To proponuję dywidendę wypłacaną kwartalnie, ale w bardziej przewidywalnej wysokości, trochę na wzór amerykański.
Np. po 2 gr kwartalnie, a jak wyniki spółki się poprawią to podwyżka na 3 gr kwartalnie. Żeby nie było 1 gr w jednym kwartale, 3 w innym, a 2 w kolejnym.
Różnicą jest przewidywalność i wiarygodność. Tak, to zobowiązanie spółki wobec inwestora, ale dla inwestora jest to sygnał, czego w kontekście dywidendy może się spodziewać po spółce.
Ostatnio coś takiego zrobiła GPW, zapowiadając minimalną dywidendę za 2019 rok i minimalny wzrost dywidendy za lata 2020-2022.
W sensie stopy zwrotu różnica niby żadna, ale w sensie promowania długoterminowego inwestowania, krok znaczący.
Dnia 2019-04-11 o godz. 17:31 ~RCh napisał(a): > Różnicą jest przewidywalność i wiarygodność. Tak, to zobowiązanie spółki wobec inwestora, ale dla inwestora jest to sygnał, czego w kontekście dywidendy może się spodziewać po spółce.
Co do pryncypiów to się zgadzam, ale...
...mógłbyś mi rozpisać, jakie będą zyski IFI w poszczególnych kwartałach na najbliższe 3-5 lat?
> Ostatnio coś takiego zrobiła GPW, zapowiadając minimalną dywidendę za 2019 rok i minimalny wzrost dywidendy za lata 2020-2022.
10 gr za 2019 12 gr za 2020 15 gr za 2021 18 gr za 2022 22 gr za 2023
łącznie daje to 5 mln zł w dywidendach na najbliższe pięć lat. Obecnie na bilansie spółka ma 8 mln zł, a zakładam, że w tych pięciu latach coś jeszcze zarobi.
Jeżeli łączymy poziom dywidendy z poziomem zysku, faktycznie nie możemy czegoś takiego zapowiedzieć. Ale przechodząc na poziom gotówki w spółce już sprawa wygląda inaczej.
No chyba że są planowane jakieś akwizycje lub wdrożenie Octo i Digitape ma kosztować miliony, wtedy wycofuję swoją propozycję :)
To jest tylko inna filozofia wypłacania dywidendy. Dopóki dywidendę wiążemy z zyskiem, nie ma sensu się na to decydować. Dopóki spółka jest na tyle mała, że potrzebuje tych środków na cele rozwojowe (nowe projekty, akwizycje etc.) również nie ma sensu się na to decydować. I być może w iFirmie właśnie taki model się nie sprawdzi.
Chciałem tylko pokazać, że spółka w sensie finansowym już dzisiaj ma możliwość zaproponowania polityki dywidendowej w przeliczeniu na jedną akcję i to w horyzoncie 3 lat. Być może nie jest to optymalne pod kątem biznesowym i to w pełni rozumiem. Np. ewentualna emisja akcji mogłaby tu namieszać, podobnie jakieś inne plany rozwojowe.
Niemniej jest to jedna z opcji, które długofalowo warto brać pod uwagę. Trzeba tylko oderwać dywidendę od zysku i wpasować to w plany rozwojowe.
Dnia 2019-04-12 o godz. 06:48 ~Wojtek napisał(a): > Ja mam pytanie do prezesa, jeśli może tutaj udzielic takich informacji. Jakie jest oprocentowanie lokat założonych przez IFIRMĘ?
Ja mam pytanie do inwestora Wojtka. Czy nie sądzisz, że zabawa w giełdę powinna wiązać się z minimalnym rozumieniem RZiS, Bilansu i podstawową wiedzą z arytmetyki?
RACHUNEK ZYSKÓW I STRAT -> 2. Odsetki -> 103 tyś
Równie ma 1 niewiadomą :) bo ile jest na koncie powszechnie wiadomo.