• Spółki portfelowe w 2019r Answear Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Answear...
    2017r-170mln PLN przychodów
    2018r- 250mln PLN przychodów ???
    "Tegoroczny sezon świąteczny dla Answear jest niezwykle udany. Wzrost sprzedaży w ostatnich dwóch miesiącach to prawie 100 proc. rok do roku – mówi Krzysztof Bajołek, prezes i założyciel Answear.com. – Dynamika w całym roku jest zgodna z założeniami i oscyluje w okolicach 50 proc. w porównaniu z 2017 r. Sytuacja jest bardzo dobra na każdym z rynków, na których działamy – dodaje"

Mam prośbę o trollowanie na innych wątkach, bo tu piszemy tylko o portfelu MCI. Dziękuję.

Link do poprzedniego wątku o spółkach portfelowych:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_spolki-portfelowe-morele-i-pigu,29061049.html 
  • Spółki portfelowe w 2019r Marketinvoice Autor: pluto85md [188.147.38.*]
    Od czasu nawiazania wspolpracy z Barclays Bank nie ma zadnych wiadomosci ze spolki, warto jednak zerknac na statystyki, w II polroczu 2018 juz niemal 1 mld funtow finansowania poprzez Marketinvoice (ponad 100% wzrostu), od poczatku roku 2019 zas juz 120 mln funtow. Potwierdza sie wiec powiedzenie, ze pieniadz lubi cisze.

https://www.marketinvoice.com/investor-statistics
  • Re: Spółki portfelowe w 2019r Marketinvoice Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Będzie przeszacowanie MarketInvoice w NAVie za 1Q2019r

"Barclays and Santander InnoVentures have led a £26 million Series B funding round in online invoice financing platform MarketInvoice."
    link 
  • Re: Spółki portfelowe w 2019r Marketinvoice Autor: pluto85md [188.147.42.*]
    W rundach finansowania nie sprzedaje sie wiecej niz 20% akcji, wiec kapitalizacja minimum 130 mln funtow, a przy 20% rozwodnieniu MCI TV posiada 10,5% akcji, czyli jakies 65 mln zl na dzis, bylo po III kw 2018 41 mln zl. To oczywiscie wynik minimum, ale tez dosc realny, w koncu wchodzi potezny partner.
  • Re: Spółki portfelowe w 2019r Marketinvoice Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Niska ta wycena:
    "The funding will help MarketInvoice expand its UK business operations and values the company at £85 million ($110 million)."

Z Azimo było podobnie nowe rundy finansowania a wycena bez zmian, tu choć trochę w górę...

"UK fintech MarketInvoice has kicked off the funding market for 2019 with the backing of Barclays and Santander as part of a £56 million ($72 million) ... and equity financing.
    The companies declined to comment on valuation, but documents filed with Companies House suggest the deal valued MarketInvoice at about £85 million, according to the FT."

link

• Re: Spółki portfelowe w 2019r Marketinvoice Autor: ~lola [37.248.166.*]
    Prezes pcha się na salony.Myśli że kim jest?Ktoś go do tego Davos zapraszał?Ktoś go wysłał?I po co?Popatrzyć na świat do którego aspiruje?
  • Wyniki IAI Autor: pluto85md [188.147.40.*]
    IAI opoblikowal wyniki za IV kw. Dynamika wzrostu przychodow r/r za IV kw. 54,5% -nieco przyspieszyla wobec III kw. I jest zblizona do calego 2018 roku -56%. 2,1 mln zysku netto w IV kw -wzrost 200% r/r. W calym roku +61% do niemal 7,4 mln zl.

Za wrzesien bylo 4 mln zl przychodow, za pazdziernik 4.35 mln zl, listopad-grudzien ponad 9,4 mln zl. Mozna szacowac ze juz styczen da 5 mln zl przychodow.
  • Re: Wyniki IAI Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Pięknie rosną nie ma to tamto, tylko że to ciągle mało do kwoty jaka zapłaciło MCI. Ale ten rok moim zdaniem pokaże czy szanse na zwrot inwestycji x3 są czy nie.
  • Re: Wyniki IAI Autor: pluto85md [188.147.40.*]
    C/z 35 i C/ebitda okolo 28 -w takiej cenie kupowali. Wydaje sie drogo, ale nie przy spolce rosnacej 60% rocznie. Dodatkowo spolka ma caly zysk gotowkowy. Dlatego sadze, ze nie byl to zbytnio drogi zakup. Zreszta spolka byla notowana na gieldzie i zaplacili niewielka premie za pakiet kontrolny. Dobrym benchmarkiem dla IAI moze byc Livechat. Ze wzgledu na podobienstwa zarowno w modelu abonamentowym, jak rowniez juz dzis podobny poziom przychodow. Notowany w niedawnym dolku po c/ebitda na poziomie 20, a srednio w 2018 na poziomie c/ebitda w okolicach 30. Jednak dzis biznes Livechat rosnie juz tylko 20% rocznie.
    Różnie to może być z tym wzrostem Dziś jest 60% za rok może być już tylko 30%. IAI nie są jedynym liderem bo np
    "Mniej więcej w tym samym czasie doszło do transakcji, w ramach której brytyjski SumUp przejął jednego z liderów na rodzimym rynku e-commerce – firmę Shoplo (pomaga tworzyć klientom sklepy internetowe). Wartość inwestycji nie została ujawniona."
    link 

Link do Shoplo
    link 
    "Przychody ze sprzedaży wzrosły o 56%, zysk neto jest na rekordowo wysokim poziomie 7,4 miliona złotych, czyli 61% więcej niż rok temu. Zarząd szacuje, że ostatecznie skorygowana EBITDA za rok obrotowy 2018 osiągnie poziom około 16 mln złotych. "

Tak więc obecnie C/EBITDA =18,7
    a C/Z= 40,5
    (musiałeś coś pomylić z tym c/z bo wtedy było ponad 50)

Tak więc do normalnego ( na naszej giełdzie) o C/Z=12 potrzebują wzrost zysku do około 25mln zł ( trochę to potrwa nawet przy takiej dynamice)
  • Re: Wyniki IAI Autor: pluto85md [188.147.40.*]
    Faktycznie pomylilem sie co do Ebitda...natomiast zwroc uwage na 9% akcji wlasnych, ktore lada chwila beda umozone. I faktyczna wycena spolki to 274 mln zl. Dokladnie wyliczajac to c/z=37. C/ebitda =17... nasze 12 c/z na gieldzie to tak naprawde srednia, co oznacza wyceny tez spolek takich jak MCI i deweloperow, przeszacowania udzialow, nieruchomosci. Wzrost cen surowcow -przeszacowania zapasow itd. Tu zas mamy zyski czysto gotowkowe. I to jest zasadnicza roznica. Ponadto teraz to juz spolka niepubliczna, a tranzakcje to kilkanascie, do kilkadziesiat razy EBITDA, najgorsze transakcje chodza 10xEbitda.
  • Re: KupiVip nie daje rady Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    W najnowszym rankingu Forbesa nie mieści się w pierwszej 20-ce.Czyli jest wyceniane na mniej niż 85mln$ ostatnie raporty MCI wyceniały udział TechV na 52mln zł teraz to około 42mln zł. Wpływ na NAv niewielki ale pokazuje że w tym przypadku (kolejnym zresztą) sukcesu nie będzie. Bo rywale uciekają. Zapłaciliśmy za ten przyszły jednorożec 82 mln zł.
    link 
  • Frisco Autor: pluto85md [37.30.17.*]
    Frisco kolejny rok rosnie ponad 30%. Sprzedaz niemal 100 mln zl.

https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/frisco-pl-bedzie-regionalnym-championem-w-kategori,52872
  • Re: Gett IPO Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    To może być hit, jeśli do tego dojdzie, a wcześniej nie przytrafi się jakiś kryzys na rynku w USraelu. No i warunek: rentowność musi być osiągnięta przed IPO...
    "Gett CEO: We're exploring option of 2019 IPO
    Waiser wrote, "We are on target to become operationally profitable already in October this year. Most of our competition show growing losses over the past three years. In contrast, Gett is improving in przychody* and EBITDA year-on-year.He added, "Being proftable, together with our focus on B2B, strengthens our differentiation in the eyes of investors, and opens up an IPO oppurtunity, potentially as soon as 2019, and the board gave us a green light to explore this option."
    link 

Inna kwestia czy to w ogóle będzie miało przełożenie na kurs tego naszego muła. To był mój cel inwestycyjny doczekać do IPO Gett i wyjść zaraz po nim, teraz wydaje się patrząc co się dzieje z kursem, ze jeśli ma być skup akcji to kurs "dziwnym" trafem może być ciągle na poziomie 0,4NAV. Zresztą wydaje się, że Morele mają większą szansę na olbrzymi rozwój, a co za tym idzie potężny zastrzyk gotówki po sprzedaży. Tylko czy ktoś tu wytrzyma jeszcze 4 lata ( ja chyba nie) a i czy MCI będzie wtedy na bananie....

*Musiałem użyć polskiego przychody bo algorytmy forum odrzucały mi posta gdy wstawione było słowo w języku angielskim.

• Re: Gett IPO Autor: ~wowa [37.47.15.*]
    Sytuacja drobnego inwestora na GPW jest dramatycznie zła.Indywidualni są wypłaszani różnymi sposobami i stanowią ok.10%.MCI nie jest tu wyjątkiem.Najgorsze jest to że jeszcze w miarę dobre spółki przejmowane są za bezcen przez zagranicę,bo Polak nie jest zachęcany do inwestycji w akcje a nawet wręcz przeciwnie.
  • Re: Spółki portfelowe w 2019r Answear Autor: ~hopsiup [78.28.35.*]
    T. Cz. ma nowy(?) pomysł:

https://stooq.pl/n/?f=1279224&c=1&p=0

BC, co tym myślisz?
  • Re: Nowy fundusz Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Myślę, że tu jest mała literówka gdyż moim zdaniem chodzi nie o MCI Capital SA jak sugeruje tekst tylko o MCI Capital TFI bo to ono zarządza kasą inwestorów i kasą MCI Capital SA. Zresztą po tym co przeczytałem pod twoim linkiem jestem pewien, że tu chodzi o PEM.
    Już wcześniej to zapowiadali,z e względu że u nas słabo z kapitałem na inwestycje podwyższonego ryzyka a na zachodzie szmal leży na ulicy co widać i po wycenach na ich rynkach i po exitach funduszy PE Jeśli im się uda to PEM będzie miał dodatkowy spory przychód z opłaty stałej za zarządzanie, a i kwoty na inwestycje będą być może większe.Jeśli im się uda to PEM po tej cenie to będzie prawdziwa okazja...

Dziwne jest tylko to, ze mieli nic już nie pisać do momentu:
    "Grupa nie będzie udzielać dalszych komentarzy do czasu osiągnięcia kolejnych znaczących etapów procesu tworzenia Nowego Funduszu."
    Więc albo tylko farmazonią jak zwykle, albo coś się ruszyło w tym temacie...

Tu masz pierwsze wzmianki na ten temat...

link 
  • Re: Nowy fundusz Autor: ~hopsiup [78.28.35.*]
    BC, znasz mój sceptycyzm wobec T.Cz. oraz Ilony W. - za grosz im nie wierzę. Sam najlepiej pamiętasz zresztą, czego tu już Tomek nie obiecywał, nie wyjaśniał, nie zapowiadał... Pisałeś o tym wiele także w podłodze.

To nie były ani pojedyncze sprawy, ani doraźne.
    Na dacie pisaliśmy o tym kilka lat.
    Tomkowe teorii są być może korzystne, ale w praktyce - dla kogo i kiedy takimi bywały?
    Zainteresowanie rynku mci, pem czy datą... - jaki koń jest, każdy widzi...

A to przecież, co napisałeś teraz
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-no-i-pzu-jednak-spasowalo,31357647.html

przewidywałem już wtedy, gdy polemizowaliśmy po pierwszej zmianie statutu, gdzie wprowadzono handel nabiałem, porcelana łazionkową, wypożyczaniem statków, samolotów itd.

No i czy dziś wiadomo, co ma być nowym (starym) core biznesem daty?
    Znam twoje zdanie hopsiup i nt. Daty i MCI. Moje zdanie nt. Tomka jest bardzo podobne jeśłi nawet ne takie same. Natomiast dalej będę się upierał, ze core biznes MCI ma się całkiem nieźle. Co do Daty to nie udało się im i tyle, mieli dobre chęci i na nich się skończyło. na jednych spółkach zarabiają krocie, na innych tylko na waciki a na jeszcze innych tracą. Widać, ze te problemy z VATem ich przerosły, market place jest budowany na bazie Morele. net ( tam zresztą też zaliczyli potężną wtopę z wyciekiem danych). Data obecnie to już mniej znaczące aktywo w ich portfolio. Po tym wszystkim już wiem, że dobry core biznes spółki nie przekłada się na zainteresowanie inwestorów sama spółką co z kolei ma wpływ na kurs.

Dlatego napisałem w pierwszej odpowiedzi, że mieli nic nie pisać do czasu aż nic nowego się nie wyklaruje w sprawie tego nowego funduszu. Więc po ty wszystkich "kiwkach" Tomka jestem bardzo sceptyczny i biorę pod uwagę to że mogą farmazonić, zeby nie napisać dosadniej. Z drugiej strony zaczynam rozumieć, dlaczego on tak lata po całej Europie i chwali się wzrostem swojego NAVu i historycznym IRR ( który żeby było jasna w żaden sposób nie przełożył się i jak na razie nie przykłada się na korzyści dla akcjonariuszy).

Pamiętam doskonale naszą polemikę i muszę przyznać Ci rację co do Daty. ja kierowałem się historycznym IRR wierząc że będą w stanie go utrzymać....

Co do PEM moim zdaniem to jest bardzo dobry kierunek, jeśli tak jak pisałem nie farmazonią. Wydzieli to to po to by zarządzać kasą, a w tej chwili w większości zarządzają kasą MCI Capital. jakieś tam sukcesy mają i pochwalić się czym mają również. Więc istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że pozyskają kapitał pod zarządzanie.

Zainteresowania MCI nie ma żadnego bo i po co się tym interesować? Skoro nie płaci dywidendy którą publicznie zapowiada.... Ale to dyskonto mimo wszystko jest jednak nienormalne bo podobne jak za czasów Lehman Gate.

Na razie przegrywam, bo stopa zwrotu na MCI pomimo, że 100% każdym rokiem spada i w tej chwili wygląda już bardzo słabo w przeliczeniu na każdy rok gdy tu jestem...
  • Re: Nowy fundusz Autor: pluto85md [37.30.17.*]
    Jeszcze raz wspomne, ze MCI poki co kupuje ABC Data. To jeszcze nie koniec tej inwestycji.
    Dnia 2019-03-15 o godz. 13:40 pluto85md napisał(a):
    > Jeszcze raz wspomne, ze MCI poki co kupuje ABC Data. To jeszcze nie koniec tej inwestycji.

Moim zdaniem to Also kupuje Datę! Kwestią jest po ile zapłaci za większościowy pakiet dla MCI...

Ale jeśli się mylę, to możesz mi napisać co w takim razie kupuje Also, skoro nie Datę?

Mylisz sie oceniajac czy inwestycja w Abc Data im sie udala czy nie. Z ocena lepiej poczekac.
    Na dziś jest to mało udana inwestycja inwestycja nawet jak na EuroV...Co będzie za tydzień, miesiąc tego nie wiem.
    Zapłacili za nią 122mln zł.
    Częściowe wyjście ( dywidendy+ akcje)- to 179mln zł
    Wycena na 3Q2018r -117mln zł ( na dziś trochę mniej)
    117mln+179mln-122=174 mln zł
    Zarobili 174mln czyli około 145%.
    145% a w maju minie 12 lat...Kupili ją w 2007r
    Uważasz, że na dziś to jest dobra inwestycja i satysfakcjonująca stopa zwrotu???

Nie napisałeś mi co kupuje Also, jeśli MCI kupuje Datę.

Oczywiscie masz zasadniczo racje co do sprzedazy dzialalnosci Abc Data. Mi chodzi tylko i wylacznie o szczegol, ze to Abc Data jest strona sprzedajaca, a transakcja jest transakcja wiazana. Z jednej strony sprzedaja wiekszosc swojej dzialalnosci, z drugiej pozyskuja inwestora -Roseville. Spolka Abc Data po transakcji nadal bedzie nalezec w 66% do MCI, zmieni nazwe i profil dzialalnosci. MCI narazie nie spienieza inwestycji, wiec fizycznie nic nie sprzedaje. Oczywiscie zmiana profilu nakazuje podsumowac inwestycje, ale narazie nie znamy ani kwoty sprzedazy, ani wniesionej wartosci od Roseville.
    ABC będzie należeć do MCI bez podstawowej działalności z kasą za jej sprzedanie i z ewentualnym problemami z US bo one także zostaną w spółce o zmienionej nazwie???
    Myślałem o tym, ale wydawało mi się to tak nieprawdopodobne, że odrzuciłem taki scenariusz.

Może masz rację, a może nie.

Jednak moim zdaniem na dziś to jest mało udana inwestycja. A co będzie to zobaczymy...
    Bedzie spolka z kasa i pomyslem albo i gotowym rozwiazaniem od Reseville. Inaczej zrobiono by to prosciej
    Oczywiscie moze tez byc podzial kasy ze sprzedazy, badz sprzedaz spolki po wyprzedazy aktywow. Wazne by nie przyjmowac ceny wezwania ABC za cene wyjscia z inwestycji.
    Faktycznie strasznie to wszystko skomplikowane i zagmatwane...

Mało prawdopodobne acz możliwe.

• Re: mFind Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Tymczasem nowa strategia porównywarki:
    "Mfind przyjął nową strategie rozwoju, w której założył m.in. zebranie w 2019 roku 100 mln zł składek i sprzedanie 100 tys. polis – informuje „Puls Biznesu”.

link
  • Re: Tatilbudur Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    "Tatilbudur.com dünya pazarına açılıyor"

link 
  • Re: Netrisk Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Czwarty pod względem wielkości ubezpieczyciel kupuje osiemnastego. Powoli zaczynamy się rozpychać u braci Madziarów.
    "Megveszi a Netrisk a Biztosítás.hu alkuszcéget..."

link 
  • Re: Netrisk Autor: pluto85md [37.30.17.*]
    Robia to co zapowiadali, konsoliduja i staja sie liderem. Dane archiwalne za 2017 sugeruja ze po transakcji beda wiceliderem, ale do tego dochodzi wzrost organiczny. A sadzac po przeszacowaniu wartosci Netrisk rosnie szybko. Pytanie czy polacza dzialalnosc z mfind, przyznam ze skala ich biznesu, o ile zrealizuja strategie, jest spora. Dotychczas nie wiedzielismy o tym nic. Ale to jak dobrze kojarze trzecia czesc przychodzo Netriska, gdy MCI ich kupowal. Wiec i wartosc inwestycji pewnie juz cos znaczy.
  • Re: LYFT IPO na NASDAQu już 29.03.19 Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Czy ostatni etap sprzedaży a potem debiut uda się?
    Przy jakiej wycenie?
    Czy i jak to wpłynie na wycenę naszego GETTa?
    link 

• Re: LYFT IPO na NASDAQu już 29.03.19 Autor: ~wowa [37.47.12.*]
    Oj,ten młoddy znów tłumaczy prezesa,że pewnie by wypłacił dywidendę tak jak obiecał,ale nie miał z czego.A z wyjść nastukał kilkaset milionów i szastał nimi na lewo i prawo.A tak poprawił warunki dywidendy aby jej nigdy nie wypłacić.Chyba koleś nie jest taki głupi żeby tego nie widzieć.Po której stronie gra to jasne jak słońce.
  • Re: LYFT IPO na NASDAQu już 29.03.19 Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    A jednak popyt podbił cenę...
    "Lyft, the second biggest ride-hailing service in the US, priced its initial public offering at $72 a share on Thursday, valuing the company at around $24 billion.
    The amount was above its original proposed price range of $62 to $68 a share, suggesting strong investor demand for Lyft and perhaps other money-losing tech startups after a slow start to the year for the IPO market."
    link 

• Re: LYFT IPO na NASDAQu już 29.03.19 Autor: ~HiperBessaMCI [188.147.37.*]
    Haha siema biało-czerwony, widzę że piszesz już sam że sobą bo każdy z nas już uciekł z tego gniota. Ja wyskoczyła z tsg ale wejdę ponownie jak w 11bit po kotekcie,w portfelu Ailleron,Mabnion pod rejestrację leku 2-3 kw, ATG pod boombit w maju. I Polwax pod 260 milionów odszkodowania z Orlenem. Na celowniku Varsav i Milenium. ZMIENCIE MYŚLENIE bo będziecie kusić kasę 5 lat ja kupiłem prawie 3. Czesio- nie pozdrawiam pseudoinwetorze.
  • Re: LYFT IPO na NASDAQu już 29.03.19 Autor: ~wowa [37.47.7.*]
    Jakieś niespodzianki dziś?Chyba niczym nie zaskoczą?
  • Re: GETT 200mln $ i prawdopodobnie ostatnia runda finansowania prze IPO Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Szkoda tylko, że planują je dopiero w 1Q2020r. Różnie to może być do tego czasu z rynkami. Plusem jest że oprócz Londynu myślą o Nowym Jorku. Nie wiem, być może chcą upublicznić rentowną już spółkę.

link 
  • Re: GETT 200mln $ i prawdopodobnie ostatnia runda finansowania prze IPO Autor: marshmello [123.24.206.*]
    Według aplikacji Exchange, którą pobrałem z APKNite, Waiser musiał również odpowiedzieć na pogłoskę, że zamierza sprzedać Juno, usługę informacyjną, którą Gett nabył za 200 milionów dolarów w 2017 roku. To potencjał.
  • Re: GETT 200mln $ i prawdopodobnie ostatnia runda finansowania prze IPO Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Temat sprzedaży Juno był tu wałkowany jakiś czas temu i podparty linkami...
    Ale nigdy nic nie wiadomo, choć od tamtej pory była już kolejna runda finansowa a i potencjalni kupcy dawali śmieszną kasę za Juno.
[x]
MCI -0,36% 27,70 2026-02-23 15:38:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.