Końcem zeszłego tygodnia/początkiem tego, ja i inni poszkodowani przez IB w aferze GetBack kontaktowali się z UKNF z pytaniami dotyczącymi ewentualnego połączenia IB z GNB, a w szczególności z kwestią jakiegoś zabezpieczenia interesu poszkodowanych klientów IB.
Poniżej treść mojego maila do UKNF:
"Dzień dobry,
Czy UKNF wydając decyzję (np. w sprawie połączenia Idea Banku z Getin Noble Bankiem) może wydać decyzję warunkową, czyli zawierającą dodatkowy składnik - warunek? (przykład: wyrażenie zgody na połączenie banków, pod warunkiem spłaty poszkodowanych przez IB w aferze GetBack)
por. np.
wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w Szczecinie z 2 października 2002 r., sygn. SA/Sz 2049/01, LEX nr 685414
wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z 16 stycznia 2014 r. (sygn. I SA/Po 440/13, LEX nr 1423945)
Czy UKNF wydając decyzję w sprawie połączenia uwzględni również obok interesu stron (banki) również interes społeczny ponad czterech tysięcy poszkodowanych klientów IB?"
Odpowiedź KNFu, która pojawiła się we wtorek w formie oficjalnego komunikatu:
"W nawiązaniu do wpływających do Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego pytań związanych z zabezpieczeniem interesów klientów Idea Banku SA w kontekście planowanego połączenia Idea Banku SA z Getin Noble Bankiem SA Urząd KNF informuje, że w postępowaniach, których przedmiotem jest połączenie banku z innym bankiem lub instytucją kredytową Komisja Nadzoru Finansowego kieruje się przesłankami wskazanymi w art. 124 ust. 2 ustawy Prawo bankowe, stosownie do których Komisja odmawia wydania zezwolenia na połączenie banku z innym bankiem lub instytucją kredytową, jeżeli połączenie prowadziłoby do naruszenia przepisów prawa, interesów klientów banku biorącego udział w połączeniu lub zagrażałoby bezpieczeństwu środków gromadzonych w tym banku.
W kontekście oceny wyżej wymienionych przesłanek dokonywanej przez KNF podkreślenia wymaga, że konieczne jest takie ustrukturyzowanie transakcji, które zagwarantuje bezpieczeństwo połączonego banku, w tym w szczególności bezpieczeństwo depozytów oraz zabezpieczenie interesów klientów, jak również odpowiedni poziom kapitałów."
Zwraca uwagę zapis o "ustrukturyzowaniu transakcji" czyli o takim sformułowaniu transakcji połączenia, żeby obok interesu stron zabezpieczyć również interes poszkodowanych klientów banku (czyli de facto ich spłatę).
Wczoraj (piątek) ukazał się raport bieżący nr 7/2019:
"W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 127/2018 z dnia 13 grudnia 2018 r. oraz w związku z działaniami mającymi na celu pozyskanie inwestora finansowego, który dokapitalizowałby Idea Bank S.A. z siedzibą w Warszawie („Emitent”) lub alternatywnie bank powstały w wyniku połączenia Emitenta z Getin Noble Bankiem S.A., Zarząd Emitenta informuje, że podjął decyzję o dopuszczeniu wybranych funduszy private equity do procesu due diligence od dnia 4 lutego 2019 r. oraz rozpoczęciu z nimi rokowań dotyczących struktury transakcji."
I tutaj pojawia się informacja o "rozpoczęciu z nimi rokowań dotyczących struktury transakcji.".
Wniosek z tego płynie taki, że LC zdecydował już o zaakceptowaniu propozycji nadzoru co do uwzględnienia interesu poszkodowanych klientów IB w transakcji połączenia i dokapitalizowania banków (nowy inwestor).
To bardzo dobra wiadomość zarówno dla poszkodowanych klientów, jak i dla akcjonariuszy i innych zainteresowanych.
Oznacza ona, że połączenie dojdzie do skutku, będzie zgoda nadzoru na transakcję, będzie nowy inwestor.
Nic dziwnego, że na forach panują takie szampańskie nastroje.
"Znowu wklejasz te głupoty? Żadnej kasy nie wyludzisz."
Zapoznaj się z art. 212 kodeksu karnego:
"Art. 212. Zniesławienie
Dz.U.2018.0.1600 t.j. - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego. § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego."
"od idea banku cos chcesz ? dziwne przeciez kupowales od getbacka w upadlosci buhahaha zapomnij o tej kasie NIGDY jej nie odzyskasz"
GetBack nie jest w upadłości, tylko w postępowaniu układowym (restrukturyzacji).
Nic nie kupowałem od Getbacka, obligacje korporacyjne spółki GetBack zaoferował mi (i doradził ich zakup) pracownik Lion's Banku (oddział Idea Banku). Na oferowanie obligacji i doradztwo inwestycyjne Idea Bank nie posiadał wymaganych uprawnień, za co UKNF wpisał bank na listę ostrzeń publicznych:
"KNF informuje, że podstawą wpisania Idea Banku SA na listę ostrzeżeń publicznych KNF są ustalenia dotyczące czynności wykonywanych przez Bank w latach 2016 – 2018 w zakresie aktywności na rynku kapitałowym bez posiadania odpowiednich zezwoleń KNF. Odnosi się to do procesu oferowania instrumentów finansowych – w okresie co najmniej od sierpnia 2016 r. do października 2017 r. oraz doradztwa inwestycyjnego – w okresie co najmniej od września 2016 r. do marca 2018 r. Oznacza to, że podejrzenie naruszenia przez Bank normy karnoprawnej wynikającej z art. 178 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi leży poza działalnością bankową i w szczególności nie jest w żadnym zakresie związane ani z przyjmowaniem depozytów, ani z udzielaniem kredytów."
czy masz obligacje idea czy getbacka ? proste pytanie... jak getbacka to idz na watek getbacka, nie kupiles obligow od idea tylko od getbacka, getback jest wlascicielem tych obligacji, proste jak drut, jakbys skonczyl podstawowke to bys tak prosta rzecz zrozumial
"czy masz obligacje idea czy getbacka ? proste pytanie... jak getbacka to idz na watek getbacka, nie kupiles obligow od idea tylko od getbacka, getback jest wlascicielem tych obligacji, proste jak drut, jakbys skonczyl podstawowke to bys tak prosta rzecz zrozumial"
Mam obligacje GetBack S.A w restrukturyzacji.
Obligacje korporacyjne spółki GetBack zaoferował mi (i doradził ich zakup) pracownik Lion's Banku (oddział Idea Banku). Na oferowanie obligacji i doradztwo inwestycyjne Idea Bank nie posiadał wymaganych uprawnień.
GetBack nie jest właścicielem tych obligacji, właścicielem jestem ja.
Dobra robota ertyy .Obecnie trzeba bardzo kontrolować każde posunięcia banku, bo można się spodziewać wszystkiego. Niestety zanim prokuratura ruszy upłynie kilka miesięcy. Wszystkie dowody oszustw i przekrętów są w prokuraturze. Nie możemy o nich mówić, ale obiecujemy bardzo zimny prysznic. Pozostaje sprawa, aby sąd nie zgodził się na utajnienie rozpraw, bo było by to ze szkodą dla pokrzywdzonych. Poczynania banku w aferze GetBeck powinny być znane opinii społecznej i zapamiętane na długo.
ertyy, obyś nie odzyskał ani grosika ty chytrusie, wiedziałeś dobrze co ryzykujesz a teraz udajesz głupa i myślisz że wszyscy ci wierzą w twoje bajeczki?
"ertyy, obyś nie odzyskał ani grosika ty chytrusie, wiedziałeś dobrze co ryzykujesz a teraz udajesz głupa i myślisz że wszyscy ci wierzą w twoje bajeczki?"
Oświadczenie inwestora o tym, że zdaje sobie sprawę z ryzyka inwestowania w obligacje korporacyjne podpisał (pojadając się za mnie) pracownik Lion's/Idea Banku. Nie ja.
"Jeżeli to prawda to akurat ty masz jakieś szanse na odszkodowanie, jeżeli nie klamiesz"
Ja swoje szansę oceniam znacznie wyżej.
Tyle, że w podobny do mojego sposób zostało poszkodowanych ponad cztery tysiące klientów IB
Źródło: raport KNF
A nie wszyscy potrafią się właściwie obronić. Wśród poszkodowanych sporo jest osób starszych, którym zamieniono bezpieczne lokaty na obligacje korporacyjne o ratingu nieinwestycyjnym. Część osób może nawet nie wiedzieć, że ma takie obligacje.
Im także (a właściwie to przede wszystkim) należy pomóc.
I czynią to wszelakie urzędy, takie jak UKNF, UOKiK, RF czy prokuratura.
Stąd też ostatnia deklaracja UKNF, że zgodzi się na transakcję połączenia i dokapitalizowania IB i GNB tylko pod warunkiem uwzględnienia interesu poszkodowanych klientów IB w strukturze transakcji.
Sądząc po ostatnich komunikatach banków, LC zaakceptował wymóg UKNF i zapewni odpowiednią strukturę transakcji uwzględniającą spłatę poszkodowanych klientów IB.
"Zarząd Emitenta informuje, że podjął decyzję o dopuszczeniu wybranych funduszy private equity do procesu due diligence od dnia 4 lutego 2019 r. oraz rozpoczęciu z nimi rokowań dotyczących struktury transakcji."
Z dowodami bywa różnie. Są osoby które nie mają żadnych dowodów, są również takie które mają dowody bardzo mocne, łącznie z nagraniami.
Ja nie mam nagrań, mam za to maile z oficjalnego konta należącego do "bankiera" Lion's Banku (oddział Idea Banku). Mam również pismo z PDM jednoznacznie identyfikujące (adres IP) IB jako wypełniającego/podpisującego formularza nabycia obligacji/oświadczenie inwestora. Plus sporo innego materiału dowodowego, o którym nie chcę tutaj pisać. W sumie, podczas przesłuchania w prokuraturze (jako pokrzywdzony), złożyłem kilkadziesiąt stron dowodów + zeznania pod przysięgą.
Po wykonaniu sporej pracy z , ………… i zebraniu dowodów nawet tych najmniej istotnych. Stwierdzamy że mamy pełen obraz oszust , przekrętów które doprowadziły ludzi do utraty ich oszczędności. To nie przypadek że LC nagrywał , to nie przypadek nr.IP komputera z którego podpisywano nabycie obligacji. Znamy osoby, fakty ,daty ,operacje ……… , kto komu wydawał polecenia i jakie. Trzeba mieć naprawdę parszywy charakter lub jak to woli motywację aby oszukiwać - ograbiać ludzi z oszczędności. Jesteśmy w stanie udowodnić że oszukiwano wiedząc doskonale że to jedno wielkie szambo i ludzie stracą oszczędności. Oczywiście to wszystko ze wspaniałą owocną współpracą Banku z Domem Maklerskim, ale rozgrywającym był Bank. No panowie ……… potańczymy z wami.
Nie odpowiedzieliśmy tylko na jedno pytanie. Na co liczyli pomysłodawcy tej imprezy – rozwiązanie swoich problemów, zysk , bezkarność (mieli taśmy),przeszło tyle numerów - przejdzie i ten, szkolenie młodzieży ?
Ertyy jak myślisz?.
Za plasowanie obligacji we współpracy z podmiotem nieuprawnionym KNF wymierzył PDM najsurowszy wymiar kary - utrata licencji, czyli bankructwo. Jaką karę może wymierzyć KNF IB?. Przecież jak by IB przeszło to płazem lub symbolicznym prztyczkiem w nos, to przecież PDM miał by tu podstawę sądzić się z KNF za nierówne i niesprawiedliwe traktowanie.
Marka Lion's Bank już praktycznie nie istnieje, Idea Bank przestanie istnieć (połączony bank będzie się nazywał Getin Noble Bank).
Do tego dochodzi koszt spłaty poszkodowanych klientów Idea Banku, który bank będzie musiał ponieść zgodnie z wymogiem UKNF (zapewnienie odpowiedniej struktury transakcji uwzględniającej spłatę poszkodowanych klientów IB).
Doczytaliśmy się wątku który kilka miesięcy temu był dokładnie analizowany przez nas i dużo na ten temat wiemy Autor w wątku pisze - Get back erytyy Autor: ~tom
co do obligacji GBK to wcale się nie dziwię, że sprzedawcy w Idei byli zachwyceni, ze mają taki dobry produkt na sprzedaż. Który emitent na Catalyst ma nadany Eurorating, świeżo wydany prospekt emisyjny zatwierdzony przez KNF, laurkę audytora klasy Deloitte, krocie entuzjastycznych rekomendacji DM?
No właśnie wie co pisze! Bo to pracownik banku . Fachowiec. Prospekty laurki entuzjastyczne rekomendacje zauważcie i to kogo ! Deloitte ,DM -mówi Wam to coś ? Akcja przygotowana na piątkę i za to należy się pochwała a wykonanie do du.... Zaczekajcie nie jaszcze trochę a dowiecie się kto to załatwiał z kiedy i kim. Powoływanie się na rekomendacje Domu Maklerskiego powinna Wam mówić wszystko. Tam szły zlecenia z banku. Pozostałe sprawy pomińmy na razie milczeniem
Po co tak na ostro. Nie lepiej się dogadać. Oddać co nie swoje. Siąść do stołu uderzyć się w pierś. Ludzie biznesu i dzieciaki wykształcone, zdrowe, wypielęgnowane - pewnie zbłądzili, ulegli głupiej pokusie. Uwierzcie mi, tacy nie wytrzymają 3 miesięcy w 8 osobowych celach z prawdziwymi kryminalistami. Po wyrokach ich życie będzie skończone. Chyba, że już za późno i się już nie da?.