• Porzadkowanie grupy... Autor: pluto85md [188.146.185.*]
    ...przed sprzedaza ATM. Wydaje sie, ze MCI dopnie sprzedazy ATM. Uporzadkowanie grupy pozwoli na umorzenie czesci certyfikatow i wplyw srodkow bezposrednio do MCI Capital. Zastanawial sie ktos za ile ATM moze pojsc? Czy dzisiejsza wycena 350 mln zl przy 70 mln zl EBITDA to duzo czy malo. Prasja na sprzedaz ABC byla, ale ATM idzie bez presji. Czas na 500+
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: bialoczerwony1972 [188.146.47.*]
    Moim zdaniem 400mln będzie dobrze. Wszystko co ponad to jak dla mnie zaskoczenie na plus. 500mln to kosmos i chyba bym się udławił czytając taki komunikat przy śniadaniu...
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~koala [78.28.33.*]
    a co potem?
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: pluto85md [188.146.185.*]
    Obys sie nie udlawil. Przypomne, ze poki co zarzad ATM nie pobiera premi, a robi dobre wyniki, a w zamian obejmuje prawo do zakupu akcji po 11 zl -blisko 1,8 mln warrantow (szybko liczac). Skoro pracuja na te warranty, to wierza w spolke i raczej nie wyloza 20 mln zl by sprzedac za 22 mln. 11 zl za akcje to juz kapitalizacja 400 mln zl (377 na MCI). A wynik Ebitda celuje w 60 mln zl wg standardow ATM (znormalizowany), faktyczny to 70 mln zl. Raczej ponizej 7xEBITDA nikt niczego nie sprzedaje.
    Vicis tez juz po porzadkach http://vicis.pl/raporty/biezace/
    161 mln zl ze sprzedazy Abc Data trafi wreszcie do MCI, no i pozostala nam spolka Vicis juz z nowa dzialalnoscia. Po umorzeniu akcji wlasnych, 100% bedzie nalezec do MCI.
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    To byłoby przyjemne dławienie,ale póki co to dla mnie Sci-Fi. Warranty nie są zadnym argumentem. Mało to przykładów wokół??? Choćby dawna Data... Cena akcji nigdy tam nie dotarła
    Nie śledzę ATMu ale skąd wziąłeś sobie cenę 11zł ???
    Sprawdziłem i w 3 komunikatach spółki z 30.09.19r podane są widełki cenowe 0.95zł-11zł za warrant...
    Nie ma w nich ceny objęcia...

Mimo wszystko obyś miał rację bo Kebab znowu słabuje, KupiVip też, prawdopodobnie także i Tatilbudur.
    A przy takim exicie to i PEM złapałby opłatę zmienną (chyba) a mam już na nim sporą pozycję z bardzo atrakcyjną wg. mnie ceną.i np przy porównaniu z wyceną Quercusa..

11 zl minus dywidendy uchwalone po 29 czerwca 2018. Tak jest w warunkach programu motywacyjnego. Abc Data to jednak inna historia, duze obroty na niskich marzach. ATM to kilkadziesiat % marzy EBITDA.
    Dlaczego więc nie podana jest konkretna cena (po jakiej objęli te warranty) tylko widełki?
    Waranty sa za darmo, a daja prawo do objecia kacji po 11 zl minus dywidendy uchwalone po 28 czerwca. Co w tym niezrozumialego. W zadnym wypadku cena nowych akcji nie moze byc nizsza niz 0,95 zl. Nawet jesli suma dywidend by przekroczyla 10,05 zl.
    Ok. Mój błąd...
    Nie doczytałem a umyśliłem sobie, że objęli już akcje a nie warranty.
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~Tm [62.245.75.*]
    700-900mln ATM min moze wiecej wszystko ponizej 550 bedzie slabym rezultatem dla mnie
    Chociaz moze przesadzilem ale chyba za 300 nie sprzedadza..
    Ja bym sie martwil o nowe projekty na tapecie bo mamy stagnacje od jakiegos czasu nic nowego a ze starych nie wszystkie wygladaja na plus
    Nie no 500mln zł od pluto85 to dla mnie kosmos, ale ty kolego Tm to poleciałeś chyba w czarną dziurę...
    Skumulowana cena nabycia ATM to 230 mln zł, częściowe wyjście 40mln zł a ty jeszcze chcesz dostać 700mln zł a nawet 900mln zł???
    Na dziś według mnie to marzenia ściętej głowy...

Gdyby tak miało być, to czekanie z BB do czasu wyjścia z ATM można by nazwać działaniem na szkodę spółki...
    W PEM tak samo bo przy takim zwrocie na inwestcji opłata zmienna byłaby chyba rekordowa i przebiłaby te 2015 już po wydzieleniu PEM.

• Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~Tt [62.245.75.*]
    No coz zobaczymy moze rzeczywiscie takie oczekiwania sa przesadzone zobaczymy bez namawiania po prostu wrozymy sobie jak babka na trzy wszyscy
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~Tma [62.245.75.*]
    A najwaznieksze zeby nie sprzedali ponizej ceny za ktora kupili to bedzie bardzo kosmos i czarna dziura. Musimy panowie miec nadzieje ze nasze akcje nie spadna do 6 zlotych czy jakos tak w grupie zawsze razniej. Jestem zwollennikiem nie celowania w kosmos tu po tej ziemi musimy mocno stapac. I zadawac sobie pytanie czy sprzeda po 3 ebitda czy 2 a moze jeden? Madre pytanie. Dlatego mysle ze nasz wodz dobrze wie jak robi sie interesy i zasadne jest sprzedawac za polowe cene a moze cwierc ceny a moze w caloaci doplacac do biznesu.. i dac oskubac jak kura. Juz niestety mieliamy przypadki ze bylo zle jak na windlu chyba minus iles set procent ale czy tu tez stracimy na tym biznesie? I w ktora strone pojdzie kurs jesli kapital z Polski bedZie moze niedlugo wial? To sa zasadne pytania
    Koniec wywodu
    Spore oczekiwania sa mozliwe i uzasadnione.

Po pierwsze: Ebitda w 2019 wyniesie okolo 80 mln zl, dla celow porownawczych prognoza w starej metodologii wynosi 58 mln zl, a po polroczu jest juz 10 mln zl nadwyzki (38 mln zl w tym 28 mln zl porownawczej).

Po drugie: oblozenie ATM to okolo 67% na polrocze (z niewielkim wzrostem). Jak wejdzie w to zagraniczny operator, to przeniesie czesc operacji i uzyska duza synergie. Dlatego moga wchodzic tu duze pieniadze.

Nie mam watpliwosci, ze to bedzie rekordowa transakcja MCI. Jednak to za malo, licze na przelomowe postrzeganie tej instytucji.

A wg moich obliczen sprzedaz przy kapitalizacji 500 mln zl, nie przyniesie wielkiej oplaty za wyniki z MCI EV dla PEM. Ostatnia oplata zmienna z podstawowych serii w 2015, od tego czasu ticket jest przy 50% wzroscie od wyceny z 2015. Jeszcze troche brakuje.
    Tylko, że sprzedaż po 10xEBIDTA ( i więcej) to z tego co mówili na webcastach to raczej dotyczy prężnie rozwijających się spółek (e-commerce i m-commerce, fintech).

Dlatego jakoś nie widzę, tych 500mln zł choć to jak piszesz tylko 7XEBIDTA.
    Być może to casus Daty powoduje u mnie brak obiektywizmu...
    Z Datą też miało być pięknie, a potem co było to każdy widział. Po 4 zł mieli nie sprzedawać, bo za tanio.
    Ciekawe jakie oferty i od ilu chętnych wpłyną do MCI.

W swiecie kilkanascie razy EBITDA to norma, w Polsce jest duze dyskonto. Ale caly czas mowimy, o normalnych powtarzalnych spolkach. Szybko rosnace spolki maja duzo wyzsze wspolczynniki. Zreszta MCI niedawno kupil szybko rosnace IAI 30xEbitda, czy sprzedal DotPay 13xEbitda z CAGR przychodow za ostatnie lata 11%, a CAGR Ebitda 23%. Przychody ATM rosna podobnie jak DotPay, Ebitda duzo szybciej.
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~Eqt [37.47.20.*]
    Poziomy 12-13 ev/ebidta uważam za minimum dla wyceny ATM, swiatowe przejęcia chodzą po 17-19x, a my tu mówimy o liderze na dynamicznie rosnącym rynku. Nie pójdzie po 17x bo to gpw, ale 12-13x może być, czyli min. 20zl na ATM albo wiecej. MCI i PEM skorzystają na tej najciekawszej transakcji roku.
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~wowa [37.47.8.*]
    Możecie się licytować co do wyceny a ja się obawiam że chętnych do przejęcia brak.
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~Eqt [88.156.143.*]
    Niedługo się przekonamy
    Do poczytania
    https://www.google.com/amp/s/cyfrowa.rp.pl/it/37412-zbliza-sie-finalowa-rozgrywka-o-atm/amp
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: bialoczerwony1972 [94.254.232.*]
    Wowa kupiec to się znajdzie, kwestia ceny.
    Powariowaliście z tymi wycenami ATMu...
    500mln to moim zdaniem dużo. Natomiast 700-900 to jakaś abstrakcja. Przy wycenie 700 baniek NAV wzrósłby o ponad 6zł... Czegoś takiego w historii MCI nie było. Nie zastanawia was fakt, że nikt pod to nie gra??? Nawet taki Buczek ma jakieś drobne u nas a w Altusie ponad 8%, teraz też gra pod wezwaniem w ES System. O ile drobni mogą nie kumać po ile EBIDTA sprzedaje się takie biznesy o tyle finansowi raczej tak.

Za 1H2019 z EuroV pobrano 0,7mln optaty zmiennej. Przy sprzedaży ATM za 700-900 baniek wyniki PEMu wywaliłyby kurs w kosmos a w kolejce czeka jeszcze IPO GETT.
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~wowa [37.47.8.*]
    No raczej chyba nie są aż tak zdesperowani żeby wywalić za wszelką cenę.Tym niemniej ostatnie poczynania są niezbyt fortunne.Kupują drogo a sprzedają tanio.
    Nie no bez przesady. Zarobić zarobią. Już wyjęli 40mln zł dywidendy ( liczone jako częściowe wyjście) i 400mln zł dostaną za swój pakiet. O to jestem spokojny. Natomiast wszystko co powyżej jak dla mnie to będzie bardzo miła niespodzianka. I trzymam za to kciuki.
    Oplaty zmienne sa za 1 kw, ale tylko od niewielkiej czesci ceryfikatow. Uwazam, zwyzka certyfikatow powyzej 15% w 1 kw da dopiero porzadna oplate zmienna. Stad tez kolejnosc profitow przy udanej transakcji obstawiam jako ATM (zyska najwiecej -mala plynnosc, stad nikt tam nie gra), MCI, a dopiero na koncu PEM, choc mozna wowczas juz grac na kolejne kwartaly, bo target bedzie doscigniety i kolejne zwyzki certyfikatow dadza juz sporo PEM. Wiec z PEM nie ma oczywistej zaleznosci miedzy pojedynczym wyjsciem a kursem.

Oszalec z wycena moze ktos, kto natychmiast bedzie w stanie uzupelnic wolne moce w ATM, ciagle mowa o ponad 30% wolnych powierzchni i o dalszej latwej rozbudowie o kolejne kilkadziesiat procent. Jak bedzie taki gracz, to od startu zwieksza biznes ATM o 50% przychodow i EBITDA zapewne o jeszcze wiecej. Stad mozliwe sa szalenstwa. A 400 mln zl to 5xEbitda z 2019, wiec sorry, nizej jak Netia, ktorej przychody i zyski od lat spadaja.
    Nie wiem w jakich certyfikatach siedzi ATM, acz wydaje mi się że jeśli wartość nie małej wcale spółki wzrosłaby o ponad 100% to w wycenie certyfikatów byłoby to widać bo wartość aktywów w EuroV wzrosłaby o ponad 300mln zł czyli o 35% Ale ok nie upieram się i mogę się mylić.

Oczywiście, ze bardziej przełoży się to na wzrost NAV w MCI niż na samo PEM. Tylko czy wzrost NAV przełoży się znacząco na kurs MCI??? Natomiast kurs PEM ma do odrobienia i tak sporo bez jakichś wielkich fajerwerków w wynikach. 30zł to minimum ( kurs sprzed nagłośnienia MaciejewskiGate) przy rocznym zysku netto rzędu 12-14mln zł.( wycena 100ml zł p/e= 7-8)

Co do tej wolnej w 30% powierzchni to różnie to można interpretować.
    Np. tak:
    "Czy główny udziałowiec ATM jest na tyle nieusatysfakcjonowany osiągnięciami spółki, że z rozważanych opcji strategicznych najbliżej mu dziś do sprzedaży aktywów? Na pewno zastanawia, że Operator Chmury Krajowej, szukając miejsca na kolokację w Warszawie, wolał KIR i Exatela niż największą polską firmę na rynku data center."

No i to podsumowanie...
    "To wszystko oznacza, że perspektywy dla takich firm jak ATM wcale nie są świetlane i nadzieje na tłuste lata spółka musi odroczyć. Dla głównego akcjonariusza optymalną opcją może więc się okazać sprzedaż aktywów, gdy np. oceni, że sen o koniunkturze jest nieziszczalny. To nie zmienia zasadniczo sytuacji spółki, która dalej będzie musiała bardziej się starać, walcząc o swój byt i pozycję na rynku."

link 
    Owszem PEM jest nisko wyceniany i niezaleznie czy bedzie wynagrodzenie zmienne powinno wysoko odbic. Raczej oznaczylem prosta relacje korzysci -ATM przy sprzedazy najpewniej w wezwaniu na calosc urosnie od razu. MCI bedzie w mediach wiazany z transakcja, a PEM raczej nie zgarnie duzego wynagrodzenia (przy czym ja zakladam 500 mln zl kapitalizacji, to o skromne 140 mln zl wiecej). Z kursami to oczywiscie nic prostego, moze byc roznie.

Te cytaty z telko: To troche niepowazne, by jakis analityk mowiac o potencjalnej sprzedazy, podejrzewal, ze to dlatego ze wyniki moga nie satysfakcjonowac. Wszak MCI to nie inwestor strategiczny. Drugia sprawa, ze Operator Chmury Krajowej oglaszal przetarg, wiec nie nie wolal KIR czy Excatela, po prostu te firmy wygraly przetargi. ATM tez potrafi je wygrac, niedawno z BGK na 17 mln zl w 4 lata. Teraz jako jedyny zlozyl oferte na 2 mln zl dla CSIOZ. A 30% wolnych mocy to zaleta dla potencjalnego inwestora z branzy, wada dla pozostalych. Nie mniej to z tymi wolnymi powierzchniami spolka robi 80 mln Ebitda!
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~inkwizytor [78.28.34.*]
    pluto, ile lat już tak bronisz swej inwestycji w mci? kiedyś mocno zachwalałeś abc datę i jej kolejn strategie oraz potencjał, choć białoczerwony i inni wskazywali argumenty zagrażające tej spółce i negatywnym wpływom T.Cz. na porażkę abc daty

komentowanie spółki, a zarabianie na niej to dwie różne rzeczy
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: pluto85md [188.147.104.*]
    Pisze na forum od czasu do czasu. Nie bronie swojej inwestycji w MCI.

Aktualnie opisuje szanse zwiazane z ATM. Wydaje mi sie ze rynek ingnoruje zupelnie przeplywy pieniezne w tej spolce. I skupiam sie w tej chwili tylko na tej inwestycji. Moze to byc przelomowe wyjscie w postrzeganiu MCI jak sprzadaz Mall niegdys.

Zachwalalem ABC Data, bo to byla spolka z potencjalem, ale zostala za dlugo w portfelu. Kosztowny blad, niska stopa zwrotu, ale mimo porazki z ABC wrocilo 3x pieniadze.
    Coś z tym ATM może być na rzeczy ( tzn rekordowy exit). Dostępu do całości nie mam i nie mam zamiaru mieć i utrzymywać szkodnika ( powody ideologiczne) ale już z dostępnego akapitu przebija się że spółki na GPW są bardzo tanie a można je sprzedać nawet 2x drożej...

"Tomasz Czechowicz: Jedynym naprawdę dużym ryzykiem jest dla mnie możliwość wyłączenia przez kogoś internetu

Spółki giełdowe są wyraźnie niedowartościowane w stosunku do prywatnych. Ich sprzedaż na rynku prywatnym może dać nawet dwukrotne przebicie - mówi Tomasz Czechowicz, założyciel i partner zarządzający w MCI Capital.
    Witold Gadomski: Jesteście spółką giełdową, ale inwestujecie w spółki, które nie są na giełdzie. Nie ma w tym sprzeczności? Tomasz Czechowicz, założyciel i partner zarządzający w funduszu private equity MCI Capital: Czasami inwestujemy też w spółki giełdowe, po czym wycofujemy je z giełdy i mamy na tym duży zarobek. Spółki giełdowe są wyraźnie niedowartościowane w stosunku do prywatnych. Ich sprzedaż na rynku prywatnym może dać nawet dwukrotne przebicie. MCI Capital jest liderem w regonie pod względem liczby spółek wycofywanych z giełdy. Pozostało 91% tekstu "
    link 
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    jest jeszcze i to:
    https://www.parkiet.com/Byki-i-niedzwiedzie-tygodnia/310289998-Nie-ma-sily-nie-ma-kapitalu.html
    Tak czytałem. Na giełdzie faktycznie kapitału brak, ale to nie znaczy że go nie ma...
    Dlatego jestem bardzo ciekawy jak to z tym ATM będzie. Za ile go sprzedadzą i czy w ogóle go sprzedadzą ( zeby nie było jak z Datą, że oferty za niskie i MCI mówi:NIET) Czy może jednak będzie exit za 400mln zł może 500mln zł czy jak ktoś tu pisał może za 700mln zł.

Niby takie dzisiaj info poleciało....
    https://m.bankier.pl/wiadomosc/Cyfrowy-Polsat-moze-pozyskac-do-1-mld-zl-finansowania-w-formie-kredytu-lub-obligacji-opis-7764451.html

Może to kasa na ATM akurat 1 mld, wychodzi z grubsza ponad 20 na akcje ATM przy uwzględnieniu zamiany warrantow menedżerskich na akcje. Info dziś, kwota znaczna, termin bliski, a wcześniej mówiło się o zainteresowaniu Cyfrowego...ale może to czysty przypadek
    Myślę, ze raczej to nie na ATM acz obym się mylił...
    "Zygmunt Solorz może zostać królem centrów przetwarzania danych
    ...Według najnowszego raportu firmy doradczej Audytel Grupa Cyfrowy Polsat zajmuje szóste miejsce, a razem z Netią piąte, pod względem metrażu centrów przetwarzania danych w Polsce. Przed nią są takie podmioty, jak wystawiony na sprzedaż ATM, Polcom ze Skawiny, dwa konkurencyjne telekomy, czyli Orange Polska i T-Mobile Polska, oraz poznański Beyond.
    ...Kolejność może się zmienić. Jak bowiem wynika ze sprawozdania rocznego Elektrimu, kontrolowanego przez Zygmunta Solorza, grupa planuje dwie inwestycje w centra przetwarzania danych.
    Pierwszy nowy obiekt zaplanowany jest w Grodzisku Mazowieckim, gdzie w 2014 roku otwarte zostało data center zbudowane za około 80 mln zł przez teleinformatyczną firmę Qumak-Sekom (dziś w upadłości). Jak mówią nam osoby znające sytuację, miejsce w tym budynku zajmują głównie serwery Polkomtelu, operatora sieci Plus i Cyfrowego Polsatu. Ale nie tylko. Należący do Cyfrowego Polsatu operator stacjonarny Netia oferuje powierzchnię w Grodzisku klientom zewnętrznym, rozszerzając w ten sposób swoją dotychczasową ofertę (ma własne dwa centra danych w Warszawie).Nowy obiekt, nazwany Grodzisk 2, grupa najwyraźniej także chce wykorzystywać w celu komercjalizacji powierzchni, jak bowiem czytamy w raporcie Elektrimu, szuka najemców.
    Drugie centrum przetwarzania danych ma zaś stanąć około 20 km bliżej w kierunku Warszawy. Jak podał Elektrim, SPV Grodzisk, specjalizująca się w prowadzeniu centrów danych, w styczniu br. „rozpoczęła działania inwestycyjne związane z realizacją budowy centrum przetwarzania danych w Jawczycach”.
    Elektrim nie podał szczegółowych planów inwestycyjnych, a Tomasz Matwiejczuk, rzecznik Polsatu i Zygmunta Solorza, nie dodał nic ponad to, co podał konglomerat w sprawozdaniu. Nie odpowiedział też na pytanie, czy inwestycje grupy w data center oznaczają, że nie jest ona zainteresowana wzrostem poprzez akwizycje w tym segmencie. Jak wiadomo, na sprzedaż jest lider rynku ATM, którego obiekty są położone blisko siedziby miliardera na warszawskiej Pradze...."

.link 

• Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~HiperBessaMCI [37.30.22.*]
    Ty jeszcze się tu produkujesz ??? Hyhy masakra wyjście z tego śmiecia 3 lata temu to była najlepsza decyzja
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~Ewa [174.221.133.*]
    Moze jeszcze ta spolka wroci do lask inwestorow......kiedys byla bardzo lubiana
    Jest raport ATM.
    Bardzo dobry raport trzeba dodać.

• Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~Eqt [91.232.175.*]
    Jestem po lekturze raportu, szczególnie drugiej części: wynik ebidta i perspektywy...ATM to genialna spółka: prawie 100% robia stalego przychodu z abonamentow, 53mln ebidta za 3kwartaly, w porównaniu z zagranicznymi spółkami to powinna chodzić po 35 zł...tam wycena spolki jest ebidta 17x...u nas 6.5x, wycena tej spółki na gpw jest śmieszna.
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: pluto85md [188.146.32.*]
    15% wzrost przychodow abonamentowych w Uslugach Centrow Danych kw/kw. i niemal 20 mln Ebitda po przeksztalceniu w kwartale. Jestem milo zaskoczony raportem. Nie dziwia wysokie oczekiwania co do sprzedazy. Moje 500+ moze byc wysokie tylko jesli porownamy do kursu gieldowego, bo wyniki to zupelnie inna liga. Spolka ma takze nadal duzy potencjal wolnych powierzchni, widac ze przyspieszyli z zapelnianiem.
  • Re: Porzadkowanie grupy... Autor: ~Anon [37.248.215.*]
    Asseco kupili: www.money.pl/gospodarka/a-wiec-sprzedane-solorz-przejmuje-udzialy-w-asseco-6461300989802625a.html
[x]
MCI 1,14% 26,70 2026-03-25 16:18:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.