• Łączenie umów Autor: ~Realista [91.246.68.*]
    Największym problem firmy Impel nie jest stawka za godzinę tylko stosowanie łączonych umów zleceń i umów o pracę w spółkach zależnych co pozwala spółce obniżać składki ZUS od pracowników i umów zleceń. Różnica jest na poziomie 20 % w stosunku do firm, które tego nie stosują. Traci oczywiście pracownik lub zleceniobiorca. Ludzie nie są świadomi jak to wygląda. Często nie mają pojęcia, że pracują w kilku spółkach należących do grupy jednocześnie. ZUS i PIP teoretycznie nie może się do tego przyczepić, ale za kilka miesięcy pewnie zacznie, bo naciski społeczne na tego rodzaju omijanie pełnego ZUS są z dnia na dzień większe. Obawiam się, że z tym będzie duży problem w tej spółce. Tym bardziej, że pracownicy i ludzie ze zleceń zaczynają domagać się uznania umów zleceń jako charakteru umowy o pracę i robią to w sądach. A przy łączonej umowie o pracę i umowie zleceniu wygrywają to bez problemu ( różne umowy - w tym umowa o pracę, a zakres obowiązków i charakter czynności ten sam ). To może rozsadzić tą spółkę od środka. Na dzisiaj korzystają z tego obniżenia ceny za usługę klienci spółki ( w dużej mierze skarb państwa, instytucje państwowe, szpitale etc. etc. ). Jednak nie sądzę, żeby długo to trwało. Akcje lecą tej spółki na łeb na szyję .... ciekawe jaką mają wartość akcje w księgach i jak to się ma do wymogów kapitałowych .... Ciekawi mnie los tej spółki w najbliższych latach.
  • Re: Łączenie umów Autor: ~AS [80.54.46.*]
    Pytanie do kogoś mocniej siedzącego w ogólnej sytuacji spółki - jakie znaczenie ma dzisiejsza decyzja?
    Czy to formalność, która mogła być już dawno dyskontowana, czy wydarzenie mające jakąś wagę ?
  • Re: Łączenie umów Autor: ~Lukasso [77.254.93.*]
    Może mieć pozytywny wpływ jest to pierwsze oficjalnie wycofane roszczenie z strony PFRONu na 10mln zł. Jeżeli wszystkie roszczenia są tyle samo warte co to wycofane to odpowiedzcie sobie sami co się stanie z kursem...
  • Re: Łączenie umów Autor: ~Ja [195.191.163.*]
    Czy firma Optima care i lux medical care należy do tej firmy?
  • Re: Łączenie umów Autor: lukas22 [83.30.104.*]
    Łączenie umów stosują praktycznie wszystkie duże firmy ochroniarsko-sprzątające, średnie zresztą też. Tak samo jak na porządku dziennym było zatrudnianie na UZ na kwotę 50 zł/m-c za sprzątanie portierni a pozostałą kwotę również na UZ ale już za ochronę obiektu. Jako że pierwsza była ozusowana to druga już nie musiała. Przez wiele lat firmy tak robiły, ale ZUS wziął się za tą patologię i od zeszłego roku wydaje nakazy zapłaty zaległych skąłdek. Pewnie nie wszystkie firmy ale te duże co znam to przegrały w sądach i muszą kilka baniek oddawać.
    Być może to samo będzie i w tej sytuacji, gdy firmy zatrudniają na podwójnych, potrójnych umowach zlecenie aby ominąć ZUS (czas pokaże).
    A czy czasem od przyszłego roku wszystkie umowy nie będą już ozusowane, bez względu na to czy ktoś ma już umowę o pracę na pełny etat i zatrudnia się na zlecenie??
  • Re: Łączenie umów Autor: ~hoopszpila [188.146.234.*]
    Patologią jest to, że pracodawca w ogóle musi odprowadzać ZUS. A może ja jako pracownik wcale nawet nie chcę wyrzucac pieniędzy w kibel i wolę więcej do ręki zarobić? Z takim podejściem tym kraju zawsze będziemy biednymi ścierwami. Precz z horendalnymi kosztami rpacy. Jak Ty sobie wyobrażasz, płacenie takich pieniędzy na cieciówkach? Przecież po likwidacji PEFRON i innych dotacji z państwa rynek błyskawicznie cieciowy zweryfikuje i opłacalność opłacania ciecia na równi z pracownikiem produkcji czy kierowcą.
  • Re: Łączenie umów Autor: ~mario [94.42.58.*]
    ja pierdykam chlopie co ty za farmazowny piszesz
    wiem ze masz akcje gniota i ci to zdrowy rozsadek przeslania
    ale na serio ty czytasz co ty piszesz ?
    nie odprowadzac zus od pracownikow po to zeby firma w z nierokujacym biznesem mogla wiecej grosza przytulic
    bo tobie ze marzy wieksza cena akcji ?
[x]
IMPEL 0,00% 13,00 2021-03-03 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.