Bardzo chcę wierzyć, że pan Sapkowski w to wierzy. Ale wiem też, że istnieje taka ilość pieniędzy, za które można kupić nawet tak niepokorny charakter jak pana Andrzeja. Wiadomo, że w umowie z Netflixem ma zapisane, że nie może o nich mówić źle. Kto wie, może też ma zapisane, że za mówienie dokładnie tego, co mu napiszą, dostaje dobre premie?
Niestety, mimo że mocno trzymam kciuki za sukces serialu, nie mam wątpliwości, że nie osiągnie poziomu GoT.
Już abstrahując od tego, że AS, będąc wybitnym pisarzem, jest chyba jednocześnie kiepsko ogarnia współczesny świat, to po prostu talent szeroko pojętego zespołu produkcyjnego HBO jest widocznie wyższy od tego netflixowego. Widać to po wszystkich doniesieniach, obsłudze marketingowej i zawartości trailerów.
Myślę że Wiedźmin będzie sukcesem, ale nie osiągnie statusu kultowego, tak jak GoT.
Kiedyś pamiętam toczyła się tu już dyskusja na temat serialu i wnioski były takie, że dużym problemem dla netflixa jest to, że wypuszcza produkcje całymi sezonami. A HBO buduje emocje, szum wokół serialu puszczając odcinki co tydzień. Dzięki temu o GOT mogło być głośno przez klika miesięcy kiedy serial leciał. O wieśku będzie szum odrazu po premierze i trochę po niej. No zobaczymy. I tak liczę, że będzie to najbardziej znana produkcja netflixa. Przebije z palcem w .....ie stranger things, dark, casa de papel, narcos itd itp..
jachu, mądry post zgadzam się w całości lauren zadbała o bardziej przebojowy sznyt serialu i takim będzie w końcu, takich produkcji ze świata fantasy powstaje bardzo mało a, widownia uwielbia ten klimat, sam czekam na geralta, magię i strzygi ostatnio tyle dobrych njusów ze spółki się skumulowało, a notowania stały jak zaklęte, ale... ps> coś jakby teraz drgnęło na kursie, pod jutrzejsze wyniki? oby, to był dobry znak
Dnia 2019-11-05 o godz. 16:30 ~fanpli napisał(a): > w końcu, takich produkcji ze świata fantasy powstaje bardzo mało
Zarówno HBO jak i Amazon wchodzą w ten świat z bardzo mocnymi produkcjami - adaptacje Tolkiena i kolejna Martina (prequel do GoT). To będą bardzo mocne pozycje.
Zaznaczam, nie uprawiam czarnowidzta, Wiedźmin prawdopodobnie będzie sukcesem, pytanie dotyczy tylko skali. Ale musisz być realistą, szczególnie na giełdzie. Tutaj myślenie życzeniowe może się skończyć bardzo boleśnie.
@dete widać nie lubisz platige po co więc siedzisz tutaj i piszesz defetystycznie? masz kilkaset spółek na gpw, znajdź coś aby się nie frustrować ty mówisz pli nie, ja mówię tak! jakbyś był prawdziwym akcjonariuszem z otwartymi horyzontami, to zapewne poszedłbyś na walne, gdzie z pierwszej ręki dowiedziałby się, iż: po 3 latach jeżdżenia w delegację do fabryki snów, płacenia za hotele i wszelka obsługę prawną oraz za podróże, szukając producenta dla swojego filmu pełnometrażowego o geralcie - budżet 30 mlm usd - stanęli przed dylematem: dalej szukać i ponosić koszty? jaka była ich pozycja? grupy polaków ze scenariuszem, których podobnych, tam w stanach od groma leży w szufladach...czy, w ogóle ktoś skusi się na realizację? i trafia się netflix i po żmudnych negocjacjach wyszło jak wyszło, ale pli musiało, a netflix? on nic nie musi, jednak trafia do mnie opinia prezesa, że współpraca ta, choć początkowo kokosów nie przynosi, to świetna stała dywersyfikacja ( 7 sezonów?) umocni pozycję spółki długofalowo jako oficjalnego vendora dla giganta z los gatos hehehe, tacy goście jak ty patrzą spekulacyjnie, co im tam bycie inwestorem długoterminowym...tu i teraz sklepać zysk: najlepiej jakby za same prawa dostali z 10 mln usd i od razu je w formie dywidendy wypłacili akcjonariuszom! a. tak się nie da, da się natomiast poprzez cykliczne budowanie wartości spółki, rozpoznawalność, markę i zyski to właśnie się realizuje i trzeba być ślepym, aby nie dostrzec potencjału tkwiącego w tej unikalnej spółce 30 zł jest ceną - moim zdaniem - wartą do choćby ewentualnego zastanowienia się, czy nie umieścić platige image w swoim portfelu? tymczasem coś nowego, z kolejnego biznesowego segmentu spółki - EVENTÓW : https://konsolowe.info/2019/11/epic-game-music-z-udzialem-platige-image-odbedzie-sie-w-warszawie/
W pełni się zgadzam. A wyniki za Q3 bardzo dobre. Miało być na zero minus, jest ponad 1 mln zysku operacyjnego. Widać, że restrukturyzacja i wytrwałość przynosi owoce. Jak pisałem wcześniej: silnik czasu rzeczywistego, kolejne zlecenia, a przyszłym roku inwestor i IPO w USA.
Fanpli napisz wszystkim jaki platige ma udział w produkcji wiedźmina?? BO z tego co w umowie to żaden, spekulacja natomiast jest to że dostali jaka część do zrobienia efektów specjalnych dziękuję.
Dlatego akcje są po 30 a nie 300 , jak nie maja nic więcej to wzrost organiczny jak jest to będą inne ceny. Ryzyko do potencjalnego zysku do akceptacji
Tak. To chyba nawet moje spostrzeżenia i dalej sie tego trzymam. Budowanie hypu.
Gdzies mi sie kiedy obilo o uszy, ze następne sezony będą wypuszczane cyklicznie, a nie wszystkie na raz.
Powiedzmy ze pierwszy sezon jeszcze ujdzie, bo to będą oddzielne opowieść, nie bedzie bezpośredniej kontynuacji poprzedniego odcinka.
W nastepnych sezonach powinna byc rozbita jedna książka na sezon, wtedy regula cotygodniowa bedzie najlepszym rozwiązaniem.
Oczywiście moim zdaniem, zdaniem laikowego serialowca
https://redanianintelligence.com/2019/11/06/vfx-supervisor-julian-parry-confirms-there-will-be-a-djinn-in-the-witcher/amp/#click=https://t.co/W4fRuqRikz
Pli wymienione jako jeden z 4 dostawców vfx dla wiedźmina
trzeba być idiotą, aby nie docenić, czy choćby zauważyć do jakiej ligi wskoczyło platige dzięki współpracy z netflixem! tak sobie wrzuciłem jednego z wykonawców vfx z konsorcjum powołanego do serialu i oto co zobaczyłem: https://www.weacceptyou.com pracowali przy największych filmowych hitach, nie wydaje mi się, aby bez dealu z netflixem pli weszło samo, tak szybko na tę półkę...
Ehh nudno tutaj, wrzucacie w kółko te same informacje po kilka razy. Może po walnym będzie ciekawiej, ja niestety się nie wybieram, nie mogę sobie pozwolić na 2dni wolnego, żeby dojechać do Warszawy. Poza tym nie spodziewam się przełomowych informacji, bo takie byłyby w raporcie, niemniej zapewne powiedzą parę ciekawych rzeczy. W między czasie mam coś czego jeszcze nikt nie publikował na forum: https://youtu.be/_3aYDxYoFF8
I jeszcze coś takiego https://youtu.be/eRS-26ZS7TM w sumie bardziej dla nowych inwestorów bo dla wyjadaczy to nic ciekawego, bo skupia się tylko ja wiedźminie
ostatnioo sporo o netflixie się mówi: https://tech.wp.pl/netflix-i-nickelodeon-lacza-sily-w-starciu-przeciwko-disney-6446393739310721a https://www.spidersweb.pl/rozrywka/2019/11/15/netflix-oscary-2019-irlandczyk-krol-dwoch-papiezy-opinia/
ps> przepraszają za błędy: https://spidersweb.pl/bizblog/netflix-iwan-grozny-serial-oswiadczenie/
Oby tak jak przy grze z memami z Sapkowskim nie było memów z platige ze nic na tym nie zarobi. Ja dalej nie rozumiem jak można było nie zagwarantować sobie chociaż promila z zysku, przy takich zapisach kurs bylby już zupełnie gdzie indziej
cyt ''Ja dalej nie rozumiem jak można było nie zagwarantować sobie chociaż promila z zysku, przy takich zapisach kurs bylby już zupełnie gdzie indziej'' drogi kolego, kiedyś też tak to widziałem, też gnębiła mnie ta fobia ale, dziś po wielu miesiącach próby zrozumienia stanowiska spółki, widzę to inaczej i rozumiem ich wyobraźmy sobie, że dostaliby niemałą kasę za te prawa, wtedy, te 3 lata wstecz byli w zupełnie innym miejscu niż dziś i może mając jakaś kasę i olbrzymie ego, do tego będąc firmą źle zarządzaną, topiliby forsę w swój kontent o zbyt artystycznych cechach? nie wiadomo jak coś takiego by się skończyło? owszem, po latach żebrania o kasę na film pełnometrażowy trafili na netflixa i zgodzili się zrobić serial na takich, a takich warunkach tutaj mała dygresja, oczywiście ty byś sprzedał akcje w tym ruchu życzeniowym o podłożu w dużej mierze spekulacyjnym? może doszlibyśmy do 2 cyfrówki, kto wie? ale, dziś jakie toi ma znaczenie? ta cała historia z tym serialem pokazuje jak długą drogę przeszło platige od tamtego czasu i jaka jest obecnie dziś pozycja spółki kto, tego nie rozumie niech sprzeda swój pakiet, po co się biczować, tym co mogło się wydarzyć, ale się nie stało? trudna sytuacja spółki jakiś czas temu, spowodowała takie decyzje, a nie inne i dobrze się stało: dziś platige się zrestrukturyzowało, ma kompetentny zarząd, panuje nad kosztami, zwiększa sprzedaż, koncentruje się na core biznesie związanym z serwisem jednocześnie myśląc o przyszłości, czyli zaangażowaniem we własny kontent uwiarygodnienie się wynikami finansowymi, kw do kw, powinno zainteresować fundusze, a CAŁA TA SYTUACJA ZAOWOCOWAĆ DŁUGOTERMINOWYM TRENDEM WZROSTOWYM O PODŁOŻU FUNDAMENTALNYM już dziś mamy zakotwiczenie w okolicy 30 zł, to dobrze rokuje na przyszłość, prace na sezonem 2 wkrótce ruszają, roboty jest sporo, a exel jest niebłagany: marża musi być i to sowita konkludując, dobrze się stało, że za robotę i dywersyfikację przychodów, a co najważniejsze otworzenie furtki do światowych decydentów tej branży, gdzie dziś rozmawiają bez pośredników, zrobili właśnie tak! balansowanie przez jakiś czas na granicy zanurzenia wiele ich nauczyło, wyciągnęli wnioski, już są tego efekty, a można się o wiele więcej spodziewać, bo co innego bałagan i zarządzanie właścicieli, a co innego dobrze funkcjonująca fabryka ( bo, tak to dziś wygląda) ze świetnym brandem, sprzedażą, marżą etc... i nie mówicie, ze naganiam, to moja opinia, wydaje mi się, że zrozumiałem ich długofalowe działania budowy lidera tej unikalnej branży, w której prognozy wskazują na permanentny rozwój, a jeśli tak, to zapotrzebowanie zarówno na wszelkiej maści animacje, jak i efekty filmowe będzie rosnąć! ps> parafrazując cytat , zapewne fana muzyki reggae, to wkrótce powinniśmy być gdzie indziej...
uzupełnienie poprzedniego wpisu: niewykluczone, że duży sukces pierwszego sezonu, zagwarantuje w jakiś sposób pli wyższy zarobek, czy premię w jakiejś formie przy okazji kolejnych? oczywiście, nie znamy szczegółowych ustaleń aneksów bdm i wszelkich rozmówi negocjacji, wiem tylko, że obecnie platige ma z netflixem świetne relacje, oczywiście amerykanie nie zapłacą, za coś czego nie mają na papierze, ale np mogą dać kolejne wysokomarżowe zlecenia dla spółki czy, tak jest nie wiem, ale wiem, że w kolejnym roku działalności grupy platige marża powinna wzrosnąć, co przełoży się na rentowność poza tym , nie samym wiedźminem spółka żyje, a takie umowy jak z capcon, o współpracy 2 letniej, a może dłuższej, to kapitalna sprawa, wpływająca pozytywnie na sezonowość zamówień: https://www.parkiet.com/Technologie/309199959-Platige-Image-podpisuje-umowe-z-gigantem.html oby, takich umów było więcej restrukturyzacja wydaje się zakończona, choć przebudowa grupy możliwa: może niebawem powstanie w pli wydzielony unit produkcyjny? tak właśnie działają najwięksi z tej branży taka komórka działa efektywniej i łatwiej nią zarządzać...