Kolego, wg projektów (jeśli to dobrze czytam) to spółka planuje skup akcji własnych do 28,38% w celu umorzenia, i możliwe jest ogłoszenie wezwania na te akcje. Może po takim zabiegu główny przekroczy 90%? Tak czy inaczej niewykluczone jest wezwanie po cenie 150 zł na 28,38%, o czym zadecyduje walne.
chyba nie masz racji bo na ten skup mają tylko 850 mln a podzielenie tego przez procent akcji które chcą kupić czyli prawie 29, daje cenę 65 zł prosciej jak dogadaja sie nn i ustala po ile akcje fund im pusc i sprawa rozwiazana
Mogę nie mieć racji, nie dzieliłem tego. W każdym bądź razie jest mowa o skupie akcji w przedziale 65-150 zł za akcje i skup do 28,38% i w projektach uchwał jest dopisane, że skup może być zrealizowane np poprzez zaproszenie wszystkich akcjonariuszy lub ogłoszenie wezwania...
I jeszcze jedno, tam jest napisane, skup do 28,38% w związku z tym równie dobrze może być skup czy wezwanie na kilka czy kilkanaście procent po wyższej cenie... nie chce mi się liczyć.
Ja policzylem i tak: wezwanie było po 95, a średnia wazona wolume em za 3 i 6mcy wychodzi 101-102...nizej nie bedzie. Mniej wiecej przy 130 za akcje robia wezwanie na ilość pozostała w obrocie. Akurat kasy starczy. Gdyby Accor miał oddac czyt. Dostać kase to by wpłacił dywidendę, ale jak widać właśnie z niej z rezygnował na rzecz skupu. Tak czy inaczej wyglada ze powinno byc znacznie wyzej niz teraz.
też mi wychodzi ok 130 zł gdy podzielimy 850 mln na akcje które pozostały poza większościowym choć to nadal dziwna konstrukcja że chcą skupić akcje za swoją kasę... czyli de facto potem sprzedać to razem czyli kombinują jak przejąc akcję a potem opchnąc jako 100 proc a nie 85 jesli dobrze mysle to akcje Orbis są znacznie więcej warte niż 130 zł
i bardziej przejrzyste wypłacić tę kasę akcjonariuszom a potem sprzedać resztę i nowy robi wezwanie