też jestem ciekawy na czym to polega brałem udział w przymusowym wykupie,ale najpierw było przekroczenie 90% głosów na walnym,przymusowy wykup,a później wycofanie z giełdy i chyba zniesienie dematerializacji,a tutaj jakoś na odwrót,coś mi się wydaje że oni coś jeszcze tutaj szykują,tylko co....w piątek się dowiemy ile skupili akcji i wtedy może się coś wyjaśni
Jeśli nie będzie przymusowego wykupu a tylko wycofanie spółki z GPW, to nadal będzie mieć akcje, a jak będziesz chciał komuś sprzedać to tylko przez notariusza.
czyli mam rozumieć,że jak nie sprzedam akcji,a spółkę wycofają z giełdy to jestem pełnoprawnym współwłaścicielem firmy i uczestniczę w wypłacie dywidendy itp, czy tak mam to rozumieć?
Oczywiście, że jesteś pełnoprawnym właścicielem i masz prawo do dywidendy. Natomiast akcje nie są na giełdzie notowane więc jest problem z ich płynnością, dostępem do informacji o wynikach itp. Nawet jak nie będzie przymusowego wezwania to - w przypadku gdy zbiorą teraz powyżej 90% - każdy mniejszościowy ma prawo zażądać wykupu akcji za te 3,88 zł o ile dobrze pamiętam
Dywidenda będzie płacona jak taką decyzję podejmie większościowy właściciel. A to jest bardzo rzadko stosowane na spółkach niepublicznych. Najgorsze jest brak informacji, zostaje jedynie śledzić monitor sądowy i to co dzień, spółki niepubliczne nie muszą nic publikować jedynie zmiany w KRS w monitorze sądowym. Zgodnie z nowymi regulacjami teraz aby przeprowadzić wykup przymusowy na GPW, trzeba mieć 95 % akcji a nie 90% jak było dotychczas. Najgorętsze jest, że akcji nie można łatwo sprzedać. Jedynie na umowę cywilną ale komu. Nie można nigdzie ogłaszać tylko ustnie np. może sąsiad albo ktoś z rodziny. A jeszcze większościowy może podjąć uchwałę o emisji nowych akcji - przy takim procencie wszystko można przegłosować ( t.z.n. rozwodzić ). Proszę śledzić wpisy na spółkach które opuściły parkiet. Jakie tam się walki i cuda wyprawia. Powodzenia.
Jeszcze jedna sprawa ważna. Informacja o nadchodzących Zwykłych Walnych i Nadzwyczajnych Walnych, Ukazuje się tylko z Monitorze Sądowym. Znika obowiązek publikacji na stronie internetowej spółki. A kto śledzi Monitor Sądowy jak tam codziennie jest tysiące ogłoszeń i bardzo łatwo przeoczyć NWZA a tam uchwały niekorzystne, a później już za późno na jakąkolwiek interwencje. Powodzenia.
Próg 95% zacznie obowiązywać od 30 listopada, aktualnie obowiązuje wciąż 90%.
Zresztą w samym komunikacie wezwania jest jasno zapisane w pkt 25. Tak więc teraz tylko pytanie czy 90% przekroczyli, ale mając na uwadze uchwałę podjętą z taką przewagą wydaje się to najbardziej prawdopodobne. Poniżej pkt 25 komunikatu
25. Szczegółowe zamiary wzywającego w stosunku do spółki, której akcje są przedmiotem wezwania Wzywający nie zamierzają wprowadzać istotnych zmian w stosunku do dotychczasowej działalności Spółki po przeprowadzeniu Wezwania. Zamiarem Wzywających jest osiągnięcie do 100% ogólnej liczby głosów na WZ Spółki, odpowiadające 100% Akcji Spółki oraz wycofanie Akcji z obrotu na rynku regulowanym prowadzonym przez GPW. Ostateczna liczba Akcji, które zostaną nabyte przez Wzywającego 1 będzie zależeć od odpowiedzi akcjonariuszy Spółki na Wezwanie. Jeżeli po przeprowadzeniu Wezwania i nabyciu w jego ramach Akcji, Wzywający uzyskają prawo do przynajmniej 90% lub innej wymaganej obowiązującymi przepisami ogólnej liczby głosów na WZ Spółki, Wzywający rozpoczną proces przymusowego wykupu akcji Spółki należących do innych akcjonariuszy na zasadach określonych w szczególności w art. 82 Ustawy o Ofercie Publicznej.
OFE z PKO, które ma ponad 10% akcji nie brało udziału w tym okradaniu akcjonariuszy, wiec 90% zapewne nie mają. Przypominam ,ze akcje spółki jeszcze 2 lata temu na GPW wyceniane były powyżej 6 zł. Zarząd, który ma duże możliwości wpływania na kurs akcji doprowadził kurs do ruiny, żeby później za pół ceny firme kupić. Dziwi jedynie to ze w ten proceder zamieszane jest też OFE z PZU.
Czyli ci, co teraz sprzedają, zakładają jednak, że może nie być przymusowego wykupu. Poza tym te parę procent można zarobić już gdzie indziej, ważny jest kapitał na rachunku
PKO nie brało udziału w walnym,bo pewnie wcześniej zapisało się na sprzedaż akcji,a PZU wzięło udział w walnym aby przegłosować uchwały przychylne zarządowi,a po walnym odpowiedziało na wezwanie Moim zdaniem to wszystko już wcześniej było ustalone,tutaj gra była o miliony a nie o tysiąc zł żeby bez ustaleń przystąpić do tej rozgrywki..... jak tak ma wyglądać PPK to ja dziękuję,tak się dba o interesy przyszłych emerytów....
No właśnie OFE zamiast dbać o forsę przyszłych emerytów to razem z cwaniaczkami z firm ich okrada!!!! Swoja drogą jestem ciekawy po jakiej cenie OFE z PZU i PKO nabywały akcji tej spółki bo zapewne nie taniej niż po 3,88 a wiec przyszli emeryci nic nie zyskają a stracą.
PKO I PZU to spółki skarbu państwa,pytam się gdzie są odpowiednie służby które mają czuwać nad takimi transakcjami,później się dziwią,że ludzie nie mają zaufania do rynku kapitałowego
Ale nadzór państwowy jest nieefektywny. Bo państwu zależy tylko, żeby zedrzeć jak najwięcej kasy z obywateli i realizować cele wydatkowe rządu. Tak jest wszędzie. A zaufanie do rynków finansowych jest w Polsce bardzo niskie i dalej spada.
Całkowicie się z Tobą bobik zgadzam. To tylko świadczy jakie umysły ekonomiczne zarządzają naszymi aktywami w OFE. Perspektywiczna firma, przynosząca zyski, sprzedana przez OFE za bezcen. Przypominam, że wartość księgowa to 5, 84 zł.
Bardzo trafny komentarz. Dokładnie tak działają OFE. Mają to generalnie gdzieś. A w PPK, prowizja za zarządzanie jest stała, jako procent od aktywów, i tak główny wolumen jest poza akcjami. Więc po co się szarpać.