Nie będzie przymusowego, jeśli pzu nieodpowie (ma ponad 12%, 10% wystarczy by zablokowac wykup). A po tej cenie nie odpowie, bo jest grubo poniżej wyceny godziwej. Między 10.44 a 16 zl jest sporo miejsca na negocjacje.
Moze tak, a może nie. Rok i 10 dni temu brali po 11 i 11.50, gdyby uokik zgodził sie do czerwca to tyle byłoby wezwanie. Przedłużyło sie i mogą spełnić obowiązek taniej, po co od razu dawać więcej i mrozić kasę pod wezwanie? Cena ostateczna będzie wynikiem negocjacji z funduszami, które nie są przytłoczone umorzeniami jak altus. Wystarczy im zebrać 17% i zdejmą papier z giełdy. Wartość ksiegowa prawie 15.90, ołów rosnie...a cena z wezwania 10.44. Może spotkają się pomiedzy?
Od początku było jasne że ZAP chodzi tylko o pakiet kontrolny. Niech spółka będzie sobie na giełdzie, a co to szkodzi a może czasami pomóc - może emisja akcji pod nowe przejęcia ?
Bedzie tak jak przy poprzednim wezwaniu. Wszyscy beda sobie normalnie handlowac powyzej ceny wezwania a na wezwanie nikt nie odpowie
Radze wszystkim trzymac i jeszcze dobierac. Free float coraz mniejszy i kurs moze byc znacznie wyzej bez laski zap
Poprzednie wezwanie robił NEF ale należał do funduszu PE, a teraz inwestor branżowy, ja się zdziwie jeśli nie spróbują tanio ściągnąć z gieldy np po 11.5 czy 12. Tu ciekawy artykuł dlaczego im tak zależy...https://akubiz.biz/artykuly/9-Artykuly/900-ZAP-SZNAJDER-BATTERIEN-SA-przejmuje-najwieksza-Polska-hute-olowiu-ORZEL-BIALY-SA.html
ZAP formalnie kontroluje Orła i robi w nim porządki a to przyniesie nowemu właścicielowi dodatkowe miliony PLN. Czy Sznajder będzie chciał pozostawić Orła na GPW ? Raczej wątpię ponieważ na tą chwilę jest to zupełnie nieopłacalne. Przez kilka miesięcy będzie negocjował z PZU i ostatecznie podniesie cenę wezwania do poziomu akceptowalnego przez rynek. Tych kilka miesięcy wykorzysta do zebrani dodatkowych środków i do połowy 2020 ściągnie Orła.
Czy mniejszościowi doczekają się ceny na poziomie wartości księgowej ? Za PZU stoi partia więc negocjacje mogą być jednostronne. Czy drobni na tym skorzystają ? Cena 10.44 PLN już jest, cena 11,50 PLN bardzo prawdopodobna, może 13 PLN ale 14 i więcej tylko przy nacisku PZU.
Na innym forum znalazłem ciekawą propozycję, która powinna wejść na rynek publiczny. Jeden z forumowiczów zaproponował, że w trakcie wezwań na akcje spółki publicznej, wzywający powinien obligatoryjnie odsprzedać posiadane akcje jeżeli pojawi się oferta o 20% wyższa. To skłoniłoby wzywających do oferowania ceny godziwej a nie śmiesznej ceny średniej z 6 m-cy szczególnie jak ff jest bardzo mały i średnie obroty po kilka tys. dziennie gdzie jedna transakcja za 10 tys. PLN może zmienić wycenę spółki o ponad 5%.
jedyne wyjscie nie odpowiadac na wezwanie i jeszcze dokupic mi weszlo jeszcze zlecenie K na poziomie 10,55PLN a ZAP daje mi za to 10,44, hahaha ja nie odpowiadam na wezwanie i jeszcze dokupuje skuteczny poziom wezwania zalezy od Nas i od OFE
na razie widac ze jak ktos chce oddac to robi to w rynek. obstawiam ze jeszcze przed rozpoczeciem wezwania cena zostanie podniesiona. zycze cierpliwosci
Sorry ale raczej nie dotrwasz. Wycisną Cię jak tylko osiągną 90%. No chyba że PZU się zaprze a ZAP nie będzie w stanie im tyle dać. Tu raczej wszyscy myślą krótkoterminowo ale powodzenia