Liczymy ile zbiorą do 2,50 - haha, nie ma czego liczyć (bo oczywiście postawiony pakiet 30000 się nie liczy). Do 3 zł wyzbierali by więcej, ale nie mieli odwagi tak zdecydować - haha. Widocznie nie zależy im na skupie.
Wytłumaczcie mi koledzy, o co im chodzi? Ja zakładam, że ludzi działają w sposób racjonalny, czyli jest jakiś powód takiego działania zarządu. Co chcą osiągnąć? Bo że mają totalnie w nosie inwestorów to widzę, ale jaki własny zysk osiągną prowadząc taki "skup" ustalając cenę maksymalną na tak niskim poziomie? To już lepiej dla wszystkich by było gdyby przeznaczyli te pieniądze na dywidendę...
Chcą skupić. Tanio. A w takim przypadku strzelaliby sobie w stopę gdyby ogłaszali np. "będziemy kupować do 7". Dla inwestorów którzy akcji nie zamierzają się w najbliższym czasie pozbywać tani skup też jest korzystny. Generalna zasada biznesu to "kupuj tanio, sprzedawaj drogo", a od zarządu nie oczekuje się dbania o interes krótkoterminowych spekulantów.
Po co w ogóle ktoś wystawia poniżej 2,50 zł? Przecież jeśli jest klient który tyle płaci to bezsensem jest wystawianie poniżej 2,50 zł. A jeśli by nikt nie wystawiał poniżej 2,50 to być może podnieśliby cenę. Mają do wydania 3,5 miliona, a po 2,50 zł wydają 1,25 miliona plus koszty zakupu. Czyli ponad 2 miliony są do przodu. Jeśli nikt nie wystawiałby w niskich cenach to spokojnie moglibyśmy sprzedawać akcje po 6 zł. Dlaczego tego nie robimy?????????
Dnia 2019-08-22 o godz. 13:02 ~toczek napisał(a): > > Dlaczego tego nie robimy????????? > > Cytuję komunikat: "skup będzie realizowany do dnia 31 grudnia 2023 roku". > Oni się nie spieszą.
Wiem, że się nie spieszą. Przygotowali taką kwotę, że mogliby skupować za niecałe 7 zł za akcję. Taki skup powinien być atrakcyjny dla drobnych akcjonariuszy. I o to też im zapewne chodziło ogłaszając skup. Że oprócz dywidendy akcjonariusze też mogą zarobić na skupie. Dla mnie jest to nielogiczne, że ktoś chce wydać 2,50 a ktoś inny wystawia akcje za 2,20. Ograniczeniem jest faktycznie czas, ale patrząc jakie małe ilości są sprzedawane, to jest bardzo dziwne. Chyba, że ktoś potrzebuje pilnie kasy, ale takich przypadków raczej nie powinno być za wiele. Na razie to wygląda tak, że akcjonariusze nie chcą zarobić na skupie akcji, co jest bardzo dziwne.
Oni mają w du... inwestorów takich jak my, Jesteśmy im potrzebni jedynie przy emisjach i kolejnych emisjach - na szczęście ci nasi jeszcze na to nie wpadli.