• Perspektywy na zyski Autor: ay1 [37.30.23.*]
    Trochę obie poczytałem, poszukałem w internecie i pojawiają mi się następujące wątpliwości.

1. Odnośnie wyjątkowości technologii xtpl
    Prezes w wywiadzie dla tv Parkietu zasugerował, że mają konkurencję i że o umowy muszą walczyć z innymi. Znalazłem jedną taką firmę, która wydaje się być o wiele bardziej zaawansowana niż xtpl
    link

Nano-ops drukuje każdy typ materiału (metale, półprzewodniki i dielektryki) na dowolnym podłożu, osiągają wymiary krytyczne poniżej 100 nm. Xtpl wydaje się być daleko w tyle, potrafi drukować tylko drut. Jeśli jest inaczej, poprawcie mnie

2. Odnośnie praktycznego zastosowania technologii xtpl
    Spółka na swoich stronach pisze o różnych możliwych zastosowaniach. Moim zdaniem broni się to, co nie wymaga super precyzji i na co obecnie nie ma tanich, dobrych technologii - czyli np. zabezpieczenia antypodróbkowe i różnego rodzaju biosensory.
    Wyświetlacze do tv, telefonów, laptopów - techniki drukowane zgodnie z deklaracjami dużych producentów nie są przyszłością, Lepsze, bo precyzyjne i łatwoskalowalne są obecnie stosowane techniki próżniowe - np. rozpylanie katodowe.
    Naprawa zerwanych ścieżek w elektronice? Scieżki mają określone przez producenta wymiary i parametry - jak więc w sensowny sposób nadrukowywany drut o innych wymiarach i parametrach przewodzących niż oryginalna ścieżka ma łatać zerwane połączenie i dobrze w trwały sposób spełniać swe zadanie?
    Inteligentne okna? Tutaj inteligentne okna Samsunga sprzed 7 lat. Może ktoś potrafi mi wytłumaczyć jakie są przewagi xtpl w tym konteście? 
    link

3. Odnośnie wielkość kontraktów nad którymi obecnie pracuje spółka
    Tutaj sprawa dla mnie jest jasna. Ze słów prezesa wynika, że dla zapewnienia egzystencji spółce kluczowe i niezbędne będą kolejne emisje akcji. Wygląda na to, że Informacja o kontrakcie, która ma pojawić cię przed emisją ma za zadanie zapewnić odpowiedni hype. Zresztą punkt 1 i 2 to wystarczające przesłanki, by wiedzieć, że nie może być inaczej

• Re: Perspektywy na zyski Autor: ~Nowa [89.64.1.*]
    Przeczytałeś, sprawdziłeś I przeanalizowałeś. Brzmi bardzo sensownie to, co napisałeś. poważnie, szacun! niewielu akcjonariuszy (małych) zrobiło research. Osobiście jadę „na czuja”, nie wiedząc, co tak naprawdę się dzieje na poziomie fizyko-chemicznie-inżynierskim w XTPL. XTPL ma poważną konkurencję - o tak. Oraz jest w tyle-o tak. Dlaczego mają szansę? Bo historycznie w nowościach pierwszy rzadko wygrywał. I dlatego, że udowodnili, że potrafią „zagrać” pod akcjonariat. Udowodnili, że potrafią też zagrać pod otoczenie (wygrane w konkursach itp). Została jeszcze jedna, najważniejsza zmienna do weryfikacji - czy potrafią “zagrać” POD KLIENTA? To sie okaże
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: damiru [37.8.231.*]
    >> Prezes w wywiadzie dla tv Parkietu zasugerował, że mają konkurencję i że o umowy muszą walczyć z innymi.

Nie przypominam sobie tak sformułowanej wypowiedzi prezesa, mógłbyś podać link?

>> Nano-ops (...) Xtpl wydaje się być daleko w tyle (...)

Porównujesz system wielkości szafy (od nano-ops) do urządzenia wielkości drukarki biurowej (xtpl)? Wg mnie już na pierwszy rzut oka widać, że xtpl zrobiło coś, co jest wielokrotnie tańsze, prostsze i łatwiejsze do wdrożenia w dowolnym miejscu linii produkcyjnej klienta. Może pod tym względem to nano-ops jest w tyle za xtpl?

>> [xtpl] potrafi drukować tylko drut

Może drukować linie, wzory, punkty. Może drukować różne materiały (nawet biologiczne) na dowolnych podłożach. Ale przecież to jest opisane na stronie xtpl.

>> Naprawa zerwanych ścieżek w elektronice? Scieżki mają określone przez  producenta wymiary i parametry - jak więc w sensowny sposób  nadrukowywany drut o innych wymiarach i parametrach przewodzących niż  oryginalna ścieżka ma łatać zerwane połączenie i dobrze w trwały sposób  spełniać swe zadanie?

To żeś teraz pojechał :) Naprawdę uważasz się za takiego speca od tych spraw? Czyli wg ciebie duży chiński producent się myli - "laboratorium aplikacyjne XTPL przesłało do Chin wyniki prac,  spełniające wymagania producenta. Przesłane próbki zostały bardzo wysoko  ocenione, co zaowocowało zaproszeniem do negocjacji warunków  komercyjnego kontraktu"

Sęk w tym, że wszyscy tu jesteśmy w dużym stopniu laikami w sprawach technologii xtpl. Ale gdy widzę, że dwa niemieckie fundusze wykładają miliony na xtpl, gdy widzę, że ważni goście z doliny krzemowej wchodzą do rady doradczej xtpl, gdy widzę, że xtpl zdobywa nagrody na targach branżowych, to jest to dla mnie ważny pozytywny sygnał.

Oczywiście ostrożność zawsze jest wskazana, XTPL to niewątpliwie inwestycja wysokiego ryzyka i wymagająca cierpliwości - nie dla każdego.

A tak w ogóle, to warto wysyłać do nich bezpośrednie zapytania mailem, w razie wątpliwości. W tamtym roku wysłałem do nich pytanie dotyczące tego, czy technologia opracowywana na uniwersytecie w Glasgow stanowi dla nich konkurencję (link).
    Dostałem poniższą odpowiedź:
    "Wedle naszej wiedzy koncepcja przedstawiona przez szkockich naukowców na obecnym  etapie nie stanowi bezpośredniej konkurencji dla rozwiązania XTPL. Do jej  zastosowania wymagane jest bowiem wytworzenie nanoprzewodów, co determinuje  złożoność, kosztowność i w znacznym stopniu ogranicza wydajność całego procesu  (w porównaniu do naszej technologii). Propozycja naukowców z Uniwersytetu w  Glasgow może w tym świetle okazać się relatywnie trudna w komercjalizacji i  wdrożeniu na skalę przemysłową. W tym kontekście atutem technologii XTPL jest  jednoetapowość procesu nanodruku, co przyspieszy jej stosowanie w procesach  przemysłowych nastawionych na niskie koszty i wysoką wydajność. Oczywiście na  bieżąco monitorujemy postęp prac grupy naukowej z Glasgow, podobnie jak i innych  nowości na rynku w obszarze nanotechnologii możliwych do stosowania w  elektronice drukowanej."

• Re: Perspektywy na zyski Autor: hormon [188.47.74.*]
    Chyba w żadnym publikowanym przez XTPL zestawieniu firma Nano-ops nie jest wymieniana jako bezpośrednia konkurencja
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~MICHAŁ [188.147.70.*]
    Chciałbym jakiegoś profesora elektroniki zapytać, czy technologią XTPL lub technologią konkurencji jest możliwe lub będzie możliwe drukowanie mikroprocesorów.
    Technologia "rysowania" głowicą na pewno nie nadaje się do drukowania układów, zawierających miliardy tranzystorów.
    Ale jak chcesz zapytać profesora elektroniki, to raczej nie na forum bankiera ;)
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~Nowa [89.64.1.*]
    Z rozmowy z inżynierem (nie z xtpl, (nie jest profesorem tylko praktykiem) wyszło, że nie wiadomo czy w xtpl działają w dobrym kierunku technicznym, niemniej pracują nad czymś, co jest BARDZO potrzebne. To już dużo :)
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~polka [78.60.68.*]
    produkcja procesorów także
    link 
    10- 11 kwietnia IDTechEx Show w Berlinie, XTPL jednym ze sponsorów :)
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ay1 [37.47.239.*]
    Damiru, krótko odniosę się do Twojej wypowiedzi:

Proszę bardzo: cytat z wywiadu prezesa: 15 minuta,48 sekunda wywiadu https://www.youtube.com/watch?v=VkfQ0IaNcYE&t=2s
    "......oczywiście w każdym z tych rynków jest konkurencja, w każdym z tych rynków będzie brutalna walka o swoją część"

Pisząc o drukowaniu druta odnosiłem się do zostosowań techologii xtpl w szeroko rozumianej elektronice. Przykładowy konkurent Nano-ops drukuje pólprzewodniki czyli jest na etapie, o którym xtpl dopiero myśli w perspektywie nieokreślonej przyszłości.
    Piszesz o różnicy w wielkości urządzeń xtpl i nano ops - ale skąd wiesz jak duży będzie system xtpl jesli za x lat nauczą się robić rzeczy, które już teraz robi ich konkurencja?

Nie uważam się za speca od naprawy ścieżek ale trochę pogadałem ze specami z branży.
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~polisa [193.35.36.*]
    Rozumiem a nawet z tego co piszesz jestem pewien że nie poświęciłeś ani sekundy na przeczytanie prospektu emisyjnego XTPL.
    W nim są opisane i poukładane w tabelki firmy które stanowią potencjalną konkurencję jakie są zagrożenia z tym związane ale zarazem dlaczego XTPL wyprzedziła te firmy i dlaczego nie musi się ich obawiać.
    Jaka jest różnica pomiędzy technologią XTPL a technologią zastosowaną przez te firmy. Itd.,itd........
    Zachęcam do przeczytania prospektu który dostępny jest na stronie firmy.
    A od kiedy to prospekt ma za zadanie informować o wszystkich istotnych ryzykach. Prospekt pisze się tak aby inwestorzy kupili akcje.
    Dzięki za linka, gdzieś mi to musiało umknąć.

Jeśli chodzi o NanoOPS, to w sumie niewiele jest informacji na stronie produktu, którą zalinkowałeś wcześniej, dlatego poszukałem innego źródła, i znalazłem. Jest to produkt opracowany przez Uniwersytet w Bostonie, który specjalizuje się w nanotechnologii (https://www.nanomanufacturing.us/). Można tam znaleźć film, na którym bardzo szczegółowo jest wszystko omówione odnośnie urządzenia NanoOPS i wykorzystywanej technologii.
    link

Generalnie jest to specjalizowany system nanodruku offsetowego. Najpierw jest przygotowany szablon (plaster z tlenku krzemu, na którym jest naniesiona struktura złotem), który jest pozycjonowany, potem zanurzany w cieczy z nanocząsteczkami, gdzie za pomocą napięcia 2V powoduje się w jakiś sposób przyklejanie tych cząstek do złotych struktur, potem jest osuszany, potem docelowe podłoże jest pozycjonowane, potem oba są wkładane do modułu, gdzie nadruk zostaje przeniesiony z szablonu na docelowy materiał.

Można powiedzieć, że NanoOPS to konkretny, zaawansowany, wieloetapowy system służący do konkretnego celu, oferujący dużą wydajność (dzięki nanoszeniu warstw za jednym zamachem). Ma to wszystko jednak swoją cenę - ogranicza jego obszary zastosowań, również pod względem technicznym (w NanoOPS podłoże docelowe musi być płaskie, a XTPL potrafi drukować na powierzchni 2.5D).

Natomiast to co oferuje XTPL to pójście w innym kierunku - to relatywnie proste narzędzie do nanodruku, które ze względu na swoją uniwersalność, jednoetapowość, niski koszt, może znaleźć zastosowanie w wielu miejscach i które może być dostosowywane do konkretnych zastosowań u klienta (w NanoOPS jest raczej odwrotnie - to klient musi się dostosować do urządzenia).

Dobrym przykładem przewagi XTPL jest właśnie naprawa połączeń. Można sobie wyobrazić, jak bardzo drogie (w porównaniu do XTPL) byłoby robienie tego za pomocą NanoOPS - dla każdej płytki z wadami trzeba by było przygotować nowy fizyczny szablon z jednorazowym wzorem.

Podsumowując - w masowym drukowaniu powtarzalnych układów złożonych to NanoOPS wygrywa bezkonkurencyjnie, ale w wielu innych zastosowaniach XTPL ma szansę być liderem.

Tak mi się przynajmniej wydaje ;)
    Tak sobie właśnie pomyślałem, że szablony wykorzystywane w urządzeniu NanoOPS muszą być jakoś robione (wzory ze złota na płytach krzemowych) i pewnie są robione jakąś kosztowną metodą. A przecież do robienia tych szablonów idealnie nadawała by się... drukarka XTPL! Kurde, muszę zadzwonić do Granka :D
    Jeśli będziesz dzwonił do Granka, to zadaj mu może kilka pytań odnośnie technologii naprawy ścieżek

1. Czy znane mu są obecnie istniejące technologie naprawy ścieżek - jakie przewagi nad nimi ma rozwiązanie xtpl ?
    2. Niech wyjaśni jak to się dzieje, że cienki drucik wprowadzony pomiędzy fragmenty zerwanej ścieżki nie spali się z powodu innych parametrów niż ma oryginalnie zaprojektowana ścieżka? Na ile to łatanie jest trwałe?
    Np. mamy ściezkę o wymiarach 10 na 3 um, zaprojektowaną na 5 mA i 1,5V - to jak długo wytrzyma cieniutki drucik położony pomiędzy dwoma fragmentami zerwanej takiej ścieżki? 
    3. A może potrafią drukować drucik o wymiarach i parametrach (szczególnie rezystywności) równych zerwanej ścieżce? Jak elastyczni są w dostosowywaniu grubości i parametrów drukowanego drucika do potrzeb?
    4. Czy potrafią juz drukować kilka drucików obok siebie tak aby nie dochodziło pomiędzy nimi do zwarć?

Nie jestem jego znajomym, żeby do niego dzwonić, przecież to był żart.

A w kwestii twoich pytań - @ay1, ty naprawdę nawet nie zechciałeś przejrzeć ich strony, na której podają dużo informacji na ten temat. Tutaj masz: link - przeczytaj całość od góry do dołu. Są tam opisy, tabelki porównawcze z konkurencyjnymi metodami, zdjęcia przykładowych naniesionych połączeń w różnych wariantach grubości, wykresy techniczne.

Ale wiesz co, proponuję ci, żebyś zaczął od przeczytania tego, kim jest dr Filip Granek. Przeczytaj, jakie ma doświadczenie i osiągnięcia na arenie międzynarodowej - link , bo jego dorobek jest naprawdę imponujący. A kierowana przez niego firma XTPL zatrudnia ponad 40 specjalistów, w tym sporo doktorów. A ty podchodzisz do tego tak, jakby jakiś chłopek ze wsi nagle zapragnął pobawić się nanotechnologią, więc rzucił się na pieniądze od inwestorów i dopiero zaczyna rozgryzać, co to jest prąd i napięcie. Daj spokój, to niepoważne.

A jak masz pytania, to zawsze możesz sam do nich wysłać mailem, to naprawdę nie boli.
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ay1 [37.47.227.*]
    @Damiru
    Ależ ja przeczytałem to, co jest na ich stronie. Co więcej, rozmawiałem trochę na temat tego, co xtpl wrzuca sobie na stronę, z ludźmi z branży. Polecam ii Tobie takie ćwiczenie.
    Mój wniosek jest następujący - główną wartością XTPL jest doskonały PR, wiedzą jakich ludzi zatrudniać aby był hype. Czas pokaże czy znajdą praktyczne zastosowanie dla swojej technologii, lepsze i tańsze od rozwiązań konkurencyjnych. Na tą chwilę są start-upem, ze wszystkimi tego konsekwencjami.

• Re: Perspektywy na zyski Autor: ~hormon [37.47.177.*]
    Z ludźmi z branży rozmawiałeś. Tymi którzy kwestionując technologię używają argumentów że nie mogą działać zerwane połączenia naprawione metodą XTPL bo cienki drucik w środku? A czy Ci Twoi specjaliści nie są z komisji smoleńskiej?
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~AY1 [193.105.248.*]
    Spkojnie kolego. To mało istotny szczegół. Zapytaj jakiegokolwiek elektronika, na ile trwała będzie naprawa elektroniki dokonana metodą taką jak na jednym ze zdjęć na stronie xtpl. Nieważne czy to w zwykłym urządzeniu przez które płynie prąd czy w skali mikro, w jakiej chce działać XTPL.
    Za[powiedzi firmy były/ i wciąż jeszcze są buńczuczne, conajmniej takie jakby wszystkie obecnie obowiązujące technologie miały być przestawione na rozwiązania xtpl. Firma prowadzi badania, poszukuje swojego miejsca, rozważa różne pomysły - na tą chwilę nie wiadomo czy znajdzie sobie jakąś niszę, w której jej technologia będzie miała aż takie przewagi nad dotychczasowymi rozwiązaniami, że pojawi się realna sprzedaż, a w perspektywie zyski. Na tą chwilę sensownie wygląda temat zabezpieczeń antypodróbkowych.
    Co jest pewne w tej chwili? Kolejne emisje akcji, może obligacji, przeplatane  pojedynczymi umowami na testowe wdrożenia, za kilka - kilkanaście milionów.
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: hormon [188.47.74.*]
    Zapytaj jakiegokolwiek elektronika powiadasz.... Taaaaa
    No to zestawmy sobie, tak na szybko, Twojego specjalistę elektronika z Grankiem
    Co dostajemy?
    - Specjalista elektronik - zakładam wykształcenie wyższe nie techniczne, zatrudnienie w zakładzie przemysłowym lub na uczelni.
    Jak coś jeszcze śmiało dopisz

- Granek - jeden z najlepszych na świecie specjalistów od nowoczesnych technologi opartych o nanomateriały. Ponad 10 letnia kariera w najlepszych na świecie placówkach badawczych i przedsiębiorstwach. Twórca przełomowej, opatentowanej technologi. Laureat wielu nagród i wyróżnień. Autor dziesiątków publikacji naukowych i kilkudziesięciu innych zgłoszeń patentowych.
    Amerykański oddział spółki reprezentują duże nazwiska, a pieniądze na rozwój dają niemieccy inwestorzy.

A Ty piszesz że Twój znajomy elektronik mówi że to nie będzie działać....
    Mam dość ograniczoną tolerancje na głupotę, dlatego zapytam grzecznie: Nie dostrzegasz w tym wszystkim pewnego dysonansu?

• Re: Perspektywy na zyski Autor: ay1 [37.47.227.*]
    Proponuję przeczytaj jeszcze raz co napisałem o konkurencji xtpl, o inteligentnych oknach, o wyświetlaczach, a później zastanów się czy nie lepiej dla Twoich pieniędzy by było, gdybyś potrafił złapać trochę dystansu do akcji, które kupiłeś? Powtarzasz bezkrytycznie gotowe sformułowania, tezy, niczym prawdy objawione, nie tak jak byś był inwestorem a pracownikiem działu PR tej Firmy. Niech sobie dr inż. Granek będzie najlepszy na świecie, twórca przełomowych opatentowanych technologii, laureat nagród, a jak nie nagród to wyróżnień, autor i współator dziesiatków publikacji i kilkudziesięciu zgłoszeń patentowych. Czy te osiągnięcia Granka, jego praca w "najlepszych na świecie placówkach badawczych i przedsiębiorstwach" ma powodować, że zapomnę iż dr inż Granek dla mnie inwestora jest przede wszystkim sprzedawcą, chcącym pozyskać moje pieniądze na finansowanie swojego start-upu? Już nie będę wchodził w dyskusje na temat wyższości "najlepszych na świecie placówek badawczych i przedsiębiorstw" nad "zakładem przemysłowym lub uczelnią zatrudniającymi mojego specjalistę elektronika". Tobie radziłem, żebyś zapytał o pewne rzeczy pierwszego lepszego elektronika - to nie znaczy, że ja rozmawiałem z przypadkowymi ludźmi. Do wszystkich tych rzeczy, które zacytowałeś z życiorysu Granka odnoszę się ze spokojnym szacunkiem a jednocześnie z dystansem - może też dlatego, że w najbliższej rodzinie mam osoby nie tylko dr inż. ale prof dr hab. przed nazwiskiem oraz dziesiątkami publikacji w najlepszych czasopisach naukowych na świecie, dziesiątkami nagród, odkryć, cytowań w publikacjach naukowych. Takie środowisko, taka praca - jeżdzą ludzie po tych wszystkich konferencjach naukowych i zdobywają kolejne nagrody. Normalna rzecz. Jeśli młody człowiek po studiach chce iść tą drogą to idzie, świat stoi otworem.  
    W przypadku Granka, za jego największy sukces uważam postawienie tej firmy, zebranie kasy z rynku, zaangażowanie odpowiednich ludzi, obudowanie pomysłu dobrym PR-em. Co będzie dalej - czas pokaże. Życzę im jak najlepiej. Inwestowanie w start-upy ma swoją specyfikę. Fundusze specjalizujące się w takich inwestycjach wiedzą, że trzeba włożyć kasę w dziesiątki/setki obiecujących firemek z super pomysłami i liczyć na to, że sukces jednej lub dwóch z nich pozwoli odrobić straty poniesione na wszystkich pozostałych.  
    Ja sam podchodzę do XTPL czysto spekulacyjnie - zainwestowałem trochę kasy po debiucie na NC, sprzedałem 2 dni po debiucie na rynku głównym. Nie wykluczam, że za jakiś czas znowu spekulacyjnie wejdę w papier - ale tym razem za to co zarobiłem na pierwszej fali hype. Na poważniejszą inwestycję w technologię addytywną przyjdzie czas, gdy okaże się, która z dziesiątek eksperymentujących dzisiaj firm zostawi na pokonanym polu konkurencję i przejdzie na ten etap komercjalizacji, na którym pojawią się regularne zyski. Polecam rozdział "Tworzenie wartości z komercjalizacji" z tego opracowania: https://www.ctt.umk.pl/kompendium/komercjalizacja-wynikow-badan-naukowych-praktyczny-poradnik-dla-naukowcow-skrypt/
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~hormon [37.47.155.*]
    Czyli kupiłeś akcje firmy której technologia wg Ciebie nie działa I trzymałeś je przez 1,5 roku licząc po cichu że nikt nie zdemaskuje oszustów a Ty zarobisz na fali rozgłosu I niczego nieświadomych inwestorów kupujących makulature. I teraz znowu będziesz chciał odkupić bezwartościowe akcje. Ty I Twój elektronik kontra reszta branży. Tak dla porządku zapytam - ziemia jest okrągła czy płaska?
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ay1 [37.47.193.*]
    Dam Ci jedną radę - doczytaj jakie są różnice pomiędzy inwestycją na giełdzie a spekulacją :) Jeśli nie będziesz wiedział gdzie szukać, w wolnej chwili podeślę Ci parę tytułów.
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~hormon [37.47.191.*]
    Dziękuję. W ramach rewanżu mogę zaproponować tytuły dotyczące socjotechniki I logiki. Bo to co I jak piszesz jest równie wiarygodne jak banknot 3 złotowy.
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~polka [78.60.68.*]
    koledzy, zarządzam przerwę, jest weekend, zawieszamy colty na kołkach ;)
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ay1 [37.47.200.*]
    Jak tam koledzy (i koleżanki) sytuacja w spółce? Jakiś czas temu minął rok odkąd zamknąłem moją 1,5 roczną spekulacyjną pozycję. Pojawiły się szanse na jakiś konkret, zarobek z komercjalizacji, coś pod co warto byłoby zainwestować? Jeśli nadal główną wartością jest PR Granka, to wciąż będę czekał z boku na rozwój sytuacji.
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~Michał_Kleofas [78.8.106.*]
    Wydaje się, że PR ostatnio mocno przygasł, więc całkiem możliwe, że coś się święci. :)
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~Majster [89.64.61.*]
    Może raport za I kwartał?
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ay1 [46.205.128.*]
    Wracam po ponad 3 latach. Gdzie są Hormon, Damiru i inni, - wciąż z akcjami?
    Czy spółka przez ten czas zrobiła coś konkretnego poza uprawianiem PR, przepalaniem kasy z grantów i emisji oraz produkcją patentów ? Myślicie, że warto znowu wejść spekulacyjnie na jakiś czas?
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~Tik [31.0.70.*]
    Zdaje się sam sobie i wszystkim odpowiedziałeś - spółka typowo wrocławska.
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~ram [79.184.112.*]
    Myślę, że bardzo dobrze znasz spółkę i śledzisz jej poczynania. Widać już, że mają pierwsze zamówienia, przychody, może w końcu coś zaskoczy i zostaną kiedyś tym polskim jednorożcem (nawet był o tym kiedyś artykuł :)) albo podzielą losy Brastera czy innych wspaniałych spółek. Nie wiem co będzie ale cieszyłbym się gdyby odnieśli sukces.
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~Tik [31.0.83.*]
    Tak. Artykuły to rzeczywisty "sukces" spółek wrocławskich...
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: piopoland [78.60.68.*]
    Stara brygada już się tutaj nie udziela, Hormon, Polka, Bzymbzyk :)
    Sam widzisz, że nie ma koniunktury na akcje na szerokim, najlepiej byłoby przeczekać,
    zobaczymy co w zimę się wydarzy, może na wiosnę powieje nowością. Oczywiście obserwować. Pozdrawiam
  • Re: Perspektywy na zyski Autor: ~spek [198.8.85.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
XTPL -0,17% 60,00 2026-05-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.