Jak widać dla poważnych inwestorów ważniejsze sa dobre wiadomości z nowych leków niż przejściowe kłopoty z Valzekiem czy ryzyko sporu z GSK. Ta firma ma dużą szansę w ciągu kilku miesięcy podpisac umowę na ok 1 mld zł, a pipeline ma jeszcze kilka ciekawych leków, które niebawem wchodzą do badań klinicznych. Teraz czekamy aż ci co sprzedawali po wynikach i wcześniej zaczną wracać do tych akcji. JS
Tobik, dobry artykuł. Celon może być dobry na long term. Mnie prezes Wieczorek przekonuje. Salmex we Francji jeszcze w tym roku a w przyszłym w Hiszpanii, w lutym szansa na inwalidowanie znaku towarowego i miejmy nadzieję powrót do sprzedaży na rynku Niemieckim, w Skandynawii i GB. Przyszły rok może okazać się przełomowy w segmencie leków innowacyjnych. Rynek dla Esketaminy rewelacyjny. Wybór jej do pipeline to strzał w 10. Dużo będzie się działo w przyszłym roku segmencie leków innowacyjnych. Agonista GPR40 i inhibitor Jak/Rock wejdą w fazę kliniczną! Inhibitor PDE10 rozpocznie 2 fazę. Inhibitor FGFR rozpocznie 2 fazę kliniczną. Esketamina rozpocznie 3 fazę z podpisaną umową licencyjną na 1 mld zł! Cierpliwości.
To niech nie wierzy. Jeszcze większe będzie zaskoczenie. W poprzedniej prezentacji jest napisane o jakich kwotach mówimy w przypadku kolejnych leków. Esketamina to początek. Poza tym wg mnie cała giełda ma szanse na wzrosty bo: 1. TSUE może być momentem zwrotnym- miało spać w przepaść , a nie spadło. 2. Zaczynają działać PPK 3. USA chcą obnizyć wartośc Dolara 4. Zaczyna się mówic o obniżce stóp procentowych praz RPP 5. Napływy środków do funduszy są większy niż odpływy. Czytałem taki artykuł i to jest 1 raz od 11 miesięcy.. JS
Co ty z tym Salmexem w USA? Firma realizuje 80-90% planów i założeń i gdzieś w ryzyko jest wpisane, że coś nie wypali, przestanie być opłacalne itp.itd; Usa jak widać po rejestracjach a raczej ich braku mocno bronią swojego rynku i FDA blokuje co może z innych konkurencyjnych rynków.
Zakończenie II fazy klinicznej eskataminy ma nastąpić w listopadzie a potem umowa (umowy). Pod to toczy się gra bo temat jest mocno gorący i kwoty tez są nie małe.
Czy ty czytasz to co piszesz? 80-90%?? Przecież Salmex w Stanach to miał być jeden z największych hitów. Po drugie - skoro twoim zdaniem klapa Salmexu w USA wynika z blokowania przez FDA (co jest bzdurą, ale ok), to przecież to samo spotka esketaminę.
Moja opinia jaką wyraziłem dotyczy ogólnie wszystkich prób rejestracji w USA czy zdobycia rynku, które nie że jakoś specjalnie blokowane ale mają dużo mniejsze szanse. Widać to po tym chociażby Mabionie, który w jak dużym wysiłku może zarejestruje w EU a do USA to bardzo daleko........
Nie jestem inwestorem CLN pod jednego kandydata na lek. I również inwestuję dlatego, że umowa będzie lub nie będzie na USA z ketaminą. Samo zakończenie w najbliśzym czasie II fazy S-ketaminy będzie dla spółki i mojej inwestycji sukcesem. Kupuję wartość, którą dostrzegam, a to jest rzecz subiektywna, masz prawo nie wiedzieć w spółce potencjału.
To, co tu wypisujesz przyprawia o drgawki A tego typu uwagi to sobie podaruj, ja pzez prawie 3 lata nikomu na tym forum mając inne zdanie nie wypisywałem takich osobistych wycieczek.
Samo zakończenie w najbliśzym czasie II fazy S-ketaminy będzie dla spółki i mojej inwestycji sukcesem.
A skąd ten wniosek? Moim zdaniem, patrząc na podobne przyklady - nie będzie. Sukcesem będzie dopiero podpisanie umowy partneringowej, a prawdziwym sukcesem - sprzedaż leku. Tyle, że szanse na to ostanie to jakieś 20-30%, być moze nawet mniej.
Ale uważasz, że jak umowa (umowy) będą i będziemy mieli III fazę kliniczną i kolejne płatności wynkające z umowy to szanse na sprzedaż S-Ketaminy CLN z podpisanymi umowami to szanse na sprzedaż leku na poziomie 20-30%? Dlaczego tak uważasz?
Bo znam statystyki "dowożenia" leku od faz przedklinicznych i klinicznych do sprzedaży. Esketamina to coś w rodzaju generyku, dlatego napisałem 20-30%, a więc więcej niż w przypadku czasteczki zupełnie innowacyjnej, będącej na tym samym stopniu rozwoju, co esketamina. Umowy partneringowe i co za tym idzie - kasa na badania, to rzecz fundamentalna i bez tego ani rusz, ale one nie wpływają na wzrost prawdopodobieństwa sukcesu. To, że duży koncern chce taką umowę podpisać świadczy oczywiście o tym, że widzi potencjał w danej cząsteczce, ale ryzyko zawsze jest b. duże.
Wazne ze szanse na zakonczenie II fazy sa juz 80%-owe. Zakladam ze moze nie udac sie skonczyc do konca listopada, a umowa partnerongowa moze byc nie w marcu a kilka miesiecy pozniej. Ale wierze ze sie uda. A to spowoduje wzrost kursu min 25 %. Jezeli chdzi o mnie, mi wystarczy 15 % rocznie. Wazne ze spolka jest stabilna, rozwija sie i ma 15 % zafluzenie, co jest rzadkoscia na GPW. Zakonczenie sukcesem III fazy, tak jak powiedzial Prezes, to kwestia dobrego przygotowania. Wiem ze Prezes pisiada wszystkie kompetencje by tak wlasnie sie stalo.
W trakcie prezentacji zrozumiałem że umowy partneringowe ws praw do esketaminy na cały świat wahają się kwotowo od 200 do 300 m USD. A warunkiem jaki stawiają potencjalni partnerzy to zakończenie 2 fazy. Inaczej mówiąc odnioslem wrażenie że jest swoista promesa ze strony potencjalnych partnerów że jak skończycie 2 fazę z takim i takim wynikiem to nasza propozycja będzie taka i taka. Szkoda że jakiegoś listu intencyjnego nie podpisali. To by już ładnie podciagnelo wycenę
A na ile ma być umowa, 10 mln? Tylko cln na świecie prowadzi w tym kierunku badania. Będzie płatność to zobaczysz co stanie się z kursem. A dla wszystkich longterm będzie nagroda za cierpliwość i rekompensata za zgryzoty, stresy :)