• Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~Dron [195.191.163.*]
    Skoro moze sprzedac 2% drozej w wezwaniu?
  • Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~Kamil [31.0.36.*]
    Po tym poznać IQ inwestorów.
  • Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~bajka [37.47.76.*]
    totalne gamonie i półgłówki
  • Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~Trek [188.146.109.*]
    Na redanie tez tak pisali jak ludzie nie odpowiedzieli na wezwanie powyzej 2 to kurs juz drugi rok sciagneli na 0.50..nie chcieli za 2 zlote oddawac to ponizej zlotowki oddali i nizej..wiec kto tu bedzie glupi a kto madry zycie pokaże...
  • Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~John [77.252.60.*]
    ABC samo kupuje i z kumplami sprzedaje robiąc zadymę i budyń z mózgu drobnym inwestorom .Chcą odkupić najtaniej jak się da.
  • Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~fox [10.42.168.*]
    @Bajka

Bo każdy jest zadowolony ze swego rozumu, zaś mało kto ze swej fortuny.
    No i co będzie, jak wezwanie nie dojdzie do skutku, a kurs spadnie do 0,72 zł.
    Albo i niżej.
  • Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~j1919 [83.20.254.*]
    Wezwanie może nie dojść do skutku, proszę sobie poczytać warunki.
    Pieniądze dostanie się dopiero w marcu, mogą przedłużyć jeszcze o 70 dni.
    Nie dla wszystkich taki okres oczekiwania jest inwestycją!
  • Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~Realista7201 [10.42.26.*]
    ciekawe jak liczba wpisów zachęcających do sprzedaży po 1,26 jest odwrotnie proporcjonalna do obrotów przy tej cenie.
    Sami dobrzy wujkowie :)
    Obawiam się chłopaki, że już koniec - zaraz będę musiał dokupować po 1,27 - ale dziękuję za zaangażowanie :)

• Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~kantalarski [10.42.37.*]
    Pytanie po co codziennie wywalają po 1,26? 1,1 mln zleceń kupna po tej cenie - wiadomo o co chodzi.
  • Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~Megamocny [5.173.200.*]
    A na komputroniku było wezwanie po 7.18 i teraz masz połowe ceny a wezwanie nie doszło do skutku. Mci nie musi kupic teraz i juz na walnymbwyjdzie ze to była zagrywka celowa by kurs odbił
  • Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: mul_roboczy [77.255.127.*]
    Tylko, że tutaj Also chce przejąć interesik. Tak, że ja obstawiam, że spokojnie podwyższą na 1,5. Oczywiście MCI to cwaniaki co już udowodnili swoimi zagrywkami i wyciąganiem kasy z daty więc będą dalej grać na "wyniszczenie" drobnych. A tak jeszcze mała refleksja na koniec - proponuję sprawdzić ile akcji ma faktycznie MCI a ile akcji jest w zastawie czeskiego banku i przy jakich cenach zastawy były robione.
    Dla mnie zwykły syf no ale cóż "taki mamy klimat"
  • Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    Dnia 2019-01-12 o godz. 15:05 mul_roboczy napisał(a):
    > ... ja obstawiam, że spokojnie podwyższą na 1,5...

@mułek,
    od "obstawiania" kurs nie rośnie, więc tak z ciekawości spytam (choć zgadzam się z opinią, że cena wezwania jest obecnie upokarzająco niska, zwłaszcza dla długoterminowych inwestorów, drobnych oraz instytucjonalnych, od lat umoczonych w dacie, ale z drugiej strony jest jednak wycena "niewidzialnej ręki rynku", cokolwiek to znaczy):

skoro jednak jesteś tak pewny podwyższenia ceny wezwania, to uzasadnij, ale racjonalnie (najlepiej matematycznie, a nie tylko myśleniem życzeniowym) swe "obstawianie" i dlaczego akurat na 1,50 a nie mniej lub więcej? i niby kiedy to podwyższenie ceny wezwania miałoby nastąpić? i z czyjej inicjatywy (nacisku ALSO, desperacji ABC czy kalkulacji MCI?)

i czy uwzględniasz teraz ew. wpływ m.in. sytuacji u konkurencyjnego otoczenia, postrzegania branży przez inwestorów, ogólnych nastrojów na giełdach (sytuacja w USA, brexit itp.) i takich zdarzeń z ostatnich dni, jak np.

https://wiadomosci.wp.pl/chiny-rzadowa-gazeta-ostrzega-polske-ws-huawei-polska-bedzie-najwiekszym-przegranym-6337698772711553a

do tego - wciąż też brak decyzji KNF-u odnośnie aferki VAT-owskiej...

uwzględniając powyższe i patrząc na ostatnie zabawy z kursem (raz wielki wolumen, raz znikomy - po tej samej cenie 1,26-1,28) uważam, iż prawdopodobieństwo niepodwyższenia ceny wezwania jest na razie większe od prawdopodobieństwa jej podwyższenia...

już raz MCI ogłaszało, że niby byli chętni na datę, ale cena 5 zł z akcję była wtedy dla MCI za niska, a potem okazało się, że żadnego poważnego oferenta nie było nawet w plotkach...

i czy masz pomysł na wyjaśnienie, czemu od dawna, mimo często wielkich wolumenów intradejowych, nie było żadnego komunikatu o zmianach w akcjonariacie (w tym o ew. zakupach insiderów) przed ogłoszeniem wezwania, skoro negocjacje były od dawna prowadzone?
    w uzupełnieniu:
    http://next.gazeta.pl/next/7,151003,24354374,huawei-moze-zostac-wykluczone-z-rynku-it-w-polsce-polski-rzad.html#a=339&c=145&s=BoxBizImg2

http://news.abcdata.com.pl/news/abc-data-nagrodzona-huawei/

• Re: Kto sprzedaje po 1.27? Autor: ~mul_roboczy [77.255.127.*]
    wykres gdybym tylko ja miał pewność, że nie siedzisz w tym g.. to moglibyśmy merytorycznie porozmawiać, a po tym co się stało mam naprawdę bardzo mieszane uczucia co do twojej osoby. Poczytaj moje wypociny z których tak się naśmiewałeś odpowiedzi są na prawie wszystkie pytania. Co do reszty nie było chętnych na zakup po 5 zł to teraz wspaniałomyślnie ktoś oferuje 1,30 a w samych przychodach i zysach niewiele się zmieniło. Mamy oczywiście wydarzenia jednorazowe ale bez przesady.
    Co do samego sektora to też mówiłem, że jego wycena jest zaniżona przez zabawy z Actionem i Datą i co mamy w ostatnich tygodniach ? Wzrost Action, wzrost AB, wzrost ASBIS tak więc czy wycena daty nie powinna również ulec "urealnieniu"
    Co do huawei chyba jasne jest , że to nie Polski wywiad tylko zapewne Amerykanie podrzucili naszym jakieś dane/dowody na których my się opieraliśmy. Zastanawiająca jest ta międzynarodowa nagonka. Co do Daty bym się nie przejmował bo ma dystrybucję wielu innych, najbardziej popularnych smartfonów a po wykupie przez Amso temat postrzegam jako marginalny
    Dnia 2019-01-12 o godz. 19:12 ~mul_roboczy napisał(a):
    > Co do huawei chyba jasne jest , że to nie Polski wywiad tylko zapewne Amerykanie podrzucili naszym jakieś dane/dowody na których my się opieraliśmy. Zastanawiająca jest ta międzynarodowa nagonka.

twierdzisz czy tylko znów fantazjujesz?
    wyciągam wnioski z ostatnich wydarzeń - nazywaj to jak chcesz
    mułek,

ja cię spytałem grzecznie, merytorycznie i zgodnie z umową o nieporuszaniu dawnych spraw - może więc trzymaj się ustaleń, które sam zaproponowałeś...

nie odpowiedziałeś merytorycznie na pytanie, dlaczego podbicie wezwania ma być akurat na 1,50 ani na pozostałe, a wcześniejsze wpisy (które czytam) też nie są odpowiedzią odnośnie spraw z ostatnich dni ...
    czas pokaże, czy znów się nie pomyliłeś w swych przypuszczeniach co do wezwania

tak znaczny spadek przychodów grudniowych (gdy wiele razy pisałeś, jaki to niby okres żniw) to dla ciebie wydarzenie jednorazowe?...

A ja Ci grzecznie odpowiedziałem, że nie mam zaufania do twojej osoby. Kiedyś bardzo naśmiewałeś się z tego, że mówiłem o wezwaniu i o tym że prawdopodobnie Also będzie zainteresowane zakupem. Wszystko się potwierdziło i szczerze powiedziawszy mi by to wystarczyło, bo przede wszystkim o to mi chodziło (+ wiadomo odzyskanie kasy). Ale ... ale pozostaje niesmak, że tak to rozegrali i wiele niewyjaśnionych aspektów całej sprawy
    Dnia 2019-01-12 o godz. 20:06 ~mul_roboczy napisał(a):
    > A ja Ci grzecznie odpowiedziałem, że nie mam zaufania do twojej osoby.

nie piszemy o braku wzajemnego zaufania, lecz o twoim przewidywaniu podniesienia ceny wezwania: jak wyliczyłeś to 1,50?

i nie wszystko ci się potwierdzało (prowzrostowe rzekomo młoty, orgr-y itd.), a do tego strat chyba jeszcze nie odrobiłeś... - ale to nieważne teraz i nie o to pytam

zgadzamy się natomiast w jednym, o czym wspomniałeś - rozczarowaniu oraz niesmaku co do transparentności spółki i jej działań, tyle że ja niejako od zawsze byłem sceptyczny i nie ufałem prezesce pełnej nieustannego samozachwytu, ty zaś miałeś chwile, gdy pisałeś peany o niej, a dopiero po aferce vatowskiej zmieniłeś zdanie i narzekałeś na nią nawet mocniej ode mnie...
    ale to też teraz nieważne

jeszcze raz więc i krótko: jak wyliczyłeś to 1,50?
    być może będziesz miał rację, co wówczas docenię i oddam ci szacun za trafność przewidywań

a na razie wyjaśnij to okrągłe 1,50 - czy to tylko zaklinanie rzeczywistości i myślenie życzeniowe, czy jednak wyliczenie mające merytoryczne uzasadnienie?
    interesuje mnie właściwie jedno: jak wyliczyłeś, że cenę podniosą akurat do 1,50?
    potrafisz to uzasadnić?
    Jakbyś przeczytał uważnie to co ostatnio pisałem m.in.

https://www.bankier.pl/forum/temat_wszystko-o-wezwaniach-w-ostatnich-latach,30630805.html

to wiedziałbyś skąd taka cena, ewentualnie mógłbyś wywnioskować lub jak to określasz "pofantazjować"
    PS.
    Ostatnie wezwanie chyba Orbis i chyba też coś podnoszą kwotę.
    Wszyscy traktują drobnych jak idi..tów co jest po prostu upokarzające dla nas (wszystkich inwestorów mniejszościowych) i całego syfu zwanego GPW.
    Dnia 2019-01-12 o godz. 20:17 ~mul_roboczy napisał(a):
    > PS.
    > Ostatnie wezwanie chyba Orbis i chyba też coś podnoszą kwotę.
    > Wszyscy traktują drobnych jak idi..tów co jest po prostu upokarzające dla nas (wszystkich inwestorów mniejszościowych) i całego syfu zwanego GPW.

owszem, przyznaję ci tu prawo do posiadania takiej opinii - też uważam, iż drobni często bywają lekceważeni i traktowani jedynie jako dawcy kapitały (vide: wieloletni wykres daty),

ale to, że inne spółki podnoszą cenę wezwania nie oznacza, że i na dacie musi to nastąpić...

znasz jakąś inną spółkę na gpw, która płaciła 5 razy dywidendy, a kurs po odcięciu tylko spadał i nie wyrównywał różnicy na kursie?...

ja pozostaję sceptyczny - póki nie zobaczę raportu o realizacji wezwania i przejęciu spółki od mci, tak długo to będzie dla mnie jedynie niezrealizowany zamiar

a potem z zaciekawieniem poczytam, co zrobi nowy właściciel spółki (lub nowy dominator w akcjonariacie)
    Dla mnie się to wszystko ładnie poukładało, oczywiście z niekorzyścią wizerunkową dla MCI (niestety zapewne tylko u drobnych).
    Nie mogąc sprzedać daty po 5 zł nastąpiło wysysanie kapitału poprzez wysokie dywidendy (ostatnia nawet na kredyt) oraz wysokie pensje zarządu (stąd te zjazdy).Do tego doszło manewrowanie informacją , nierówny dostęp do informacji, oraz wykorzystywanie informacji niejawnych (Komisja nadzoru fikcyjnego niby to sprawdza). Piękna to też opcja , żeby zjechać z wyceną samej Daty drastycznie w dół i odebrać resztę akcji prawie za bezcen od drobnicy (białoczerwony w to nie wierzy ale ja to po prostu widzę jako przedsiębiorca i widzę, że nikt z "grubych" jakoś nie panikował tak jak drobnica) . Dla mnie działanie zrozumiałe ale mocno nieetyczne dla MCI wg mnie całkiem ładna rozgrywka.
    Dnia 2019-01-12 o godz. 20:46 ~mul_roboczy napisał(a):
    > Dla mnie się to wszystko ładnie poukładało, oczywiście z niekorzyścią wizerunkową dla MCI (niestety zapewne tylko u drobnych).
    > Nie mogąc sprzedać daty po 5 zł nastąpiło wysysanie kapitału poprzez wysokie dywidendy (ostatnia nawet na kredyt) oraz wysokie pensje zarządu (stąd te zjazdy).Do tego doszło manewrowanie informacją , nierówny dostęp do informacji, oraz wykorzystywanie informacji niejawnych (Komisja nadzoru fikcyjnego niby to sprawdza). Piękna to też opcja , żeby zjechać z wyceną samej Daty drastycznie w dół i odebrać resztę akcji prawie za bezcen od drobnicy (białoczerwony w to nie wierzy ale ja to po prostu widzę jako przedsiębiorca i widzę, że nikt z "grubych" jakoś nie panikował tak jak drobnica) . Dla mnie działanie zrozumiałe ale mocno nieetyczne dla MCI wg mnie całkiem ładna rozgrywka.

ja podzielam zdanie białoczerwonego i foxa
    Dnia 2019-01-12 o godz. 20:11 ~mul_roboczy napisał(a):
    > Jakbyś przeczytał uważnie to co ostatnio pisałem m.in.
    >
    > https://www.bankier.pl/forum/temat_wszystko-o-wezwaniach-w-ostatnich-latach,30630805.html
    >
    > to wiedziałbyś skąd taka cena, ewentualnie mógłbyś wywnioskować lub jak to określasz "pofantazjować"

ten link nie wyjaśnia nic ponad twe skojarzenia i myślenie życzeniowe
    "W ostatnim analizowanym roku, kiedy liczba udanych wezwań była największa (28 na 34 wezwania), inwestorzy musieli się liczyć z premią sięgającą 21 proc. – Cena minimalna wymagana przepisami prawa przeważnie nie skłania akcjonariuszy do sprzedaży walorów. Wzywający niejednokrotnie proponują więc cenę, która jest wyższa niż cena wymagana przepisami ustawy. To właśnie zawarta przez nich w tej podwyższonej cenie premia ma przekonać inwestorów do sprzedaży posiadanych akcji. "

wykres albo coś piłeś już albo percepcja siada. Oczywiście możesz myśleć, że to moje myślenie życzeniowe alec ponownie chciałbym przypomnieć, że to ty myliłeś się wcześniej co do wezwania i ew. chęci zakupu przez Also - a to ja miałem rację z moim jak to twierdzisz "myśleniem życzeniowym".

Tak, że poczekamy zobaczymy. Uważam, że dla Also jest to łakomy kąsek za który na pewno uzgodnili wyższą cenę z MCI niż te ochłapy, które proponuje się teraz drobnym.
    Dnia 2019-01-12 o godz. 20:36 ~mul_roboczy napisał(a):
    > "W ostatnim analizowanym roku, kiedy liczba udanych wezwań była największa (28 na 34 wezwania), inwestorzy musieli się liczyć z premią sięgającą 21 proc. – Cena minimalna wymagana przepisami prawa przeważnie nie skłania akcjonariuszy do sprzedaży walorów. Wzywający niejednokrotnie proponują więc cenę, która jest wyższa niż cena wymagana przepisami ustawy. To właśnie zawarta przez nich w tej podwyższonej cenie premia ma przekonać inwestorów do sprzedaży posiadanych akcji. "
    >
    > wykres albo coś piłeś już albo percepcja siada. Oczywiście możesz myśleć, że to moje myślenie życzeniowe alec ponownie chciałbym przypomnieć, że to ty myliłeś się wcześniej co do wezwania i ew. chęci zakupu przez Also - a to ja miałem rację z moim jak to twierdzisz "myśleniem życzeniowym".
    >
    > Tak, że poczekamy zobaczymy. Uważam, że dla Also jest to łakomy kąsek za który na pewno uzgodnili wyższą cenę z MCI niż te ochłapy, które proponuje się teraz drobnym.

piszę na trzeźwo i rozumiem, że z tych 21% wziąłeś to 1,50...

przyznaję - myliłem się co do wezwania, bo nie sądziłem, że data wykręci aż tak niemiły numer (zwłaszcza drobnym) akcjonariuszom nie tylko z aferką vatowską, ale i z tak beznadziejną ceną wezwania

jednak nie uważam, iż na dacie będzie (obligatoryjna?) premia ok. 21 % na podwyższeniu ceny wezwania, ale zobaczymy, co zrobi PZU, bo chyba teraz od niego to zależy...

OK, koniec tematu.
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.