• KOMENTARZ FUTURES PAŹDZIERNIK TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: ostry- [178.215.207.*]
    W nadchodzącym tygodniu wreszcie wyrok TSUE , zobaczymy jaki będzie i co było w cenach a co nie.
    Mieszkaniówka rozpędzona jak Pendolino , wszędzie coś się buduje , nie wiem kto to kupi jeśli kranik z kredytami przykręci się trochę.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES PAŹDZIERNIK TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: nif [185.233.26.*]
    Dotychczasowa statystyka : Zgodność wyroków TSUE z opiniami rzecznika TSUE jest na poziomie ok 75% - tak więc, na logikę negatywny scenariusz powinien być w cenach na poziomie ok 75 %
    Na logikę też, jeśli przykręci się kranik z kredytami w bankach frankowych- to odkręci się w bankach niefrankowych, których przecież pozostało wcale niemało (PEKAO,ING,Handlowy,Alior)
    Jeśli więc banki frankowe przykręcą u siebie kranik, a na dodatek będą musiały zawiązywać rezerwy pomniejszające zysk - a banki niefrankowe (powyżej wymienione)- nie dość że nie będą zawiązywać rezerw to jeszcze będą zwiększać zysk poprzez ekspansję kredytową- to na logikę banki frankowe będą spadać a niefrankowe będą rosnąć...
    ..Na logikę tak....ale to przecież nasza bananna jest- i bardziej logiczny jest rzut monetą
    I w tym miejscu serdeczne wyrazy współczucia dla logicznie myślących...
    Oglądałem dziś w jakiejś TV śniadaniowej wywiad z zespołem VOX.
    Teraz już wiem, że to własnie ten zespół powinien zostać "twarzą GPW"...albo przynajmniej "patronem" inwestorów i DTów na GPW

• Re: KOMENTARZ FUTURES PAŹDZIERNIK TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: gim [83.31.141.*]
    "Polski sektor bankowy jest stabilny" Kto to powiedział? Agencja ratingowa Fitch. Zosiu czytasz i nie grzmisz??
    Kogo oni tam zatrudniają? Dobra zmiana dotarła do agencji?
    A może jest stabilny i Zosia oraz paru podobnie myślących wie mniej?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES PAŹDZIERNIK TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: robs24 [88.156.141.*]
    Oby był stabilny, pamiętam jak w 2008 wszystko leciało na łeb na szyję a z centrali leciały e-maile do pracowników że to tylko korekta, żeby klienci nie wypłacali kasy z funduszy akcyjnych, zrównoważonych itp. że wszystko się odbuduje za ok 5 lat, do dziś nawet połowy nie odrobiło. Pani Zyta Gilowska też przekonywała z mównicy sejmowej, że nie ma powodów do paniki że jest bardzo stabilnie no i było, ale kto pierwszy sprzedał ten najlepiej na tym wyszedł. :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES PAŹDZIERNIK TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: gim [83.31.141.*]
    Jak dla mnie to bardzo dobra wiadomość. Zapowiada dynamiczny ruch,czyli to na co czekam.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES PAŹDZIERNIK TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: robs24 [88.156.141.*]
    Wydaje się że 2186 magnesem, czyli można zająć L oraz S i na tydzień wyłączyć notowania :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES PAŹDZIERNIK TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: ostry- [83.30.41.*]
    Dnia 2019-09-29 o godz. 21:32 nif napisał(a):
    > Dotychczasowa statystyka : Zgodność wyroków TSUE z opiniami rzecznika TSUE jest na poziomie ok 75% - tak więc, na logikę negatywny scenariusz powinien być w cenach na poziomie ok 75 %
    > Na logikę też, jeśli przykręci się kranik z kredytami w bankach frankowych- to odkręci się w bankach niefrankowych, których przecież pozostało wcale niemało (PEKAO,ING,Handlowy,Alior)
    > Jeśli więc banki frankowe przykręcą u siebie kranik, a na dodatek będą musiały zawiązywać rezerwy pomniejszające zysk - a banki niefrankowe (powyżej wymienione)- nie dość że nie będą zawiązywać rezerw to jeszcze będą zwiększać zysk poprzez ekspansję kredytową- to na logikę banki frankowe będą spadać a niefrankowe będą rosnąć...
    > ..Na logikę tak....ale to przecież nasza bananna jest- i bardziej logiczny jest rzut monetą
    > I w tym miejscu serdeczne wyrazy współczucia dla logicznie myślących...

Jest w tym logika ;-) ale co jeśli na przykład taki Getin który już od dawna ledwo przędzie razem z dobrodziejstwem inwentarza ( Noble i Ideabank) upadnie z hukiem ? Wtedy wszyscy będą się musieli złożyć do BFG żeby oddać klientom pana Czarneckiego pieniądze...
    No tak, jest takie niebezpieczeństwo że banki Czarneckiego upadną.
    Jednak to są chyba zbyt duże banki aby upadły- zachwiało by to zaufaniem do całego systemu bankowego..
    Trzeba przecież pamiętać że 90% klientów systemu bankowego nazwisko Czarneckiego kojarzy sie z jakimś aktorem z telenoweli- a już na pewno nie mają pojęcia o strukturze własnościowej banków w Polsce
    Wiedza klienteli banków o strukturze własności jest taka, że PKO jest państwowe i tyle
  • Ponawiam pytanie - czy ktoś wie jaki jest ticker na kontrakty WIG.GAMES Autor: ostry- [83.30.41.*]
    podobno dziś GPW wprowadziła
  • Ponawiam pytanie - czy ktoś wie jaki jest ticker na kontrakty WIG.GAMES Autor: emeryt_giełdowy [83.11.63.*]
    link
    Przeczytaj uchwałę i załącznik do niej. Może znajdziesz to co Ciebie interesuje.

• @EmGi Autor: amikip [95.49.129.*]
    rzeczywiście moder zaszalał - znaczy się temat kredytów CHF jest tabu
    napisałem, że jak klient pożycza w banku pieniądze to potem chyba powinien oddawać
    co w tym jest niewłaściwego
    a może to, że powinien myśleć biorąc kredyt
  • Re: @EmGi Autor: emeryt_giełdowy [83.11.63.*]
    Dnia 2019-09-30 o godz. 17:31 amikip napisał(a):
    > rzeczywiście moder zaszalał - znaczy się temat kredytów CHF jest tabu
    > napisałem, że jak klient pożycza w banku pieniądze to potem chyba powinien oddawać
    > co w tym jest niewłaściwego
    > a może to, że powinien myśleć biorąc kredyt

A mnie zainteresowało:
    1/ Moder usunął ze 4 posty, w tym dwa moje, historyczne opisujące sprawę opcji walutowych zastosowanych w latach 2007-2009 oraz kredytów mieszkaniowych denominowanych we CHF.
    2/ Jaka była merytoryczna podstawa do ich usunięcia i jaką logiką kierował się moder kasując dyskusję na ten temat.
    Który post i jakie słowa użyte w tych postach spowodowały taką reakcję moderatora.
    3/ Interesująca też była techniczna strona wykonania tej operacji. Po raz pierwszy widziałem, że usunięte zostały posty wcześniejsze, a pozostawiony został post późniejszy z godz. 14:45.
  • Ponawiam pytanie - czy ktoś wie jaki jest ticker na kontrakty WIG.GAMES Autor: ostry- [83.30.41.*]
    już wiem
    FGMS
  • Nowe kontrakty Autor: zosia3005 [87.205.137.*]
    Te nowe kontrakty są bardzo ciekawe , bo mają jednoznaczne składy
    ale musi być płynność a obawiam się , że z tym może być duży problem .
    Będę je obserwować .
  • Re: Nowe kontrakty Autor: ostry- [83.30.41.*]
    Ja wziąłem badawczo jednego gamingowego konika.
    Nazwę go Fernando :-)

• Re: Nowe kontrakty Autor: saintclair [188.117.177.*]
    @ostry
    Na spółki Growe to zły czas, Ten konik to nie Fernando
    Myślę że Joey będzie miał nawet problem przeżyć nie tracąc podków:
    Nie chcę być znowu złą wyrocznią:
    link
    Czasami....., pozdrawiam, tych na prawdę dobrych i życzliwych ludzi.
    Udanych Inwestycji Życzę
  • Re: Nowe kontrakty Autor: karkalis [89.64.30.*]
    co taka cisza tutaj w tym tygodniu?
  • cisza Autor: amikip [95.49.223.*]
    no ja jakoś przegapiłem przyczyny rozłamu na wątku ostrego FW20
    ale jeżeli dzieli się mało na dwa to na pewno nie dostanie się więcej
  • Re: cisza Autor: arbez [217.96.201.*]
    Nie trzeba pisać "co taka cisza"....tylko trzeba PISAĆ.

Ravcio na urlopie, a tworzy 80% treści.
  • Re: cisza Autor: ravcio [188.146.230.*]
    Czasem tu zaglądam i czytam co piszecie na wykres zerknę i sprawdzam jak ogólna sytuacja. Jak to Arbez mówił najpierw trzeba zasiać by potem plony zebrać więc tak zrobiłem i bawię się trochę w wyburzacza, budowlańca i stolarza. Trochę to męczące fizycznie ale ja to lubię a fajnie mi wtedy umysł odpoczywa od pracy giełdy i innych codziennych myśli.
    No to mamy nową serię a konsolka stara ;-) To też fajny okres do gry. Bandy wyznaczone można w nich gry próbować. Ale wiecznie tak trwać nie będzie. Co dalej nie zastanawiam się nie mam teraz potrzeby. Będzie co będzie. Nie bardzo jestem w temacie jak zachowują się poszczególne spółki jak otoczeni i jakie dane spływają. Ale to okazja spojrzeć na sytuację tylko na podstawie wykresu.
    Niby okolice 2150 mocno bronione, niby ponad byk kontroluje sytuację plus dla niego ale według mnie trochę długo to już trwa. Wcześniej byk choć utrzymywała się czasami ponad 2200 i myślał o ataku na 2220 a z dołu bronił okolic 2170. Teraz jakby wyglądało to gorzej i konsolka przesunęła 20 pkt niżej. 2200 oddane i nie udaję się wyjść ponad a mam wrażenie że nawet coraz trudniej zbliżyć się do niego. Z dołu zaś jakoś zbyt często są odwiedzane okolice 2150. Bronią się fakt ale to już trochę zbyt często tam zaglądamy i myślimy o obronie tego poziomu zamiast ruszać w górę. Patrząc od strony byczka szału nie ma i raczej coraz gorzej to wygląda. Przegapił kilka okazji na ruszenie w górę a skoro wtedy nie potrafił to jakoś daleki jestem od myśli o nagłej metamorfozie. Jakoś nawet zamilkły osoby wróżące 2600 i hossę. One też wiarę tracą ? Gim mówił o ocenie Fitch. Fakt raczej była pozytywna ale czy była reakcja na nią na GPW ? Może na PLNie była ale na GPW jej nie zauważyłem a to plus dla misia.
    Bliżej mi do stwierdzenia w obecnej sytuacji że skoro nie chciało rosnąć to pewnie spadnie i bliżej do S. Tak myślę że będą się przymierzać do 2150 a w końcu ono pęknie. Ale nie że zaraz wodospad ale zejście w kolejną konsolkę 2100 - 2150. Może wyrok trybunału da impuls ? A może przeceniamy znaczenie tego wydarzenia ?
    Arbez gdy gościliśmy w strefie ponad 2200 zadał mi pytanie czy gdy dalej będzie rosło to dalej będę się opierał przed powrotem do L i patrzył jak zdobywamy kolejne poziomy. Chwilowo nie muszę na to patrzeć a czy będę musiał nie wiem. Wtedy już widziałem że jest jakiś problem iść wyżej i S mi było w głowie. Nie znałem powodu i myślałem bardziej o rozgrywce pod rozliczenia. Ale raczej to inny powód i może rozliczenie było powodem wyciągu w rejon 2200. Zobaczymy co wyjdzie teraz.
  • Re: cisza Autor: rellus [80.50.128.*]
    Wczoraj po przełamaniu 2170, zrealizował się ruch spadkowy o kolejne 30 pkt.
    Tak naprawdę wszystko zdecyduje się jutro, jak będą wyglądać kolejne sesje. Nie było za bardzo widać kierownika aby opuszczał pokład.
  • Hossa czai się za rogiem :) - pytanie za którym rogiem Autor: emeryt_giełdowy [83.11.66.*]
    Dnia 2019-07-06 o godz. 20:15 7777777777777 napisał(a):
    > jest spore prawdopodobieństwo że będzie spadać bo s&p może w każdej chwili zakończyć obecny impuls z poziomu 2728 i wejść w korektę tego wzrostu link
    > ale :) jeżeli pokona poziom 3002 zanim zejdzie pod wsparcie z takiej rozpiski link
    >link  to pójdą rozszerzenia
    > dlatego pewne szanse na kontynuację wzrostów u nas są :) nie bagatelizowałbym 7 tygodnia z rzędu wyższego zamknięcia wig
    >
    > wnioski na przyszłość sa w/g mnie następujące :
    > obecny wzrost może zakończyć się w każdej chwili i rozpocznie się korekta 5-cio falowego wzrostu
    > spadek który ewentualnie się rozpocznie z dużym prawdopodobieństwem przechodzącym w pewność nie przebije poziomu wig20 2150 ptk
    > kolejny 5-ciofalowy wzrost który nastąpi będzie najbardziej dynamicznym wzrostem i zasięgiem od lat
    > fundamentem będzie PPK a katalizatorem najprawdopodobniej zbliżająca się reforma OFE i informacje o znikomym zainteresowaniu transferu pieniędzy z ofe do zus.

Dnia 2019-10-02 o godz. 09:39 rellus napisał(a):
    > Wczoraj po przełamaniu 2170, zrealizował się ruch spadkowy o kolejne 30 pkt.
    > Tak naprawdę wszystko zdecyduje się jutro, jak będą wyglądać kolejne sesje. Nie było za bardzo widać kierownika aby opuszczał pokład.

Jak na razie mamy TKM PKE, czyli realizacja fundamentów przez kierownika (pokolenie 65+) oraz kapitał zagraniczny, którego brakuje i będzie coraz mniej. Kierownik ma czas i zachowuje spokój godny posiadanego wieku. Fundamentaliści wiedzą co się będzie działo. Technicy rysują scenariusze zgodnie z wolą fundamentalistów. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej jak zamiast gospodarki rynkowej, będziemy mieli gospodarkę centralnie regulowaną przez "lepszy sort" DOBREJ ZMIANY.
    Jest rzeczą zastanawiającą, że tak dużo jest optymistów liczących na PPK i pokolenie 30+. Młode pokolenie jest innowacyjne i kreatywne. Woli kesz i stołki na państwowej posadzie niż zaangażowanie w GPW budowanej na zasadzie szantażu - dobrowolnego ustawowego przymusu finansowania sierot postkomunistycznych.
  • Re: Hossa czai się za rogiem :) - pytanie za którym rogiem Autor: rellus [80.50.128.*]
    PPK w pierwszych firmach na poziomie 60% uczestników, są to ciągle małe kwoty i raczej nie widzę aby w tym roku jakoś wpłynęło to znacząco na zachowanie giełdy.
  • Re: Hossa czai się za rogiem :) - pytanie za którym rogiem Autor: saintclair [94.42.123.*]
    Fantazję to widzę wszyscy mają, ale kasy to nikt nie będzie miał:

link

Znacie takie powiedzenie że historia lubi się powtarzać?
    Pozdrawiam tych co posłuchali mnie i zagrali pod datę którą podałem.
    HEJ

• Re: Hossa czai się za rogiem :) - pytanie za którym rogiem Autor: emeryt_giełdowy [83.11.66.*]
    Dnia 2019-10-02 o godz. 10:49 rellus napisał(a):
    > PPK w pierwszych firmach na poziomie 60% uczestników, są to ciągle małe kwoty i raczej nie widzę aby w tym roku jakoś wpłynęło to znacząco na zachowanie giełdy.

Widzę, że nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem. Sprowadzenie sprawy do tego co podaje sierota postkomunistyczna, która rżnęła gałąź na której siedziała i korzystała z soków przez nią płynących (OFE), a teraz stosuje ustawowy dobrowolny szantaż uczestnictwa w PPK realizuje swoje interesy, a nie interesy obywateli i inwestorów. On chce zapewnić sobie środki finansowe z PPK, aby dożyć do emerytury, ponieważ niczego innego nie potrafi zrobić pro publico bono.

• Re: Hossa czai się za rogiem :) - pytanie za którym rogiem Autor: benitor [37.47.27.*]
    Trzymamy i czekamy co dalej. Niestety Dyrygent upiera się, że przy 2142 powinienem uciekać z krótkiej. Trochę byłoby szkoda, bo ruch rozwinął się ładnie i wsparcia zostały połamane.
    Z drugiej strony, według kresek na FW dziennym, wychodzi mi, że Dyrygent może mieć rację. Kanał spadkowy, rozwijany od 16.09, ma dzisiaj wsparcie dolnej bandy, na poziomie 2130. Przynajmniej kanał, który ja nakreśliłem :-)
    Zakres ewentualnego odbicia, w ramach kanału - 2180.
  • Re: Hossa czai się za rogiem :) - pytanie za którym rogiem Autor: rellus [80.50.128.*]
    Krótka dobrze się trzyma. Oddala się od poziomu 2142.
  • Re: Hossa czai się za rogiem :) - pytanie za którym rogiem Autor: ravcio [37.30.17.*]
    Benitor kierownika stworzyłeś do walki i ma walczyć a nie o szybkiej ewakuacji myśleć. Postaw go do pionu niech da choć koniką szansę na podejście w kierunku 2100. A potem zobaczymy.
  • Re: Hossa czai się za rogiem :) - pytanie za którym rogiem Autor: benitor [37.47.27.*]
    Dnia 2019-10-02 o godz. 12:41 ravcio napisał(a):
    > Benitor kierownika stworzyłeś do walki i ma walczyć a nie o szybkiej ewakuacji myśleć. Postaw go do pionu niech da choć koniką szansę na podejście w kierunku 2100. A potem zobaczymy.

Kierownik trochę nerwowy, to fakt. Ale nie stworzony do walki :)
    Sam pisałeś o przyłączaniu się do silniejszego. Mój Dyrygent został stworzony właśnie do tego. To tchórz. A że czasem, zbyt wcześnie postawi na "pozornie" wygrywającego, to insza inszość.
  • Re: Hossa czai się za rogiem :) - pytanie za którym rogiem Autor: nif [185.233.26.*]
    Ciekawe czy będzie dzisiaj jeszcze ruch w dół
    Wszedłem w L po 125 - ciekawe jak dużo dzis mogę stracić??
    Jak wchodzi w pozycję to dlaczego zakładasz że dużo stracisz?
  • Re: Hossa czai się za rogiem :) - pytanie za którym rogiem Autor: nif [185.233.26.*]
    nie zakładam straty- jednakże zawsze się z nią liczę

Na co głównie patrzycie przy wychodzeniu z pozycji? Otworzyć jest łatwo ale sztuką wyjść w odpowiednim momencie. Czekacie na odwrócenie tendencji, czy np. zamykacie przy wsparciach, z ewentualną myślą o odnowieniu pozycji przy potwierdzeniu przebicia?
    nie za bardzo interesują mnie trendy.
    Otwieram pozycję i zamykam patrząc na dzienny wykres tylko - nie gram w horyzonie dłuzszym niz jedna sesja
    Otwieram L ki jeśli jest jakis większy ruch na dół a eski gdy jest większy ruch do góry.
    Zadawalam się kilkoma punktami na kontrakcje- i wtedy wychodzę
    Dziennie mam kilka wejść/wyjść
    Czyli grasz pod prąd, w dłuższym terminie taka strategia się nie sprawdzi.
    dziękuję za opinię...choć prawdę mówiąc nijak nie potrafię jej zrozumieć...no bo jak DT który gra w horyzoncie max 1 sesyjnym, który wchodzi w L ki tylko na chwilę po większych sesyjnych spadkach a w Ski tez na chwilę po większych sesyjnych wzrostach- jak taki ktoś gra przeciwko trendowi..????
  • a propos hossy co to czai się za progiem Autor: ostry- [83.30.41.*]
    Internety donoszą że kilku poważnych brokerów amerykańskich postanowiło zrezygnować z pobierania prowizji za handel akcjami , etf -ami i chyba kontraktami również - oczywiście w Ameryce dla amerykanskich klientów ( póki co)
    Aż tak ostra konkurencja czy może nie ma komu już kupować przy szczytach hossy.
  • Re: a propos hossy co to czai się za progiem Autor: nif [185.233.26.*]
    W USA szczyty hossy mają już od chyba 8-9 lat
  • Re: a propos hossy co to czai się za progiem Autor: saintclair [94.42.123.*]
    Nie tylko tam:

Po przeglądzie rynku obniżyliśmy spread dla certyfikatów walutowych do poziomu 0,1 zł.

75% rachunków odnotowywuje straty.
    Śpieszą się nas kochać bo szybko odchodzimy XD

https://imgur.com/a/2rdiS6c

Wreszcie coś się dzieje :)
    Moim zdaniem złamaliśmy 5 -kę ostatniego impulsu, teraz będzie niżej, ale czy bardzo nisko? Rozsądek podpowiada żeby czekać na 3 -kę, ale my mamy zarabiać też na spadkach, jutro wyrok TSUE, po zwale powinno być odreagowanie a następnie dokończenie 2-ki
  • a jak dzisiaj banki?? Autor: nif [185.233.26.*]
    ...ano jak przystało na banana..
    czyli najmocniesze frankowe a najsłabsze niefrankowe
  • Re: a jak dzisiaj banki?? Autor: ostry- [83.30.41.*]
    Wiesz Millenium stracił w pół roku już jakieś 50% , Getiny nawet nie liczę bo nie ma czego , to już są jakieś grosze , złotówka dziś się umacnia więc może być że krótkoterminowo wyrok jest już w cenach , poza tym wyrok ( jeśli będzie ) pewnie będzie taki że będzie go można na 10 różnych sposobów zinterpretować .
  • Re: a jak dzisiaj banki?? Autor: nif [185.233.26.*]
    dzięki za wytłumaczenie.. bo już myślałem że GPW to jest banan
  • W tym roku robienie strat podatkowych to będzie sama przyjemność Autor: emeryt_giełdowy [83.11.66.*]
    Jak się przeanalizuje jak wyglądają wykresy spółek to fiskus będzie miał kiepskie wpływy z transakcji giełdowych.

Ciekawe jakie wnioski wyciągają uczestnicy wątku WF20 z pierwszych wywiadów z Panem Kwiecińskim i Dietlem nt. Strategii Rozwoju Rynku Finansowego (SRRK).
    Jedna rzecz, która mi się rzuciła po przeczytaniu wywiadów z ww. to duży stopień ogólność, z którego po 30 latach obecności na GPW ja wyłapałem niewiele konkretów. Co z tych wywiadów zrozumie pokolenie inwestorów 20-40+ z przyjemnością bym posłuchał.
    link
    link 
    Myślę, że tak opowiadać o SRRK potrafi nie jeden z uczestników forum i każdy z nich ma kompetencje do zostania Ministrem i Prezesem GPW lub niezależnym członkiem Rady Giełdy.
  • Re: W tym roku robienie strat podatkowych to będzie sama przyjemność Autor: zosia3005 [81.219.90.*]
    Wiesz EmGi , takich ludzi , którzy mają wizje można z grubsza podzielić na 3 grupy :

1. wizjonerów - na wymarciu
    2. utopistów - na pęczki , zwłaszcza przed wyborami
    3. innych : https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/psychiatria/wizje-i-sny-prorocze-aa-F3Wm-XDim-zti1.html

:-)))))
  • Re: W tym roku robienie strat podatkowych to będzie sama przyjemność Autor: emeryt_giełdowy [83.11.66.*]
    Dnia 2019-10-02 o godz. 16:11 zosia3005 napisał(a):
    > Wiesz EmGi , takich ludzi , którzy mają wizje można z grubsza podzielić na 3 grupy :
    >
    > 1. wizjonerów - na wymarciu
    > 2. utopistów - na pęczki , zwłaszcza przed wyborami
    > 3. innych : https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/psychiatria/wizje-i-sny-prorocze-aa-F3Wm-XDim-zti1.html
    >
    > :-)))))

A do której grupy zaliczyłabyś mnie!!! hahahahhahhahhahhha
  • Re: W tym roku robienie strat podatkowych to będzie sama przyjemność Autor: zosia3005 [81.219.90.*]
    Do tej samej co siebie - do 2. UTOPISTÓW ,
    na wizjonerów to już chyba jesteśmy za starzy , ale
    wierzymy , że młodzież się przejmie ...
    jeśli nie nami ( czyli społeczeństwem ) to chociaż sobą
    i swoją przyszłością - z nich powinna wyłonić się grupa 1.

Natomiast w tzw. życiu publicznym roi się od osób z grupy 3. :-))

• Re: W tym roku robienie strat podatkowych to będzie sama przyjemność Autor: emeryt_giełdowy [83.11.66.*]
    Dnia 2019-10-02 o godz. 16:31 zosia3005 napisał(a):
    > Do tej samej co siebie - do 2. UTOPISTÓW ,
    > na wizjonerów to już chyba jesteśmy za starzy , ale
    > wierzymy , że młodzież się przejmie ...
    > jeśli nie nami ( czyli społeczeństwem ) to chociaż sobą
    > i swoją przyszłością - z nich powinna wyłonić się grupa 1.
    >
    > Natomiast w tzw. życiu publicznym roi się od osób z grupy 3. :-))

A mnie się spodobała 1 grupa. hahahahhahah
    Więc możliwe , że się do niej zaliczasz !

[x]
FW20 1,35% 2 863,00 2025-09-26 17:03:26
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.