A mi szczerze powiedziawszy nie zależy, żeby podnieśli, a mam trochę tego papieru. Ważne jest, żeby przejęli, mieli pakiet kontrolny, dokapitalizowali i nie wycofali z giełdy. Do ilu obecnie mogą podnieść 70 gr, 1 zł max. Tym bardziej, że musieliby zapłacić więcej wszystkim, również tym, którzy już się zapisali. Dla nich bez sensu. Moim zdaniem, w perspektywie kilku lat "dzisiejszy bankrut" GR będzie wisienką na torcie CCC. Jeżeli będzie to jeszcze notowane, to będą tu zupełnie inne poziomy cenowe
Przecież oni nie przedłużyli z powodu braku chętnych tylko braku zgody uokik . Trzeba być naprawdę naiwniakiem by wierzyć ze przejmują po to by dokapitalizować i zostawić na gpw, oczywiste jest ze zdejmą z giełdy jak najszybciej się da .
A z jakiego powodu maja się kryć ?? Kupują firmę w stanie słabym i każdy to widzi - a wy pseudo inwestory myślicie ze ccc to święty Mikołaj kupi akcje , oddłuży firmę i da wam zarobić . Nic z tego kupi firmę i wycofa z gpw - a da zrobić ale tylko sobie ( ccc ) a nie naiwniakom
Pożyjemy, zobaczymy. Zrobią to co będzie dla nich najbardziej korzystne. A wycofanie z giełdy nie jest wcale dla nich najlepszą opcją. Szczególnie, że kupią tanio dużą ilość akcji
Skąd zbiorą ?? Podstawy matematyki - policz dokładnie a do tego dodaj nowa emisje na 20 mln akcji , konwersja zadłużenia na kapitał itd . By zdjąć z giełdy wcale nie musza kupić w wezwaniu 90% - ale jak kupią 50% to do 90% bez problemu dociągną
A dlaczego wycofanie z gpw nie jest dla ccc najlepsza opcja ? Wg mnie jest - oni nie kupują by zarobić na przyszłym wzroście akcji i przy okazji dać nam zarobić - oni kupują by mieć markę i zarabiać na niej na wyłączność - tym bardziej że mając 50-60% akcji to zysk na wzroście kursu jest iluzoryczny nie są wstanie tego sprzedać
Marka już praktycznie jest ich, wyłączność mają, GR w grupie, decyzja UOKIK to formalność (tylko taka nierychliwa, jak to w polskich urzędach). Teraz chodzi o to, żeby skupić jak najwięcej akcji. I dlaczego mając 50-60 % wzrost jest iluzoryczny, dlaczego nie będą mogli tego sprzedać ? Tutaj każde info, każdy raport będzie powodował wzrost kursu, a powinny być dużo, dużo lepsze (szczególnie patrząc na bardzo niską bazę). W przyszłości jak sytuacja się wyklaruje, mogą sprzedać jakiś pakiecik np. funduszom. W obecnym akcjonariacie CCC, Miłek większości też niby nie ma. Poza tym patrząc na model biznesowy i strategię działań, to pieniędzy potrzebują. I w ten sposób może mieć i dobrze prosperującą firmę i kasę, którą zainwestował. To jest oczywiście jedna z opcji, może też wycofać, jak będzie miał te 90 % (nawet jak będzie 86 to może już bardziej kombinować). Wszystko zależy od wielu czynników ( w tym ilość skupionych akcji). Tak jak pisałem pożyjemy, zobaczymy.