W rachunku zysków i strat bez rewolucji czego się spodziewałem. Miło, że zysk ciut większy, nie miło że przychody mniejsze. Płynność kosmetycznie poprawiona. Wygląda, że działają coś w związku z tym nowym "sexi wypasionym" funduszem, bo aktywa trwałe wzrosły, więc może kupili już jakąś "kanciape" w Luksemburgu na "forin egzekjutiw hedkłoter". Przepływy operacyjne coś małe. To pierwsze wrażenie na podstawie wybranych danych finansowych. Jakie są Wasze spostrzeżenia i przemyślenia?
Tu nie ma zajmować się tym przeszłym raportem. Tu gra będzie pod przyszły opłaty zmienne ( Gett i Morele+Pigu+do tego inne). A fundusz luksemburski gdyby powstał to będzie kosmos...
Warto pamiętać, że Tomek obejmował te akcje po ponad 50zł, a odliczając dywidendę po około 20zł. Czyli w tej chwili można je kupić znacząco taniej niż główny zawiadowca a PEM nie jest spółką bankrutującą tylko być może stoi przed historyczną szansą.
Czemu nie? Warto śledzić i dedukować co się z grubsza w spółce dzieje. Wygląda po dzisiejszych notowaniach, że raport przypadł niektórym do gustu, choć wg mnie nie ma tam nic szczególnego. Chyba, że obstawiali ci kupujący, że wynik będzie gorszy niż jest.
Powstanie funduszu to jeszcze nie kosmos. Grunt, żeby byli chętni do włożenia do niego pieniędzy. Wynikami MCI/PEM udowadnia swoją fachowość, więc na początku mogą znaleźć się chętni, jednak z czasem jak poznają styl "menedżingu" to niektórzy mogą odpuścić. Dużo zależy od postawy "siio". Dobrze by było gdyby nabrał trochę więcej pokory. Dobrze, dla niego, inwestorów i całej firmy. To jest wg mnie najsłabszy punkt tego całego przedsięwzięcia zwanego "emsijaj" (kiedyś słyszałem na własne uszy jak Czechu się przejęzyczył i powiedział eMCeI XD).
A co ma się dziać? Ciągle to samo. Dopieszczają spółki a potem sprzedają. O powstaniu funduszu pisałem w kontekście zarządzania kasą a nie nadania nazwy. A gdy te 500 mln € mieliby w zarządzaniu to samej opłaty stałej wpłynęłoby drugie tyle co obecnie. Do tego byc może opłata zmienna bo niska baza by była.
PEM od dawna ma tyle wspólnego z MCI że zarządza jego kasą. ;)
Ano pewnie, że dopieszczają i sprzedają, tylko szkoda, że w tym samym czasie maleją PEM-owi kapitały własne, wskaźniki płynności, zyski, dywidenda, aż doszliśmy do jej zawieszenia. "Gdyby mieli te 500 mln EUR..." pomarzyć każdemu wolno. Jak będą zachowywać się etycznie i honorowo to mogą uzbierać może i dwa razy więcej. Jak będą walić w... tak jak walą to i 50 mln nie uzbierają. Puki co doświadczenie uczy, że wszystko co mówi "si-i-oł" i jego "tim" jest patykiem na wodzie pisane a to nie zachęca do współpracy.
Sam fakt chęci założenia tego funduszu sugeruje, że coś jest nie tak. Czyżby w PL brakowało pieniędzy szukających ulokowania w rentownych przedsięwzięciach, szczególnie w realiach powstających PPK? Nie sądzę. Wydaje mi się, że "si-i-oł" i jego "tim" mają już niestety wyrobioną opinię i poważni inwestorzy się na nich poznali. Jako, że "si-i-oł" i jego "tim" to ludzie bystrzy, więc o tym wiedzą i dlatego przenoszą kram w nowe miejsce, gdzie niektórzy mogą nie mieć świadomości z kim mają do czynienia i jest szansa, że powierzą im jakieś pieniądze.
Nie nie brakuje pieniędzy w Polsce. Pełno kasy jest na kontach w banku co widać po bananie....Widzisz analizujesz, a nie widzisz, że już od jakiegoś czasu nie sprzedawano certyfikatów "bogatym drobnym" bo ich dystrybucja pochłaniała całe zyski. Wszystkie wskaźniki spadają i nie będzie niczego.
Poważni inwestorzy się na nich poznali.... hehe Maciejewski i spółka??? Czyli jak Maciejewski było RN to było ok? Nie było konfliktu interesów, tomek był dobry i PEM był dobry? Żartujesz sobie prawda?
Dam Ci radą skoro jest tak źle, to zapomnij o PEMie. Kup sobie coś gdzie jest bardzo dobrze...
P.S Moim zdaniem tu najważniejszym problemem są słabe wyniki w zarządzaniu, Stąd to całe narzekanie. Stąd brak dywidendy i płacz medialny Maciejewskiego ( swoją droga jak może były prezes GPW udawać, że nie wiedział co to FIZ i na czym polega uprzywilejowanie). Pytanie czy wyniki są realnie słabe czy są tak pokazane na potrzeby przejęcia MCI Capital,a potem...
Poważni inwestorzy, to tacy, którzy skrupulatnie analizują swoje inwestycje i jeśli widzą, że ryzyka przeważają możliwe korzyści to nie wkładają w nią swoich pieniędzy. Nie rozumiem czemu wyjeżdżasz tu z jakimś Maciejewskim. Nigdzie nie wymieniłem takiego nazwiska.
Powiadają, że najgorsze rady to te nieproszone, i chyba mają rację. Nie pytam Cię o to co zrobić ze swoimi pieniędzmi, bo sam umiem się z nimi obchodzić, tak więc radzenie zachowaj dla samego siebie. Forum to miejsce do wymiany opinii, więc piszę tu to co aktualnie myślę o tej firmie.
Nie musiałeś nic wspominać o Maciejewskim. Ja podałem to nazwisko jako jedną z przyczyn zjazdu poniżej 30zł. Sytuacja fundamentalna nie zmieniła się nic, a nic od nagłośnienia MaciejewskiGate. Spółka której kurs oscyluje obecnie wokół 12zł-13zł ma prawie 3zł zysku na akcję przy bardzo słabiutkich wynikach. C/Z=4. Uważasz, ze w tej firmie źle się dzieje, twoje prawo! Moje prawo to pisać co uważam za słuszne. To nie była żadna rada a tak zwany sarkazm...