari Autor: ~autor [46.113.243.*]
    Dnia 2019-12-18 o godz. 11:35 pino napisał(a):
    > Dnia 2019-12-17 o godz. 19:30 ~autor napisał(a):

> Witam,
    >
    > Rozumiejąc "kieszeń" literalnie, Cerrad nie może wziąć pieniędzy do takowej, ale CNG nie znika z rynku tylko "przekształca" się w "hodling", a o przeznaczeniu pieniędzy będących w posiadaniu istniejącej spółki akcyjnej na dywidendy, decyduje Walne Zgomadzenie Akcjonariuszy.
    >
    > Ad. " ... część pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży majątku będzie musiał oddać pozostałym akcjonariuszom ..."
    > nie znam innego mechanizmu niż dywidenada i WZA uprawnione do podejmowania takich decyzji (ref. link)  . Nie mówimy tu bowiem o podziale majątku po likwidacji spółki akcyjnej - jak pisałem CNG nie znika i działa dalej z innym zakresem działalności.
    >
    > Ponieważ Cerrad ma większość na WZA CNG raczej nie podejrzewam, że CNG będzie skore do wypłaty jakiejkolwiek dywidendy z środków uzyskanych ze sprzedaży fabryk (po spłacie zadłużenia), bo to są de facto pieniądze pozostające w gestii grupy kapitałowej Cerradu.
    >
    > Oczywiście powyższe to tylko moje osobiste zdanie i rozważania
    >
    > Pozdrawiam

Dodałbym tu w takim razie jeszcze jedną uwagę. Oczywiście łatwo się domyślić, że dranie z Cerradu nie będą skorzy do podzielenia się przychodami ze sprzedaży majątku z pozostałymi akcjonariuszami. Jednak wydaje się, że można jako pewnik przyjąć, iż cokolwiek robiliby po sprzedaży majątku (przekształcenie w holding czy inne machloje) nie będą w stanie wyzuć pozostałych jeszcze w spółce resztek akcjonariuszy z należnej im części przychodów ze sprzedaży majątku, jeśli ich nie wycisną.

Byłem jednym z akcjonariuszy walczących z zarządem Polcoloritu. Potwierdzam więc, że waszą jedyną szansą jest obecność na WZA i wniesienie do protokołu sprzeciwu. Gdybyście wystąpili potem do sądu do niezwykle istotną sprawą jest uzyskanie tzw. zabezpieczenia pozwu, czyli zawieszenia wykonania podjętej uchwały do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez sąd (co może trwać nawet ponad rok).

Wasze szanse zwiększyłyby się wielokrotnie gdyby udało wam się zebrać 10% akcji. Wtedy nie mogliby bez waszej zgody ani wycofać spółki z GPW ani was wycisnąć. Gdybyście byli solidarni, to moglibyście być wobec nich ekstremalnie upierdliwi i tak mocno ścisnąć ich za pewną wrażliwą część ciała, że w końcu te kanalie musiałyby albo zrezygnować ze swoich planów albo musieliby wam zaoferować godziwą cenę zakupu waszych akcji.

Nie mam akcji, ale będę stał z boku i obserwował co wyniknie z waszych wysiłków. W każdym razie życzę wytrwałości i powodzenia.

P.S.
    Tylko imbecyle odpowiedziałyby na ponowne wezwanie ogłoszone przez tych drani (o stopniu ich bezczelności świadczy powtórzenie ceny z pierwszego wezwania).
  • Re: W co gra Cerrad-czy i jak można z nim wygrać? Zatem pozamiatane? Autor: pino [5.173.1.*]
    Witam,

zatem wygląda na to, że jest pozamiatane. Szczegóły planu jaki ma Cerrad zostały dość dokładnie opisane tutaj:

link

Sprzedaż fabryk, zmiana zakresu działalności, zdjęcie z giełdy, likwidacja CNG i podział pozostałego majątku między akcjonariuszy. Jak im się uda uzyskać powyżej 95% akcji po wezwaniu (vide co zrobi Value FIZ) , wycisną resztę akcjonariuszy.

Wszystko Cerrad przegłosuje jak chce - zmiana zakresu działalności (potrzeba 2/3 głosów) , sprzedaż fabryk (potrzeba 3/4 głosów), jak po obecnym wezwaniu będa mieli powyżej 9/10 to na następnym WZA zdejmą CNG z giełdy bez problemu.

Zatem wygląda na to, że powoli żegnamy się z CNG nieodwracalnie. Ciekawe jak (i czy) rozegra to Value FIZ. No coż, zobaczymy co i jak na walnym za kilka dni.

Pozdrawiam
  • Re: W co gra Cerrad-czy i jak można z nim wygrać? Zatem pozamiatane? Autor: ~groszek [83.26.245.*]
    a ja myślę że to wszystko zależy od tego za ile sprzedadzą sobie te zakłady. jak za dobrą cenę to jest szansa coś odzyskać ze spółki.
    jak za cenę złomu to pewnie nie.
[x]
NOWAGALA 2,06% 0,99 2020-12-14 10:03:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.