• ale boli to uśrednianie do góry Autor: tobik69 [78.9.188.*]
    Właśnie kupiłem za 2200PLN

miałem średnią zakupu 33,44

patrzę a teraz mam: 33,65

Jak tak dalej będę kupował to się zrobi 40:)))))))))
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: purple_haze [185.180.49.*]
    Tobik, kibicuję Ci z całego serca, żebyś jak najszybciej ze średnią doszedł do 70 ;)
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~Toschi [83.238.162.*]
    Do ilu może wzrosnąć?? Jak szacujecie tranzakcję komercjalizacji; na jaką kwotę?? Może oszacujemy jaki może być kurs??
    Bardzo z grubego palca licząc, to Spółka powinna dostawać jakieś 10-20% tantiem z 0.5-1 mld USD rocznej sprzedaży esketaminy. Do tego dochodzi Salmex w USA, gdzie z 1.6 mld USD rynku powinni zdobyć 10-15%. Licząc 50% marży netto za Salmex w USA (Prezes mówił, że marże jest 2x wyższa niż w Europie) wychodzi 160 mln USD * 0.5 * 0.66 (zakładam, że pośrednik zabierze 1/3 marży) ~= 54 mln USD zysku netto. To nie są pewne przychody, gdyż badania i rejestracja leków nawet w przypadku generyków jest mocno obarczona ryzykiem, ale tak na oko to ryzyko jest mniej lub bardziej równoważone szeroką paletą innych projektów R&D. No to licząc dalej mamy 50-200 mln USD tantiem z esketaminy * 0.81 podatek = 40-160 mln USD * 3.7 USD/PLN = 148-592 mln PLN zysku netto. Do tego z salmexu wychodzi 54 * 3.7 = 200 mln PLN + 30 mln obecnego zysku netto + licząc zachowawczo 10 mln PLN zysku ze rozwoju eksportu Salmexu w Europie. Przy C/Z 10 daje mniej więcej 3.9-8.4 mld PLN kapitalizacji. Dyskontując to 10% stopą za 10 lat (bo za tyle lat tych zysków można się spodziewać) wychodzi 3.9-8.4 mld PLN / 2.51 mamy od 1,55 mld PLN do 3 mld 340 mln PLN kapitalizacji. Jak widać dużo zależy od założeń dotyczących esketaminy, ale wydaje mi się, że raczej będą to te górne granice, bo esketamina J&J ma teraz duży hype, co powinno przełożyć się na duże zainteresowanie partnerów a to z kolei na dobre warunki komercjalizacji. Do tego Celon może mieć przewagi jakościowe nad J&J ze względu na lepszy sposób podania i zagarnąć dzięki temu duży fragment rynku.

To taka wycena bardzo, bardzo z grubsza, daleka od profesjonalizmu :D
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: tobik69 [159.205.156.*]
    Dzięki Purple jak zawsze za merytoryczne posty.

Kupujesz dalej?
    Czy już Pan jesteś zapakowany ?

pozdrawiam
    Mi styka :) przy obecnych wycenach i hossie na maluchach jest sporo innych spółek, na których będzie można zarobić. A zbyt duży udział jednej spółki w portfelu mi za bardzo psychikę obciąża przy wahaniach kursu :)
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: tobik69 [78.9.188.*]
    Purple Haze!

A mój błąd polegał na tym, że czując, że CLN jest najlepszą spółką dałem się gdzieś w głowie podpuścić, że brak dywersyfikacji i te brednie i zapakowałem w Mabion 15K ze 104 średnią.
    Gdybym przez te miesiące kupił CLN po 30 .......

Człowiek jest zawsze mądry po fakcie, mogłem bardziej wtopić na czymś.
    Zresztą kurs Mabionu po rejestracji myślę, że zacznie odrabiać i też nikt nie wie gdzie Mabion będzie za ileś tam lat.

Wracam do macierzy i w poniedziałek znowu skubnę naszej Celiny.
    Będę kupował tak jak kupowałem - jak leci wszystko co poniżej 100 PLN.
    A potem się zobaczy.

pozdrawiam

• Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~Buck [5.173.113.*]
    Nie obraz sie ale jestes strasznie monotematyczny i skupiony na sobie. Naprawde chcesz tu pisac o kazdych 40 kupionych akcjach? To nie jest forum o Tobie tylko o spolce. Skupmy sie wiec na niej a to czy kupujesz, czy nie, czy jestes euforyczny czy smutny jakis z rana, zostawmy na marginesie. Zgoda?
    Ale żeś się zkichał;
    Lubisz zwracać uwagę innym, jak moja była dziewczyna, brawo, kocham takich.
    Piszę o wszystkim i o spółce i wymieniam opinie, i piszę o sobie.
    Jak Ci się nie podoba to nie czytaj mich postów a tym bardziej tych co założyłem.
    Zawsze jak ktoś jest uszczypliwy i nie miły to coś za tym stoi i w tym przypadku zapewne również.

• Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~Buck [5.173.113.*]
    No tak mozna bylo sie tego spodziewac. Wtracenie o bylej dziewczynie wiele tlumaczy.
    Buck!

Przeczytałem około 10 Twoich postów z forum na różne tematy i na różnych spółkach.
    generalnie trzy znaki zapytania, cztery wyrazy, niecała linijka to Twój styl.
    Za bardzo się rozpisujesz na mój temat.
    Tak jak pisałem, nie podoba Ci się to nie czytaj moich postów.
    ja Twoje od dziś będę czytał :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    Jeszcze jeśli chodzi o wycenę, to można by dodać gotówkę netto 150 mln PLN + 50 mln wartości akcji Mabionu
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~romb [83.31.68.*]
    Przez ostatnie 2 lata CLN miała C/Z na poziomie 50/zysk za 2018-pewnie ok.35mln
    Zysk za 2019 pewnie z 50mln-kapitalizacja 2.5mld/cena akcji -55,55 /zysk za 2020 przyjmijmy - 75mln/kapitalizacja-3.75mld/cena akcji-83.33
    Wszystko to z "konwencjonalnej" działalności(salmex i reszta) +pipeline (wczesny rozwój leków)
    Teraz można sobie szacować wartość sketaminy i reszty z pipeline
    Po ostatnich informacjach z USA o rozwoju ketaminy i braku konkretnych informacji o alternatywnych terapiach zyski roczne od 2019 proponuję podwoić i policzyć cenę akcji/za 2019 to 111PLN
    Resztę pipeline (wczesny rozwój leków) traktować jak do tej pory)

• Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~makowa [89.64.14.*]
    Purple Haze, podałeś b. konserwatywne c/z. Jeśli faktycznie spółka skomercjalizuje esketaminę to ten moment da wiatru w żagle do pracy nad wieloma kolejnymi potencjalnymi blockbusterami.
    I to rynek będzie dyskontował a nie posługiwał się do wyceny aktualna sprzedażą - czyli dokładnie jak teraz ma to miejsce pod potencjał esketaminy .
    W hossie c/z/ może być podobne jak dzisiaj a co to by oznaczało przy przychodach 1mld $ i zyskach 100-200mln $ z samej esketaminy? Grubo 
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~Frank [89.73.147.*]
    Purple, a dotacje? uwzględniłeś w wycenie? Z tego co pamiętam Celon otrzymał do tej pory około 400 mln.
    Ten 1 mld Eur to dopiero za kilka dobrych lat wpadnie. Na razie ważniejsze są pieniądze z najbliższych umów partneringowych. W ciągu roku za 3 umowy (Esketamina, inhibitory FGFR i PDE10a) może się uzbierać około 0,5 mld Eur, z czego za płatności upfront mogą wynieść około 50 mln Eur, plus bonusy za ukończone fazy kliniczne.
    Pamiętajmy, że po ostatnich informacjach esketamina znacznie nabrała wartości (wzrost prawdopodobieństwa rejestracji po pozwoleniu FDA na Spravato J&J i zmiana otoczenia konkurencyjnego cząsteczki). Takie informacje tuż przed podpisaniem umowy to super bonus i dar od losu. Uważam, że przez to wartość umowy wzrośnie nawet o 100%, albo i więcej. Podziękujmy Wieczorkowi, że nie sprzedawał po I fazie, bo zgarnąłby wtedy maksymalnie 100 mln Eur, teraz możemy spodziewać się kwoty około 300 mln Eur.
    No tak jak pisałem, moja wycena jest mocno z grubsza. Akurat dotacje należy wliczyć w koszt rozwoju leków z pipeline'u, a przy tej mojej zgrubnej wycenie dla uproszczenia zakładam (i to jest chyba najmniej dokładne z moich założeń), że wartość pipeline'u rekompensuje ryzyko związane z rejestracją Salmexu w USA oraz dalszym rozwojem esketaminy. Czyli jeżeli wyliczyłem wartość esketaminy na przykładowo 2 mld PLN, a prawdopodobieństwo jej rejestracji to 90%, to 10% ryzyka, czyli 10% * 2 mld = 200 mln jest rekompensowane przez wartość pozostałego pipeline'u, czyli przede wszystkim FGFR oraz PDE10a. Ewentualnie też milestone'ami i upfrontem z esketaminy, tak dla bezpieczeństwa. Żeby policzyć wszystko dokładnie, trzeba by zrobić wycenę (r)DCF dla każdego z projektów spółki, a to nie jest ani proste ani szybkie :) Jakby ktoś chciał się w to pobawić, to tu jest najlepszy artykuł jaki znalazłem w necie o wycenie biotechu, chociaż i tak na wiele pytań nie odpowiada https://www.toptal.com/finance/valuation/biotech-valuation, mam też książkę o tym na sprzedaż, jakby ktoś chciał kupić :)

C/Z nie brałbym jako wyznacznika do przyszłej kapitalizacji, bo np. jeśli Salmex zacznie być sprzedawany w USA i zwiększy zysk netto spółki 2-krotnie, to nie oznacza to, że od tego automatycznie dwukrotnie urośnie też wartość pipeline'u. To tak jakby liczyć, że C/Z CD Projektu skoro teraz wynosi 100 to po premierze Cyberpanka też będzie wynosił 100 :)
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~Adam [5.184.220.*]
    Purple i tobik , co bys polecal z malych spolek. Mam CLN ale jescze sie rozgldam za dobrymi spolkami. Pozdrawiam
    I jeszcze jedno kończąc już ten głupi temat.
    Dwa dni temu napisałem majla do Celon Pharmy i tam też znalazła się m.in moja ex-dziewczyna w jakimś tam kontekście....
    Majl został przeczytany, zostanie przekazany dalej i nikt nie robił żadnych uwag.
    A poniżej masz przykład kultury osobistej jaka występuje w spółce Celon Pharma:

Panie Piotrze,
    Bardzo dziękuję za maila i miłe słowa oraz za to, że jest Pan z nami.
    Oczywiście przekażę go Panu Prezesowi.
    Pozdrawiam serdecznie,

Małgorzata SiewierskaKoordynator ds. Komunikacji i Relacji Inwestorskich

Celon Pharma S.A.
    Ogrodowa 2a, Kiełpin,
    05-092 Łomianki
    mob.: 519 066 531
    tel.: +48 22 751 59 33www.celonpharma.com

Tobik i Purple co polecacie z malych i srednich ale dobrych fundamentalnie spolek. Mam CLN i szukam dobrych akcji. Pozdrawiam
    Cześć!

ja Ci wiele nie pomogę, bo postanowiłem dalej kupować CLN za ile się da.
    Mam OncoArendi za ok 10K i sam nie wiem co dalej....
    Spółka ma kosmiczny potencjał, ale jest duże ryzyko i pracują tak naprawdę tylko nad 2 cząsteczkami teraz.
    Celon wydaje mi się perłą mega i żałuję, że w pewnym momencie przestałem kupować.
    A teraz będę brał po 50 PLN albo drożej.

czyli kupuj CLN na maksa takie jest moje zdanie

pozdrawiam
    Zrobię reklamę mojemu ulubionemu blogowi analizyprezesa.pl - tam autor przedstawia spółki, którymi można się potencjalnie zainteresować, jeśli nie masz innych pomysłów inwestycyjnych. A skoro Celon ruszył, to i może jego gorszy brat bliźniak Mabion też ruszy...
    Analizyprezesa nam w ulubionych...
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~thommat [178.37.130.*]
    To dlaczego uważasz, że onco ma taki potencjał skoro tylko 2 cząsteczki mają ?
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~Toshi [89.64.2.*]
    Ktoś ma pomysł jak PPK może wpłynąć na CLN. CLN jest chyba w WIG 80 (?) i jest chyba jedną z lepszych firm z tego indeksu więc powinna być kupowana w pierwszej kolejności:)
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~panda [87.205.194.*]
    wystarczy ze przeczytasz stosowną ustawę o PPK i będziesz wiedział ile pieniędzy trafi do swigu.
    Dzięki, bo rozgladam sie i szukam perelek. Dobra spolka z pitencjalem na wage zlota. Pzdr
  • Re: ale boli to uśrednianie do góry Autor: ~tonik [89.64.27.*]
    Tak z innej beczki dla kolegi który szuka innej firmy polecam Prolog z NC mała firma zysk co kw. dewidenta około 10% wolno ale do przodu. Celina Mabion polecam biotechnologia 11bit gry Eko Export do obserwacji tak na już. Celina jak projekty wypalą to wycena wyrwie ludzi z butów. Popatrz na spokojnie na raporty kw. ma rosnąć a nie spadać fajnie jak dzielą się zyskiem. Pozdrawiam serdecznie Wszystkich.
[x]
CLNPHARMA 0,47% 21,40 2026-04-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.