Na redanie tez tak pisali jak ludzie nie odpowiedzieli na wezwanie powyzej 2 to kurs juz drugi rok sciagneli na 0.50..nie chcieli za 2 zlote oddawac to ponizej zlotowki oddali i nizej..wiec kto tu bedzie glupi a kto madry zycie pokaże...
Bo każdy jest zadowolony ze swego rozumu, zaś mało kto ze swej fortuny. No i co będzie, jak wezwanie nie dojdzie do skutku, a kurs spadnie do 0,72 zł. Albo i niżej.
Wezwanie może nie dojść do skutku, proszę sobie poczytać warunki. Pieniądze dostanie się dopiero w marcu, mogą przedłużyć jeszcze o 70 dni. Nie dla wszystkich taki okres oczekiwania jest inwestycją!
ciekawe jak liczba wpisów zachęcających do sprzedaży po 1,26 jest odwrotnie proporcjonalna do obrotów przy tej cenie.
Sami dobrzy wujkowie :)
Obawiam się chłopaki, że już koniec - zaraz będę musiał dokupować po 1,27 - ale dziękuję za zaangażowanie :)
A na komputroniku było wezwanie po 7.18 i teraz masz połowe ceny a wezwanie nie doszło do skutku. Mci nie musi kupic teraz i juz na walnymbwyjdzie ze to była zagrywka celowa by kurs odbił
Tylko, że tutaj Also chce przejąć interesik. Tak, że ja obstawiam, że spokojnie podwyższą na 1,5. Oczywiście MCI to cwaniaki co już udowodnili swoimi zagrywkami i wyciąganiem kasy z daty więc będą dalej grać na "wyniszczenie" drobnych. A tak jeszcze mała refleksja na koniec - proponuję sprawdzić ile akcji ma faktycznie MCI a ile akcji jest w zastawie czeskiego banku i przy jakich cenach zastawy były robione.
Dla mnie zwykły syf no ale cóż "taki mamy klimat"
Dnia 2019-01-12 o godz. 15:05 mul_roboczy napisał(a): > ... ja obstawiam, że spokojnie podwyższą na 1,5...
@mułek, od "obstawiania" kurs nie rośnie, więc tak z ciekawości spytam (choć zgadzam się z opinią, że cena wezwania jest obecnie upokarzająco niska, zwłaszcza dla długoterminowych inwestorów, drobnych oraz instytucjonalnych, od lat umoczonych w dacie, ale z drugiej strony jest jednak wycena "niewidzialnej ręki rynku", cokolwiek to znaczy):
skoro jednak jesteś tak pewny podwyższenia ceny wezwania, to uzasadnij, ale racjonalnie (najlepiej matematycznie, a nie tylko myśleniem życzeniowym) swe "obstawianie" i dlaczego akurat na 1,50 a nie mniej lub więcej? i niby kiedy to podwyższenie ceny wezwania miałoby nastąpić? i z czyjej inicjatywy (nacisku ALSO, desperacji ABC czy kalkulacji MCI?)
i czy uwzględniasz teraz ew. wpływ m.in. sytuacji u konkurencyjnego otoczenia, postrzegania branży przez inwestorów, ogólnych nastrojów na giełdach (sytuacja w USA, brexit itp.) i takich zdarzeń z ostatnich dni, jak np.
do tego - wciąż też brak decyzji KNF-u odnośnie aferki VAT-owskiej...
uwzględniając powyższe i patrząc na ostatnie zabawy z kursem (raz wielki wolumen, raz znikomy - po tej samej cenie 1,26-1,28) uważam, iż prawdopodobieństwo niepodwyższenia ceny wezwania jest na razie większe od prawdopodobieństwa jej podwyższenia...
już raz MCI ogłaszało, że niby byli chętni na datę, ale cena 5 zł z akcję była wtedy dla MCI za niska, a potem okazało się, że żadnego poważnego oferenta nie było nawet w plotkach...
i czy masz pomysł na wyjaśnienie, czemu od dawna, mimo często wielkich wolumenów intradejowych, nie było żadnego komunikatu o zmianach w akcjonariacie (w tym o ew. zakupach insiderów) przed ogłoszeniem wezwania, skoro negocjacje były od dawna prowadzone?
w uzupełnieniu: http://next.gazeta.pl/next/7,151003,24354374,huawei-moze-zostac-wykluczone-z-rynku-it-w-polsce-polski-rzad.html#a=339&c=145&s=BoxBizImg2
wykres gdybym tylko ja miał pewność, że nie siedzisz w tym g.. to moglibyśmy merytorycznie porozmawiać, a po tym co się stało mam naprawdę bardzo mieszane uczucia co do twojej osoby. Poczytaj moje wypociny z których tak się naśmiewałeś odpowiedzi są na prawie wszystkie pytania. Co do reszty nie było chętnych na zakup po 5 zł to teraz wspaniałomyślnie ktoś oferuje 1,30 a w samych przychodach i zysach niewiele się zmieniło. Mamy oczywiście wydarzenia jednorazowe ale bez przesady. Co do samego sektora to też mówiłem, że jego wycena jest zaniżona przez zabawy z Actionem i Datą i co mamy w ostatnich tygodniach ? Wzrost Action, wzrost AB, wzrost ASBIS tak więc czy wycena daty nie powinna również ulec "urealnieniu"
Co do huawei chyba jasne jest , że to nie Polski wywiad tylko zapewne Amerykanie podrzucili naszym jakieś dane/dowody na których my się opieraliśmy. Zastanawiająca jest ta międzynarodowa nagonka. Co do Daty bym się nie przejmował bo ma dystrybucję wielu innych, najbardziej popularnych smartfonów a po wykupie przez Amso temat postrzegam jako marginalny
Dnia 2019-01-12 o godz. 19:12 ~mul_roboczy napisał(a): > Co do huawei chyba jasne jest , że to nie Polski wywiad tylko zapewne Amerykanie podrzucili naszym jakieś dane/dowody na których my się opieraliśmy. Zastanawiająca jest ta międzynarodowa nagonka.
ja cię spytałem grzecznie, merytorycznie i zgodnie z umową o nieporuszaniu dawnych spraw - może więc trzymaj się ustaleń, które sam zaproponowałeś...
nie odpowiedziałeś merytorycznie na pytanie, dlaczego podbicie wezwania ma być akurat na 1,50 ani na pozostałe, a wcześniejsze wpisy (które czytam) też nie są odpowiedzią odnośnie spraw z ostatnich dni ... czas pokaże, czy znów się nie pomyliłeś w swych przypuszczeniach co do wezwania
tak znaczny spadek przychodów grudniowych (gdy wiele razy pisałeś, jaki to niby okres żniw) to dla ciebie wydarzenie jednorazowe?...
A ja Ci grzecznie odpowiedziałem, że nie mam zaufania do twojej osoby. Kiedyś bardzo naśmiewałeś się z tego, że mówiłem o wezwaniu i o tym że prawdopodobnie Also będzie zainteresowane zakupem. Wszystko się potwierdziło i szczerze powiedziawszy mi by to wystarczyło, bo przede wszystkim o to mi chodziło (+ wiadomo odzyskanie kasy). Ale ... ale pozostaje niesmak, że tak to rozegrali i wiele niewyjaśnionych aspektów całej sprawy
Dnia 2019-01-12 o godz. 20:06 ~mul_roboczy napisał(a): > A ja Ci grzecznie odpowiedziałem, że nie mam zaufania do twojej osoby.
nie piszemy o braku wzajemnego zaufania, lecz o twoim przewidywaniu podniesienia ceny wezwania: jak wyliczyłeś to 1,50?
i nie wszystko ci się potwierdzało (prowzrostowe rzekomo młoty, orgr-y itd.), a do tego strat chyba jeszcze nie odrobiłeś... - ale to nieważne teraz i nie o to pytam
zgadzamy się natomiast w jednym, o czym wspomniałeś - rozczarowaniu oraz niesmaku co do transparentności spółki i jej działań, tyle że ja niejako od zawsze byłem sceptyczny i nie ufałem prezesce pełnej nieustannego samozachwytu, ty zaś miałeś chwile, gdy pisałeś peany o niej, a dopiero po aferce vatowskiej zmieniłeś zdanie i narzekałeś na nią nawet mocniej ode mnie... ale to też teraz nieważne
jeszcze raz więc i krótko: jak wyliczyłeś to 1,50? być może będziesz miał rację, co wówczas docenię i oddam ci szacun za trafność przewidywań
a na razie wyjaśnij to okrągłe 1,50 - czy to tylko zaklinanie rzeczywistości i myślenie życzeniowe, czy jednak wyliczenie mające merytoryczne uzasadnienie?
PS. Ostatnie wezwanie chyba Orbis i chyba też coś podnoszą kwotę. Wszyscy traktują drobnych jak idi..tów co jest po prostu upokarzające dla nas (wszystkich inwestorów mniejszościowych) i całego syfu zwanego GPW.
Dnia 2019-01-12 o godz. 20:17 ~mul_roboczy napisał(a): > PS. > Ostatnie wezwanie chyba Orbis i chyba też coś podnoszą kwotę. > Wszyscy traktują drobnych jak idi..tów co jest po prostu upokarzające dla nas (wszystkich inwestorów mniejszościowych) i całego syfu zwanego GPW.
owszem, przyznaję ci tu prawo do posiadania takiej opinii - też uważam, iż drobni często bywają lekceważeni i traktowani jedynie jako dawcy kapitały (vide: wieloletni wykres daty),
ale to, że inne spółki podnoszą cenę wezwania nie oznacza, że i na dacie musi to nastąpić...
znasz jakąś inną spółkę na gpw, która płaciła 5 razy dywidendy, a kurs po odcięciu tylko spadał i nie wyrównywał różnicy na kursie?...
ja pozostaję sceptyczny - póki nie zobaczę raportu o realizacji wezwania i przejęciu spółki od mci, tak długo to będzie dla mnie jedynie niezrealizowany zamiar
a potem z zaciekawieniem poczytam, co zrobi nowy właściciel spółki (lub nowy dominator w akcjonariacie)
Dla mnie się to wszystko ładnie poukładało, oczywiście z niekorzyścią wizerunkową dla MCI (niestety zapewne tylko u drobnych). Nie mogąc sprzedać daty po 5 zł nastąpiło wysysanie kapitału poprzez wysokie dywidendy (ostatnia nawet na kredyt) oraz wysokie pensje zarządu (stąd te zjazdy).Do tego doszło manewrowanie informacją , nierówny dostęp do informacji, oraz wykorzystywanie informacji niejawnych (Komisja nadzoru fikcyjnego niby to sprawdza). Piękna to też opcja , żeby zjechać z wyceną samej Daty drastycznie w dół i odebrać resztę akcji prawie za bezcen od drobnicy (białoczerwony w to nie wierzy ale ja to po prostu widzę jako przedsiębiorca i widzę, że nikt z "grubych" jakoś nie panikował tak jak drobnica) . Dla mnie działanie zrozumiałe ale mocno nieetyczne dla MCI wg mnie całkiem ładna rozgrywka.
Dnia 2019-01-12 o godz. 20:46 ~mul_roboczy napisał(a): > Dla mnie się to wszystko ładnie poukładało, oczywiście z niekorzyścią wizerunkową dla MCI (niestety zapewne tylko u drobnych). > Nie mogąc sprzedać daty po 5 zł nastąpiło wysysanie kapitału poprzez wysokie dywidendy (ostatnia nawet na kredyt) oraz wysokie pensje zarządu (stąd te zjazdy).Do tego doszło manewrowanie informacją , nierówny dostęp do informacji, oraz wykorzystywanie informacji niejawnych (Komisja nadzoru fikcyjnego niby to sprawdza). Piękna to też opcja , żeby zjechać z wyceną samej Daty drastycznie w dół i odebrać resztę akcji prawie za bezcen od drobnicy (białoczerwony w to nie wierzy ale ja to po prostu widzę jako przedsiębiorca i widzę, że nikt z "grubych" jakoś nie panikował tak jak drobnica) . Dla mnie działanie zrozumiałe ale mocno nieetyczne dla MCI wg mnie całkiem ładna rozgrywka.
Dnia 2019-01-12 o godz. 20:11 ~mul_roboczy napisał(a): > Jakbyś przeczytał uważnie to co ostatnio pisałem m.in. > > https://www.bankier.pl/forum/temat_wszystko-o-wezwaniach-w-ostatnich-latach,30630805.html > > to wiedziałbyś skąd taka cena, ewentualnie mógłbyś wywnioskować lub jak to określasz "pofantazjować"
ten link nie wyjaśnia nic ponad twe skojarzenia i myślenie życzeniowe
"W ostatnim analizowanym roku, kiedy liczba udanych wezwań była największa (28 na 34 wezwania), inwestorzy musieli się liczyć z premią sięgającą 21 proc. – Cena minimalna wymagana przepisami prawa przeważnie nie skłania akcjonariuszy do sprzedaży walorów. Wzywający niejednokrotnie proponują więc cenę, która jest wyższa niż cena wymagana przepisami ustawy. To właśnie zawarta przez nich w tej podwyższonej cenie premia ma przekonać inwestorów do sprzedaży posiadanych akcji. "
wykres albo coś piłeś już albo percepcja siada. Oczywiście możesz myśleć, że to moje myślenie życzeniowe alec ponownie chciałbym przypomnieć, że to ty myliłeś się wcześniej co do wezwania i ew. chęci zakupu przez Also - a to ja miałem rację z moim jak to twierdzisz "myśleniem życzeniowym".
Tak, że poczekamy zobaczymy. Uważam, że dla Also jest to łakomy kąsek za który na pewno uzgodnili wyższą cenę z MCI niż te ochłapy, które proponuje się teraz drobnym.
Dnia 2019-01-12 o godz. 20:36 ~mul_roboczy napisał(a): > "W ostatnim analizowanym roku, kiedy liczba udanych wezwań była największa (28 na 34 wezwania), inwestorzy musieli się liczyć z premią sięgającą 21 proc. – Cena minimalna wymagana przepisami prawa przeważnie nie skłania akcjonariuszy do sprzedaży walorów. Wzywający niejednokrotnie proponują więc cenę, która jest wyższa niż cena wymagana przepisami ustawy. To właśnie zawarta przez nich w tej podwyższonej cenie premia ma przekonać inwestorów do sprzedaży posiadanych akcji. " > > wykres albo coś piłeś już albo percepcja siada. Oczywiście możesz myśleć, że to moje myślenie życzeniowe alec ponownie chciałbym przypomnieć, że to ty myliłeś się wcześniej co do wezwania i ew. chęci zakupu przez Also - a to ja miałem rację z moim jak to twierdzisz "myśleniem życzeniowym". > > Tak, że poczekamy zobaczymy. Uważam, że dla Also jest to łakomy kąsek za który na pewno uzgodnili wyższą cenę z MCI niż te ochłapy, które proponuje się teraz drobnym.
piszę na trzeźwo i rozumiem, że z tych 21% wziąłeś to 1,50...
przyznaję - myliłem się co do wezwania, bo nie sądziłem, że data wykręci aż tak niemiły numer (zwłaszcza drobnym) akcjonariuszom nie tylko z aferką vatowską, ale i z tak beznadziejną ceną wezwania
jednak nie uważam, iż na dacie będzie (obligatoryjna?) premia ok. 21 % na podwyższeniu ceny wezwania, ale zobaczymy, co zrobi PZU, bo chyba teraz od niego to zależy...