• 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: polonez_as-dur [89.77.56.*]
    Ostatnimi czasy podganiam pisanie książki o teorii fal.
    Dzisiaj rano zakończyłem pewien rozdział i niewielki cytat jeśli pozwolicie, wam tu wkleję, ponieważ moim zdaniem bardzo
    trafnie pokazuje, czego możemy się niebawem spodziewać.

"Zapowiada to również indeks PMI agencji Markit dla sektora przemysłowego, który za grudzień 2018 wyniósł 47.6 pkt, co oznacza mocny spadek o 1.9 pkt w ciagu miesiąca i wynik aż o 2 pkt niższy od oczekiwań analityków. Takie zachowanie indeksu w przeszłości wyprzedzało silne osłabienie w gospodarce. Przypomnę, że poziom 50 pkt oddziela wzrost aktywności od jej spadku. Poziom bliski 40 pkt to już recesja.
    Dla stycznia 2019 wskaźnik ten wyniósł 48,2 pkt. znajdując się trzeci raz z rzędu poniżej poziomu równowagi. Maleje produkcja , spada eksport."

Jesteśmy w dużym stopniu uzależnieni od tego, co dzieje się w gospodarce naszego zachodniego sąsiada, a tam dzieje się źle.
    Ostatnio premier Morawiecki daje wyraźnie do zrozumienia, że zakaz handlu w niedzielę to nie był dobry pomysł. Tak to bywa, jak
    się chce przypodobać Dudzie (ten od Solidarności). Małe sklepy bankrutują, bo ludzie teraz robią w sobotę znacznie większe zakupy
    i robią je w supermarketach, dlatego zapowiedź Morawieckiego, że trzeba się temu przyjrzeć wcale mnie nie dziwi, ale już jego słowa
    , że to niby na skutek "słuchania ludzi", już bardzo. Czy ten rząd słucha ludzi ? Sami sobie odpowiedzcie na to pytanie.
    Natomiast jak jesteśmy przygotowani do nadchodzących trudnych czasów i do spowolnienia gospodarczego, co puka do drzwi, to się niebawem sami przekonamy, na własnej skórze.
    Dodając do tego co dzieje się w polityce, będziemy mieli bardzo ciekawy 2019 rok.
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: ~Wungiel [46.31.36.*]
    Pierwszy
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: ~endrzej [185.245.192.*]
    Napisz cos o falach Eliota,brakuje mi tego moze cos o przewidywanym kursie 1 70 na tpe ktory mial byc w najblizszym czasie albo o krachu wigu 20 albo wiesz co o pgnge ktore mialo spac do 4 zl kurde moze jak przewidziales i postawiles cala swoja forse na getin holding albo idea bank no w ostatecznosci na getina ty taki znawca powiniem to wyczytac.napisz prosze
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: ~Barcelona [37.47.47.*]
    Chodziku, czytam Twoje wpisy od ponad roku i jestem (jesteśmy z moim klonem) zainteresowani treściami, które tu prezentujesz.
    Budzisz zatem skrajne emocje - od naszych j.w. - do skrajnych - aż boję się je cytować. Podoba mi się Twój rzadki upór - moim zdaniem uzasadniony, bo wsparty teorią, której (sic!) nikt tu nigdy nie zanegował, a niektórym zapaliła sie lampka, że może technika to jest jakis wskaźnik decyzyjny. Teraz przykre - dla większości prywatnych inwestorów opowieści o wykresach, punktach w i o jest totalną pomyłką - wystarczy zapytać ile to jest dwa do trzeciej - ciśnie mi się na usta, że sześć. Jestem przekonany, że Twoja książka ma wartość - przecież chciałem kupić pierwszy egzemplarz z dedykacją - podałem nawet cenę. Ale na miły Bóg! Uprość te wywody,
    albo zmień audytorium, bo tutaj rzucasz ziemniaczane sadzeniaki na Saharze. Inna sprawa, że po etapie świadomej niekompetencji , nie da się ukryć, że dzięki chodziku polonezu, zacząłem rysować kreski, z niezłym skutkiem. Dzięki i pozdrawiam.
    P.S. F the recesja. Mamy stop losy :)

• Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: polonez_as-dur [89.77.56.*]
    Barcelona,
    Przecież zawsze możesz do mnie napisać bezpośrednio.
    Jeśli interesuje Cię AT, to czemu nie ?

Teraz chciałbym odnieść się do wpisu -endzeja

Najpierw jego cytat:
    "Napisz cos o falach Eliota,brakuje mi tego moze cos o przewidywanym kursie 1 70 na tpe ktory mial byc w najblizszym czasie albo o krachu wigu 20 albo wiesz co o pgnge ktore mialo spac do 4 zl kurde moze jak przewidziales i postawiles cala swoja forse na getin holding albo idea bank no w ostatecznosci na getina ty taki znawca powiniem to wyczytac.napisz prosze

Kolego, czegoś tu nie rozumiesz, a wydawało mi się zawsze, że piszę otwarcie z sensem i prostym językiem.
    Fale Elliotta oprócz tak naprawdę jednego wyjątku (jednego układu) dotyczą gospodarki i rynku jako całości.
    To co napisałem o wszystkich tych spółkach jak najbardziej jest w mocy. Bessa na rynku akcji rozpoczęła się w styczniu 2018 roku.
    Spadek w czasie musi być proporcjonalny do czasu wzrostu. Pięciofalowy wzrost fali wyższego rzędu trwał 26 lat.
    Korekta tego spadku jaką jest bessa, musi być do niego proporcjonalna, tak w czasie jak i w cenie.
    To, że sobie spółki niektóre podrosły, nie zmienia faktu, że zdecydowana większość z nich poleciała na łeb na szyję.
    Co tydzień przeglądam wszystkie spółki z notowań ciągłych. Wejdź sobie na jakiś darmowy ISPAG i sam się przekonaj co się dzieje.
    Bessa będzie bardzo powolnym dotkliwym spadkiem cen i potrwa co najmniej lat osiem, bo tyle trwała korekta pędząca podczas
    wzrostu. To nie znaczy przecież, że będzie to ruch wyłącznie w dół, ale kierunek trendu głównego jest od stycznia 2018 spadkowy.
    Możesz sobie pisać co ci się podoba, trend jest spadkowy i będzie spadkowy.
    Napisałem w moim wpisie rozpoczynającym ten watek, że to nie tylko Elliott pokazuje zmianę trendu. Są poza tym co najmniej
    dwa inne instrumenty które to potwierdzają.
    Szkoda, że nie czytałeś mojego opracowania na BOŚ banku. Szkoda, bo teraz zamiast ciągłego krytykowania musiałbyś mi pogratulować. Przespaceruj się tam i poczytaj moją AT dla tej spółki. Tam przepięknie przewidziałem, to co stało się w piątek, a moi
    znajomi dostali całą AT dwa tygodnie wcześniej. Oczywiście rozumiesz, że wszystkiego na forum nie piszę, ale jest grupa ludzi, która
    ma do mnie bezpośredni kontakt, a są wśród nich i tacy których uwagi i prognozy czytam wiele razy.
    Jeszcze prośba. W swoim wywodzie zrobiłeś tyle błędów, na prawdę nie kalecz języka, bo to wstyd.

chodzik księżycowy
    kup sobie laptopa na którym będziesz miał polską klawiaturę, albo napisz to ci wyślę mojego poprzedniego, bo właśnie do giełdy
    kupiłem wypasionego Della, a poprzedni jest jeszcze całkiem dobry.
    Taki inwestor z ciebie, a na laptopa cię nie stać ?
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: ~SzwedzOslo [37.47.47.*]
    Złośliwe jak 2x2=6, ale prawda. To nie reklama, ale mój arcystary dll nigdy mnie nie zawiódł V też nie....Tocz się.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [190.218.211.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Eskimos [190.218.211.*]
    Chodzik a moze to do ciebie bieda puka...
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Sugarman [37.47.192.*]
    Eskimosie, czy widziałeś wulkan Tabacon? Opowiedz o Ameryce del Sur! Bitte ! Please! Por Favor! Ile bitcoins taka wycieczka na 1 month z rabatami kosztuje?
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Openfin [213.92.155.*]
    A openfin podobnie jak Tauron jest jeszcze nisko C/wk
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Eskimos [190.218.211.*]
    Bylem na dwoch wulkanach - jednym na omotepe, a innym razem na irazu.
    Ten pierwszy to tylko 1600 m, ale doszedlem tylko do linii chmur ( 200 m ponizej)- olalem przewodnika i polazlem sam.
    Jezeli chodzi o irazu wjezdzasz samochodem na sam szczyt.
    Ogolnie wulkany to slaba atrakcha dla mnie.
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: ~Ferster [83.4.90.*]
    Chyba że, bessa zaczęła się dużo wcześniej. A wtedy?
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: ~Eskimos [190.218.211.*]
    Wszystko przed nami.
    Po kilku tygodniach podrozy uwazam ze gospodarka swiatowa niedlugo dotrze do sciany.
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Przygania kocioł.... Autor: ~Ukłon-podstawówki [88.156.130.*]
    Dnia 2019-02-09 o godz. 20:42 polonez_as-dur napisał(a):
    > Barcelona,
    > Przecież zawsze możesz do mnie napisać bezpośrednio.
    > Jeśli interesuje Cię AT, to czemu nie ?
    >
    > Teraz chciałbym odnieść się do wpisu -endzeja
    >
    > Najpierw jego cytat:
    > "Napisz cos o falach Eliota,brakuje mi tego moze cos o przewidywanym kursie 1 70 na tpe ktory mial byc w najblizszym czasie albo o krachu wigu 20 albo wiesz co o pgnge ktore mialo spac do 4 zl kurde moze jak przewidziales i postawiles cala swoja forse na getin holding albo idea bank no w ostatecznosci na getina ty taki znawca powiniem to wyczytac.napisz prosze
    >
    > Kolego, czegoś tu nie rozumiesz, a wydawało mi się zawsze, że piszę otwarcie z sensem i prostym językiem.
    > Fale Elliotta oprócz tak naprawdę jednego wyjątku (jednego układu) dotyczą gospodarki i rynku jako całości.
    > To co napisałem o wszystkich tych spółkach jak najbardziej jest w mocy. Bessa na rynku akcji rozpoczęła się w styczniu 2018 roku.
    > Spadek w czasie musi być proporcjonalny do czasu wzrostu. Pięciofalowy wzrost fali wyższego rzędu trwał 26 lat.
    > Korekta tego spadku jaką jest bessa, musi być do niego proporcjonalna, tak w czasie jak i w cenie.
    > To, że sobie spółki niektóre podrosły, nie zmienia faktu, że zdecydowana większość z nich poleciała na łeb na szyję.
    > Co tydzień przeglądam wszystkie spółki z notowań ciągłych. Wejdź sobie na jakiś darmowy ISPAG i sam się przekonaj co się dzieje.
    > Bessa będzie bardzo powolnym dotkliwym spadkiem cen i potrwa co najmniej lat osiem, bo tyle trwała korekta pędząca podczas
    > wzrostu. To nie znaczy przecież, że będzie to ruch wyłącznie w dół, ale kierunek trendu głównego jest od stycznia 2018 spadkowy.
    > Możesz sobie pisać co ci się podoba, trend jest spadkowy i będzie spadkowy.
    > Napisałem w moim wpisie rozpoczynającym ten watek, że to nie tylko Elliott pokazuje zmianę trendu. Są poza tym co najmniej
    > dwa inne instrumenty które to potwierdzają.
    > Szkoda, że nie czytałeś mojego opracowania na BOŚ banku. Szkoda, bo teraz zamiast ciągłego krytykowania musiałbyś mi pogratulować. Przespaceruj się tam i poczytaj moją AT dla tej spółki. Tam przepięknie przewidziałem, to co stało się w piątek, a moi
    > znajomi dostali całą AT dwa tygodnie wcześniej. Oczywiście rozumiesz, że wszystkiego na forum nie piszę, ale jest grupa ludzi, która
    > ma do mnie bezpośredni kontakt, a są wśród nich i tacy których uwagi i prognozy czytam wiele razy.
    > Jeszcze prośba. W swoim wywodzie zrobiłeś tyle błędów, na prawdę nie kalecz języka, bo to wstyd
    >
    > chodzik księżycowy
    > kup sobie laptopa na którym będziesz miał polską klawiaturę, albo napisz to ci wyślę mojego poprzedniego, bo właśnie do giełdy
    > kupiłem wypasionego Della, a poprzedni jest jeszcze całkiem dobry.
    > Taki inwestor z ciebie, a na laptopa cię nie stać ?

> Przygania kocioł garnkowi..... ,,na prawdę" nie wie, co to prawda. NAPRAWDĘ.
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja - to , że wszyscy to widzą ,o tym Autor: ~JohnDeere [86.63.111.*]
    piszą , to wada , czy zaleta? Tauron będą bronić niskie wskaźniki cwk i c/z i defensywny sektor , a recesja winna sprowadzić ceny uprawnień do emisji CO2 w okolice 8-10 Euro bo ich nagły szalony wzrost o ponad 300% w nie cały rok , to wyłącznie efekt spekulacji na tych instrumentach na wielką skalę , więc co to oznacza (spadek ich cen) dla zysków naszych energetyków? chyba nie trzeba tłumaczyć

przy obecnej cenie uprawnień można liczyć na 200-250 mln zysków kwartalnie czyli 0,12 -0,15gr/akcję jeśli to mało to .... chyba wybrzydzacie
    PS.
    wysokie ceny energii przyczyniają się do spowolnienia w europie zachodniej czy nie? zapomnieć o tauronie odkopać w/po wakacjach 2020 wtedy zaczną się dywidendy a kurs 100% wyższy od obecnego ...ale każdy we swoje , a to wolny kraj i nikt sprzedawać TERAZ nie zabroni tylko w co wsadzicie kasę ? w dywidendowe banki ?OK! już tam na Was czekam :)
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja - to , że wszyscy to widzą ,o tym Autor: polonez_as-dur [89.77.56.*]
    Prawda to jest taka, że jak sobie popatrzycie na kurs BOSIA, to wam oko zbieleje.
    Mam nadzieję, że moje tu pisanie i ciągłe przypominanie tego, że interesuje mnie BOS,
    a następnie przepiękna analiza techniczna długoterminowa tego banku, spowodowała, że chociaż kilku z Was w odpowiednim czasie przeskoczyło na BOSIA.
    To co można było zarobić na Tauronie nie stanowi nawet jednej dziesiątej tego, co zarobi się na BOSIU.
    Jak widzę wielu zapomniało, że chodzik księżycowy to bezapelacyjnie jeden z najlepszych analityków technicznych na GPW
    i nic i nikt tego nie zmieni.

ck

• Re: 9.02.2019 puka do nas recesja - to , że wszyscy to widzą ,o tym Autor: ~Butterfly [91.145.179.*]
    Mógłbyś rzucić okiem na PKP CARGO?
  • Trochę to wszystko wyssane z palca ... Autor: ~funcik [5.38.25.*]
    Wykresy giełd europejskich i dużych spółek mówią zupełnie co innego .
  • Re: Trochę to wszystko wyssane z palca ... Autor: ~Gest [88.128.80.*]
    Tym pukaniem to straszą już trzeci rok ...! A w tym czasie na świecie wszystko urosło !
  • Re: Trochę to wszystko wyssane z palca ... Autor: ~funcik [88.128.80.*]
    Widocznie jest wielu takich co uważają, że lepiej zbić i kupić taniej! Z tym,ze tak mogą stracić, więc to kiepska gra, osłabiają tylko rynek ...!
  • Re: Trochę to wszystko wyssane z palca ... Autor: ~gest [81.190.72.*]
    Przypomnę, że w Stanach było bardzo zielono … . A u nas "dojna"!
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja - to , że wszyscy to widzą ,o tym Autor: ~Eskimos [190.218.211.*]
    Poldek, czy jak wrzuce ci miesieczna liste zalatwiania sie to zrobisz mi plan do konca tygodnia?
    No bo najgorzej gdy sie zachce a jedynym sensownym miejscem jest park.
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja - to , że wszyscy to widzą ,o tym Autor: ~IQ [5.184.47.*]
    Eskimosie, krótko: to było niskie. Bardzo!
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja - to , że wszyscy to widzą ,o tym Autor: ~Eskimos [190.218.211.*]
    Zdaje sobie sprawe, chcialem tylko wyrazic swoja dezaprobate dla wykresow i fal eugeniusza.
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja - to , że wszyscy to widzą ,o tym Autor: ~Hafid [165.225.84.*]
    Dzięki Tobie kupiłem JSW jak po 8 zł było. Były to moje pierwsze transakcje na GPW, jak zaczynałem. Trochę od tego czasu minęło i teraz przyjąłem taktykę "kapitał płynie od aktywnych do cierpliwych".

BOŚ? 8,80 weszło bez problemu, korekta i wyżej.

pozdrawiam, H.
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja - to , że wszyscy to widzą ,o tym Autor: ~endrzej [185.245.192.*]
    Dnia 2019-02-11 o godz. 09:52 polonez_as-dur napisał(a):
    > Prawda to jest taka, że jak sobie popatrzycie na kurs BOSIA, to wam oko zbieleje.
    > Mam nadzieję, że moje tu pisanie i ciągłe przypominanie tego, że interesuje mnie BOS,
    > a następnie przepiękna analiza techniczna długoterminowa tego banku, spowodowała, że chociaż kilku z Was w odpowiednim czasie przeskoczyło na BOSIA.
    > To co można było zarobić na Tauronie nie stanowi nawet jednej dziesiątej tego, co zarobi się na BOSIU.
    > Jak widzę wielu zapomniało, że chodzik księżycowy to bezapelacyjnie jeden z najlepszych analityków technicznych na GPW
    > i nic i nikt tego nie zmieni.
    >
    > ck
    >

husia wszystkie infestory na Bos Chodzik kupil i teraz zachwala wszystkie zarobia tyle ze ho ho wtedy chodzik sprzeda i napisze ze z fal Eliota wyszla bessa ale i tak jest git kupowac bos guru rekomenduje.apropo tpe i 1 70 zl to jakis zakres czasowy chyba wyplywa z tych fal? ( nie mylic z tsunami ) czy to wiedza tajemna tylko dla wtajemniczonych?
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja - to , że wszyscy to widzą ,o tym Autor: ~endrzej [185.245.192.*]
    aha dz za laptopa ale jest napewno sa bardziej potrzebujacy
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja - to , że wszyscy to widzą ,o tym Autor: ~WlodekzGdyni [153.19.191.*]
    Dnia 2019-02-10 o godz. 20:46 ~JohnDeere napisał(a):

> przy obecnej cenie uprawnień można liczyć na 200-250 mln zysków kwartalnie czyli 0,12 -0,15gr/akcję jeśli to mało to .... chyba wybrzydzacie

To jest bardzo mało. Ułamek grosza. Co innego gdyby to było 0,12 - 0,15 zł/akcję.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [77.114.81.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja. Eeee...tam.. Autor: ~Przepłosz [88.156.130.*]
    Dnia 2019-02-09 o godz. 09:45 polonez_as-dur napisał(a):
    > Ostatnimi czasy podganiam pisanie książki o teorii fal.
    > Dzisiaj rano zakończyłem pewien rozdział i niewielki cytat jeśli pozwolicie, wam tu wkleję, ponieważ moim zdaniem bardzo
    > trafnie pokazuje, czego możemy się niebawem spodziewać.
    >
    > "Zapowiada to również indeks PMI agencji Markit dla sektora przemysłowego, który za grudzień 2018 wyniósł 47.6 pkt, co oznacza mocny spadek o 1.9 pkt w ciagu miesiąca i wynik aż o 2 pkt niższy od oczekiwań analityków. Takie zachowanie indeksu w przeszłości wyprzedzało silne osłabienie w gospodarce. Przypomnę, że poziom 50 pkt oddziela wzrost aktywności od jej spadku. Poziom bliski 40 pkt to już recesja.
    > Dla stycznia 2019 wskaźnik ten wyniósł 48,2 pkt. znajdując się trzeci raz z rzędu poniżej poziomu równowagi. Maleje produkcja , spada eksport."
    >
    > Jesteśmy w dużym stopniu uzależnieni od tego, co dzieje się w gospodarce naszego zachodniego sąsiada, a tam dzieje się źle.
    > Ostatnio premier Morawiecki daje wyraźnie do zrozumienia, że zakaz handlu w niedzielę to nie był dobry pomysł. Tak to bywa, jak
    > się chce przypodobać Dudzie (ten od Solidarności). Małe sklepy bankrutują, bo ludzie teraz robią w sobotę znacznie większe zakupy
    > i robią je w supermarketach, dlatego zapowiedź Morawieckiego, że trzeba się temu przyjrzeć wcale mnie nie dziwi, ale już jego słowa
    > , że to niby na skutek "słuchania ludzi", już bardzo. Czy ten rząd słucha ludzi ? Sami sobie odpowiedzcie na to pytanie.
    > Natomiast jak jesteśmy przygotowani do nadchodzących trudnych czasów i do spowolnienia gospodarczego, co puka do drzwi, to się niebawem sami przekonamy, na własnej skórze.
    > Dodając do tego co dzieje się w polityce, będziemy mieli bardzo ciekawy 2019 rok.

Kolego, strach ma duże oczy. Nie śnij w mchu i paproci. . Były lekkie wzrosty to i będą lekkie spadki. Jak można sączyć wciąż i bez przerwy pesymizm. Taki to masz sposób i zlecenie na bananie? Połóż się, poleż, złap wody i napij się.... będzie odmiana. Nie udawaj Hoka-Poke na wybiegu dla dzikich świń... Idzie wiosna !
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja. Eeee...tam.. Autor: indiana [178.37.128.*]
    Od roku mamy bessę, więc o co chodzi? Na razie kończymy korektę spadków, i niestety ale zanosi się teraz na kolejną, długą falę spadkową w dół. Słaba perspektywa, bo będzie ciężko cokolwiek zarobić tutaj przez długi czas...
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: ~zibi [188.146.166.*]
    Polonezie fso -skoro już zakończyłeś ten rozdział to możesz spokojnie go spuścić razem z wodą w ubikacji. Myślę ,że jest to godne miejsce dla twoich wypocin!!!
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: ~Eskimos [46.134.52.*]
    A może to jest volkswagen garbus, a ty go tutaj nobilitujesz.
  • Re: 9.02.2019 puka do nas recesja Autor: ~antychodzik [77.254.51.*]
    Chodzik chłopie ty dopiero jakiś rozdział kończysz pisać ? myślałem , że całą książkę z Antyanalizy Stosowanej , weź ty się jakoś efektownie skup i wyrzuć to z siebie w końcu , wszyscy czekamy na tego twojego białego kruka ... A tak przy okazji z naszej korespondencji wynikało , iż miałeś 2000 papierków BOS-ia , które ze stratą sprzedałeś - piałeś na forum cienkim falsecikiem z zachytu nad swoją wiedzą analityczną , która pozwoliła ci " w samą porę " tj przed ogromnym wzrostem wszystko sprzedać ... brawo mistrzu tak trzymać ! bo ucząc się na własnych błędach finalnie stajesz się mądrzejszy ...
    PS. Szczególnie serdecznie pozdrawiam Eskimosa - jak ci się pielgrzymka do Panamy udała ? podesłałeś Chodzikowi kilka dziewczyn z Panamy ? mam nadzieję że przywiozłeś trochę wody święconej na znanego nam wszystkim Belzebuba ...
[x]
TAURONPE -1,04% 9,55 2026-05-13 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.