Pięknie się kurs zachowuje. Jak jakiś przyszły bankrut. Ponieważ na tej spółce nic nie dzieje się bez przyczyny (dobrze poinformowani już wiedza i wywalają) może ktoś z zarządu lub ze spółki zabierze głos i przynajmniej uspokoi sytuację. Ponoć czytają to forum. Albo dowiemy się na samym końcu gdy kolejny trup z szafy wyleci.
Nie mają tu co czytać bo tu już prawie nikogo nie ma a tak naprawdę to co ich to obchodzi. Komunikacja jak za króla świeczka...
Obserwuję bo aż sam jestem ciekawy co tu się wkrótce wydarzy
Swego czasu tu pisała Małgorzata Kot, Dyrektor Personelu i Komunikacji Grupy Ergis. chwaliła prezesa jaki to on zasłużony dla grupy Ergis. Ale też chyba nie rozumiała, ze firma akcyjna wtedy się dobrze rozwija, gdy zadowoleni są nie tylko zatrudnieni w niej pracownicy, ale przede wszystkim akcjonariusze którzy w rozwój firmy włożyli swoje pieniądze. Z drugiej strony ta prawda nie jest jakoś powszechnie znana w naszym kapitalizmie.
Z tego co pamiętam to kiedyś Ci się marzyło przejęcie Ergisu przez jakiegoś branżowego i wyjście z giełdy. Twoje marzenie może wkrótce się spełnić choć pewnie liczyłaś na wyższe poziomy cenowe
Masz rację. Zawsze mi się wydawało że Ergis to spółka idealna do przejęcia. Większościowy akcjonariusz pewnie chętnie by się skeszował,, młody już nie jest, a i z prowadzeniem formy ma jak widać kłopoty. Spółkę owszem zbudował, ale kosztów nie potrafi w ryzach trzymać i podejrzewam, że ten cały Ergis to się zrobiło takie kółko wzajemnej adoracji. Zysk jaki firma powinna wypracować co roku jest ostatnią rzeczą o której myślą. Spółka zatrudnia prawie 1000 osób a zysk - śmiechu warte. Tylko czas mamy teraz nie najlepszy, można to było pewnie zrobić parę lat temu.
Na Ergisie często byli lepiej poinformowani (insiderzy) którzy sobie dorabiają na boku. Podczas przejmowania Eurofilms nawet kogoś KNF złapał za rękę, ale to były czasy gdy się takimi przekrętami zajmował a one były sporadyczne. Teraz na GPW panuje wolna amerykanka i korzystanie z nielegalnych informacji jest powszechne. Nawet na spółkach skarbu państwa to się odbywa (np. Enea i Bogdanka) ale to inny temat. Dlatego obecne spadki niemal na pewno maja jakieś podłoże. Ja zakładam jeden z dwóch scenariuszy. - bardzo słaby raport za Q3, bez zysku lub nawet strata, ewentualnie zawieszenie polityki dywidendowej.(Tak się stało ostatnio na BAH) Wtedy kurs może osiągnąć nawet poziom dołka wszechczasów coś koło 1,2zł. - coś jest na rzeczy z wezwaniem , do końca roku mają zakończyć tzw. przegląd opcji strategicznych. I ktoś już ustawia "dobrą" średnią, aby np. wezwanie po 3 zł nie wyglądało bezczelnie. Teraz takie działanie stało się modne (kazus komputronika)
Nie wyobrażam sobie aby ta cena 3 zł. się utrzymała i fundusze na nią pozytywnie odpowiedziały. Przecież obejmowały akcje po 4 zł, a dywidendy przez te lata było 91 gr. A gdzie inflacja? premia? To wezwanie to skandal. Spółka skonsolidowana, po ogromnych inwestycjach która powinna zacząć dawać profity inwestorom, jest zdejmowana z giełdy! Tu przecież wystarczy dobry zarządca (właściciel) nastawiony na zarabianie. Ergis, to powinna być maszynka do robienia pieniędzy. Ale widocznie ktoś tego nie chciał i teraz wiadomo dlaczego. Inwestorzy na GPW są potrzebni jak mają dać kasę, a potem niech sp....
O jakiej premi piszesz? Wartosc księgowa prawie dwa razy wyższa od ceny z wezwania. Nie naganiaj bo przeceniasz swoją inteligencje a niedoceniasz jej u pozostałych udziałowców.
nie wyrażałem się na temat mądrości kogokolwiek, nie rozumiem, skąd ten wybieg, chyba, że persony pomyliłeś... ściąganie spółek stało się nagminne na gpw z prostej przyczyny - mamy globalna hossę, również w PL i bessę na rynku kapitałowym w PL; wyceny spółek są śmieszne, więc nie dziwię się, że głowni udziałowcy próbują ściągną Spółki z rynku, tu przynajmniej zaoferowano rozsądną wycenę vs inne podmioty w trakcie bessy
Mam nadzieje ze rynek zareaguje śmiechem na propozycje 3 zł. Spółka jest przygotowana do zarabiania po 50 mln rocznie. Takie propozycje zdjecia firmy powinny być karalne. Spółka zerwała od roku komunikacje z rynkiem. Czekała na możliwość taniego zdjecia Kosztem mniejszościowych. Mam nadzieje ze fundusze zrobią co należy i nie oddadzą za bezcen.