Jestem związany z branżą telekomunikacji radiowej, więc patrzę na to przez pryzmat mojego hobby. Jako że w mojej bliskiej i dalszej okolicy pojawiły się nowe maszty z antenami Play, postanowiłem ostatnio przyjrzeć się im z bliska.
Co mnie zdziwiło?
Zauważyłem że kilka z nich jest ustawione w genialnych wręcz lokalizacjach, obejmujących swym zasięgiem sporej wielkości, zamieszkały obszar wiejski.
Jeden maszt znajdował się jakieś 2 km od małej wioski, i dalej pole... Zasięg raczej dla traktorzystów niż dla aut bo droga mało ruchliwa.
Najdziwniejsze jednak dla mnie było to że na żadnym z masztów nie zauważyłem radiolinii. Niektóre stoją też z dala od sieci elektrycznej, nawet ten 2 km od wioski.
W przypadku najbliższego masztu, wiem że nie ma w tym miejscu prądu ani światłowodu. Stoi tam od dłuższego czasu, anteny zainstalowane ale nie działa.
Czy firmie opłaca się inwestować w takie maszty?.
Czy oni sami wykonują przekopy na 2 km żeby podłączyć maszt?
O kursie nie wspomniałem i trudno mi cokolwiek w tej sprawie dziś sensownego napisać. Z jednej strony coś ruszyło z siecią bo widać nowe nadajniki, lepszy zasięg i dobry marketing, z drugiej strony przed nimi masa pracy do wykonania. Patrząc na dzisiejszą infrastrukturę sieci i porównując ich z konkurencją, uważam że są na trzecim miejscu z czterech największych operatorów.
Jeżeli się sprężą, za 2 lata mogą mieć w miarę przyzwoitą sieć. Jeżeli będą mieli jakość i przystępne ceny, ludzie sami do nich przyjdą. Na moim terenie stoją 2 duże zakłady ale zasięg Playa jest na razie tak słaby że wszyscy znajomi pouciekali do konkurencji, ja zresztą też. Konkurencja ma w pobliżu maszt i niedawno podwoiła na nim prędkość bo zauważyli zapotrzebowanie na dane. Żona ma jeszcze telefon w Play i też chciała od nich odejść, ale namówiłem ją by jeszcze poczekała. Jak odpalą te nowe maszty i będzie OK, rozważę powrót do nich.
W dłuższej perspektywie kurs będzie zależał od jakości i ceny usług, Jeżeli nie popełnią zbyt wielu błędów, w najbliższych latach powinien utrzymać się długoterminowy trend wzrostowy.
Ja piszę o swoim punkcie widzenia i o moich przemyśleniach. Chętnie poznam Twoje zdanie na temat firmy, po to jest to forum. Jak możesz, rozwiń temat, chętnie poczytam.