ostatnio jak rosło to nie było chętnych na sprzedaż. Dla mnie to i tak papier na dłuższy termin. W krótkim czasie paru tygodni można stracić albo zarobić +30-70%(w euforii może wybić nawet na dużo więcej), ale ja tu liczę na mocny powrót do godziwej wyceny w okolicach WK.
Moim zdaniem powrót do wartości księgowej będzie trudny bo wystarczy zobaczyć co obejmuje wartość księgowa- wg raportu za IIIQ18: - wartość firmy Home broker: 182 mln - Znak towarowy Home broker: 54 mln
Księgowo są takie wartości ale czy realnie też takie są?- mam duże wątpliwości, szczególnie że problemy grupy LC powodują że wartość ta raczej istotnie spada
Do tego: - Noble funds TFI: 155 mln - Open Life : 96 mln
Księgowo są takie wartości ale czy realnie też takie są?- mam duże wątpliwości szczególnie że Ministrestwo Finansów ograniczyło możliwe pobierany opłaty za zarządzanie przez TFI i w 2018 było jeszcze 4% , w 2019 już max 3,5% i tak co rok ma spadać do 2%. A to oznacza że zyski TFI istotnie spadną. A do tego Noble Funds TFI ma bardzo duże umorzenia co powoduje że z tego powodu też im zyski spadną.
Podsumowując: Moim skromnym zdaniem wartość księgowa nie jest wyznacznikiem docelowej wartości Open Finance.