• Wyniki III kwartał Autor: ~Kasia [195.212.29.*]
    Wyniki poznamy już jutro.
    Będzie mały zysk czy raczej III kwartał będzie pierwszym kwartałem ze stratą?
  • Re: Wyniki III kwartał Autor: ~Prawdomówny [90.200.177.*]
    Obecnie PCC Rokita jest w innej sytuacji niż rok czy dwa lata temu. Obniżenie cen alkaliów, gorsza koniunktura w segmencie Poliuretany ( wzrost cen propylenu a spadek cen polioli ) wyższa amortyzacja ( wzrost o 44,5%) oraz wzrost kosztów ( zużytych materiałów i energii, usług obcych, pracowniczych, pozostałych ) spowodowany wzrostem wielkości produkcji sprawiły że wynik finansowy był bardzo słaby szczególnie za 2 kwartał. Do tego doszły jeszcze wzrost kosztów finansowych ( związany z obsługą większego długu ) oraz wzrost bieżącego poziomu podatku dochodowego. Jak by tego było mało nastąpiłiły przestoje remontowe i dodatni wynik 2 kwartału to zasługa głównie tylko jednego segmentu- chloropochodne. Wracając do 3 kwartału, a w zasadzie całego tego roku to widać wyraźnie że spółka nadal dużo inwestuje (109,8 mln zł w I półroczu) wzrastają moce produkcyjne, spółka zwiększa przychody pomimo spadku cen m.in. alkaliów: ługu sodowego o 5 %, sody kaustycznej o 19 %, rosną koszty bo skala działalności rośnie i rentowność siłą rzeczy nie jest już na tak wysokich poziomach jak wcześniej. Wyniki za 3 kwartał to dla mnie zagadka podobnie jak wynik wyborów w Wielkiej Brytanii, nie jestem jednak przesadnym optymistą jeśli chodzi o wyniki za 3 kwartał. Zbyt dużo negatywnych tendecji od spadku cen polioli po spadek ceny sody kaustycznej do tego jeszcze wzrost kosztów i negatywne przepisy podatkowe. Jedyne co napawa optymizmem to wzrost produkcji, a co za tym idzie wzrost sprzedarzy. Najważniejsze pytanie jakie mi się nasuwa jest takie w jakim stopniu wzrost sprzedarzy będzie w stanie zrekompensować spadek cen podstawowych produktów PCC Rokity. Na koniec moim zdaniem 3 kwartał spółka zakończy ze stratą a cena akcji spadnie poniżej 40 zł pomimo to nie zamierzam sprzedawać ich akcji bo nadal widze w tej spółce potencjał.
  • Re: Wyniki III kwartał Autor: ~Kasia [195.212.29.*]
    Chyba masz racje. Obserwując teraz kurs (-5%) , ktoś już chyba wie, ze będzie strata ...
  • Wyniki III kwartał Autor: ~Ubbe [213.77.35.*]
    Tysiąc akcji sprzedanych zapowiedzi gilotyny nie czyni. Nie piszcie jak dzieci, kto dostał cynk i miał sprzedać zrobił to nawet kilkanaście dni temu po 50 nie 47. To nie są amatorzy, żeby sprzedawać w dzień raportu :D
    Pozdrawiam
    Ubbe
[x]
PCCROKITA -0,44% 67,30 2025-10-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.