Dnia 2019-05-22 o godz. 22:56 ~Taaa napisał(a): > To pod to tak brali od 2 dni? Chyba zawieszenie?
Nie chyba. Na pewno. Jeżeli w Sędziszowie zaczęli grzebać przy WNiP to znak, że możemy się spodziewać raportu z wyceną aktywów wykonaną metodą likwidacyjną - przy założeniu, że kontynuowanie działalności po zakończeniu obecnego roku bilansowego jest zagrożone. A zanim opublikują sprawozdanie roczne - należy wypatrywac infa o złożeniu do sądu wniosku o ochronę przed wierzycielami w ramach postępowania układowego/sanacyjnego. Komornik pewnie już wykonał opis i oszacowanie nieruchomości (od wpisu egzekucji do księgi wieczystej minęły prawie trzy miechy - czasu było aż nadto) i czas najwyższy wykonać ten ruch zanim dojdzie do licytacji.
Nie sądzę żeby komornik wszedł do akcji bo tam wpisy zrobiła tylko Gerda a oni wiedzą że ta nieruchomość jest nic nie warta i nie ma co licytować. Ziemia w Sędziszowie jest niemal darmo a Zakład który nic nie produkuje ma cenę złomu. Obstawiam że audytor przyczepił się do wyceny znaku marki Fluid, muszą go wycenić na nowo i stąd ta ściema z tym komunikatem. Grają na czas. Wycena znaku na góra 50k zamiast 18 mln bodajże oznacza ujemne kapitały własne i zgodnie z regulaminem NC wylądowanie na fixach tam gdzie Aton HT i inne tuzy. Został na jakiś kontrakt z zaliczką
Został miesiąc czasu na jakiś kontrakt z zaliczką miało być. No ale zobaczymy czy dalej będzie zbieranie jak wczoraj. Bo pod to info podbitka powinna być wcześniej a nie tuż przed komunikatem
Dnia 2019-05-23 o godz. 04:54 ~Taaaa napisał(a): > Nie sądzę żeby komornik wszedł do akcji
Nie sądź - czytaj ze zrozumieniem to, co inni podali Ci na na forum jak talerzu. Komornik JUŻ WSZEDŁ do akcji. Prowadzona jest egzekucja z wierzytelności , których hipoteki wpisane są na początku listy ujawnionej w księdze wieczystej - i jako takie mają pierwszeństwo w zaspokajaniu roszczeń. Wierzyciele, na których wniosek wlazł komornik, mają spore szanse na ściągnięcie całego długu - z odsetkami i kosztami. Oczywiscie dla kolejnych zostaną już tylko znak towarowy "Biowęgiel marki Fluid" za 17 mln :-), wyniki prac badawczo rozwojowych, aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego :-) i poniesione, ale nieaktywowane koszty zaewidencjonowane na rozliczeniach międzyokresowych czynnych. Reasumując - ci co teraz zlecili egzekucję, dostaną całość (lub prawie całość). Pozostali trafią do rzeźni gorszej niż na Getback.
Dnia 2019-05-23 o godz. 09:20 ~tygrys_myszowaty napisał(a): > Dnia 2019-05-23 o godz. 04:54 ~Taaaa napisał(a): > > Nie sądzę żeby komornik wszedł do akcji > > Nie sądź - czytaj ze zrozumieniem to, co inni podali Ci na na forum jak talerzu. Komornik JUŻ WSZEDŁ do akcji. Prowadzona jest egzekucja z wierzytelności , których hipoteki wpisane są na początku listy ujawnionej w księdze wieczystej - i jako takie mają pierwszeństwo w zaspokajaniu roszczeń. Wierzyciele, na których wniosek wlazł komornik, mają spore szanse na ściągnięcie całego długu - z odsetkami i kosztami. Oczywiscie dla kolejnych zostaną już tylko znak towarowy "Biowęgiel marki Fluid" za 17 mln :-), wyniki prac badawczo rozwojowych, aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego :-) i poniesione, ale nieaktywowane koszty zaewidencjonowane na rozliczeniach międzyokresowych czynnych. Reasumując - ci co teraz zlecili egzekucję, dostaną całość (lub prawie całość). Pozostali trafią do rzeźni gorszej niż na Getback. >
Witaj tigre:) wszystko prawda, ale kupiłem ostatnio trochę naszej prze perły (nie nie wiadomo ile), i nie wiadomo dlaczego-pewnie z sentymentu i wrodzonej skłonności do ryzyka:) Myślisz że jeszcze ten ostatni raz Jan Wielki Świętokrzyski da zarobić czy zabierze mi dudki na pożegnanie?:)
Witaj plugawy druhu mój. Dawno nie widziany. Doradzać Ci, w co inwestować lub nie - to jak uczyć ojca dzieci robić. Jeśli czujesz, że da się tu jeszcze zakręcić kółko i uciec przed Dniem Sądu Ostatecznego, to ja na Twoim miejscu zaufałbym własnemu przeczuciu - w końcu to ty tu jesteś specjalistą od instynktów stadnych.
Niemniej weź pod uwagę dwa czynniki: 1/ Od pierwszego czerwca mamy zawiechę - KNF od zeszłego roku orzeka ją zawsze, jak nie zostanie opublikowane sf razem z raportem biegłego. Na jak długo? Jaś zadeklarował, że do końca przyszłego miesiąca - ale jakoś tak bez przekonania. Więc trzeba brać pod uwagę możliwość, że kompletnego raportu długo nie zobaczymy - a nawet wcale. 2/ Wg mnie przygotowywane są już kwity do sądu - dlatego prezes wspomniał o wycenie aktywów (czytaj: przecenie pozycji wirtualnych). Ogółem zbierze się tego (tak z pamięci piszę, więc bez dokładnej kwoty, ale milion w te czy we wte jest bez znaczenia :-) na ponad 30 milionów zeta. O co wniosek? Na dwoje babka wróżyła - o upadłość lub układ 3/ Każdy krzaczor giełdowy próbuje wnioskować o układ ale ... Fluid jest crapem wyjątkowym nawet jak na warunki New Connect. Nie generuje żadnych przychodów, więc nie spełnia pierwszego warunku, który sprawdza sąd przy rozpatrywaniu wniosku o otwarcie postępowania - że w trakcie postępowania nie będzie generował kolejnych długów pogarszając tym samym sytuację wierzycieli. Jeśli więc trafi do sądu wniosek o układ/sanację, to na 99% zostanie odrzucony i wtedy Jaś będzie miał (chyba) dwa tygodnie na złożenie uproszczonego wniosku o upadłość. Ale może pójść na skróty, darować sobie szopkę z układem, i wniosek o upadłość złożyć już teraz. Który to wniosek też zostanie oddalony ze względu na brak aktywów, które nie byłyby już obciążone na rzecz wierzycieli i mogłyby stanowić źródło kasy na pokrycie kosztów syndyka.
Reasumując - istnieje prawdopodobieństwo (niskie bo niskie, ale nie zerowe) że będzie potórka z Petrolka - KNF zrobi zawiechę, kompletnego raportu nie będzie, a międzyczasie sąd wyda prawomocne postanowienie o oddaleniu wniosku o upadłość (z braku środków) co z automatu wykluczy Fluid-a z notowań pół roku później. A ty zostaniesz a kolekcjonerskimi akcjami których nawet nie będziesz mógł sobie odpisac w podatku dochodowym.
Nie zapominaj, że cały czas działa też komornik - jak zlicytuje zakład, to sporządzenie nawet okresowego sprawozdania będzie możliwe tylko wtedy, kiedy Jaś zapłaci księgowej z własnej kieszeni - bo w spółce nie będzie złamanego grosza ani nic, co można byłoby komuś sprzedać.
Dnia 2019-05-23 o godz. 10:54 ~tygrys_myszowaty napisał(a): > Witaj plugawy druhu mój. > Dawno nie widziany. Doradzać Ci, w co inwestować lub nie - to jak uczyć ojca dzieci robić. Jeśli czujesz, że da się tu jeszcze zakręcić kółko i uciec przed Dniem Sądu Ostatecznego, to ja na Twoim miejscu zaufałbym własnemu przeczuciu - w końcu to ty tu jesteś specjalistą od instynktów stadnych. > > Niemniej weź pod uwagę dwa czynniki: > 1/ Od pierwszego czerwca mamy zawiechę - KNF od zeszłego roku orzeka ją zawsze, jak nie zostanie opublikowane sf razem z raportem biegłego. Na jak długo? Jaś zadeklarował, że do końca przyszłego miesiąca - ale jakoś tak bez przekonania. Więc trzeba brać pod uwagę możliwość, że kompletnego raportu długo nie zobaczymy - a nawet wcale. > 2/ Wg mnie przygotowywane są już kwity do sądu - dlatego prezes wspomniał o wycenie aktywów (czytaj: przecenie pozycji wirtualnych). Ogółem zbierze się tego (tak z pamięci piszę, więc bez dokładnej kwoty, ale milion w te czy we wte jest bez znaczenia :-) na ponad 30 milionów zeta. O co wniosek? Na dwoje babka wróżyła - o upadłość lub układ > 3/ Każdy krzaczor giełdowy próbuje wnioskować o układ ale ... Fluid jest crapem wyjątkowym nawet jak na warunki New Connect. Nie generuje żadnych przychodów, więc nie spełnia pierwszego warunku, który sprawdza sąd przy rozpatrywaniu wniosku o otwarcie postępowania - że w trakcie postępowania nie będzie generował kolejnych długów pogarszając tym samym sytuację wierzycieli. Jeśli więc trafi do sądu wniosek o układ/sanację, to na 99% zostanie odrzucony i wtedy Jaś będzie miał (chyba) dwa tygodnie na złożenie uproszczonego wniosku o upadłość. Ale może pójść na skróty, darować sobie szopkę z układem, i wniosek o upadłość złożyć już teraz. Który to wniosek też zostanie oddalony ze względu na brak aktywów, które nie byłyby już obciążone na rzecz wierzycieli i mogłyby stanowić źródło kasy na pokrycie kosztów syndyka. > > Reasumując - istnieje prawdopodobieństwo (niskie bo niskie, ale nie zerowe) że będzie potórka z Petrolka - KNF zrobi zawiechę, kompletnego raportu nie będzie, a międzyczasie sąd wyda prawomocne postanowienie o oddaleniu wniosku o upadłość (z braku środków) co z automatu wykluczy Fluid-a z notowań pół roku później. A ty zostaniesz a kolekcjonerskimi akcjami których nawet nie będziesz mógł sobie odpisac w podatku dochodowym. > > Nie zapominaj, że cały czas działa też komornik - jak zlicytuje zakład, to sporządzenie nawet okresowego sprawozdania będzie możliwe tylko wtedy, kiedy Jaś zapłaci księgowej z własnej kieszeni - bo w spółce nie będzie złamanego grosza ani nic, co można byłoby komuś sprzedać.
Za to ciebie lubię tigre-konkretnie i czytelnie dla takiego laika jak ja w tych sprawach. Niby tyle lat na giełdzie, ale do czynienia z tego typu sytuacjami zbyt wiele nie miałem, nawet zafajdany athon dał dobrze zarobić, a pózniej już się tym co się dzieje nie interesowałem:) No cóż obiecaliśmy kiedyś że będziemy tu do końca-ja od początku dla przypomnienia innym:) i tak się stanie, a jak stracę te parę groszy to płakać nie będę-koniec końców gniot dał wbrew wszystkiemu i wszystkim dobrze zarobić nie raz i nie dwa, tak że jeśli jakiś procent z tego zabierze z sobą do grobu to trudno. Chcę mieć jedynie satysfakcje że coś jeszcze wytargałem w agonii i drgawkach:))) Zobaczymy przyjacielu.
Powodzenia plugawy. Kto wie, może ci się uda wstać od stolika kończąc na Fluidzie ostatnie rozdanie - i przebijając wyciągniętym z rękawa (nomen omen) jokerem.
Tygrysku skoro taki madry jestes to moze odpowiedz wszystkim na pytanie do kiedy spolka ma czas na zlozenie raportu rocznego? Z Twojej wypowiedzi wnioskuje ze nie masz o tym pojecia, skoro piszesz ze od 1 czerwca zawiecha.
Dnia 2019-05-23 o godz. 13:47 ~mihajlo napisał(a): > Tygrysku skoro taki madry jestes to moze odpowiedz wszystkim na pytanie do kiedy spolka ma czas na zlozenie raportu rocznego? Z Twojej wypowiedzi wnioskuje ze nie masz o tym pojecia, skoro piszesz ze od 1 czerwca zawiecha.
a może zadamy pytanie - do kiedy ma być zwołane WZA zatwierdzające to i owo za 2018r?
Procedura (przynajmniej na rynku głównym ) jest taka, że GPW zawiesza na wniosek KNF. Tak czy siak ważny jest skutek, a ten mamy jak w banku.
Co zaś do Jasia ... różne już psy na nim wieszałem , ale trzeba mu oddać sprawiedliwość - nie należy do tych, co pękają przed audytorem, i zwyczajnie olałby odstąpienie przez biegłego od wydania opinii do sprawozdania. Co innego, kiedy trzeba w zarodku upupić ewentualne pomysły wierzycieli na pozywanie Zarządu do odpowiedzialności odszkodowawczej za zbyt późne zgłoszenie wniosku o upadłość - wtedy z właśnie produkowanych kwitów musi czarno na białym wynikać, że włąśnie teraz Jan Gładki nabył wiedzę, że Fluid nie da rady spłacić wszystkich swoich zobowiązań - i że kiedy tylko się o tym dowiedział to natychmiast pobiegł do sądu z wnioskiem o bankructwo (nie uchybiając ani o jeden dzień ustawowemu miesiącowi na dokonanie tej czynności). A że zostanie zaspokojone tylko jakieś 5% kwoty wierzytelności - cóż, to po prostu taki nieszczęśliwy zbieg okoliczności :-)
Kłania się znajomość regulaminu NC. Brak publikacji rocznego do końca maja to wpis na listę alertów i potem sankcja. Jako że zdarzyło się im pierwszy raz to być może tylko upomnienie