Znam twoje zdanie hopsiup i nt. Daty i MCI. Moje zdanie nt. Tomka jest bardzo podobne jeśłi nawet ne takie same. Natomiast dalej będę się upierał, ze core biznes MCI ma się całkiem nieźle. Co do Daty to nie udało się im i tyle, mieli dobre chęci i na nich się skończyło. na jednych spółkach zarabiają krocie, na innych tylko na waciki a na jeszcze innych tracą. Widać, ze te problemy z VATem ich przerosły, market place jest budowany na bazie Morele. net ( tam zresztą też zaliczyli potężną wtopę z wyciekiem danych). Data obecnie to już mniej znaczące aktywo w ich portfolio. Po tym wszystkim już wiem, że dobry core biznes spółki nie przekłada się na zainteresowanie inwestorów sama spółką co z kolei ma wpływ na kurs.
Dlatego napisałem w pierwszej odpowiedzi, że mieli nic nie pisać do czasu aż nic nowego się nie wyklaruje w sprawie tego nowego funduszu. Więc po ty wszystkich "kiwkach" Tomka jestem bardzo sceptyczny i biorę pod uwagę to że mogą farmazonić, zeby nie napisać dosadniej. Z drugiej strony zaczynam rozumieć, dlaczego on tak lata po całej Europie i chwali się wzrostem swojego NAVu i historycznym IRR ( który żeby było jasna w żaden sposób nie przełożył się i jak na razie nie przykłada się na korzyści dla akcjonariuszy).
Pamiętam doskonale naszą polemikę i muszę przyznać Ci rację co do Daty. ja kierowałem się historycznym IRR wierząc że będą w stanie go utrzymać....
Co do PEM moim zdaniem to jest bardzo dobry kierunek, jeśli tak jak pisałem nie farmazonią. Wydzieli to to po to by zarządzać kasą, a w tej chwili w większości zarządzają kasą MCI Capital. jakieś tam sukcesy mają i pochwalić się czym mają również. Więc istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że pozyskają kapitał pod zarządzanie.
Zainteresowania MCI nie ma żadnego bo i po co się tym interesować? Skoro nie płaci dywidendy którą publicznie zapowiada.... Ale to dyskonto mimo wszystko jest jednak nienormalne bo podobne jak za czasów Lehman Gate.
Na razie przegrywam, bo stopa zwrotu na MCI pomimo, że 100% każdym rokiem spada i w tej chwili wygląda już bardzo słabo w przeliczeniu na każdy rok gdy tu jestem...