• Ciekawe Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    ... czym pochwali się w czwartek ..................... a dzisiaj nowy zarząd
  • Re: Ciekawe Autor: ~Geko [213.77.28.*]
    Figuranci w zarządzie. Z całym szacunkiem ale to amatorzy. To juz koniec
    Pensje też takie same jak pan Lisiecki?
  • Re: Ciekawe Autor: ~Dedalus [5.60.169.*]
    No chyba wiesz, skoro wiesz tez, ze to amatorzy. Myśle, ze ściągnął ich z przystanku autobusowego, kiedy akurat czekali, żeby dojechać do pracy.
    I dzięki za info. Z taka ksywka pewnie kawał specjalisty z ciebie.
    Kolego a ty z pmpg? uwierz , że to figuranci a nie ludzie do kierowania takim holdingiem medialnym he he Kurła:-)
  • Re: Ciekawe Autor: ~Walduś_Kiepski [83.14.63.*]
    Oczywiście nazywanie ich amatorami i figurantami to gruba przesada. Akurat zastąpienie prezia i pozbawienie go wpływu, choćby i w minimalnym stopniu na decyzje w spółce to pozytywne info dla spółki. Oni tam przyszli właśnie po to, żeby nie wykonywać spektakularnych ruchów tylko bieżąco zarządzać spółką. To jest ok. Ja akurat uważam, że dobrze byłoby, aby ten stan, "że prezio na trochę wyłącza się z działalności spółki, żeby bronić swojego imienia" trwał jak najdłużej. Będzie musiał teraz skupić się na sprawie karnej i nie będzie przeszkadzał spółce.
  • Re: Ciekawe Autor: ~Soleil [37.47.19.*]
    Postudiuj KSH jeden z drugim.

Zarzad tylko wnioskuje, RN rekomenduje a zatwierdza Walne.
    zatem, w ktorym momencie obserwujecie, ze ML sie odsuwa? Spolka jest kontrolowana bez zmian, To byl ruch, na ktory zdecydowslo sie mase prezesow spolek gieldowych z 10l temu. Obecny zarzad nie podejmie zadnej decyzji bez zgody RN i WZA ale na pewno odciazy w biezacym kierowaniu i zarzadzaniu.
    Powodzenia
  • Re: Ciekawe Autor: ~student [89.64.38.*]
    a to taka uroda niektórych jak np. soleil, mb, że nawet jak ktoś im narobi dio kieszeni to zaakceptują byleby przy władzy pisiory nie były nawet jak im lepiej by było dzięki ich rządom, no to taki feler niektórzy mają, taki z nienawiści, taki, że wolą zdychać przy zaborcy niż ma rządzić swój .............
  • Re: Ciekawe Autor: ~wfc [83.26.239.*]
    PiS wymyślił nową ekonomię: rozdać złotówkę, żeby odzyskać 18 groszy VAT, co spowoduje nadwyżkę w budżecie. Kandydat do Nobla, tylko nie wiem czy z ekonomii, czy matematyki. Ale jak na razie żyje się lepiej. Dług względem PKB spada a nominalny rośnie.
    no ciekawa ekonomia........
    lepsza była wtedy kiedy za złotówkę sprzedawano Polskę .......
    a i jeszcze jedno
    powiedz to Merkel
    bo nabrała za darmo setki tysięcy uchodźców żeby im rozdać za darmo po 2 kilo ojro
  • Re: Ciekawe Autor: ~slawek [185.56.210.*]
    Ty wfc czy wtf whatever tępa pało, a napisz ile wzrósł ten dług nominalnie !!!!! 0,1 % !!!!!!

Do PKB spadł o 2 % przy wydatku ponad 20 mld zł na różne plus dla ludzi i przy deficycie najniższym od lat ok. 10 mld zł, za PO miałeś deficyt po 40 mld zł, zero kasy dla ludzi i pewno piałeś z zachwytu , że zawsze może być gorzej, bo przecież mógł tusk zajumać poza ofe pieniądze z mojego konta, a tego nie zrobił.

Obroń tego tuska.
    Sławek,
    tego wfc uczyły pewnie krowy i barany
    http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html?fbclid=IwAR1PS8sS7Tp8iAJQZe338JoOorJtpi59o-AZpcVwvcgbtW-D7dtpSasayMw

To o ile wzrósł dług przy deficycie 10 mld zł? Tylko liczby.......
    Jak jest tak świetnie, to dlaczego kolejny raz waloryzacja emerytur wyniosła 2,86 przy wzroście płac 5,6?
    Tusk tylko przeksięgował część obligacyjną, PiS dobiera się do żywej gotówki, właśnie zniknie 15 % z dnia na dzień. A jaką masz pewność, że że nie zapłacisz podatku nim przejdziesz na emeryturę, przecież dzisiaj to tylko opłata przekształceniowa.
    Ale w kraju gdzie 22% dzbanów uważa, że nie płaci ŻADNYCH podatków sprawdzają się słowa Morawieckiego: "Ludzie są głupi i to działa".
    Zwykle kryzysy zaczynały sie w Stanach, potem Europa... dziś w Polsce produkcjs en.elektr. spadła czwarty miesiąc z rzędu, a to oznacza poważny krach całej gospodarki i konsumpcji, mimo nominalnie rosnącej sprzedaży detalicznej (efekt inflacji), raport NBP mówi o braku perspektyw (!)...
    Zdrowia życze!
  • Re: Ciekawe Autor: ~Blef [5.184.213.*]
    Dzisiaj MF podało dane:
    dochody z podatku VAT były niższe o 0,6 proc. r/r (tj. ok. 0,2 mld zł),
    Wzrost gospodarczy 5% a VAT siada, mistrzowie kreacji. Jestem ciekaw jak Sławek by ten sukces wytłumaczył.
    Nie ma się co dziwić że PiS wziął się za pieniądze z OFE i rzuca na rynek kilkadziesiąt mld, gospodarka leży. A sukces goni sukces, czy to nie podejrzane?
  • Re: Ciekawe Autor: ~slawek [185.56.210.*]
    Odpowiem ci bardzo prosto. Liczą się wyniki za cały rok , a nie wybrany fragment, zawsze można go sobie tak dobrać, żeby zakłamać wyniki.

Wklejam ci pierwszy z brzegu wykres na którym widać wpływy z vat za ostatnie lata. Ciekawostka. Popatrz na ostatnie 5 lat rządów PO od 2011 -2015 (PIS objął władze na koniec 2015) i .......
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23822330,pis-chwali-sie-jak-wzrosly-przychody-z-vat-ale-zaraz-zaraz.html

PO zwiększyło od 2011-2015 wpływ z vatu o ..... 1,5% w 5 lat !!!!!! Ile w tym czasie wzrósł PKB ? Też 1,5 % ?

PIS w 3 lata zwiększył wpływ z vat o 36% ze 123 mld zł na 167 mld zł.

Co ci jeszcze wytłumaczyć ? Ile spadło bezrobocie ?

P.S.
    Polska pod względem GDP per capita ppp czyli obrazowo na co stać Polaka w Polsce za jego pensję w porównaniu do np. Greka na co go stać w Grecji za jego pensję itd....... To poczytaj w, warto.

2 lata temu wyprzedziliśmy pierwszy kraj z tzw. zachodu - Grecję. W tym roku Portugalię. Jeśli utrzymamy dalej podobny rozwój, to łatwo policzyć , że nadrabiamy 10 % na 3 lata do Włoch co oznacza, że ich powinniśmy przegonić za 4 lata.

Oby tylko tego nie sp........
  • Re: Ciekawe Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    co mi tam VAT
    ciekawe ile to nasz piękniuś zarobił w 2018 r r/r
    i czym wydyma nas w tym roku w raporcie
    Sławku,
    jeżeli nie znasz podstaw ekonomii i przytaczasz oraz porównujesz do okresu, gdzie był jeden z największych kryzysów światowych i nie rozumiesz co oznacza pogłębianie deficytu w szczycie cyklu koniunkturalnego, rozumiem że nie wiesz nawet co to są cykle koniunkturalne i kiedy można wydawać a kiedy należy zacząć oszczędzać. To straszny błąd i nieuczciwe podejście.
    Komisja Europejska. Opodatkowanie i cła .Baza danych podatków
    Na stronie tej są aktualne dane ściągalności podatku vat w stosunku w % w PKB danego kraju. Co ciekawego można się dowiedzieć z tej tabeli, to że ściągalność Vat-u w roku 2017 wcale nie była rekordowa, bo wynosiła 7.7766 % PKB Polski, a większa była np. w roku 2011- 7.8277 % PKB, a w roku 2006,2007 -8.0578, 8.2391, w 2010 r- 7.9215. Tak to jest gdy statystyki wykorzystuje PIS do nachalnej propagandy
    Co do bogactwa Polski
     Dane z MFW podane są nie w dolarach, tylko w „dolarach międzynarodowych”. „Bogactwo” to zupełnie inna kategoria niż dochód (tak jak energia i moc), nie mówiąc o takiej drobnostce, że skoro porównuje się kraje UE – to powinny być dane Eurostatu, a nie MFW (danych Eurostatu za 2018 r. jeszcze nie ma, ale tam Polska wypadnie na pewno nieco poniżej poziomu Portugalii).
    Niby Grecy ciężej pracują, ale jeżeli porównać populację i zarobki, to my jesteśmy Kunta Kinte.
    Z czym ty chcesz nas porównać do Włoch? Z rozdawnictwem, wg Gus-u za ostatnie 3 lata 61 mld zł, teraz dodatkowe 40 mld ! To są koncerny światowe: Versace, Valentino, Fendi, Gucci, Prada, Cavalli, Sergio Rossi, Dolce & Gabbana, Benetton, Armani, Pirelli, Fiat, Alfa Romeo, Ferrari, Lancia, Maserati, Candy, Indesit, Ariston, Pendolino, Fererro, Martinii, Cagiva, Diadora, Lotto, Ducati , Piaggio i wiele innych. Jeżeli chcesz mnie przekonać i mylę się, że nie dogonimy Włoch to przytocz kilka polskich światowych firm co napędzają polską gospodarkę.

Podsumowując, jeżeli ludzie nie wiedzą czym się różni marża od narzutu, a co dopiero opowidać im o gospodarce. skoro myślą że ściągalność VAT- u jest większa dlatego że Jarosław to uczynił, a nie dlatego że ceny wzrosły nawet o 100 %.
    Ten twój wzrost jest o kant dupy rozwiać. Popatrzmy, siła nabywcza Polaków na rynku mieszkaniowym nie zmieniła się pomimo wzrostu wynagrodzeń o 16 procent w ostatnich 3 latach. Dziś za miesięczną pensję można kupić ledwie pół metra kwadratowego mieszkania. To ile kupisz za średnią krajową m2 mieszkania? Całe g..... .
    inwestycje poniżej 18% PKB (poziom 1995 roku)a 4 lata temu Morawiecki zapowiadał przed wyborami co najmniej 25% PKB.To tez było zobowiązanie wyborcze tak jak 500+ na KAŻDE dziecko. Ostatnio prezes NBP jasno się wyraził, nie może być wzrostu gospodarczego 5 % przy inwestycjach rzędu 18 %. Któreś jest przekłamane.....które?

Szczycisz się małym deficytem w 2018 r. 10,4 mld lecz zapomniałeś poinformować , że dług państwa wzrósł w 2018 o 61 mld zł.
    Według metodologii Eurostatu wartość długu sektora publicznego w Polsce wynosi 1 032,01 mld zł na koniec drugiego kwartału 2018 r. Według metodologii ustawowej Państwowy dług publiczny to 985 mld zł. Są jeszcze długi chowane,zadłużenie 46 mld zł Krajowego Funduszu Drogowego czy zadłużenie służby zdrowia które w 2018 roku wzrosło o 40 %.

• Re: Ciekawe Autor: ~Senior [178.42.137.*]
    Rozumiem że uczestnik forum jest z tych "odsunąć PiS od władzy a nastąpi dobrobyt" jak widzisz po autorze swoje lata mam i przez te wszystkie lata jak rządziła postkomuna dobrobytu się nie doczekałem więc nie broń mi pokładać nadziei w PiS
    był wielki Balcerowicz, Belka , Hrabia vincent i co i G............................no
    Sławek,
    nie widzisz, że obecny wfc to były Ferdek pierdek ?
    szkoda strzępić języka
    baran przebrał się za wilka i myśli, że nikt tego nie widzi
  • Re: Ciekawe Autor: ~Slawek [185.56.210.*]
    Jedź Ferdek do Włoch na Kalabrię. Byłem tam rok temu pół miesiąca. Takiej biedy to u nas nawet na wschodzie nie ma.

A wielka Toscania ? Biedna i leniwa. ...... ale ładna i fajnie się tam spędza czas. Tylko północ jest bogata i ma standard prawdziwego zachodu i czerpie z tych spółek co wymieniłeś . Poniżej Milanu torino i firenze .... to bida aż piszczy.
    Z dzisiejszego dnia: Jarosław Kaczyński: jeśli nadal będziemy tak rządzić, za 20 lat dogonimy Niemcy
    Sławku nie napisałeś mi które Polskie koncerny światowe miały by prześcignąć Włochy......500+ na drugie dziecko, teraz na pierwsze, 13 emerytura ale tak to my raczej Grecję dogonimy :) To co napędza tą gospodarkę?
    Mi nie chodzi o odsunięcie PiS od władzy, tylko zaczyna to być już zabawne.
    Oddajemy wam pieniądze z ofe, możecie je swobodnie dysponować i inne tytuły ale najpierw weźmiemy sobie z nich 20 mld zł.
    To gdzie ja mogę te pieniądze odebrać? Przecież są moje a Tusk ukradł !
    I tak od 30-u lat przed każdymi wyborami słucham jak PiS buduje via carpatie, teraz CPL, przekop mierzei a co zrealizował? Najlepiej mu idzie wycinka drzew.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.64.38.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Ciekawe Autor: ~Blef [46.134.77.*]
    Nawet Ursus przenosi całą produkcję ciągników do Turcji, wzrost gazu w przeciągu 3 lat o 80%, prąd za ostatni rok ponad 50%. Tylko inwestować i gonić Europę . ....gdzie by tu jeszcze zwiększyć VAT, na soki, ubranka dla dzieci, karmę dla psów . Angela Merkel bardzo dziękuję pisowi , W górę o aż 3,5 mld zł poszły kwoty wpłacane do UE, co jest prostą konsekwencją zwiększenia dochodów z VAT przy likwidacji "luki vatowskiej". To od VAT wyliczana jest składka unijna.
  • Re: Ciekawe Autor: ~Sławek [185.56.210.*]
    Gdzie prąd wzrósł o 50 % ?
  • Re: Ciekawe Autor: ~Blef [46.134.125.*]
    Każda firma i miasta dostały podwyżki od 50 do 80% a Ty po wyborach. Aby firmom lepiej się wiodło i doganiały zachód .
  • Re: Ciekawe Autor: ~cozaróżnica [89.78.242.*]
    Dodaj tylko że ten wzrost ceny prądu jest wyłącznie dzięki twojej Angeli Merkel i UE.
    I dodaj, że cała masa z CO2 idzie do budżetu Polskiego rządu , który miał zwracać firmą tą różnicę a wziął do własnej kieszeni na rozdawnictwo dla patologi.
    Rozmawiałem z prezesem firmy, płacił za prąd 4,5 mln teraz będzie to 8 mln i obniżyli mu za przesył, 150 tys zł. Rozkłada ręce, bo nie ma na teraz na podwyżki dla ludzi a marży na produkcie nie jest w stanie podnieść.
  • Re: Ciekawe Autor: ~cozaróżnica [89.78.242.*]
    Tego dodawać nie będę, bo to wy codziennie mówicie o większości Polaków jako patologii, ciemnocie, zacofaniu, ksenofobii. Motłoch to wasze ulubione słówko. Jednak nie jesteście tym za kogo się uważacie i dlatego jesteście skazani na porażkę, bo te ściany fanatycznych tekstów na forach nie zmienią rzeczywistości. Nic nowego tak było od wieków, i od wieków tacy ludzie jak wy ostatecznie kończą bardzo źle.
    Tacy ludzie tutaj zamykają biznesy i jeszcze większa patologia się robi. Polityka i gospodarka jest dla mądrych ludzi a nie piewców.
    A czy pracy teraz brakuje, że trzeba dać? A nie lepiej zwiększyć kwotę wolną od podatku czy godnie zapłacić ludziom za pracę? W zeszłym miesiącu zmarł kalibabka, nie wiem czy go kojarzysz, powstał film o jego barwnym życiu "Tulipan" Żył na kosz kobiet. Jego motto to "Tylko chamy i motory pracują". Dzisiaj za rządów PiS nie musiał by krzywdzić tych dziewcząt, władza by mu mieszkanie wybudowała, wyposażyła, dała socjal jaki większość krajów mogła pozazdrościć i by siedział jadł, pierdział i bekał. Znam osobiście wiele zdrowych znajomych co żyją na koszt rodziców, teraz jeszcze dzieci ale do pracy ich nie zagonisz której jest pod dostatkiem.
    A czy pracy teraz brakuje, że trzeba dać? A nie lepiej zwiększyć kwotę wolną od podatku czy godnie zapłacić ludziom za pracę? W zeszłym miesiącu zmarł kalibabka, nie wiem czy go kojarzysz, powstał film o jego barwnym życiu "Tulipan" Żył na kosz kobiet. Jego motto to "Tylko chamy i motory pracują". Dzisiaj za rządów PiS nie musiał by krzywdzić tych dziewcząt, władza by mu mieszkanie wybudowała, wyposażyła, dała socjal jaki większość krajów mogła pozazdrościć i by siedział jadł, pierdział i bekał. Znam osobiście wiele zdrowych znajomych co żyją na koszt rodziców, teraz jeszcze dzieci ale do pracy ich nie zagonisz której jest pod dostatkiem.
    nawet na tym forum widać kogo skrzywdził PiS
    bo zwolenników których jest tu wielu z oczywistych względów nie skrzywdził
    tak więc bardzo dobrze, że tacy jak wfc, pierdek i paru innych czerwonych sovietów jest teraz w deee
    i właśnie o to chodzi
  • Re: Ciekawe Autor: ~Dedalus [5.60.169.*]
    Dochody z VAT były niższe, podobnie jak słaba była sprzedaż detaliczna, bo Wielkanoc w zeszłym roku wypadła w marcu a w tym roku w kwietniu. Niestety niektórzy nie wiedza, ze te Swieta często zakłócają wyniki.
  • Re: Ciekawe Autor: ~Blef [46.134.101.*]
    A ja jestem pewien że to szczyt konsumpcji i za marzec też będzie VAT mniejszy jak RdR. Dopiero następny socjal rzucony w rynek to podciagnie ale do czasu.
  • Re: Ciekawe Autor: ~Blef [46.134.101.*]
    Dlatego jest to już teraz robione 13 emerytura i w lipcu 500+ aby nie było równi pochyłej przed wyborami
  • Re: Ciekawe Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    Nich się przedmówca tak nie martwi wróci tusek na białym koniu i będziesz miał znowu "SWÓJ" dobrobyt ............................ tylko nie jestem do końca pewien bo jak prawdziwy Polak hrabia vincent zostanie wybrany w Londynie nie widomo czy brytole wypuszczą od siebie takiego fenomena ekonomii "pinindzy nima i ni bedzi"  do tej zacofanej polski
[x]
PMPG -2,82% 2,07 2025-09-25 15:13:04
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.