• Ładnie wydy Autor: ~Polishcapitalism [94.75.70.*]
    Ładnie załatwili indywidualnych. Zapewne się nie otworzy po wejściu na ciągłe. Zawsze nierówna walka Goliata z Dawidem
  • Re: Ładnie wydy Autor: ~zniewolony [89.241.176.*]
    Ten co nie sprzedal do tej pory , to i tak nie sprzeda .Ja tam sie ustawie na k ..
  • Re: Ładnie wydy Autor: ~znawcaNC [31.179.87.*]
    wystarczy ze ofe ktore jeszcze zostalo popusci i podaz wygra. poprzednie ofe wywalalo do 20gr
  • Re: Ładnie wydy Autor: ~Blow [188.146.169.*]
    Puscie papier 2 maja i dajcie sobie spokój..szkoda waszego czasu, ..ja go polapie...
  • Re: Ładnie wydy Autor: ~zniewolony [89.241.176.*]
    Ja tez jestem chetny na ten papier.
  • Re: Ładnie wydy Autor: ~Ja [93.175.64.*]
    Dawid wygrał z Goliatem
  • Re: Ładnie wydy Autor: h3rlitz [37.47.6.*]
    Zobaczymy co będzie na notowaniach - ale zachowanie ze strony nowej prezes raczej nie buduje zaufania do Zarzadu...
  • Re: Ładnie wydy Autor: ~Login [5.172.234.*]
    dzisiaj wszyscy kupują, jak notowania ruszą to nie będzie cwaniaków, ponad 150 milionów odpisów i kredyt na poprawę płynności, fiufiu.
  • Re: Ładnie wydy Autor: ~Ja [93.175.64.*]
    Jakie zachowanie?
  • Re: Ładnie wydy Autor: ~Ja [80.238.77.*]
    374-150=224mln zł
    224mln/74mln akcji=3,02zł/akcja
    C/Wk=0,54zł/3.02zł=0.17

C/Wk=0.17... mnie to jakoś nie przeraża, zwłaszcza że nikt nie powie teraz że spółka ma przeszacowane aktywa. Wycena dla tak niskiego wskaźnika jest nadal bardzo atrakcyjna.
    Jedyne co mnie martwi to ten kredyt i zastaw...Jeśli właśnie spływają pieniądze za rekordowe styczeń i luty to po co kredyt...
  • Re: Ładnie wydy Autor: ~sergio [5.102.65.*]
    Kredyt pod zastaw daje pewne mozliwosci kontrolowania bilansów strat i zysku w zaleznosci od kondycji finansowej obydwu stron układu. Byc moze Strony chca zostawic sobie pewna "otwarta" furtke za rok ,gdy nadejdzie termin splaty kredytu...Pozdrawiam
    tylko skoro tak dobrze to po co kredyt
    Wydaje mie sie ze Strona bardziej zalezy na stworzeniu paktu wzajemnej adoracji(nie wiemy jakie beda wyniki finansowe obydwu Stron za rok), anizeli na sprawach stricte finansowych,ale oczywiscie moge sie myslic.
    sorry za bledy ,ale zmeczenie daje juz o sobie znac;-)
    Sypią info równo. Ciekawe czy wszystkie trupki już powypadały, czy jeszcze coś zostało.
    Dokladnie. Jestem ciekaw jak bedzie wygladala sesja po majowce...
    Beda spadki czy raczej zielono, jak sadzisz? Na szczescie jest malo akcji w wolnym obiegu.Chyba na szczescie...
    Sesja bedzie wygladala nastepujaco:po otwarciu lekkie spadki ..pamietajmy ze bedzie tylko niewiele ponad 9 milionow akcji w obrocie, kiepski raport roczny zadziala psychologicznie..a po raporcie za 1 kwartal 2019r spodziewam sie dobrych wynikow i wtedy papier pójdzie na północ..tak obstawiam..a jak bedzie to zobaczymy, akcji w obrocie bedzie malo wiec tu mozna zrobic cuda i w jedna i w druga strone..
    z jednej strony katastrofalne wyniki roczne z odpisami a z drugiej nadchodzące świetne wyniki za 1Q. Ciężko tak naprawdę określić czy będą spadki czy wzrosty.
    Nie ma co wrozyc..zastanawialem sie dlaczego nie pocigneli kursu by wypracowac srednia bez scalenia i odrazu mialem odpowiedz...uciekli by z fixow ale pozostala by ta sama ilosc akcji..a tu bedzie ppnad 9 milionow z 72 takze jest zasadbicza roznica do ciagniecia..wiekszosc spolek jest rozwodnionych..maja po 200 baniek akcji w obrocie lib cos jolo tego..mi sie tutaj ta proporcja podoba..czekamy na wyniki za 1 kawartal..zobaczymy jak to rozegraja..papier jest mocno zdolowany po zawieruchach w tamtym roku ...
    zobaczymy ile warta jest nowa prezes po efektach jej pracy już niedługo. To, że robi korektę na aktywach to uważam za plus w stronę uczciwości.

Jasne..to za tamten rok..niech wszystkie trupy wypadna i bedzie spokoj..teraz mamy nowy rok i nowe rozdanie..faktycznie przekonamy sie teraz ile pani Tomicka jest warta..jak to sie przelozy na wyniki za 1 kwartal..
  • Re: Ładnie wydy Autor: h3rlitz [37.47.15.*]
    Sprzątnąć kiedyś musieli, zwracam uwagę na proces DD w głównych bankach - jeśli tam jest chętny inwestor, a tutaj jest kółko wzajemnej adoracji - to nikt tego nie kupi, stąd to sprzątanie. No chyba, że prezes dostała wolną rękę i próbuje dać drugie życie Spółce. W każdym razie:

1) Odpis znaczący, ale warto poczytać raport roczny 2017. Open obejmowało akcje po 1600 - 1800zł sztuka, a w styczniu 2018 Noble Funds TFI zrobiło emisję 7 tys. akcji po cenie nominalnej i emisyjnej wynoszącej .. .5zł. OPF oczywiście nie brało udziału w tej emisji.

W dniu 19 grudnia 2017 r. Open Finance S.A. zawarł z Panem Krzysztofem Rosińskim umowę, na
    podstawie której nabył 5.170 akcji imiennych serii D spółki Noble Funds Towarzystwo Funduszy
    Inwestycyjnych S.A. o wartości nominalnej 5,00 zł każda, stanowiących w przybliżeniu 2,78% udziału
    w kapitale zakładowym spółki oraz 2,78% ogólnej liczby głosów w spółce, w ramach wykonania przez
    Sprzedającego Opcji Put. Cena za akcje będące przedmiotem umowy wynosi łącznie 8.509,4 tys. zł

Cena za sztukę : 1645zł.

Natomiast później:

W dniu 24 stycznia 2018 roku NWZA spółki Noble Funds TFI S.A. podjęło uchwałę w sprawie podwyższenia kapitału z 931 085 zł do kwoty 962 735 zł, tj. o kwotę 31 650 zł poprzez utworzenie nowych 6 330 akcji zwykłych imiennych serii F o numerach od F 0001 do F 6330 o wartości nominalnej 5 zł każda i cenie emisyjnej równej wartości nominalnej tj. 5 zł za jedną akcję i łącznej cenie emisyjnej 31,6 tys. zł.Open Finance S.A. nie brał udziału w powyższym podwyższeniu kapitału.

2) Samego kredytu bym się nie bał, bo jest to nowa umowa i aneksowanie starej umowy kredytowej - tj. 77 milionów nieodnawialnego kredytu obrotowego podpisanej w grudniu 2018. Tutaj link:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/OPEN-FINANCE-S-A-ZAWARCIE-UMOWY-ZNACZACEJ-7634755.html

3) Co do odpisu wartości - jeśli kredyt jest udzielony pod zastaw Noble Funds TFI, inwestorzy robią DD w Getin Noble Banku - to widząc, że bank udziela kredytu pod zastaw akcji o moocno przeszacowanej wartości - jak zareaguje? Stąd musiała nastąpić taka kolejność - najpierw odpis na utratę wartości, a potem kredyt pod zastaw na tych akcjach...

Czy to plus czy minus - zobaczymy. Spółka jest dramatycznie zdołowana, ale jak widać były ku temu istotne powody. Ja czekam jeszcze na odpis wartości Open Broker :)
    Dzieki za merytoryke
    Z jednej strony odpisy ,które były do przewidzenia i mogą świadczyć o uruchomionym procesie porządkowania bilansu księgowego grupy a z drugiej strony obawy związane z ogromną możliwością sterowania kursem akcji przez sterników tejże grupy po scaleniu.
    Jeśli rzeczywiście raport Q1 będzie OK i kolejne raporty kwartalne również, myślę, że kurs będzie na odpowiednim poziomie.
    Ja biorę na kilka dni urlop od giełdy i pracy i każdemu z Was proponuje zrobić to samo;-)
    Spokojnych Świat...
    Dobry pomysl..i tak sie nic nie dzieje , kurs zawieszony - scalenie..odpoczywamy panowie i lapiemy sie po scaleniu..Najlepszego na Swieta dla wszystkich..
    W każdym bądź razie trzeba tak to rozegrać żeby jak najwięcej zarobić. Dzięki za życzenia, nawzajem.
  • Re: Ładnie wydy Autor: ~asth [37.47.3.*]
    Raport 24 kwietnia, zamiast 25.
    do teraz nie podali info że podanie 58mln akcji zamiast 74mln do scalenia było pomyłką, ciekawe. Infa lecą dzień po dzień- mi to wygląda na wielkie czyszczenie i robienie porządków w firmie, bo sytuacja ku temu jest korzystna obecnie.

• Re: Ładnie wydy Autor: ~Leon [46.169.118.*]
    A kto Ci powiedział o świetnych wynikach za 1 kw? Mając na uwadze że w okresie listopad-marzec zwolnilo się około 40% doradców finansowych (dodam że tych z najdłuższym A nie najkrótszym stazem) kto niby miał zrobić ten wynik ? Te 40% generowano ok 70% wyników opf i wszyscy odeszli do spółki zarządzanej przez stary zarząd of i kadrę dyrwktor która we wrześniu 2018 została zwolniona i wymieniona na ludzi nie znających kompletnie tej branży
    "A kto Ci powiedział o świetnych wynikach za 1 kw? Mając na uwadze że w okresie listopad-marzec zwolnilo się około 40% doradców finansowych (dodam że tych z najdłuższym A nie najkrótszym stazem) kto niby miał zrobić ten wynik ? Te 40% generowano ok 70% wyników opf i wszyscy odeszli do spółki zarządzanej przez stary zarząd of i kadrę dyrwktor która we wrześniu 2018 została zwolniona i wymieniona na ludzi nie znających kompletnie tej branży"
    Raport BIK wskazuje na hossę na rynku kredytowym.
    Czytając opinie klientów na temat doświadczonych doradców nie byłbym taki pewny ich świetnych kompetencji. Wraz z zmianą strategii Open Finance (klient na pierwszym miejscu+ franczyza) i czyszczeniem firmy zwolnienia starej gwardii mogły być w pewnym sensie częścią strategii Tomickiej aby budować nową elitę na nowym już podłożu.
    W każdym bądź razie już zaniedługo dowiemy się wyników sprzedażowych
[x]
OPENFIN 0,00% 0,05 2023-02-02 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.