• Wywalanie Autor: ~paaulinka [87.205.129.*]
    Pięknie się kurs zachowuje. Jak jakiś przyszły bankrut. Ponieważ na tej spółce nic nie dzieje się bez przyczyny (dobrze poinformowani już wiedza i wywalają) może ktoś z zarządu lub ze spółki zabierze głos i przynajmniej uspokoi sytuację. Ponoć czytają to forum. Albo dowiemy się na samym końcu gdy kolejny trup z szafy wyleci.
  • Re: Wywalanie Autor: ~Xyz [31.0.81.*]
    Nie mają tu co czytać bo tu już prawie nikogo nie ma a tak naprawdę to co ich to obchodzi. Komunikacja jak za króla świeczka...
    Obserwuję bo aż sam jestem ciekawy co tu się wkrótce wydarzy
  • Re: Wywalanie Autor: ~paaulinka [77.255.84.*]
    Swego czasu tu pisała Małgorzata Kot, Dyrektor Personelu i Komunikacji Grupy Ergis. chwaliła prezesa jaki to on zasłużony dla grupy Ergis. Ale też chyba nie rozumiała, ze firma akcyjna wtedy się dobrze rozwija, gdy zadowoleni są nie tylko zatrudnieni w niej pracownicy, ale przede wszystkim akcjonariusze którzy w rozwój firmy włożyli swoje pieniądze. Z drugiej strony ta prawda nie jest jakoś powszechnie znana w naszym kapitalizmie.
    Akcje wyprodukowali, sprzedali i mają w pompce
    Niech się martwią Ci co kupili...
    Na komentarz dotyczący obecnej sytuacji raczej bym nie liczył
    Z tego co pamiętam to kiedyś Ci się marzyło przejęcie Ergisu przez jakiegoś branżowego i wyjście z giełdy. Twoje marzenie może wkrótce się spełnić choć pewnie liczyłaś na wyższe poziomy cenowe
  • Re: Wywalanie Autor: ~paaulinka [77.255.84.*]
    Masz rację. Zawsze mi się wydawało że Ergis to spółka idealna do przejęcia. Większościowy akcjonariusz pewnie chętnie by się skeszował,, młody już nie jest, a i z prowadzeniem formy ma jak widać kłopoty. Spółkę owszem zbudował, ale kosztów nie potrafi w ryzach trzymać i podejrzewam, że ten cały Ergis to się zrobiło takie kółko wzajemnej adoracji. Zysk jaki firma powinna wypracować co roku jest ostatnią rzeczą o której myślą. Spółka zatrudnia prawie 1000 osób a zysk - śmiechu warte. Tylko czas mamy teraz nie najlepszy, można to było pewnie zrobić parę lat temu.
    A czemu teraz chce mając tyle papierów w ręku i to po takim kursie ?
  • Re: Wywalanie Autor: ~paaulinka [77.253.170.*]
    Na Ergisie często byli lepiej poinformowani (insiderzy) którzy sobie dorabiają na boku. Podczas przejmowania Eurofilms nawet kogoś KNF złapał za rękę, ale to były czasy gdy się takimi przekrętami zajmował a one były sporadyczne. Teraz na GPW panuje wolna amerykanka i korzystanie z nielegalnych informacji jest powszechne. Nawet na spółkach skarbu państwa to się odbywa (np. Enea i Bogdanka) ale to inny temat. Dlatego obecne spadki niemal na pewno maja jakieś podłoże. Ja zakładam jeden z dwóch scenariuszy.
    - bardzo słaby raport za Q3, bez zysku lub nawet strata, ewentualnie zawieszenie polityki dywidendowej.(Tak się stało ostatnio na BAH) Wtedy kurs może osiągnąć nawet poziom dołka wszechczasów coś koło 1,2zł.
    - coś jest na rzeczy z wezwaniem , do końca roku mają zakończyć tzw. przegląd opcji strategicznych. I ktoś już ustawia "dobrą" średnią, aby np. wezwanie po 3 zł nie wyglądało bezczelnie. Teraz takie działanie stało się modne (kazus  komputronika)
  • Re: Wywalanie Autor: ~paaulinka [77.253.180.*]
    Jednak miałam rację. Szulerka w pełnej krasie. Tych "inwestorów powinno się zakuć w dyby i pokazywać na rynku jak w średniowieczu złodziei.
  • Re: Wywalanie Autor: ~prosty_chlop [176.221.120.*]
    ciekawe co na to PZU i PKO
    tak czy owak jutro duży up
    Nie wyobrażam sobie aby ta cena 3 zł. się utrzymała i fundusze na nią pozytywnie odpowiedziały. Przecież  obejmowały akcje po 4 zł, a dywidendy przez te lata było 91 gr. A gdzie inflacja? premia? To wezwanie to skandal. Spółka skonsolidowana, po ogromnych inwestycjach która powinna zacząć dawać profity inwestorom, jest zdejmowana z giełdy! Tu przecież wystarczy dobry zarządca (właściciel) nastawiony na zarabianie. Ergis, to powinna  być maszynka do robienia pieniędzy. Ale widocznie ktoś tego nie chciał i teraz wiadomo dlaczego. Inwestorzy na GPW są potrzebni jak mają dać kasę, a potem niech sp....
  • Re: Wywalanie Autor: ~Lechu [89.64.228.*]
    Otrzymujesz premie 30%... gpw w bessie od kilku lat... to dobra opcja dla akcjoariuszy, oby wiecej takich wezwan
    Pewnie. Zróbmy wezwanie na całą giełdę. Właściwie to po co notować spółki w bessie?
    nie chcesz nie odpowiadaj na wezwanie. kto chce ten sprzeda i kupi inna spolke, z lepszymi wskaznikami, okazji obecnie od groma
  • Re: Wywalanie Autor: ~Mirro [46.169.181.*]
    O jakiej premi piszesz?
    Wartosc księgowa prawie dwa razy wyższa od ceny z wezwania.
    Nie naganiaj bo przeceniasz swoją inteligencje a niedoceniasz jej u pozostałych udziałowców.
    nie wyrażałem się na temat mądrości kogokolwiek, nie rozumiem, skąd ten wybieg, chyba, że persony pomyliłeś...
    ściąganie spółek stało się nagminne na gpw z prostej przyczyny - mamy globalna hossę, również w PL i bessę na rynku kapitałowym w PL; wyceny spółek są śmieszne, więc nie dziwię się, że głowni udziałowcy próbują ściągną Spółki z rynku, tu przynajmniej zaoferowano rozsądną wycenę vs inne podmioty w trakcie bessy
  • Re: Wywalanie Autor: ~Abserwator [31.60.3.*]
    Rozsądna wycena to minimum 6 zł.
  • Re: Wywalanie Autor: ~Udzialowiec [31.60.3.*]
    Mam nadzieje ze rynek zareaguje śmiechem na propozycje 3 zł. Spółka jest przygotowana do zarabiania po 50 mln rocznie. Takie propozycje zdjecia firmy powinny być karalne. Spółka zerwała od roku komunikacje z rynkiem. Czekała na możliwość taniego zdjecia Kosztem mniejszościowych. Mam nadzieje ze fundusze zrobią co należy i nie oddadzą za bezcen.
  • Re: Wywalanie Autor: ~Leszek [83.27.0.*]
    Skup po 3 zł, to jakaś kpina! Ale mam pytanie do bardziej zorientowanych co w sytuacji, gdy nie sprzedam w wezwaniu po 3 zł swoich akcji?
[x]
ERGIS 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.