Dnia 2018-12-23 o godz. 20:39 ostry- napisał(a):
> Rozliczenie nie wypadło po byku, ale na tle indeksów zachodnich prezentowaliśmy się nie najgorzej, teraz mając kilka dni przerwy z okazji Świąt możemy trochę odsapnąć i spokojnie , z oddali przyglądać się temu co wyprawiają Amerykanie .
> A za oceanem mimo podobno dojrzałej demokracji , polaryzacja sceny politycznej podobna do polskiej, obie strony okopały się na pozycjach i obwiniają nawzajem za zawieszenie rządu.
> Cóż , za dni kilka zobaczymy co z tego wyniknie a na razie cieszmy się spokojnymi Świętami i z tej okazji życzę wszystkim samych przyjemnych chwil w rodzinnym gronie i szałowych prezentów ma się rozumieć.
ciekawy co z tego wyniknie.W ubiegłym tygodniu napisałem:
Ręce opadają - w pół roku po KARPACZU, na święta mamy komunikat https://www.bankier.pl/forum/temat_rece-opadaja-w-pol-roku-po-karpaczu-na-swieta-mamy-komunikat,30489919.html "
Czy Zarząd I Rada Giełdy nie może przedstawić do konsultacji szerokiemu gronu inwestorów dokumentu, który oni opracowali w zaciszu gabinetów ma obowiązywać celem przynajmniej zabrania opinii inwestorów. Osobiście czekam na publikację pełnego tekstu tego dokumentu. Chciałbym zobaczyć, czy w tym dokumencie poruszone zostały np. takie kwestie jak:1/ eliminowania z rynku (zawieszania) Spółek publicznych, których większościowi akcjonariusze produkują akcje (podwyższenia kapitału) i obniżają wartość nominalną 1 akcji poniżej 1 zł. Spółki publiczne to elita spółek a nie podmioty produkujące akcje w celu zachowania pozorowanej płynności,2/ Nie dopuszczanie do obrotu publicznego spółek, w których większościowi akcjonariusze wspólnie z podmiotami powiązanymi (rodzina i spółki zależne) posiadają powyżej 50% w kapitale zakładowym oraz wymuszenia na tych akcjonariuszach obowiązku skupu akcji na podstawie ustawy o obrocie finansowym, czyli za własne pieniądze, a nie tak jak to się dzieje w obecnej chwili na podstawie art. 358 i następne KH, czyli za pieniądze spółek publicznych,itd. itp."
W odpowiedzi na moje oczekiwanie otrzymaliśmy poniższe STANOWISKO (moje podkreślenie).linktwo+obrotu+gie%C5%82dowego
link 1/ W ubiegłym roku i obecnym w KARPACZU na spotkaniu inwestorów Well Street nie dyskutowało się założeń do ustawy o PPK. W efekcie otrzymaliśmy ustawę, która dla mnie jest LEGALNA PIRAMIDĄ FINANSOWĄ, opartą na założeniu ustawy emerytalnej - OFE.
2/ W roku 2018 w Karpaczu nie dyskutowano założeń tematu "przejrzystego katalogu okoliczności, które mogą być uznane przez Giełdę za niezgodne z zasadami publicznego charakteru obrotu giełdowego a mieliśmy za to mieliśmy aferę KNF i tzw. "plan Zdzisława".
3/ Pomijam drobne sprawy formalno-prawne dot. tematu dlaczego nie UCHWAŁA Zarządu GPW i Rady Giełdy, a
STANOWISKO.
https://www.bankier.pl/forum/temat_abc-dziekuje-za-link-regulamin-gieldy-mowi-o-uchwalach,30505811.html3/ Pomijam drobne sprawy formalno-prawne dot. tematu dlaczego nie UCHWAŁA Zarządu GPW i Rady Giełdy, a
STANOWISKO.
https://www.bankier.pl/forum/temat_abc-dziekuje-za-link-regulamin-gieldy-mowi-o-uchwalach,30505811.html Mnie osobiście zainteresowały następujące sprawy:
A/ ewidentnie widać, że powyższe
STANOWISKO jest pisane na kolanie i pod określone zamówienie (dotyczy określonego jednostkowego przypadku), ponieważ nie uwzględnia innych występujących na GPW zjawisk, o których pisałem. Jakiego przypadku, wcześniej czy później dowiemy się.
B/ W tym
STANOWISKU zawarty jest pkt III cyt. „
Emitowanie akcji w przypadkach o których mowa w II ppkt 1 nie jest niezgodne z zasadami publicznego obrotu, jeżeli w ocenie Zarządu Giełdy przemawia za tym charakter i wielkość emisji, a także szczególnie uzasadniony interes emitenta lub jego akcjonariuszy.”
Przekładając ten zapis
STANOWISKA na język potoczny, brzmi on tak „
JAK SIĘ DA TO SIĘ ZAŁATWI DOPUSZCZENIE” do obrotu. To jest ewidentne zaproszenie do ……. .