Przynajmniej Obligatariusze Getback trzymają za was kciuki i pytają:
-Czy w przypadku resolution, przejęcia za złotego poszkodowani mogli by objąć obok nowego właściciela banku akcje IB stosownie do wolumenu zamienionych lokat na obligacje, po pozytywnie rozstrzygniętym postępowaniu przez UOKiK wobec nieuczciwych praktyk IB i nakazie przywrócenia stanu z przed naruszenia?.
- czy wkręceni obligatoriusze przez nieuczciwą i nielegalną sprzedaż obligacji bez uprawnień przez IB, po prawomocnym zakończeniu postępowania przez UOKiK tj. nakazie przywrócenia stanu z przed naruszenia stają się znów właścicielami lokat bankowych chronionych przez bfg do 100 tyś EUR?.
Na Idea Bank wpłynęło ponad 250 skarg. Wynika z nich, że podczas oferowania obligacji GetBack pracownicy spółki mogli wprowadzać konsumentów w błąd oraz dopuszczać się nieuczciwej sprzedaży. W październiku 2018 r. UOKiK wszczął postępowanie w sprawie podejrzenia stosowania przez Idea Bank praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. Zarzuty dotyczą tego, że przedstawiciele Idea Banku podawali klientom nieprawdziwe informacje np. o tym, że obligacje GetBack przyniosą im gwarantowany zysk lub że dostęp do tych obligacji jest limitowany. Ponadto do nabycia obligacji namawiali osoby, o których powinni byli wiedzieć, że nie akceptują ryzykownych inwestycji.
Zarzuty wobec Idea Banku:
Wprowadzanie konsumentów w błąd, że obligacje GetBack dadzą im gwarantowany zysk w skali roku lub że są równie bezpieczne jak lokata bankowa albo obligacje skarbowe. Przykładowa skarga: Doradca zapewniał mnie, że zainwestowanie moich pieniędzy w obligacje GetBacku jest bezpieczne i gwarantowane pewnym zyskiem 6 proc., co nie wskazywało moim zdaniem na spekulacyjny charakter ich rentowności.
Podawanie klientom wprowadzających w błąd informacji, że dostęp do obligacji GetBack jest limitowy, a oferta ma charakter niepowtarzalny i że będą one w sprzedaży tylko przez krótki czas, celem wywarcia presji na niezwłoczne ich nabycie. Proponowanie obligacji GetBack osobom, dla których pod względem akceptowalnego ryzyka inwestycyjnego były one nieodpowiednie. Dotyczyło to zarówno posiadaczy lokat bankowych, lokat strukturyzowanych, ubezpieczeń na życie z ufk, jak i nowych klientów Idea Banku. Przykładowa skarga: Doradca zaproponował mi przeniesienie środków finansowych z lokaty, bez utraty odsetek, na inną korzystną formę lokowania kapitału, z wyższym oprocentowaniem. (…) Zaznaczam, że nie byłam zainteresowana ryzykownymi ruchami i zaoszczędzone środki miały być wsparciem mojego budżetu w czasie emerytury. W momencie zakupu miałam 61 lat i nie miałam najmniejszego zamiaru ryzykować. Podkreślałam w rozmowie z Doradcą, że nie jestem biznesmenem lecz pracownikiem na etacie u kresu kariery zawodowej i nie będę mogła odrobić tej kwoty, gdyby istniało jakieś niebezpieczeństwo utraty środków. Doradca jednak zapewniał, że takie niebezpieczeństwo nie istnieje.
Jeżeli zarzuty się potwierdzą, spółce grozi kara finansowa – do 10 proc. jej obrotu za każde naruszenie i konieczność usunięcia skutków niekorzystnych praktyk. https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=14890
Co oznacza przymusowe, nałożone przez UE wobec wszystkich krajów członkowskich ? Natychmiastowe umorzenie wszystkich akcji banku, celem nie narażania podatników na ponoszenie kosztów upadłości banków ! A tymczasem w Polsce: Wprawdzie oczekiwano wzrostu składek banków na BFG – ze względu na problemy Getin Noble i Idea Banku – ale skala podwyżki może być zaskoczeniem. Na domiar złego pogorszyła się „struktura" tych składek, bo skokowo i aż do 2 mld zł urosła składka na fundusz restrukturyzacji.
I teraz dwa proste pytania: 1. Ile wynosi składka na fundusz restrukturyzacyjny BFG w tym roku ? 2 mld zł !!! 2. Ile wynosi strata Idea Banku upubliczniona w tym roku ? 2 mld zł !!!
Po kiego zarząd raportuje wszystko do KNF ? Celem przygotowania się na najgorsze !
Jeżeli odwieszą notowania, to tylko po to, żeby fundy wykazały stratę podatkową za ten rok z setek milionów, które tu utopiły !!! Ale to już się nie opaca Skarbowi Państwa - takie odpisy to straty na podatkach.
UUUUUUU....... Co was tak przytkało, akcjonariusze bankowej perełki ?????? Żadnej sensownej riposty ??? Halo !!!! Bankruci !!! Dopisać coś jeszcze ???? Ok. Jutro , jak będziecie wisieć, wrzucę jeszcze parę info !
Kontrolowana wyprzedaż dobrych aktywów idea banku i pozostawienie wydmuszki połączone z przymusową likwidacją lokat - to chyba najsensowniejszy scenariusz, który zarząd i KNF powinny brać pod uwagę.
Sprawiasz wrażenie eksperta wszystko wiedzącego. Dlaczego unikasz wątku, że KNF dopuszczał online GatBeck do obrotu. To dopuszczenie stało się źródłem całego zła. Nadużycia przy sprzedaży to tylko pokłosie tej decyzji. Dlaczego nikt za tą decyzję nie odpowiada karnie?
Każda sprawa jest jednostkowa. Nie wierzę, że UOKiK może w ten sposob zadziałać. Takie sprawy to roztrzygaja sądy. Na razie to jest słowo przeciwko słowu. Każdy by chciał udawać, że nie odróżnia obligacji korporacyjnych od lokat po fakcie. Psa od muchy odrozniacie? Nic nie odzyskacie sorry. Trzeba być debilem żeby cały weekend majowy trolowac i spamowac. Moim zdaniem umorzenia ani bankructwa nie będzie. Odpisy są jednorazowe i niekoniecznie oznaczają stratę. Kredytów że spadkiem wartości jest 7%( wartość ok) . Znajdzie się inwestor albo sprzedadzą cześć aktywów i tyle. Każdy ma swój rozum i zrobi co uważa.
Dokladnie
Pseudo ksiegowy zalozyl przez dlugi weekend pewnie ze 30 wątków na ktorym wklejal te same gotowe teksty. Na kilku udowodnilem mu KLAMSTWO I MANIPULACJE oraz przeinaczanie faktów. Szkoda czasu, rynek i czas zweryfikuje jego czarnowidztwo. Ci co maja akcje beda, oni zmienia n8cka i beda naganiac w druga strone haha
Dnia 2019-05-05 o godz. 17:50 staryznajomy napisał(a): > Dokladnie > > Pseudo ksiegowy zalozyl przez dlugi weekend pewnie ze 30 wątków na ktorym wklejal te same gotowe teksty. Na kilku udowodnilem mu KLAMSTWO I MANIPULACJE oraz przeinaczanie faktów. Szkoda czasu, rynek i czas zweryfikuje jego czarnowidztwo. Ci co maja akcje beda, oni zmienia n8cka i beda naganiac w druga strone haha
Nie mam akcji ani obligacji, wiec gon sie. Trzeba bylo być kretynem by dać sobie wcisnąć obligacje getback. Nic nie odzyskasz rozumiesz. Kara za sprzedaż getback będzie symboliczna rozumiesz? Dalej przekonujące, że nie odrozniacie obligacji korporacyjnych od lokat. Muchę od psa nauczyłeś się odróżniać?
Dnia 2019-05-05 o godz. 17:40 ~Ktos napisał(a): > Każda sprawa jest jednostkowa. Nie wierzę, że UOKiK może w ten sposob zadziałać. Takie sprawy to roztrzygaja sądy. Na razie to jest słowo przeciwko słowu. Każdy by chciał udawać, że nie odróżnia obligacji korporacyjnych od lokat po fakcie. Psa od muchy odrozniacie? Nic nie odzyskacie sorry. Trzeba być debilem żeby cały weekend majowy trolowac i spamowac. Moim zdaniem umorzenia ani bankructwa nie będzie. Odpisy są jednorazowe i niekoniecznie oznaczają stratę. Kredytów że spadkiem wartości jest 7%( wartość ok) . Znajdzie się inwestor albo sprzedadzą cześć aktywów i tyle. Każdy ma swój rozum i zrobi co uważa.
2 000 osób przy wsparciu UOKIK i prokuratury, żąda od Idea Banku zwrotu 400 mln zł ! Ta kwota dla banku w tak tragicznej sytuacji finansowej to niekontrolowane bankructwo. KNF będzie chciał to chyba przeprowadzić humanitarnie, jednak i tak grupowe zwolnienia oraz umorzenie akcji są przesądzone. Dziwi mnie, że akcjonariusze banku o niczym nie wiedzą. Czy oni są upośledzeni ???
http://warszawa.pr.gov.pl/news/782. Właśnie tu są te fakty. Nie 400mln tylko 90mln. Nie 2000, a 400 klientów. Takie postępowania długo się toczą i wynik nie jest przesądzony.
Aha... a ja czytam pb. .. 1938 osób domaga się zwrotu 398 mln zł. Współpracują z UOKiK i prokuraturą, mają pozakladane stowarzyszenia, uczestniczą w posiedzeniach podkomisji sejmowej. Czy wy jesteście naprawdę tak puści, żeby nie wiedzieć w jakich tarapatach jest wasz bank wpisany na liste ostrzeżeń publicznych za działalność bez zezwolenia ? A zresztą, zarząd raportuje blisko 2 mld zł straty, a wy piejecie - nie oddawać akcji... Was trzeba leczyć !!!
2 mld nie straty tylko odpisów! Sztucznych, wirtualnych, ksiegowych! Co do KNF wpisali kilka dni po tym jak ujawnili tasme z szantażem swojego prezesa chrzanowskiego wymuszajacego od Czarneciego 40 mln zlotych! . Przypadek ? Watpie!!
Poza tym zgloszenie knf nie dotyczy biezacej działalności banku i nie wplywa na jego funkcjonowanie w ŻADNYM ELEMENCIE tylko spraw 2016do2018!! Mamy 2019 r. !Szkoda ze cwaniaczku tego nie dodajesz haha
Przyłączam się. Księgowy na wielu forach pisał, podawał cyfry, itp. A smieli się i teraz winny Rydzyk. Ciekawy jestem opinii Księgowego o GNB i jak długo pociągnie ten parabank.
Księgowy twierdził, że na Getback będzie odbicie do kilkunastu zł. po odwieszeniu. Pozostaje czekać i obserwować wydarzenia - póki co, wszystko dzieje się tam po myśli akcjonariuszy: epicko oddłużono spółkę na blisko 2 mld zł. i to bez konwersji, odzyski są ustabilizowane z tendencją rosnącą, a do tego spółka zamierza pozywać fraudów o 600 mln zł, które są już zabezpieczone przez prokuraturę.