Nie wiem w jakich certyfikatach siedzi ATM, acz wydaje mi się że jeśli wartość nie małej wcale spółki wzrosłaby o ponad 100% to w wycenie certyfikatów byłoby to widać bo wartość aktywów w EuroV wzrosłaby o ponad 300mln zł czyli o 35% Ale ok nie upieram się i mogę się mylić.
Oczywiście, ze bardziej przełoży się to na wzrost NAV w MCI niż na samo PEM. Tylko czy wzrost NAV przełoży się znacząco na kurs MCI??? Natomiast kurs PEM ma do odrobienia i tak sporo bez jakichś wielkich fajerwerków w wynikach. 30zł to minimum ( kurs sprzed nagłośnienia MaciejewskiGate) przy rocznym zysku netto rzędu 12-14mln zł.( wycena 100ml zł p/e= 7-8)
Co do tej wolnej w 30% powierzchni to różnie to można interpretować.
Np. tak:
"
Czy główny udziałowiec ATM jest na tyle nieusatysfakcjonowany osiągnięciami spółki, że z rozważanych opcji strategicznych najbliżej mu dziś do sprzedaży aktywów? Na pewno zastanawia, że Operator Chmury Krajowej, szukając miejsca na kolokację w Warszawie, wolał KIR i Exatela niż największą polską firmę na rynku data center."No i to podsumowanie...
"
To wszystko oznacza, że perspektywy dla takich firm jak ATM wcale nie są świetlane i nadzieje na tłuste lata spółka musi odroczyć. Dla głównego akcjonariusza optymalną opcją może więc się okazać sprzedaż aktywów, gdy np. oceni, że sen o koniunkturze jest nieziszczalny. To nie zmienia zasadniczo sytuacji spółki, która dalej będzie musiała bardziej się starać, walcząc o swój byt i pozycję na rynku."
link