Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2 275,00 zł , zmiana od tamtej pory: 27,30%

"Cóż , za dni kilka zobaczymy co z tego wyniknie ..... " a ja jestem

Dnia 2018-12-23 o godz. 20:39 ostry- napisał(a):
> Rozliczenie nie wypadło po byku, ale na tle indeksów zachodnich prezentowaliśmy się nie najgorzej, teraz mając kilka dni przerwy z okazji Świąt możemy trochę odsapnąć i spokojnie , z oddali przyglądać się temu co wyprawiają Amerykanie .
> A za oceanem mimo podobno dojrzałej demokracji , polaryzacja sceny politycznej podobna do polskiej, obie strony okopały się na pozycjach i obwiniają nawzajem za zawieszenie rządu.
> Cóż , za dni kilka zobaczymy co z tego wyniknie a na razie cieszmy się spokojnymi Świętami i z tej okazji życzę wszystkim samych przyjemnych chwil w rodzinnym gronie i szałowych prezentów ma się rozumieć.

ciekawy co z tego wyniknie.
W ubiegłym tygodniu napisałem:
Ręce opadają - w pół roku po KARPACZU, na święta mamy komunikat 
https://www.bankier.pl/forum/temat_rece-opadaja-w-pol-roku-po-karpaczu-na-swieta-mamy-komunikat,30489919.html 
"Czy Zarząd I Rada Giełdy nie może przedstawić do konsultacji szerokiemu gronu inwestorów dokumentu, który oni opracowali w zaciszu gabinetów ma obowiązywać celem przynajmniej zabrania opinii inwestorów. 
Osobiście czekam na publikację pełnego tekstu tego dokumentu. 
Chciałbym zobaczyć, czy w tym dokumencie poruszone zostały np. takie kwestie jak:
1/ eliminowania z rynku (zawieszania) Spółek publicznych, których większościowi akcjonariusze produkują akcje (podwyższenia kapitału) i obniżają wartość nominalną 1 akcji poniżej 1 zł. 
Spółki publiczne to elita spółek a nie podmioty produkujące akcje w celu zachowania pozorowanej płynności,
2/ Nie dopuszczanie do obrotu publicznego spółek, w których większościowi akcjonariusze wspólnie z podmiotami powiązanymi (rodzina i spółki zależne) posiadają powyżej 50% w kapitale zakładowym oraz wymuszenia na tych akcjonariuszach obowiązku skupu akcji na podstawie ustawy o obrocie finansowym, czyli za własne pieniądze, a nie tak jak to się dzieje w obecnej chwili na podstawie art. 358 i następne KH, czyli za pieniądze spółek publicznych,
itd. itp."

W odpowiedzi na moje oczekiwanie otrzymaliśmy poniższe STANOWISKO (moje podkreślenie).
linktwo+obrotu+gie%C5%82dowego
link 

1/ W ubiegłym roku i obecnym w KARPACZU na spotkaniu inwestorów Well Street nie dyskutowało się założeń do ustawy o PPK. W efekcie otrzymaliśmy ustawę, która dla mnie jest LEGALNA PIRAMIDĄ FINANSOWĄ, opartą na założeniu ustawy emerytalnej - OFE.
2/ W roku 2018 w Karpaczu nie dyskutowano założeń tematu "przejrzystego katalogu okoliczności, które mogą być uznane przez Giełdę za niezgodne z zasadami publicznego charakteru obrotu giełdowego a mieliśmy za to mieliśmy aferę KNF i tzw. "plan Zdzisława".
3/ Pomijam drobne sprawy formalno-prawne dot. tematu dlaczego nie UCHWAŁA Zarządu GPW i Rady Giełdy, a STANOWISKO.
https://www.bankier.pl/forum/temat_abc-dziekuje-za-link-regulamin-gieldy-mowi-o-uchwalach,30505811.html
3/ Pomijam drobne sprawy formalno-prawne dot. tematu dlaczego nie UCHWAŁA Zarządu GPW i Rady Giełdy, a STANOWISKO.
https://www.bankier.pl/forum/temat_abc-dziekuje-za-link-regulamin-gieldy-mowi-o-uchwalach,30505811.html 

Mnie osobiście zainteresowały następujące sprawy:
A/ ewidentnie widać, że powyższe STANOWISKO jest pisane na kolanie i pod określone zamówienie (dotyczy określonego jednostkowego przypadku), ponieważ nie uwzględnia innych występujących na GPW zjawisk, o których pisałem. Jakiego przypadku, wcześniej czy później dowiemy się.
B/ W tym STANOWISKU zawarty jest pkt III cyt. „ Emitowanie akcji w przypadkach o których mowa w II ppkt 1 nie jest niezgodne z zasadami publicznego obrotu, jeżeli w ocenie Zarządu Giełdy przemawia za tym charakter i wielkość emisji, a także szczególnie uzasadniony interes emitenta lub jego akcjonariuszy.
Przekładając ten zapis STANOWISKA na język potoczny, brzmi on tak „JAK SIĘ DA TO SIĘ ZAŁATWI DOPUSZCZENIE” do obrotu.  To jest ewidentne zaproszenie do ……. . 

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 -0,62% 2 896,00 2025-10-17 17:04:56
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.