Dnia 2019-02-21 o godz. 14:28 ~mimil napisał(a): > Wg mnie to raczej skupu nie będzie. Mogli to zrobić od kilku lat - a nie zrobili. Niby dlaczego teraz?
Przekroczyli 90%, muszą zrobić wezwanie na resztę(przymusowe) w ciągu max 3 miesięcy. Pytanie tylko po jakiej cenie?
Dnia 2019-02-21 o godz. 20:51 ~leszczyk napisał(a): > Dnia 2019-02-21 o godz. 14:28 ~mimil napisał(a): > > Wg mnie to raczej skupu nie będzie. Mogli to zrobić od kilku lat - a nie zrobili. Niby dlaczego teraz? > > Przekroczyli 90%, muszą zrobić wezwanie na resztę(przymusowe) w ciągu max 3 miesięcy. > Pytanie tylko po jakiej cenie? >
Nie masz racji. Nie muszą ale mogą zrobić przymusowy wykup. To nie jest obowiązek.
Dnia 2019-02-21 o godz. 21:30 ~nn napisał(a): > Dnia 2019-02-21 o godz. 20:51 ~leszczyk napisał(a): > > Dnia 2019-02-21 o godz. 14:28 ~mimil napisał(a): > > > Wg mnie to raczej skupu nie będzie. Mogli to zrobić od kilku lat - a nie zrobili. Niby dlaczego teraz? > > > > Przekroczyli 90%, muszą zrobić wezwanie na resztę(przymusowe) w ciągu max 3 miesięcy. > > Pytanie tylko po jakiej cenie?
Nie masz racji. Nie muszą ale mogą zrobić przymusowy wykup. To nie jest obowiązek.
A tu masz przepis prawa:
Art. 82. oferta. publ. spół.
Przymusowy wykup akcji 1. Akcjonariuszowi spółki publicznej, który samodzielnie lub wspólnie z podmiotami od niego zależnymi lub wobec niego dominującymi oraz podmiotami będącymi stronami porozumienia, o którym mowa w art. 87podmioty objęte obowiązkami określonymi w przepisach szczególnych, ust. 1 pkt 5, osiągnął lub przekroczył 90 % ogólnej liczby głosów w tej spółce, przysługuje, w terminie trzech miesięcy od osiągnięcia lub przekroczenia tego progu, prawo żądania od pozostałych akcjonariuszy sprzedaży wszystkich posiadanych przez nich akcji (przymusowy wykup).
Tak więc jak już wcześniej napisałem, mają prawo ogłosić wykup ale nie muszą tego robić.
Oczywiście masz rację. Tyle tylko, że jeżeliby nie zrobili wykupu w ciągu trzech miesięcy to tracą taka możliwość i przekroczenie 90% traci sens ( to 400000 akcji nie kupili przecież "z rynku")
Co ciekawe wygląda na to, że nie ma już blokujących kurs. Kto wie czy nie będzie jakiegoś większego zbierania do czasu wykupu. Nie wiem dlaczego, ale od 2 dni tak się dzieje.