• Sukces każdego dnia Autor: ~kauczyński [83.22.241.*]
    KNF: dwucyfrowe zyski OFE w trzy lata
    Wysokość średniej ważonej stopy zwrotu wszystkich otwartych funduszy emerytalnych za okres od dnia 30 września 2016 r. do dnia 30 września 2019 r. wynosi 15,679 proc. - wynika z komunikatu Komisji Nadzoru Finansowego

I następny sukces i jeszcze mi brakuje komunikatu, że giełda na szczytach wypracowała tak wspaniałe zyski.
    Dzień bez chwalenia to dzień stracony.
    Ale na wykresach dla ciemnego luda wszystko w górę.
    A rzeczywistość, właśnie sprawdzam, wchodzę na rachunek OFE i co widzę, mam mniej fizycznych pieniędzy jak 3 lata temu a przecież przez te 3 lata odprowadzałem jeszcze składki.
    Wchodzę teraz do ZUS-u PUE i co widzę, te pieniądze, tych 50 % co ukradł mi Tusk jest o 40 % więcej niż w ofe gdzie ponoć w 3 lata przyrosło mi o 16 %. Sukces tego rządu goni sukces, każdego dnia, wiwat kaczor i spółka. Dlatego zostaję w ofe i bierz Morawiecki te 15 %, tej opłaty przekształceniowej, tylko 15 %, nie podatku, bo podatek można tylko raz zapłacić tylko opłaty czy daniny a podatek o ile jeszcze cos zostanie to zapłacę przy odbiorze ! Vivat dobra zmiana
  • Re: Sukces każdego dnia Autor: ~student [89.64.41.*]
    jeśli jest czym to trzeba się chwalić
    to bardzo wku,,,,,,,a tych co nie maja sie czym chwalić
    dlatego zamiast popracować to czepiaję się wszystkiego
    a nie mówiłem, że kauczyński ma rację, że ciemnota jest trudna do wytępienia
  • Re: Sukces każdego dnia Autor: ~kauczyński [83.22.241.*]
    Korwin-Mikke: 70 proc. ludzi w Polsce nie jest w stanie zrozumieć treści rozkładu jazdy
    Po czym Korwin-Mikke przeszedł do wyjaśnień, że jeżeli są ludzie, którzy wierzą, że w państwie będzie lepiej, gdy "rząd zabierze im 700 zł, a da 500", to są to osoby "nie przy zdrowych zmysłach".
    Przeciętny wyborca PiS nie jest człowiekiem inteligentnym
    szczególnie, że korwin jest geniuszem
    przeciętny wyborca pis nie jest inteligentny
    bo jest bardzo inteligenty
    co by tłumaczyło ten sukces
    bo jak wytłumaczyć tę klęskę "geniuszy" ?
    no bo jak ku,,,a niech mi to ktoś madry wytłumaczy żeby głópek pokonał mądrego /
    chyba ze ten mądry to nie mądry

stara zasada mówi
    lepiej nie wyglądać a być niż wyglądać a nie byc
    cbdu

• Re: Sukces każdego dnia Autor: ~Hihi [31.60.114.*]
    "Najlepsza metodą, by przejąć kontrolę nad ludźmi i kontrolować ich całkowicie, jest zabieranie im wolności po trochu, aby zredukować ich prawa przez drobne, praktycznie niedostrzegalne ograniczenia.
    Tym sposobem społeczeństwo nie zorientuje się, że wolność i prawa są mu zabierane do czasu, gdy zmiany zajdą za daleko i NIE BĘDZIE ODWROTU."
    (Adolf Hitler)
  • Re: Sukces każdego dnia Autor: ~Hihi [31.60.114.*]
    Uważam, że głupota jest największą chorobą, gorszą od raka. Rak jest uleczalny, głupota nie - stwierdził Ma szef Alibaby podczas pobytu w Davos
  • Re: Sukces każdego dnia Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    Po co przywołujesz Hitlera wystarczy że peło z pezetelem wróci do władzy i będziesz miał wolność z gołą dupą bo złoja ciebie do ostatniej złotówki
    ..... a propo dostałem wypłat o 1 % podatku mniej tj 120 zeta względem września więcej , i już podoba mi się ta banda PiSowska co daje a nie zabiera , lubie takich Janosików
  • Re: Sukces każdego dnia Autor: ~Hihi [31.60.87.*]
    Tak cię te 1% cieszy a dlaczego nie napiszesz że w Polsce są podwyżki wynagrodzenia najniższe w całej Europie wschodniej a inflacja przyspiesza i będzie najwyższą w całej unii.
    Inflacja już ruszyła. Zamiast oglądać TVP idź na zakupy. Rozdawanie pieniędzy bez równoległego rozwoju inwestycji ZAWSZE powoduje wzrost inflacji. A to ZAWSZE powoduje wzrost stóp procentowych. To są podstawy ekonomii. A tzw. stopa inwestycji, która obrazuje rozwój inwestycji w gospodarce jest obecnie NAJNIŻSZA od ok. 20 lat i zjechała w dół właśnie przez ostatnie 4 lata. Ale o tym cicho, sza ...
    inflacja jest naturalnym zjawiskiem przy podwyżkach więc nie rób tragedii
    ważne aby podwyżki rosły szybciej niż inflacja
    nikt do czasów pis nic nie zrobił z pensjami a jak już to dla siebie
    już ty mi mów o podstawach ekonomii ................................................. chyba z synem tuska studiowałeś w OLT Ekspres ....... a to LIPA
    polityka finansowa jest jednym z filarów ekonomii chyba nie doczytałeś , PiS wstrzelił się tym w 10
    osobiście prowadzę działalność gospodarcza w Handlu ..... przez 4 lata obroty wzrosły mi 100 % nam na nowe urządzenia i i na drogi pąd i na torebki i na płace
    także możesz sobie pisać bo ja to znam na własnej skórze
    tylko nie pisz o tej pietruszce , pisz o czereśniach były po 15 zeta w tym roku
    maliny po 8 zeta
    tylko nie wiem czy polskie
    w ubiegłym i tym roku dosprzętowiłem się jak nigdy !!!
    nie mam kredytów co wk....a bankierów bo ciągle coś mi oferują a ja nareszcie mogę powiedzieć "spadać na drzewo !!"
    Bismarck mówił, że jeżeli chcesz ukarać Polaków to pozwól im się rządzić,a wtedy sami się wykończą.
    Międzynarodowy Fundusz Walutowy drastycznie podniósł prognozę inflacji w Polsce. W 2020 r. ceny nad Wisłą mają rosnąć najszybciej w Unii Europejskiej. Taka sytuacja ma się utrzymać aż do 2023 r.
    koniec PIS-owskiego eldorado, teraz wzrost gospodarczy będzie równy inflacji, czyli bilans zerowy. Prezes będzie musiał wystawić kolejnego cudacznego premiera, bo obecny zaczyna nasiąkać pesymizmem.
  • Re: Sukces każdego dnia Autor: ~ckl [178.217.249.*]
    jak by tak miało być , to pewnie dodrukują miliardy , a może biliony zł . co by nie było całkiem złe , bo nasz eksport musiałby wzrosnąć , w skrócie to przybędzie miejsc pracy , myślisz inaczej ?
    A co polska exportuje ? Martwisz się o niemieckie czy amerykańskie korporacje dla których 600 czy 800 euro to drożyzna ? A Polak cię nie interesuje , nadal go dymać, to gdzie te pieniądze z uszczelnienia podatków jak rozkręcają inflację. To jest to wstawanie z kolan ? Ale widzę że ciemny lud jest za inflacja , zawsze była tylko jaka ?
  • Re: Sukces każdego dnia Autor: ~kc [178.217.249.*]
    to o sobie tak napisałeś .co robiły inne kraje ?osłabiały swoją walutę , aby eksportem się ratować , ekonomisto ?
    Przez 4 lata nie potrafili opodatkować korporacji , tak wstawali z kolan, nie słyszałem żeby któreś zagranicznej korporacji uszczelnili czy nasłali CBA CBŚ , może jakieś pojedyncze przypadki. Babcia klozetowa w Niemczech zarabia ok 8 tys zł to co ty chcesz tutaj inflacją wspomagać export, kto ma się dołożyć dla korpo , żeby wspomóc export? Wyłazi właśnie gospodarzenie PiSu , inflacja czyli okradanie luda. To samo robi nieudacznik Tramp, podwoił deficyt obniżając bogatym korpo podatki i dowala ciemnemu ludowi cła 35%. A ciemny lud klaszcze.
  • EXPORT głupcze EKSPORT Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    Wyniki polskich obrotów towarowych po raz kolejny pozytywnie zaskoczyły. Po pięciu miesiącach br., podobnie jak w latach 2015-2017, odnotowaliśmy nadwyżkę obrotów towarowych (0,2 mld EUR). Było to możliwe dzięki wysokiemu wzrostowi naszego eksportu (o 6,8 proc., do 97 mld EUR), przy jednoczesnym wolniejszym tempie wzrostu importu (o 4,9 proc., do 96,8 mld EUR).

Obroty towarowe w Unią Europejską
    Nadal wolniej niż przeciętnie rósł eksport towarów do UE, tj. o 6,1 proc., do 78 mld EUR. W dużej mierze było to rezultatem relatywnie wolnego wzrostu eksportu do Niemiec (o 4,8 proc.), jakkolwiek w ujęciu bezwzględnym był to pokaźny wzrost na poziomie 1,2 mld EUR. Z drugiej strony wśród krajów unijnych dynamicznie rosła sprzedaż m.in. do Niderlandów (o 11 proc., tj. o ok. 465 mln EUR), Francji (o ponad 8 proc., tj. o ok. 425 mln EUR), Austrii (o 22 proc., tj. o ok. 395 mln EUR), na Węgry (o ok. 11,5 proc., tj. o ok. 275 mln EUR) czy na Słowację (o ok. 11,5 proc., tj. o ok. 260 mln EUR).
    Obroty towarowe z krajami pozaunijnymi
    W dalszym ciągu dużym zainteresowaniem wśród polskich eksporterów cieszą się pozaunijne rynki rozwinięte, na które eksport w okresie styczeń-maj br. zwiększył się aż o ok. 12 proc., do 6,8 mld EUR, w tym do USA (o 17,5 proc., tj. o ok. 430 mln EUR), Kanady (o 20,7 proc., tj. o ok. 115 mln EUR), Szwajcarii (o ok. 10 proc., tj. o ponad 80 mln EUR) czy Japonii (o ok. 35 proc., tj. o ok. 75 mln EUR). Pokazuje to, że polscy przedsiębiorcy potrafią wykorzystywać potencjał odległych regionów, co pozwala im na szybszy i bardziej dynamiczny rozwój rodzimych firm. 
    Równolegle polscy eksporterzy umacniają swoją pozycję na rynkach WNP, gdzie eksport towarów w okresie pierwszych 5 miesięcy br. zwiększył się o ok. 12,5 proc., do 5,8 mld EUR. W tej grupie krajów, szczególnie szybko rósł wywóz na Ukrainę (o ok. 13,5 proc., tj. o ok. 230 mln EUR), do Rosji (o 8,8 proc., tj. o prawie 230 mln EUR) oraz na Białoruś (o 23 proc., tj. o blisko 125 mln EUR).
    Poniżej średniej rósł eksport do pozostałych rynków słabiej rozwiniętych (spoza WNP), tj. o 4,8 proc. (do 6,4 mld EUR). W dużej części było to konsekwencją słabych wyników sprzedaży na główny rynek eksportowy z tej grupy, tj. Turcji (spadek o 33 proc., tj. o ok. 405 mln EUR). Niemniej jednak zostało to złagodzone dynamicznym wzrostem wywozu m.in. do Chin (o 37 proc., tj. o blisko 275 mln EUR), Zjednoczonych Emiratów Arabskich (o blisko 45 proc., tj. o 76 mln EUR), Egiptu (o niemal 70 proc., tj. o 67 mln EUR) czy Republiki Korei (o ponad 30 proc., tj. o ok. 63 mln EUR). 
     Przekrój towarowy
    W przekroju przedmiotowym najbardziej, w ujęciu nominalnym, zwiększyła się sprzedaż kotłów, maszyn i urządzeń mechanicznych i ich części (o 1,1 mld EUR, tj. o 9,3 proc.), maszyn i urządzeń elektrycznych oraz ich części (o 0,9 mld EUR, tj. o 9,6 proc.), pojazdów nieszynowych oraz ich części (o ok. 770 mln EUR, tj. o 7 proc.), tytoniu i przetworzonych namiastek tytoniu (ok. 390 mln EUR, tj. o 30 proc.).
  • Re: Sukces każdego dnia Autor: ~makler [88.199.172.*]
    Szczególni, że nismarkowi zależało na wolnej Polsce
    Taka propagandy by Polacy nie osiągnęli samodzielności
    makler ....................
    to jest tak że ten potsowiecki kiep nigdy tego nie zrozumie , a wiesz dlaczego ?
    - bo nie chce

Pokaż mi wolny kraj gdzie stacjonują obce wojska a długopis lata za ocean i podpisuje wszystko co mu pan podstawi przed nos bez targowania i zbędnej dyskusji.
    Gergette Mosbacher
    powiedziała :
    "Moim priorytetem,  będzie zachęcanie amerykańskim firm do zwiększenia handlu między naszymi narodami. Musimy zwiększyć nasz eksport do 38 milionów polskich konsumentów, by przywrócić Ameryce miejsca pracy i by sprawić, że amerykańskie firmy są traktowane sprawiedliwie"
    przypomnijmy sobie ostatnie poczynania pani ambasador: Ameryce nie podoba się lista leków refundowanych – interweniuje ambasador Mosbacher
  • Re: Sukces każdego dnia Autor: ~student [89.64.39.*]
    przecież Hihi nie sądzisz chyba, że nie wiemy żeś jest sowieckim trolem
    u Niemców jest więcej armii Amerykańskiej niż własnej
    Znany
    to nie tak, to jest zniewolony umysł
    bo od rozbiorów zawsze ktoś inny rządził nie Polacy
    Bismarck użył takiego sformuowania w czasach kiedy Polacy walczyli o wyrwanie się z zaborów w celu utworzenia niepodległego państwa, Niemcy obawiali się Polski bo wiedzieli, że Polacy szybko im zagrożą zresztą widać to było w okresie międzywojennym
    ukuto taką propagandę, żeby nikomu nie przyszło do głowy dac Polakom władzę we własnym kraju
    często wrogowie polscy powtarzają tę formułkę...
    ale spokojnie nareszcie Polacy odzyskali władzę i tylko kwestią czasu jest jak będziemy potęgą w Europie
    zresztą wielu światowych analityków to wieszczy a baranami nie ma się co przejmować przecież PiS nie dla idiotów jest !!!
[x]
PMPG 0,00% 1,91 2026-05-14 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.