Dzięki za linka, gdzieś mi to musiało umknąć.
Jeśli chodzi o NanoOPS, to w sumie niewiele jest informacji na stronie produktu, którą zalinkowałeś wcześniej, dlatego poszukałem innego źródła, i znalazłem. Jest to produkt opracowany przez Uniwersytet w Bostonie, który specjalizuje się w nanotechnologii (https://www.nanomanufacturing.us/). Można tam znaleźć film, na którym bardzo szczegółowo jest wszystko omówione odnośnie urządzenia NanoOPS i wykorzystywanej technologii.
linkGeneralnie jest to specjalizowany system nanodruku offsetowego. Najpierw jest przygotowany szablon (plaster z tlenku krzemu, na którym jest naniesiona struktura złotem), który jest pozycjonowany, potem zanurzany w cieczy z nanocząsteczkami, gdzie za pomocą napięcia 2V powoduje się w jakiś sposób przyklejanie tych cząstek do złotych struktur, potem jest osuszany, potem docelowe podłoże jest pozycjonowane, potem oba są wkładane do modułu, gdzie nadruk zostaje przeniesiony z szablonu na docelowy materiał.
Można powiedzieć, że NanoOPS to konkretny, zaawansowany, wieloetapowy system służący do konkretnego celu, oferujący dużą wydajność (dzięki nanoszeniu warstw za jednym zamachem). Ma to wszystko jednak swoją cenę - ogranicza jego obszary zastosowań, również pod względem technicznym (w NanoOPS podłoże docelowe musi być płaskie, a XTPL potrafi drukować na powierzchni 2.5D).
Natomiast to co oferuje XTPL to pójście w innym kierunku - to relatywnie proste narzędzie do nanodruku, które ze względu na swoją uniwersalność, jednoetapowość, niski koszt, może znaleźć zastosowanie w wielu miejscach i które może być dostosowywane do konkretnych zastosowań u klienta (w NanoOPS jest raczej odwrotnie - to klient musi się dostosować do urządzenia).
Dobrym przykładem przewagi XTPL jest właśnie naprawa połączeń. Można sobie wyobrazić, jak bardzo drogie (w porównaniu do XTPL) byłoby robienie tego za pomocą NanoOPS - dla każdej płytki z wadami trzeba by było przygotować nowy fizyczny szablon z jednorazowym wzorem.
Podsumowując - w masowym drukowaniu powtarzalnych układów złożonych to NanoOPS wygrywa bezkonkurencyjnie, ale w wielu innych zastosowaniach XTPL ma szansę być liderem.
Tak mi się przynajmniej wydaje ;)