W związku ze zbliżającym się Walnym Zgromadzeniem Akcjonariuszy spółki Wikana S.A., które najprawdopodobniej zostanie zorganizowane w najbliższych tygodniach chciałbym zgłosić swoją kandydaturę do Rady Nadzorczej spółki. Wraz z Panem XXXXXXX XXXXXXXX i Panem XXXXXXX XXXXXX w ramach Porozumienia Akcjonariuszy, które zostało zawiązane 24 stycznia 2019 roku wspólnie posiadamy pakiet przekraczający 5% udziałów w spółce, co plasuje nas na trzecim miejscu wśród akcjonariuszy spółki zaraz po AgioFunds TFI SA oraz Palametra Holdings Ltd. Uważamy, że jest to na tyle silny udział, by posiadać swojego reprezentanta w Radzie Nadzorczej. Zwłaszcza w sytuacji, w której aktualnie w Radzie znajdują się osoby zupełnie niezwiązane udziałowo ze spółką, także bez większego doświadczenia w branży. Ja jako akcjonariusz spółki Wikana jestem z nią związany od 2007 roku czyli od kilkunastu lat. Aktywnie interesuje się działalnością spółki, co przejawiam bezpośrednio poprzez regularne kontakty z Relacjami Inwestorskim spółki, udziałem w Walnym Zgromadzeniu spółki, na którym przegłosowano połączenie spółki Wikana S.A ze spółką Masters S.A. jak i pośrednio poprzez wnikliwe śledzenie działalności spółki w mediach i na forach interenetowych. Posiadam poparcie XXXXXXX i XXXXXXXXXX. Znam branżę, znam historie spółki, wiem, jakie są jej mocne i słabe strony, wiem jakie otwierają się przed nią szanse i z jakimi boryka się problemami. Uważam, że nabyte przez te lata doświadczenie i wiedza na temat spółki i prowadzonej przez spółkę działalności uprawnia mnie do tego by się o to stanowisko ubiegać. Byłby to też pozytywny sygnał dla rynku, że spółka dba i liczy się także ze zdaniem i interesem drobnych akcjonariuszy.
Z poważaniem
Dzień dobry,
Panie Mariuszu, Uprzejmie informuję, że Pana wiadomość została przekazana do Zarządu Spółki. Wobec podania przez Pana danych osobowych, w załączeniu przesyłam stosowną klauzulę informacyjną.
Nie minęło 3 godziny od mojego maila, a nastapil prawdziwy wysyp newsów (czulem ze cos sie wydarzy): - rezygnacja wiceprezes Maliszewskiej - ogloszenie Walnego 29 czerwca w (piatek) - projekty uchwal na Walne a tam prawdziwy hit
UCHWAŁA NR 19/VI/2019 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia WIKANA Spółka Akcyjna z siedzibą w Lublinie (dalej „Spółka”) z dnia 28 czerwca 2019 r. w sprawie utworzenia i użycia kapitału rezerwowego na sfinansowanie nabycia przez Spółkę akcji własnych w celu ich umorzenia w trybie art. 362 § 1 pkt 5 i 8 Kodeksu spółek handlowych Walne Zgromadzenie WIKANA S.A., wpisanej do rejestru przedsiębiorców KRS pod numerem 0000144421, w celu utworzenia i użycia kapitału rezerwowego na sfinansowanie nabycia przez Spółkę akcji własnych w celu ich umorzenia w trybie art. 362 § 1 pkt 5 i 8 KSH, postanawia: § 1. 1. Tworzy się w Spółce kapitał rezerwowy na sfinansowanie nabycia przez Spółkę akcji własnych w celu ich umorzenia w trybie art. 362 § 1 pkt 5 i 8 Kodeks spółek handlowych. 2. Wysokość kapitału rezerwowego określa się na kwotę _______ zł (słownie: ______ tysięcy złotych). 3. Kapitał rezerwowy na pokrycie akcji własnych zostanie pokryty z kwot przeniesionych z kapitału zapasowego, powstałych zgodnie z art. 348 § 1 Kodeksu spółek handlowych. 4. Kapitał rezerwowy na pokrycie akcji własnych może być zwiększany na podstawie uchwał Walnego Zgromadzenia o kwoty, które zgodnie z art. 348 § 1 Kodeksu spółek handlowych mogą być przeznaczone do podziału.
UCHWAŁA NR 20/VI/2019 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia WIKANA Spółka Akcyjna z siedzibą w Lublinie (dalej „Spółka”) z dnia 28 czerwca 2019 r. w sprawie upoważnienia Zarządu do nabycia akcji własnych Spółki w celu ich umorzenia w trybie art. 362 § 1 pkt 5 i 8 Kodeksu spółek handlowych str. 9 z 17 Walne Zgromadzenie Spółki WIKANA S.A., wpisanej do rejestru przedsiębiorców KRS pod numerem 0000144421, na podstawie art. 362 § 1 pkt 5 i 8 Ksh, postanawia: § 1. Walne Zgromadzenie Spółki upoważnia Zarząd do nabycia akcji Spółki i do podejmowania wszelkich czynności faktycznych i prawnych w zakresie nabywania w pełni pokrytych akcji własnych Spółki, notowanych na rynku regulowanym – rynku oficjalnych notowań giełdowych prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie (dalej jako „GPW”), jak i akcji serii H nie notowanych na rynku regulowanym – rynku oficjalnych notowań giełdowych prowadzonym przez GPW w celu ich umorzenia (dalej jako „Akcje”), na warunkach wskazanych w niniejszej Uchwale. § 2. 1. Spółka nabywać będzie Akcje własne według poniższych zasad: a) łączna maksymalna liczba nabywanych Akcji nie przekroczy ___ % ogólnej liczby akcji Spółki tj. ___ (słownie: ___ tysięcy) akcji uprawniających do ___ (słownie: ___ tysięcy) głosów na walnym zgromadzeniu Spółki; b) wysokość środków przeznaczonych na nabycie Akcji będzie nie większa niż ___ (słownie: ___ tysięcy złotych) przy czym środki przeznaczone na nabycie Akcji będą pochodzić ze środków własnych Spółki zgromadzonych na kapitale rezerwowym, utworzonym z kapitału zapasowego powstałego z zysku lub innej kwoty, która zgodnie z art. 348 § 1 kodeksu spółek handlowych może być przeznaczona do podziału tj. z nadwyżki finansowej; c) Akcje mogą być nabywane, stosownie do decyzji Zarządu Spółki, bezpośrednio przez Spółkę lub za pośrednictwem domów maklerskich (i) na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., w tym w ramach programu skupu akcji własnych, transakcji indywidualnych, transakcji pakietowych lub (ii) poza rynkiem regulowanym; lub (iii) w drodze oferty nabycia Akcji Własnych skierowanej do wszystkich akcjonariuszy, skup Akcji Własnych w takim przypadku będzie dokonywany w ramach upoważnienia, w obrocie giełdowym lub w obrocie pozagiełdowym, proporcjonalnie, co oznacza że w przypadku, gdy łączna liczba akcji Spółki objętych wszystkimi ofertami sprzedaży akcji złożonymi w terminie ich przyjmowania będzie wyższa niż łączna liczba akcji Spółki, które Spółka zamierza nabyć w ramach upoważnienia lub w ramach danego etapu realizacji upoważnienia, Spółka dokona proporcjonalnej redukcji liczby akcji objętych ofertami sprzedaży złożonymi przez akcjonariuszy Spółki; d) w przypadku nabywania Akcji na rynku regulowanym, Zarząd przed rozpoczęciem nabywania Akcji Własnych ogłosi pozostałe zasady nabywania Akcji w formie przyjęcia programu odkupu Akcji, z uwzględnieniem warunków i ograniczeń określonych w Uchwale ZWZ i obowiązujących przepisach prawa w tym Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku oraz uchylającym dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/; str. 10 z 17 e) w przypadku nabywania Akcji Własnych poza rynkiem regulowanym, Zarząd przed rozpoczęciem nabywania Akcji Własnych ogłosi warunki, terminy i zasady jego przeprowadzenia, w szczególności ogłosi ofertę nabycia Akcji skierowaną do wszystkich akcjonariuszy w tym określi warunki i terminy składania ofert sprzedaży Akcji Własnych przez akcjonariuszy oraz zasady i warunki rozliczania transakcji nabycia Akcji Własnych; f) nabywane akcje muszą być w pełni opłacone; g) upoważnienie Zarządu do nabywania Akcji własnych obejmuje okres od dnia ___ 2019 r. do dnia ___ r., 2. Zarząd zobowiązany będzie też do podania do publicznej wiadomości po zakończeniu realizacji skupu Akcji – zbiorcze, szczegółowe sprawozdanie z jego realizacji. 3. Zarząd, kierując się interesem Spółki, po zasięgnięciu opinii Rady Nadzorczej może: a) zakończyć nabywanie Akcji przed dniem ___ r. lub przed wyczerpaniem całości środków przeznaczonych na ich nabycie; b) zrezygnować z nabycia Akcji w całości lub w części. 4. Skup Akcji własnych w celu umorzenia może zostać przez Zarząd wstrzymany na podstawie stosownej Uchwały Rady Nadzorczej. 5. W przypadku podjęcia decyzji, o których mowa w ust. 3 i 4 powyżej, zobowiązuje się Zarząd do podania informacji o nich do publicznej wiadomości w sposób określony w ustawie o ofercie publicznej. § 3. Walne Zgromadzenie zobowiązuje i upoważnia Zarząd Spółki do podjęcia wszelkich czynności faktycznych i prawnych niezbędnych do nabycia Akcji własnych Spółki zgodnie z treścią niniejszej Uchwały, w tym do zawarcia z biurem maklerskim umowy w sprawie skupu Akcji w drodze transakcji giełdowych. Zarząd Spółki jest upoważniony do określenia pozostałych zasad nabycia Akcji, w tym ostatecznej liczby i ceny Akcji, w zakresie nieuregulowanym w niniejszej Uchwale. § 4. Po zakończeniu procesu nabywania Akcji własnych przez Spółkę, następującego w wykonaniu postanowień niniejszej Uchwały, Zarząd Spółki zwoła Walne Zgromadzenie Spółki, celem podjęcia uchwał o umorzeniu Akcji oraz obniżeniu kapitału zakładowego Spółki. § 5. Uchwała wchodzi w życie z chwilą jej podjęcia. Projekt uchwały do punktu nr 10 planowanego porządku obrad
Uzasadnienie projektu uchwały Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia nr 20/VI/2019 w sprawie upoważnienia Zarządu do nabycia akcji własnych Spółki w celu ich umorzenia w trybie art. 362 § 1 pkt 5 i 8 Kodeksu spółek handlowych
Spółka planuje przeprowadzić skup akcji własnych na zasadach i w zakresie określonym w projekcie uchwały nr 20/VI/2019 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia. Przyjęcie uchwały w proponowanym kształcie jest uzasadnione interesem Spółki i Akcjonariuszy. Należy wskazać, że aktualna sytuacja w zakresie wyceny kursu akcji na GPW powoduje, że giełdowa wycena akcji Spółki nie odpowiada ich wartości godziwej. Przeprowadzenie odkupu akcji własnych przez Spółkę przyczyni się do wzrostu ich wartości, co w konsekwencji zgodne jest z interesami zarówno Akcjonariuszy (którzy lokują w akcje Spółki w horyzoncie średnio- i długoterminowym), jak i Spółki (niska cena akcji skutkuje także zmniejszeniem poziomu kapitalizacji Spółki, co pociąga za sobą negatywne konsekwencje w sferze finansów Spółki). W ocenie Zarządu zaproponowana konstrukcja programu odkupu akcji własnych (oparta na postanowieniach art. 362 § 1 pkt 5 i 8 ksh., art. 362 § 2 ksh i 393 pkt 6 ksh) stanowi dla Spółki narzędzie umożliwiające kontrolę sytuacji rynkowej i reagowanie na nią. Program skupu akcji umożliwia ich dalszą odsprzedaż albo umorzenie i obniżenie kapitału zakładowego. Zaproponowane w uchwale parametry tego programu uwzględniają aktualną sytuację Spółki. Realizacja proponowanego przedsięwzięcia nie wpłynie w sposób istotny na możliwość rozwoju Spółki i realizacji jej celów strategicznych. Warunki programu umożliwiają zainteresowanym akcjonariuszom uczestnictwo w nim na równych i przejrzystych zasadach.
myślę, że zamyka to temat ryzyka wycisnięcia i przymusowego wykupu po absurdalnie niskich cenach definitywnie i pozwala pozytywnie spojrzeć w przyszłość
Czyli myślisz, że 2,41 to absolutne minimum, jakie wykręca? Na ile szacujesz? 5 lat temu przy gorszych kilkukrotnie wynikach i bez info o skupie doszli do 5 zl....
Szczerze? Jesli nikt nie pokrzyżuje im planow i zainteresowanie spolką i obroty bedą takie jak teraz mimo historycznie rekordowych wynikow to obstawiam dokladnie taki sam scenariusz jak na Sanwilu, czyli rozciagniety w czasie (rok, poltora roku) powolny skup w cenach 1.00-1.50 około miliona sztuk za 1-2mln złotych. Więcej raczej na to nie przeznaczą. Swoją drogą spoznili sie o rok, gdyby nie chodzily im po glowie rozne byc moze niecne plany to bylo do skupienia wiele akcji za polowe ceny 35-60 groszy, ale ja nie narzekam... wiekszość z tego jest dzis w rękach porozumienia. Nie zmienia to faktu, że uważam, że to dla nas bardzo dobra wiadomość choc na realne korzysci byc moze trzeba bedzie trochę poczekać: Znikniecie ryzyka wycisniecia i przymusowego wykupu w absurdalnych cenach, co może podniesie zainteresowanie spolką, znaczne zmniejszenie ilosci akcji obecnych na rynku, a w przypadku ich umorzenia znacznie podniesienie wartosci tych akcjii i wartosci ksiegowej. I co rownie wazne podkreslenie otwarcie przez zarząd ze aktualna że aktualna sytuacja w zakresie wyceny kursu akcji na GPW powoduje, że giełdowa wycena akcji Spółki nie odpowiada ich wartości godziwej i że aktualna kapitalizacja jest wręcz szkodliwa dla finansów spółki. Tylko się cieszyć.
Nie ukrywam że oprócz tego co napisałem mam też duża satysfakcję osobista. Rok temu pisałem żeby kupować, mało kto mnie sluchal. w czerwcu i lipcu byłem w zasadzie jedyną osobą która broniła kursu przed ponownym spadkiem poniżej 50gr, kosztowało mnie to wiele nerwów i zaciskania pasa a dodatkowo niektórzy zarzucali mi że perfidnie naganiam i robię ludziom krzywde. Cieszę się że rzeczywistość (i zarząd) w końcu przyznali mi rację.
Od kilku lat perfidnie naganiasz, a nasilenie naganiania następuje wraz ze wzrostem zaangażowania finansowego i spadkiem ceny na rynku. Przypinasz sobie co chwilę ordery, żeby się lepiej poczuć, a z ekonomicznego punktu widzenia, to na 99% można stwierdzić, że nigdy na Wikanie nie zarobisz.
Uwazaj wiec sobie co chcesz, a zanim zarzucisz mi poraz kolejny naganianie i mnie poraz kolejny obrazisz spojrz lepiej w lustro, bo to jest po prostu zenujace. Raz... raz namawialem do zakupow i to tylko dlatego ze moim zdaniem i gleboko w to wierzę groziło nam wycisniecie i do tego to zmierzalo. To bylo przy cenach 36-55gr. Przypomnij sobie lepiej co Ty wtedy pisales i spojrz gdzie teraz jest kurs. Tyle mam Ci do powiedzenia i koncze bo nie mam zamiaru w tym uczestniczyc. Zegnam.
Wyciśnięcie było tylko w Twoich urojeniach. Przypomnij sobie wszystkie rady dotyczące uśredniania i powiedz ile zarobili ci wszyscy, co za Twoją radą uśredniali. Powiedz im wszystkim jakie mają straty ekonomiczne i czy mają szanse kiedykolwiek wyjść bez tych strat z tej inwestycji.
Mają straty tak jak i Ty, ale nawet nie wiesz jak duże. Zasadniczo zarabiają tylko ci, którzy inwestują zgodnie z zasadami gospodarczymi, pozostali to dawcy kapitału, którym czasami coś się trafi, ale następnie i tak oddają wszystko. Jaki dziś był popyt na Wikanę?
Mhm zapomniał wół jak cielęciem byl. Wyzywasz ludzi od dawcow kapitału a sam umoczyles, ale co tam. Dziś jesteś już rekinem finansjery. Zasadniczo Inwestuj zatem zgodnie z zasadami gospodarczymi i zarabiaj choćby i "miliony". Powodzenia!
Może zanim się obrazisz na "dawcę kapitału" sprawdź co oznacza to stwierdzenie. Co do wołu to można się zapytać: a co to za ciele kilkunastoletnie? Są takie osoby na tym świecie, które nigdy nie umoczą. Ale żeby to zrozumieć trzeba zostawić skórę cielaka. Jak tam z popytem wczoraj było?
mimo bardzo dobrych wyników, popytu nie ma żadnego, bo tego nikt nie chce, przecież to oczywiste, dopóki nie ruszą słupy to nikt tego nie ruszy, to wszystko jest oczywiste wiec po co to komentować,
Dobrze to napisałeś. Na normalnej spółce po takim raporcie i info kurs pewnie by wyskoczył o 500% przy jednoczesnej tak niskiej wycenie akcji. Zobaczymy. Ja obstawiam 2 z przodu w niedługim czasie...miłego weekendu :-)
Co do rychłej 2 z przodu jestem raczej ostrozny, chociaz oczywiscie chcialbym sie bardzo pomylić. W sumie skoro zarzad w końcu sam dostrzega problem zwiazany z niską kapitalizacją spolki, to kto wie, może sami coś zrobią, aby to zmienić. No i gratuluję bardzo niskiej średniej, myślę ze jesteś jednym z rekordzistów. Ja najtansze akcje mam po 36gr, bardzo duzo mam po 50gr-55gr, ale mimo tego moja srednia nie jest aż tak bardzo korzystna miłego weekendu
Ja wtopilem jeszcze na polaczeniu z mastersem, potem sledzilem spadlo do okolo zeta rok temu sprzedalem wszystko. Dokupowalem od ,51 i się uzbierało średnia. Po tylu latach czekania chociaż maly plus mam
Pamiętam Cię z czasow Mastersa. No to w sumie pewnie jestesmy w porownywalnej sytuacji, z tym ze ja trzymam twardo i nieprzerwanie od 2007 (najdroższe, na szczęście niewiele, mam po... 73zł), w międzyczasie trochę poobracałem małą częścią, jak były okazje na zarobek, ale generalnie co roku powiekszałem pakiet. Juz kiedys wklejalem jak zmienial sie moj stan posiadania:
jak latwo mozna zauwazyc przeloomowy moment byl w 2015 roku kiedy uznalem ze spolka, która wczesniej przez kilka stala na krawdedzi bankructwa zaczyna wychodzic na prostą
Dnia 2019-06-01 o godz. 11:58 ~Raf napisał(a): > Ja wtopilem jeszcze na polaczeniu z mastersem, potem sledzilem spadlo do okolo zeta rok temu sprzedalem wszystko. Dokupowalem od ,51 i się uzbierało średnia. Po tylu latach czekania chociaż maly plus mam
jak wtopiłeś na połączeniu i sprzedałeś za 1 zł czyli 1 gr to nie jesteś na plus
Dnia 2019-06-01 o godz. 10:39 ~RAF napisał(a): > Dobrze to napisałeś. Na normalnej spółce po takim raporcie i info kurs pewnie by wyskoczył o 500% przy jednoczesnej tak niskiej wycenie akcji. Zobaczymy. Ja obstawiam 2 z przodu w niedługim czasie...miłego weekendu :-)
dwa z przodu ale za dwójką ma być sześć następnie przecinek , po przecinku obojętne co czyli 26, .. zł w innym przypadku to zwykłe oszustwo i mega przekręt
Miałem się jeszcze wstrzymać z ogłoszeniem tego no ale skoro już temat wywołany i padło pytanie to powiem ze ja juz tez jestem zarejestrowany i reszte porozumienia też będę reprezentował