• I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~JohnnyKesz [5.172.255.*]
    "Inwestorzy" wolą tracić na modnych spółkach. Polimexy, Idee i inne.
  • Re: I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~dywiden19 [37.47.41.*]
    Czy ktoś wie, czy na akcje własne NTT też przypada dywidenda, czy są wyłączone z puli podziałowej?
  • Re: I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~Qaq [217.117.140.*]
    Nie, akcje własne nie biorą udziału w podziale zysku.
  • Re: I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~dywiden19 [37.47.41.*]
    Dzięki za racjonalne info.
    Mogą zatem skupować, a dla nas zostanie więcej zysku do podziału.
    Raport wygląda dobrze.
  • Re: I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~Śruba [87.206.136.*]
    Na razie to zyskiem nie chcą się dzielić za mocno. Dlatego trzeba wziąć dywidendę, zacisnąć lekko zęby, może nawet powiększyć stan posiadania i poczekać do przyszłego roku.
  • Re: I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~Wirek [77.253.67.*]
    Ten zysk wygląda mi na tylko papierowy. Inwestorzy nie śpią, tylko zapewne lepiej rozumieją znaczenie tak negatywnych przepływów pieniężnych. Tak się w tę swoją inżynierię finansową zaangażowali, że bidulki nie wyrobili się nawet w terminie z publikacją raportu 1Q2019 (20 minut po północy już 31.05.2019), który przecież wcześniej też opóźnili z 22.05.2019 na 30.05.2019 (o 8 dni, a de facto o 9 dni). Raport roczny (Y2018) też został przecież opóźniony (o 14 dni!). To nie są raporty finansowe, tylko archeologia finansowa. Gdybym już nie miał akcji tej spółki, to w obecnej sytuacji z pewnością bym ich nie kupił. Sugeruję uważną obserwację rozwoju sytuacji, bo owszem może się ona trochę poprawić, ale też może się ona znacznie i bardzo dotkliwie (dla akcjonariuszy) szybko pogorszyć.
  • Re: I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~Wirek [77.253.67.*]
    I jeszcze jedno (bo wcale nie trzeba szukać głęboko, żeby coś zaczęło poważnie zgrzytać!)...
    Czy ktoś czytał (ze zrozumieniem) "Zawarcie Aneksu do umowy limitu kredytowego wielocelowego z Bankiem Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie oraz ustanowienie ograniczonego prawa rzeczowego"?
    Takie tam "kwiatki":
    - "2.hipoteka umowna do kwoty 18.700,00 PLN (słownie złotych: dwadzieścia trzy miliony osiemset tysięcy 00/100)...";
    - "4.notarialne oświadczenie (...) do kwoty 22 000 000,00 zł (słownie złotych: trzydzieści milionów 00/100)...".

No mnie się coś tam nie zgadza. W kolejnej informacji o aneksie w ogóle brak informacji podanych w postaci "słownie złotych", więc wartości liczbowe tam przedstawione są zupełnie niewiarygodne - równie dobrze i tam mogli pomieszać cyfry oraz ich ilość. Czy to jeszcze jest głupota i niekompetencja NTT, czy może już celowe wprowadzanie otoczenia biznesowego i akcjonariuszy w błąd?
  • Re: I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~dywiden19 [37.47.15.*]
    Tylko po co tak kombinować, skoro firma skupuje własne akcje, a struktura dużego akcjonariatu prowadziłaby do wniosku o samooszukiwaniu się... Jak cena akcji spadnie do 1 zł to rentowność dywidendy wzrośnie do oprocentowania chwilówek.
    Poza tym, dzięki za cenne uwagi, bo faktycznie przychody nieco wzrosły, ale pomysłu na rozwój nie widać.
  • Re: I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~Qaq [217.117.140.*]
    Fakt, że publikacja raportu 20 minut po północy w sytuacji, gdy mieli na jego przygotowanie 2 miesiące to skandal. Co do pozostałych kwestii - przesada moim zdaniem. Niedbalstwo owszem, ale doszukiwanie się w tych komunikatach manipulacji jest raczej niepoważne. Jakie znaczenie ma, czy bank zabezpiecza się na nieruchomości do wysokości 18 700 tys. czy 23 800 tys., skoro suma wszystkich rzeczowych aktywów trwałych wg. raportu NTT to 18 240 tys.
    Z tymi przepływami to też nie do końca. W 2018 roku mieli prawie 6 milionów przepływów operacyjnych na plusie, czyli więcej niż zysk netto. W I kwartale przepływy na minusie około miliona (w ujęciu skonsolidowanym, bo jednostkowo plus). Jak spojrzeć na biznesradar.pl, to miewali nawet po kilkadziesiąt milionów na minusie, by następnego roku mieć tyle samo na plusie, tak że na pewno nie ma co się przejmować wynikiem jednego kwartału, tylko analizować przepływy w dłuższym okresie.

• Re: I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~mały_Kazio [85.221.137.*]
    inwestorzy nie śpią ino się wyprzedają :)))
  • Re: I znowu zysk, a inwestorzy śpią Autor: ~Wirek [178.37.181.*]
    Bo jak ktoś ma takie problemy z cyferkami (jak ten Zarząd), to nie powinien się dotykać niczego, co ma jakikolwiek związek z pieniędzmi, albo biznes się będzie kręcił tak, jak się kręci, że o powadze wizerunku i wiarygodności takiej firmy już nie wspomnę. ;-)
    NTT przez 10 dni "myślało" nad korektą raportu, w którym się ośmieszyli (o czym już wcześniej pisałem) i... w końcu dzisiaj (2019-06-10 17:03) opublikowali korektę w której tym razem jest:
    "2.hipoteka umowna do kwoty 18.700,00 PLN (słownie złotych: osiemnaście milionów siedemset tysięcy 00/100)...".

Ja rozumiem, zabrakły 3 zera - tym razem w wartości liczbowej, a nie postaci "słownie złotych". Ale przecież to tylko 1000-krotna rozbieżność wartości, "jakie to ma znaczenie", "kto by się tym przejmował", "przecież jest tak super (rozpatrując kilka kwartałów)", no tylko "dlaczego to nie rośnie", "dlaczego inwestorzy 'śpią'", "dlaczego kolejne szczyty na wykresie cen akcji od paru lat rysują się coraz niżej i niżej", "dlaczego jest tak źle, skoro jest tak dobrze"...
    Ja rozumiem, że ktoś tam nie wie ile rzędów wielkości ma milion, nie potrafi sobie tego sprawdzić w internecie, albo nie potrafi policzyć na palcach, nie potrafi sprawdzić poprawności (tj. przeczytać ze zrozumieniem) przed klepnięciem w przycisk "Wyślij", ale mimo to dotyka się tego typu raportów i "korekt", bierze za to pieniądze, a może nawet jest klepany(a) po plecach z uznaniem i premią do wypłaty "za dobrą robotę". No dla mnie to jest po prostu brak profesjonalizmu, brak kompetencji, brak powagi w relacjach inwestorskich. Ale przecież nikt sam się na takim stanowisku chyba nie obsadził. No to jak to świadczy o osobie, która komuś takiemu (CHYBA na jakiejś podstawie) zaufała i zleciła tego typu zadania redaktorskie lub dostęp do systemów ESPI/EBI. Zwykle w takich publicznych informacjach ze spółki jest dwuetapowy system zatwierdzania/publikacji raportów. No ale może nie w tym przypadku - jak by to o NTT świadczyło. A może jest dwustopniowy system, ale ktoś zatwierdził bez czytania, albo co gorsze bez zrozumienia treści - jak to by o NTT świadczyło. Pod korektą są podpisy panów: Tadeusz Kurek (Prezes Zarządu) i Witold Markiewicz (Wiceprezes Zarządu) - jak by to świadczyło o jakości sprawowania Zarządu NTT. Pod raportem 14/2019 są podpisy panów: Tadeusz Kurek (Prezes Zarządu) i Jacek Kozubowski (Wiceprezes Zarządu). To ponad 3 osoby! ...bo na pewno treść redagował ktoś jeszcze, jakiś anonimowy wyrobnik od czarnej roboty biurokratycznej. I nikt nie zauważył nic złego. Takim ludziom chyba można wszystko w ciemno pod nos do podpisu podsunąć. Kiepsko, bardzo kiepsko. To też słabo świadczy o akcjonariacie, który takiej patologii nie piętnuje, nie alarmuje, ani nie "nagradza" zasłużonym przecież ostracyzmem.

Nie używałem powyżej znaków zapytania, żeby ktoś sobie nie pomyślał, że mnie obchodzą jakieś odpowiedzi na te retoryczne pytania - ja już mam wyrobione zdanie, które się tylko utrwala. A innym (aktualnym lub potencjalnym) inwestorom pozostawiam te kwestie pod indywidualną rozwagę. Może nawet znajdzie się ktoś zatroskany i odważny, żeby faktycznie coś z tym zrobić na poważnie i jak najszybciej.
    No ale czemu nie - tymczasem nadal można się klepać po plecach i wmawiać sobie "nic się nie stało", a ja mógłbym się założyć, że tu się niechcący odsłonił tylko "czubek góry lodowej" stanowiącej poważne problemy w tej spółce. Spóźnione różne raporty, spóźnione korekty, korekty do korekt nie wiadomo kiedy... kpiny jakieś. Chciałbym doczekać radykalnej poprawy sytuacji w NTT i jej notowaniach jeszcze jako jej akcjonariusz, ale nie ma się co oszukiwać. Żaden przytakiwacz (tym wyżej w hierarchii) się nie postawi, bo dba tylko krótkoterminowo o własny interes, a nie długoterminowo o wspólne dobro. Przecież interes spółki powinien być zbieżny z interesami jej inwestorów i vice versa, niestety nie zawsze tak jest.
[x]
NTTSYSTEM 1,90% 10,70 2025-09-25 09:02:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.